Αναστασιάδης: Παρακάλεσα τον Νετανιάχου να εξετάσει το ενδεχόμενο να μας προμηθεύσει εμβόλια

Αναστασιάδης: Παρακάλεσα τον Νετανιάχου να εξετάσει το ενδεχόμενο να μας προμηθεύσει εμβόλια Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι «παρακάλεσε» τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να εξετάσει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει με εμβόλια για τον κορωνοϊό στην Κύπρο.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Πολίτης», ο κ. Αναστασιάδης επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι η Κύπρος ήρθε σε επαφή με το Ισραήλ, για προμήθεια εμβολίων. Ο Κύπριος πρόεδρος εξέφρασε την άποψη ότι αυτό δεν δημιουργεί κάποιο θέμα με την ΕΕ.

«Έχω έρθει σε επαφή με τον κ. Νετανιάχου και τον παρακάλεσα να εξετάσει το ενδεχόμενο προμήθειας μίας ποσότητας για την Κυπριακή Δημοκρατία. Θα ερευνήσει τι δυνατότητες υπάρχουν από πλευράς του κράτους του Ισραήλ και εντός των ημερών θα έχουμε την απάντηση», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Όταν ρωτήθηκε αν κάτι τέτοιο μπορεί να έχει την έγκριση της ΕΕ, απάντησε: «Δεν είναι θέμα της ΕΕ. Η ουσία είναι τα οποιαδήποτε εμβόλια να είναι εγκεκριμένα από την ΕΕ».

Στο ερώτημα αν αυτό συνιστά διάσπαση της κοινής γραμμής της ΕΕ για τους εμβολιασμούς, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε αρνητικά. «Όχι. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει τέτοιο θέμα. Είναι μια προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας ενόψει και της καθυστέρησης στην παραγωγή των εμβολίων να επισπεύσει τον εμβολιασμό».

Όσο για το αν η Κύπρος θα μπορούσε να προσφύγει σε άλλες αγορές, για προμήθεια εμβολίων πέραν της ΕΕ- όπως το ρωσικό ή το κινέζικο- απάντησε «βεβαιότατα», αλλά συμπλήρωσε ότι εκεί σίγουρα θα υπήρχε πρόβλημα, γιατί αυτά δεν έχουν εγκριθεί από την ΕΕ.

Παράλληλα στις δηλώσεις του ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι η ΕΕ λειτούργησε πολύ αργά, αναφορικά με τις αποφάσεις για το εμβόλιο, όπως και ότι έδωσε μεγάλο βάρος εκείνο της Οξφόρδης.

«Υπάρχει μια κριτική βεβαίως στην ΕΕ σε σχέση με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται. Η ΕΕ λειτούργησε πολύ αργά σε επίπεδο λήψης απόφασης σε σχέση με το εμβόλιο. Αν μπορεί κάτι να χρεωθεί στην ΕΕ είναι το ότι δόθηκε μεγάλο βάρος στο εμβόλιο της Οξφόρδης, της AstraZeneca, διότι ήταν και μία έρευνα η οποία χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ», είπε ο πρόεδρος της Κύπρου και πρόσθεσε:

«Οι αρχικές ενδείξεις ήταν πολύ ενθαρρυντικές, σε κάποια φάση παρατηρήθηκε μια οπισθοδρόμηση όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, με αποτέλεσμα να προηγούνται δύο εταιρείες από τις οποίες υπήρξε αριθμός εμβολίων ο οποίος όμως δεν αρκεί για ταχείς και μαζικούς εμβολιασμούς».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαουδική Αραβία: Απαγορεύτηκε η είσοδος σε περισσότερους από 250.000 πιστούς στη Μέκκα για το χατζ

Διεθνή / Σαουδική Αραβία: Απαγορεύτηκε η είσοδος σε περισσότερους από 250.000 πιστούς στη Μέκκα για το χατζ

Οι Αρχές καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες με αυστηρές απαγορεύσεις για τη φετινή περίοδο του χατζ, για να περιορίσουν τον υπερπληθυσμό στη Μέκκα, η οποία στο παρελθόν έχει γίνει τόπος πολύνεκρων ποδοπατημάτων κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος
LIFO NEWSROOM
Πώς οι έξτρα χρεώσεις των αεροπορικών εταιρειών έχουν μετατρέψει τις αποσκευές σε δισεκατομμύρια

Διεθνή / Πώς οι έξτρα χρεώσεις των αεροπορικών εταιρειών έχουν μετατρέψει τις αποσκευές σε δισεκατομμύρια

Ο ανταγωνισμός των low-cost αεροπορικών και οι οργισμένοι επιβάτες που ταξιδεύουν με μία χειραποσκευή, δοκιμάζοντας «κόλπα» πακεταρίσματος για να ξεγελάσουν τις εταιρείες
LIFO NEWSROOM
Νέα Ζηλανδία: Σε διαθεσιμότητα οι Μαορί βουλευτές που έκαναν «χάκα» στη βουλή

Διεθνή / Νέα Ζηλανδία: Σε διαθεσιμότητα οι Μαορί βουλευτές που έκαναν «χάκα» στη βουλή

«Δεν θα σωπάσουμε ποτέ, δεν θα εξαφανιστούμε ποτέ… Είναι οι φωνές μας υπερβολικά δυνατές για αυτό το κοινοβούλιο; Αυτός είναι ο λόγος που μας τιμωρούν;» αντέδρασε η Χάνα-Ράουιτι Μαΐπι-Κλαρκ
LIFO NEWSROOM
Η Λαγκάρντ για τα «κουτσομπολια» ότι αποχωρεί από την ΕΚΤ: «Με λύπη μου σας λέω ότι θα ολοκληρώσω τη θητεία μου»

Διεθνή / Η Λαγκάρντ για τις φήμες ότι αποχωρεί από την ΕΚΤ: «Με λύπη μου σας λέω ότι θα ολοκληρώσω τη θητεία μου»

Η αντίδρασή της, μετά τη δήλωση του πρώην προέδρου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), Κλάους Σβαμπ, ότι η Λαγκάρντ, μίλησε για πιθανή μείωση της θητείας της
LIFO NEWSROOM
«Πιο δυνατοί από ποτέ»: Το WorldPride υψώνει φωνή στην Ουάσιγκτον

Διεθνή / «Πιο δυνατοί από ποτέ»: Το WorldPride υψώνει φωνή στην Ουάσιγκτον

Από την πρώτη πορεία υπερηφάνειας το 1975 στην καρδιά της αμερικανικής πρωτεύουσας, μέχρι τη φετινή διοργάνωση του WorldPride, η queer κοινότητα της Ουάσιγκτον αντιστέκεται στην καταστολή και απαντά με ορατότητα, πολιτισμό και διεκδίκηση
LIFO NEWSROOM