Αναστασιάδης: Παρακάλεσα τον Νετανιάχου να εξετάσει το ενδεχόμενο να μας προμηθεύσει εμβόλια

Αναστασιάδης: Παρακάλεσα τον Νετανιάχου να εξετάσει το ενδεχόμενο να μας προμηθεύσει εμβόλια Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι «παρακάλεσε» τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να εξετάσει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει με εμβόλια για τον κορωνοϊό στην Κύπρο.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Πολίτης», ο κ. Αναστασιάδης επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι η Κύπρος ήρθε σε επαφή με το Ισραήλ, για προμήθεια εμβολίων. Ο Κύπριος πρόεδρος εξέφρασε την άποψη ότι αυτό δεν δημιουργεί κάποιο θέμα με την ΕΕ.

«Έχω έρθει σε επαφή με τον κ. Νετανιάχου και τον παρακάλεσα να εξετάσει το ενδεχόμενο προμήθειας μίας ποσότητας για την Κυπριακή Δημοκρατία. Θα ερευνήσει τι δυνατότητες υπάρχουν από πλευράς του κράτους του Ισραήλ και εντός των ημερών θα έχουμε την απάντηση», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Όταν ρωτήθηκε αν κάτι τέτοιο μπορεί να έχει την έγκριση της ΕΕ, απάντησε: «Δεν είναι θέμα της ΕΕ. Η ουσία είναι τα οποιαδήποτε εμβόλια να είναι εγκεκριμένα από την ΕΕ».

Στο ερώτημα αν αυτό συνιστά διάσπαση της κοινής γραμμής της ΕΕ για τους εμβολιασμούς, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε αρνητικά. «Όχι. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει τέτοιο θέμα. Είναι μια προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας ενόψει και της καθυστέρησης στην παραγωγή των εμβολίων να επισπεύσει τον εμβολιασμό».

Όσο για το αν η Κύπρος θα μπορούσε να προσφύγει σε άλλες αγορές, για προμήθεια εμβολίων πέραν της ΕΕ- όπως το ρωσικό ή το κινέζικο- απάντησε «βεβαιότατα», αλλά συμπλήρωσε ότι εκεί σίγουρα θα υπήρχε πρόβλημα, γιατί αυτά δεν έχουν εγκριθεί από την ΕΕ.

Παράλληλα στις δηλώσεις του ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι η ΕΕ λειτούργησε πολύ αργά, αναφορικά με τις αποφάσεις για το εμβόλιο, όπως και ότι έδωσε μεγάλο βάρος εκείνο της Οξφόρδης.

«Υπάρχει μια κριτική βεβαίως στην ΕΕ σε σχέση με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται. Η ΕΕ λειτούργησε πολύ αργά σε επίπεδο λήψης απόφασης σε σχέση με το εμβόλιο. Αν μπορεί κάτι να χρεωθεί στην ΕΕ είναι το ότι δόθηκε μεγάλο βάρος στο εμβόλιο της Οξφόρδης, της AstraZeneca, διότι ήταν και μία έρευνα η οποία χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ», είπε ο πρόεδρος της Κύπρου και πρόσθεσε:

«Οι αρχικές ενδείξεις ήταν πολύ ενθαρρυντικές, σε κάποια φάση παρατηρήθηκε μια οπισθοδρόμηση όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, με αποτέλεσμα να προηγούνται δύο εταιρείες από τις οποίες υπήρξε αριθμός εμβολίων ο οποίος όμως δεν αρκεί για ταχείς και μαζικούς εμβολιασμούς».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πακιστάν: Το Ισλαμαμπάντ έπληξε στόχους στην Ινδία - Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση από τη διεθνή διπλωματία

Διεθνή / Πακιστάν: Το Ισλαμαμπάντ έπληξε στόχους στην Ινδία - Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση από τη διεθνή διπλωματία

Τα κράτη μέλη της G7 ζήτησαν «άμεση αποκλιμάκωση», ενώ οι ΗΠΑ, παραδοσιακός σύμμαχος του Πακιστάν αλλά τα τελευταία χρόνια πιο κοντά στην Ινδία, προσφέρθηκαν να μεσολαβήσουν για τη μείωση της έντασης
LIFO NEWSROOM
«Βάλτε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», το μήνυμα του Τραμπ σε Πούτιν και Ζελένσκι

Διεθνή / «Βάλτε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», το μήνυμα του Τραμπ σε Πούτιν και Ζελένσκι

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Τραμπ είχε την Πέμπτη «πολύ καλή και παραγωγική» τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι, και ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευελπιστεί πως η Ουκρανία και η Ρωσία θα συμφωνήσουν την επόμενη εβδομάδα στην προτεινόμενη 30ήμερη εκεχειρία
LIFO NEWSROOM
Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν με μπαράζ επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών στόχων

Διεθνή / Ινδία - Πακιστάν: Κλιμακώνεται η ένταση με μπαράζ επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών στόχων

Μετά τα ινδικά πλήγματα ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της χώρας επικαλούμενος πηγές ασφαλείας ανέφερε πως το Πακιστάν «εξαπέλυσε αντίποινα κατά της ινδικής επιθετικότητας»
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελφρίντε Γέλινεκ Ισραήλ Παλαιστίνιοι

Διεθνή / Έκκληση από τη βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελφρίντε Γέλινεκ προς το Ισραήλ «να αφήσει να ζήσουν οι Παλαιστίνιοι»

Σε κείμενό της, καταδίκασε την πολιτική ενός «εγκληματία», όπως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος τιμωρεί «έναν ανείπωτο αριθμό αθώων» στη Γάζα
LIFO NEWSROOM