Ιράν - πυρηνικά: «Ατύχημα» σε υπόγειες εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου

Ιράν - πυρηνικά: «Ατύχημα» σε υπόγειες εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου Facebook Twitter
0

Ένα ατύχημα σημειώθηκε σήμερα το πρωί σε τμήμα του ηλεκτρικού δικτύου των υπόγειων εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου της Νατάνζ, στο κεντρικό Ιράν.

Από το συμβάν, δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί, ούτε μόλυνση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ιρανικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (OIEA), που επικαλέστηκε το πρακτορείο Fars. Σημειώθηκε «ένα ατύχημα σε ένα τμήμα του ηλεκτρικού δικτύου των εγκαταστάσεων εμπλουτισμού του Σαχίντ-Αχμαντί-Ροσάν», στο συγκρότημα πυρηνικών εγκαταστάσεων της Νατάνζ, δήλωσε ο Μπεχρούζ Καμαλβαντί.

Στις εγκαταστάσεις της Νατάνζ, οι ιρανικές αρχές εγκαινίασαν χθες προηγμένες συσκευές φυγοκέντρησης, κάτι το οποίο απαγορεύεται από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν του 2015.

Προς το παρόν διεξάγεται έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος αυτού και περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν στη δημοσιότητα αργότερα.

Στις αρχές του Ιουλίου, εργοστάσιο συναρμολόγησης προηγμένων συσκευών φυγοκέντρησης υπέστη σοβαρές ζημιές από μυστηριώδη έκρηξη. Οι ιρανικές αρχές έκριναν ότι επρόκειτο για «σαμποτάζ από τρομοκράτες», αλλά ακόμη δεν έχουν κάνει γνωστά τα αποτελέσματα της έρευνάς τους.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί εγκαινίασε χθες Σάββατο εξ αποστάσεως το νέο αυτό εργοστάσιο συναρμολόγησης συσκευών φυγοκέντρησης της Νατάνζ, δίδοντας την ίδια ώρα την εντολή να τεθούν σε λειτουργία ή να γίνει δοκιμή τριών νέων συσκευών φυγοκέντρησης.

Αυτές θα προσφέρουν στο Ιράν την δυνατότητα εμπλουτισμού μεγαλύτερης ποσότητας ουρανίου και πιο γρήγορα, σε όγκο και βαθμό που απαγορεύεται από την συμφωνία που συνήφθη το 2015 στη Βιέννη μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και της διεθνούς κοινότητας.

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς από την συμφωνία αυτή το 2018, επιβάλλοντας εκ νέου στο Ιράν τις κυρώσεις τους, τις οποίες είχαν άρει βάσει αυτής της συμφωνίας. Σε αντίποινα το Ιράν σταμάτησε από το 2019 να τηρεί τις περισσότερες από τις σημαντικές δεσμεύσεις του βάσει της συμφωνίας της Βιέννης για τον περιορισμό των πυρηνικών του δραστηριοτήτων.

Αυτήν την περίοδο διεξάγονται συνομιλίες στη Βιέννη ανάμεσα στην Ισλαμική Δημοκρατία και τα άλλα κράτη που μετείχαν στη συμφωνία του 2015 (Γερμανία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία) σχετικά με τον τρόπο επιστροφής των ΗΠΑ στους κόλπους αυτού του συμφώνου που συνήφθη στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Διεθνή / Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας (Rosneft και Lukoil) λόγω της άρνησης της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

Διεθνή / «Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

«Εάν δεν βρέξει, θα πρέπει να αρχίσουμε να μοιράζουμε το νερό με δελτίο στην Τεχεράνη, γύρω στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου», τόνισε ο Μασούντ Πεζεσκιάν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Διεθνή / Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και δεκαετίες ο βασικός παράγοντας μακροζωίας των Ιταλών, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς και ένα σύστημα υγείας που θεωρείται γενικά ποιοτικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Διεθνή / ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Παρότι οι αεροπορικές είχαν μόλις 48 ώρες για να τροποποιήσουν τα προγράμματά τους, δήλωσαν υποστηρικτικές προς το σχέδιο της κυβέρνησης, επισημαίνοντας την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ασφάλεια
LIFO NEWSROOM