Ένας σταυρός από τη Λαμπεντούζα υπενθυμίζει την τραγωδία των μεταναστών

Ένας σταυρός από τη Λαμπεντούζα υπενθυμίζει την τραγωδία των μεταναστών Facebook Twitter
Ένας από τους 155 ξύλινους σταυρούς για τη Λαμπεντούζα | Trustees of the British Museum
0

Ένας σταυρός φτιαγμένος από τα συντρίμμια ενός σκάφους προσφύγων που ανατράπηκε στη Μεσόγειο πρόκειται να περιοδεύσει σε αγγλικά μουσεία και γκαλερί τέχνης σε λίγους μήνες, προκειμένου να ενθαρρύνει τη συζήτηση και τον προβληματισμό σχετικά με την κατάσταση των μεταναστών.

Ο σταυρός, που αποκτήθηκε από το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο πριν από πέντε χρόνια, είναι ένας από αυτούς που κατασκεύασε ένας ξυλουργός στο νησί Λαμπεντούζα, κοντά στις ακτές της Τυνησίας. Ο σταυρός θα εκτεθεί στο Μάντσεστερ, το Χέιστινγκς, το Ντέρμπι, το Ίπσουιτς, το Μπρίστολ και το Ρότσεστερ, με δάνειο από το Βρετανικό Μουσείο.

Ο σταυρός θα συνοδεύεται από δώδεκα μικροσκοπικά σκάφη φτιαγμένα από φτερά ποδηλάτων και γεμάτα με καμένα σπίρτα, που αντιπροσωπεύουν αυτούς που διασχίζουν με κάθε κίνδυνο τη Μεσόγειο ξεκινώντας από τη βόρειο Αφρική, με προορισμό την Ευρώπη. Τα σκάφη είναι έργο του γεννημένου στη Συρία καλλιτέχνη, Issam Kourbaj και είναι μέρος της σειράς με τίτλο «Dark Water, Burning World».

Ένας σταυρός από τη Λαμπεντούζα υπενθυμίζει την τραγωδία των μεταναστών Facebook Twitter
Οι βάρκες των μεταναστών σε μινιατούρες | Τrustees of the British Museum

Οι σταυροί της Λαμπεντούζα έγιναν από τον Francesco Tuccio, έναν ντόπιο μαραγκό που φτιάχνει χειροτεχνήματα από ξύλο, μετά από μια τραγωδία τον Οκτώβριο του 2013, από τις μεγαλύτερες στη διάρκεια της κρίσης του προσφυγικού ζητήματος. Το πλοίο που μετέφερε 466 άτομα από τη Σομαλία και την Ερυθραία έπιασε φωτιά, ανατράπηκε και βυθίστηκε κοντά στο νησί. Πνίγηκαν συνολικά 311 άτομα. Οι 155 άνθρωποι που σώθηκαν μεταφέρθηκαν σε μια εκκλησία στη Λαμπεντούζα, και ο Τούτσιο ήταν εκεί με τους νησιώτες που συγκέντρωναν πόρους για να ταΐσουν και να ντύσουν τους επιζώντες και να θάψουν σώματα που ξεβράστηκαν στην ακτή.

Η εμπειρία του Τούτσιο εκείνη την ημέρα τον ώθησε να σκεφτεί τρόπους για να τραβήξει την προσοχή στην ανθρώπινη τραγωδία που πλήττει χρόνια το νησί του. Καθώς έκανε μια βόλτα σε μια παραλία εκείνο το απόγευμα, είδε δύο πολύχρωμα κομμάτια ξύλου, τοποθετημένα με έναν περίεργο τρόπο, που θύμιζαν το σχήμα ενός σταυρού. Συνειδητοποίησε γρήγορα ότι ήταν χαμένα κομμάτια μιας λέμβου μεταναστών.

Ο Τούτσιο αποφάσισε να αρχίσει να χρησιμοποιεί ξύλα από βάρκες που είχαν ναυαγήσει, από τα οποία δημιούργησε μια σειρά σταυρών, συμβόλων της συνεχιζόμενης και ολοένα και πιο παραγνωρισμένης μεταναστευτικής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, ως καθημερινή υπενθύμιση των ναυαγίων. Οι σταυροί υπάρχουν σε εκκλησίες και σπίτια σε ολόκληρο τον κόσμο και ένας από αυτούς αποκτήθηκε από το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.

Ένας σταυρός από τη Λαμπεντούζα υπενθυμίζει την τραγωδία των μεταναστών Facebook Twitter
Το ξυλουργείο του Φραντσέσκο Τούτσιο | Facebook

«Συνδέω τον σταυρό με την ανάσταση, μια μεταφορά για τους μετανάστες που φτάνουν με ασφάλεια και ξεκινούν μια νέα ζωή στην Ευρώπη. Το ξύλο που χρησιμοποιώ αντιπροσωπεύει τον θάνατο και την τραγωδία, αλλά και την ελπίδα, την αναγέννηση και τη χριστιανική σωτηρία» είπε ο Τούτσιο, που σχεδόν δέκα χρόνια αργότερα εξακολουθεί να βγαίνει κάθε πρωί για να μαζέψει ξύλα, τα οποία στη συνέχεια χαράζει, λειαίνει και μεταμορφώνει σε σταυρούς στο εργαστήριό του. Τα στρώματα των κατεστραμμένων χρωμάτων παραμένουν στο ξύλο ως υπενθύμιση της τραγικής πηγής των υλικών.

«Οι Σύριοι που διέσχισαν τη Μεσόγειο με μικρά σκάφη ήταν απελπισμένοι και ήθελαν να ξεφύγουν από την καταστροφή της χώρας καταγωγής τους» δήλωσε ο Ισάμ Κουρμπάι. Στις μινιατούρες βάρκες του, τα καμένα σπίρτα αντανακλούν «το τραύμα που φέρνουν αυτές οι γυναίκες, τα παιδιά και οι άνδρες, ενώ η ρητίνη που συγκρατεί τα καμένα σπίρτα μαζί υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο συνδεόμαστε, συγκρατούμε και υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον σε απελπισμένους καιρούς».

Η έκθεση «Crossings: Community and Refuge» ανοίγει στο Μουσείο Ιστορίας του Λαού στο Μάντσεστερ στις 29 Μαΐου.

Ένας σταυρός από τη Λαμπεντούζα υπενθυμίζει την τραγωδία των μεταναστών Facebook Twitter
Ο ξυλουργός και καλλιτέχνης Φραντσέσκο Τούτσιο | Facebook
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάννες - Ρόμπερτ Ντε Νίρο για Τραμπ: «Ο φιλισταίος πρόεδρος της Αμερικής αυτοδιορίστηκε επικεφαλής σε κορυφαίο πολιτιστικό ίδρυμα»

Πολιτισμός / Κάννες - Ρόμπερτ Ντε Νίρο για Τραμπ: «Ο φιλισταίος πρόεδρος της Αμερικής αυτοδιορίστηκε επικεφαλής σε κορυφαίο πολιτιστικό ίδρυμα»

«Η τέχνη είναι η αλήθεια. Η τέχνη αγκαλιάζει την ποικιλομορφία. Και γι’ αυτό αποτελεί απειλή για τους αυταρχικούς ηγέτες και τους φασίστες του κόσμου», δήλωσε παραλαμβάνοντας τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα από τον Λεονάρντο ντι Κάπριο
LIFO NEWSROOM
Final Destination, Κιούκα και Τhe Weeknd από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Final Destination, Κιούκα και Τhe Weeknd από αύριο στους κινηματογράφους

Καθώς όλο και περισσότερα θερινά σινεμά ανοίγουν, η συνέχεια ενός απέθαντου franchise, το φρέσκο σκηνοθετικό ντεμπούτο του Κωστή Χαραμουντάνη και το κινηματογραφικό companion piece του νέου άλμπουμ του Weeknd είναι τρεις από τις έξι νέες ταινίες που επιχειρούν να φέρουν τους θεατές πίσω στις αίθουσες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
hjnrjh

Πολιτισμός / ΕΣΩ 2025: Oι σημαντικότερες στιγμές στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου

Η 13η ΕΣΩ: 'Αγκαλιάζοντας το Χάος σ’ έναν Έξυπνο Κόσμο' ολοκληρώθηκε, την Τετάρτη 7 Μαΐου 2025 στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ακριβώς όπως υποσχέθηκε, σαν αγκαλιά, που εμπεριέχει την ρευστότητα του σύγχρονου, διασυνδεδεμένου κόσμου μας που, διαρκώς, αλλάζει.
ΜΕΛΙΝΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ-ΠΟΛΛΑΤΟΥ
Έρχεται στο Μεσολόγγι ο αυθεντικός πίνακας του Ντελακρουά «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου»

Πολιτισμός / Μεσολόγγι: Έρχεται ο αυθεντικός πίνακας του Ντελακρουά «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου»

Ανακοινώθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την έναρξη του επετειακού κύκλου των 200 χρόνων από την ηρωική Έξοδο - Η αποκάλυψη του Νίκου Αλάγια για τον πατέρα του που μετανάστευσε στη Γαλλία τη δεκαετία του 1960
LIFO NEWSROOM
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Νίκολας Κάλιναν: Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου μιλησε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και τη συνεργασία με την Ελλάδα

Πολιτισμός / Γλυπτά του Παρθενώνα: Ο νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου μιλά για συνεργασία, αλλά όχι επιστροφή

Ο Νίκολας Κάλιναν, Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, αναφέρεται στη συνέντευξή του για τη συνεργασία με την Ελλάδα γύρω από τα Γλυπτά του Παρθενώνα, χωρίς να δίνει σαφή απάντηση για την επιστροφή τους
LIFO NEWSROOM
Η νέα έκθεση του Σωκράτη Σωκράτους μιλά για τα ισοπεδωμένα τοπία που άφησαν οι βομβαρδισμοί του 20ού αιώνα

Πολιτισμός / Η νέα έκθεση του Σωκράτη Σωκράτους μιλά για τα ισοπεδωμένα τοπία που άφησαν οι βομβαρδισμοί του 20ού αιώνα

Το αλουμίνιο δεν είναι απλώς το εικαστικό μέσο για τη νέα δουλειά του Σωκράτη Σωκράτους που εγκαινιάζεται στην γκαλερί Eins στη Λεμεσό της Κύπρου· είναι το φάντασμα που στοιχειώνει τον καλλιτέχνη.
LIFO NEWSROOM
Δείτε πώς ακριβώς ήταν ο Παρθενώνας πριν από 2400 χρόνια

Πολιτισμός / Δείτε πώς ήταν ο Παρθενώνας πριν από 2.400 χρόνια - Το εντυπωσιακό «παιχνίδι» με το φως

O καθηγητής Juan de Lara του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με την βοήθεια της τεχνολογίας έδειξε πώς οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποίησαν προηγμένες τεχνικές φωτισμού για να μετατρέψουν το εσωτερικό του Παρθενώνα σε ένα εντυπωσιακό θέαμα
LIFO NEWSROOM