Πηνελόπη Αναστασοπούλου: Δεν γίνεται να πηγαίνω για οντισιόν στο σπίτι κάποιου χωρίς συνοδό

Πηνελόπη Αναστασοπούλου: Δεν γίνεται να πηγαίνω για οντισιόν στο σπίτι κάποιου χωρίς συνοδό Facebook Twitter
0

Μετά την δίωξη του Πέτρου Φιλιππίδη για βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού, η ηθοποιός Πηνελόπη Αναστασοπούλου βρέθηκε στην τηλεόραση του OPEN και μίλησε, μεταξύ άλλων, για τις τελευταίες εξελίξεις στο κίνημα #metoo του χώρου του θέατρου. 

Ερωτηθείσα για το αν νιώθει δικαιωμένη απάντησε: «Μου είναι πάρα πολύ δύσκολο να μιλήσω για αυτό, ούτως ή άλλως, και δεν θέλω να μιλήσω πάρα πολύ. Γιατί ο τρόπος που έγιναν οι καταγγελίες ήταν ξεκάθαρη επιλογή των τριών κοριτσιών που μπήκαμε σε αυτή την διαδικασία.  Θέλαμε να κρατήσουμε πολύ χαμηλούς τόνους, για αυτό και πήγαμε στο σωματείο μας και καταγγείλαμε. Τουλάχιστον αυτή ήταν η πρόθεσή μας, να δείξουμε ότι δεν θέλουμε στο χώρο τον δικό μας να υπάρχει φόβος πια. Γιατί υπήρχε φόβος για πάρα πολλά χρόνια». 

«Δεν ξέρω τι θα χρησιμοποιηθεί εναντίον μου»

Στις αρχές Φεβρουαρίου, οι Άννα - Μαρία Παπαχαραλάμπους, Πηνελόπη Αναστασοπούλου και Ελένη Δροσάκη είχαν καταθέσει καταγγελία στο πειθαρχικό συμβούλιο του Σωματείου Ελλήνων ηθοποιών κατά του Πέτρου Φιλιππίδη, για σοβαρές πράξεις αντισυναδελφικής κι αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς που προσέβαλαν την γενετήσια αξιοπρέπειά τους. «Επειδή εγώ έχω ένα έντονο αίσθημα σεβασμού για τις οικογένειες των ανθρώπων που καταγγέλλονται, δεν θέλω ούτε να χαρακτηρίζω, ούτε να λέω πάρα πολλά, επίσης νομικά δεν θέλω να λέω πάρα πολύ, δεν ξέρω τι θα χρησιμοποιηθεί εναντίον μου. Είμαι αρκετά πιο ήρεμη αυτή τη στιγμή. Έχω πολύ καθαρή τη συνείδησή μου», πρόσθεσε η κα Αναστασοπούλου. 

«Είχαμε συνηθίσει τον φόβο»

Υπογραμμίζοντας πως στον χώρο του θεάτρου υπάρχουν καταγγελίες και από αγόρια και από κορίτσια, σχολίασε ότι εκτός από σεξουαλική παρενόχληση γυναικών, οι αποκαλύψεις αφορούν και περιπτώσεις μπούλινγκ. «Από εκεί ξεκίνησε άλλωστε. Όλοι πρέπει να πηγαίνουμε στη δουλειά μας χαρούμενοι (...) Χωρίς να φοβόμαστε. Εμείς είχαμε έναν πέπλο φόβου από πάνω μας το οποίο είχαμε συνηθίσει. Λέγαμε «ναι ξέρουμε, αυτός είναι έτσι, αυτός κάνει αυτό» τα ξέραμε όλα αυτά τα πράγματα. Αυτό παρεξηγήθηκε και πάρα πολύ. Πολλοί είπαν, «αφού τα ξέρατε, γιατί δεν τα λέγατε;» (...) Εγώ εκείνη την περίοδο στεναχωρήθηκα ίσως πιο πολύ από τότε που έκανα την καταγγελία. Δεν επιτρέπεται να μεταφέρεις πληροφορίες για έναν άνθρωπο που σου έχει εκμυστηρευθεί μια ιστορία και δεν στέκει και νομικά, δηλαδή το να πας να μιλήσεις για αυτό κάπου. Δεν σε καλύπτει κανένας νόμος.»

Να μπουν κανόνες στις οντισιόν

«Μπορεί το άτομο που στα έχει εκμυστηρευτεί να κάνει πίσω. Δεν μπορώ εγώ να πάρω την ευθύνη για κάποιον. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι εγώ να κρατήσω μια ξεκάθαρη στάση και πάλι δεν είναι και σωστό να μιλώ δεξιά και αριστερά για πράγματα που γνωρίζω. Από εκεί και πέρα εγώ έκανα αυτό θεώρησα σωστό ότι έπρεπε να κάνω (...) και τελικά ήρθε η ώρα, ήρθε η σωστή στιγμή. (....) Ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται να πάει στον θέατρο. Τώρα είναι ασφαλή τα παιδιά. Αυτός ήταν και ο στόχος μας, να αλλάξουν τα νομικά πλαίσια, να τιμωρούνται οι άνθρωποι που κάνουν τέτοιες κινήσεις. »

Κλείνοντας, υπογράμμισε την ανάγκη να μπουν κάποιοι κανόνες στον τρόπο διεξαγωγής των οντισιόν. «Δεν γίνεται να πηγαίνω εγώ για οντισιόν στο σπίτι κάποιου χωρίς συνοδό. Ή να γίνεται μία οντισιόν κεκλεισμένων των θυρών.  Αυτά τα πράγματα παλεύουμε πολύ να τα φτιάξουμε και είμαι ευγνώμων στον Σπύρο Μπιμπίλα (...) Νομίζω ότι ο κατάλληλος άνθρωπος, στην κατάλληλη θέση, στην πολύ σωστή στιγμή». 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Ιράν: Ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει μήνες και να προκαλέσει παγκόσμια οικονομική καταστροφή

Η ιρανική κυβέρνηση, μιλώντας στο Sky News, δήλωσε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να περιμένει ότι θα δείξει «αυτοσυγκράτηση», προειδοποιώντας για περαιτέρω κλιμάκωση και προοπτική σοβαρών επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία και ενεργειακές αγορές
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / «Ημέρα της Κρίσης»: Το καταστροφικό σενάριο μετά τις επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στη Μέση Ανατολή

Οι επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης αυτή την εβδομάδα, απειλούν με σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία
THE LIFO TEAM
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΛΑΙΣΤΗ 19ΧΡΟΝΟΥ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ποιος ήταν ο 19χρονος παλαιστής που εκτέλεσαν «μετά από βασανιστήρια για να ομολογήσει»

Το Ιράν εκτέλεσε τον νεαρό παλαιστή Σαλέχ Μοχαμάντι και δύο ακόμη άτομα - Πρόκειται για τους πρώτους απαγχονισμούς που πραγματοποιήθηκαν σε σχέση με τις διαδηλώσεις
THE LIFO TEAM