Έκκληση Μέρκελ, Μακρόν και άλλων 4 ηγετών για την επόμενη ημέρα της πανδημίας

Έκκληση Μέρκελ, Μακρόν και άλλων 4 ηγετών για την επόμενη ημέρα της πανδημίας Facebook Twitter
EPA
0

Έκκληση για μια πιο πολύπλευρη συνεργασία για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων όπως η πανδημία του κορωνοϊού απευθύνουν έξι ηγέτες με κοινή τους επιστολή προκειμένου να οδηγηθεί ο πλανήτης στον δρόμο της ανάκαμψης.

Στη βαρυσήμαντη παρέμβασή τους, που δημοσιεύθηκε σε αρκετές χώρες, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο πρόεδρος της Σενεγάλης, Μάκι Σαλ, υπογραμμίζουν ότι υπάρχει «μια ευκαιρία για την ανοικοδόμηση της συναίνεσης για μια διεθνή τάξη βασισμένη στην πολυμερή συνεργασία και το κράτος Δικαίου μέσω αποτελεσματικής συνεργασίας, αλληλεγγύης και συντονισμού».


Οι ηγέτες επισημαίνουν ότι τις τελευταίες δεκαετίας δύο μεγάλες κρίσεις, η πανδημία του κορωνοϊού πιο πρόσφατα και η κλιματική αλλαγή γενικώς εγείρουν εμπόδια στις κοινωνίες και τα πλαίσια χάραξης κοινής πολιτικής «προκαλώντας αμφιβολίες για την ικανότητά μας να ξεπερνούμε σοκ, να αντιμετωπίζουμε τη ρίζα τους και διασφαλίζουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενεές».

Προσθέτουν δε ότι την ίδια ώρα τα προβλήματα αυτά υπενθυμίζουν πόσο αλληλεξαρτώμενος είναι ο κόσμος και πόσο αλληλένδετα μπορούν να είναι τα προβλήματά του.

«Είμαστε τόσο ισχυροί όσο το πιο αδύναμο σύστημα υγείας»

Χαρακτηρίζοντας την πανδημία του κορωνοϊού «το μεγαλύτερο τεστ παγκόσμιας αλληλεγγύης εδώ και γενεές» οι ηγέτες απευθύνουν έκκληση για μια ισχυρή και εναρμονισμένη διεθνή αντίδραση στην υγειονομική κρίση, μια αντίδραση που θα ενισχύει την πρόσβαση σε διαγνωστικά τεστ, θεραπείες και εμβόλια. «Μας θύμισε το προφανές: ότι ενόψει της πανδημίας η αλυσίδα ασφάλειας της υγείας μας είναι τόσο ισχυρή όσο το πιο αδύναμο σύστημα υγείας. Η Covid-19 οπουδήποτε συνιστά παντού μια απειλή για τους ανθρώπους και τις οικονομίες», αναφέρουν.

Στην προσπάθειά τους να δώσουν ώθηση στη συνεργασία οι ηγέτες επιτείνουν την υποστήριξή τους στην παγκόσμια πλατφόρμα Access to COVID-19 Tools (ACT) Accelerator, που εγκαινίασαν πέρυσι ο ΠΟΥ και τα μέλη της G20. «Μακροπρόθεσμα χρειαζόμαστε επίσης μια ανεξάρτητη και περιεκτική αποτίμηση της απάντησής μας για να συνάξουμε όλα τα διδάγματα από αυτή την πανδημία και να προετοιμαστούμε καλύτερα για την επόμενη. Ο ΠΟΥ έχει να παίξει έναν κεντρικό ρόλο σ' αυτή τη διαδικασία», επισημαίνεται.

Όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή οι ηγέτες σημείωσαν ότι είναι αναγκαίο να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για να γίνουν πιο βιώσιμες οι οικονομίες ανά την υφήλιο, ενόψει της συνόδου για την κλιματική αλλαγή του ΟΗΕ (COP26) το Νοέμβριο στη Γλασκώβη.

«Μέχρι τις αρχές του 2021 χώρες που παράγουν άνω του 65% των εκπομπών που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου στον πλανήτη πιθανώς να έχουν προβεί σε πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις για την απεξάρτηση από τον άνθρακα», αναφέρει η επιστολή τους.

«Όλες οι εθνικές κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, πόλεις και οικονομικοί θεσμοί πρέπει να ενταχθούν στον παγκόσμιο συνασπισμό για τη μείωση στο μηδέν των εκπομπών CO2 σύμφωνα με τη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα και να αρχίσουν να εφαρμόζουν συγκεκριμένα σχέδια και πολιτικές».

Η επιστολή των ηγετών σημειώνει ότι η πανδημία προκάλεσε τις χειρότερες αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία μεταπολεμικά και ότι είναι ύψιστη προτεραιότητα η αποκατάσταση μιας ισχυρής και σταθεράς παγκόσμιας οικονομίας. Παράλληλα τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και της αξιοποίησης των δυνατοτήτων του διεθνούς εμπορίου για την επιτάχυνσης της ανάκαμψης. «Καθώς βοηθούμε τις οικονομίες μας να ξεπεράσουν τη χειρότερη ύφεση από το 1945, παραμένει ύψιστη προτεραιότητά μας να διασφαλίσουμε ένα ελεύθερο βάσει κανόνων εμπόριο ως μια σημαντική μηχανή μιας περιεκτικής βιώσιμης ανάπτυξης», υπογραμμίζουν.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΡΟΛΟΣ ΗΠΑ ΟΜΙΛΙΑ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η ιστορική κίνηση που ετοιμάζει ενόψει της επίσκεψής του στις ΗΠΑ

Ο βασιλιάς θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ εν μέσω του έντονου κλίματος ανάμεσα σε Τραμπ και Στάρμερ, και αυξανόμενων επικρίσεων προς τον μονάρχη για την εμπλοκή της οικογένειάς του στην υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
BBC ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ

Διεθνή / BBC: Η Ελλάδα χρησιμοποιεί μασκοφόρους μετανάστες για να απωθήσει άλλους στον Έβρο

Η έρευνα του βρετανικού δικτύου επικαλείται μαρτυρίες μεταναστών, πρώην μισθοφόρων, αστυνομικές πηγές και έγγραφα - Καταγγελίες για λεκτική και σωματική κακοποίηση, μέχρι και απειλές για βιασμό - Η απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
THE LIFO TEAM
ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Αυστραλία: Η πλουσιότερη γυναίκα της χώρας πρέπει να μοιραστεί μέρος της περιουσίας της

Σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου, η Τζίνα Ράινχαρτ καλείται να αποχωριστεί σεβαστό μέρος της περιουσίας της, λόγω πολύχρονης διαμάχης σχετικά με την επιχειρηματική της αυτοκρατορία στον τομέα της εξόρυξης
THE LIFO TEAM
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ DEEPFAKE ΔΙΚΗ

Διεθνή / Αυστραλία: 19χρονος ομολόγησε την ενοχή του για τη δημιουργία deepfake πορνό σε μια ιστορική υπόθεση

Είναι το πρώτο άτομο που διώκεται βάσει νέου νόμου, ο οποίος ποινικοποιεί την αλλοίωση σεξουαλικών εικόνων και προβλέπει ποινή έως και επτά χρόνια φυλάκισης
THE LIFO TEAM
«Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο νόμο της ζούγκλας»: Το «αμένσιοτο» της Κίνας για τον Τραμπ

Διεθνή / «Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο νόμο της ζούγκλας»: Το «αμένσιοτο» της Κίνας για τον Τραμπ

Η απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει αποκλεισμό στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου από τα Στενά του Ορμούζ δημιουργεί ένα επικίνδυνο διπλωματικό ναρκοπέδιο για τον Πρόεδρο Τραμπ, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Πεκίνο.
THE LIFO TEAM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ ΗΠΑ

Διεθνή / Ζελένσκι: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν χρόνο για την Ουκρανία λόγω Ιράν» - Νεκρό 8χρονο παιδί και 14 τραυματίες στο Τσερκάσι

«Εάν οι ΗΠΑ δεν ασκήσουν πίεση στον Πούτιν και περιοριστούν σε έναν ήπιο διάλογο, τότε εκείνος δεν θα έχει λόγο να φοβάται», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος - Συνεχίζονται οι ρωσικές επιδρομές
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΟΛΩΝΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Διεθνή / Πολωνία: Βουλευτής της ακροδεξιάς επιδεικνύει ισραηλινή σημαία με σβάστικα στο κοινοβούλιο

«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία μπροστά στα μάτια μας... είναι το νέο Τρίτο Ράιχ και η σημαία του θα έπρεπε να μοιάζει ακριβώς έτσι», δήλωσε ο Πολωνός βουλευτής, πριν εμφανίσει τη μεταποιημένη σημαία
THE LIFO TEAM