Ναγκόρνο - Καραμπάχ: Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία άρχισαν την ανταλλαγή κρατουμένων

Ναγκόρνο - Καραμπάχ: Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία άρχισαν την ανταλλαγή κρατουμένων Facebook Twitter
Φωτογραφία Αρχείου
0

Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία ανακοίνωσαν σήμερα την έναρξη διαδικασίας ανταλλαγής κρατουμένων, έναν και πλέον μήνα μετά τη συμφωνία που έθεσε τέλος σε αιματηρές μάχες έξι εβδομάδων μεταξύ των δύο χωρών για τον έλεγχο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Μετά τις διαπραγματεύσεις με την αρμενική πλευρά, με τη συμμετοχή διεθνών οργανισμών και τη διοίκηση των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων, επιτεύχθηκε συμφωνία για την ανταλλαγή κρατουμένων και ομήρων βάσει της αρχής 'όλα έναντι όλων», ανακοίνωσε η Κρατική Επιτροπή του Αζερμπαϊτζάν για τους αιχμάλωτους πολέμου και τους αγνοούμενους.

Η ανταλλαγή άρχισε σήμερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία διευκρινίζει ότι «η επιστροφή στο Αζερμπαϊτζάν των Αζέρων αιχμαλώτων πολέμου και των ομήρων εξασφαλίστηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας». Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πατσινιάν, από την πλευρά του, ανακοίνωσε την επιστροφή 44 κρατουμένων στην Αρμενία. «44 στρατιώτες μας βρίσκονται σε ρωσικό αεροπλάνο και σύντομα θα επιστρέψουν στην Αρμενία», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook.

Το Μπακού ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα τη σύλληψη τεσσάρων Αζέρων στρατιωτών, οι δύο κατηγορούνται για «προσβολή των σορών Αρμένιων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών» και οι άλλοι δύο για «καταστροφή επιτύμβιων στηλών που ανήκαν σε Αρμένιους σε ένα νεκροταφείο» που βρίσκεται στην περιοχή όπου μαίνονταν οι μάχες. Οι τέσσερις άνδρες είχαν μαγνητοσκοπήσει τις πράξεις τους και δημοσίευσαν τα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Διεξάγεται έρευνα για «ωμή ή απάνθρωπη μεταχείριση» και μια άλλη για «βεβήλωση τάφων ή πτωμάτων», σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελίας του Αζερμπαϊτζάν. Η εισαγγελία κατήγγειλε πράξεις «απαράδεκτες που αντιβαίνουν στη νοοτροπία του αζερικού λαού».

Η σύγκρουση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ τελείωσε στις αρχές Νοεμβρίου με συμφωνία για παύση των εχθροπραξιών, οδηγώντας στη στρατιωτική ήττα των Αρμενίων και παραχωρώντας σημαντικά εδαφικά κέρδη στο Μπακού. Ρώσοι στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης αναπτύσσονται επίσης στην περιοχή.

Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και στις δύο πλευρές στις μάχες που διήρκησαν έξι εβδομάδες, και που ήταν οι χειρότερες μετά τον πρώτο πόλεμο τη δεκαετία του 1990.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/dpa

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Instagram: Ο CEO βάζει τέλος στην τηλεργασία για λόγους δημιουργικότητας και συνεργασίας

Διεθνή / Instagram: Ο CEO Άνταμ Μοσέρι βάζει τέλος στην τηλεργασία των υπαλλήλων

Ο Μοσέρι υποστήριξε ότι η επιστροφή στο γραφείο και οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας θα βοηθήσουν την εταιρεία να γίνει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, ενόψει αυτού που χαρακτήρισε ως δύσκολη χρονιά
LIFO NEWSROOM
«Καμιά λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Διεθνή / «Καμία λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Ο Στιβ Γουίτκοφ, συνοδευόμενος από τον Τζάρεντ Κούσνερ, συζητούσε επί σχεδόν πέντε ώρες στο Κρεμλίνο με τον ρώσο ηγέτη σχετικά με το σχέδιο της Ουάσιγκτον που σκοπός του ειναι να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για ενδεχόμενο πόλεμο με την Ευρώπη

Διεθνή / Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις για το ενδεχόμενο πολέμου με την Ευρώπη

Της συνάντησης, προηγήθηκαν οι δηλώσεις Πούτιν ότι: «Δεν πρόκειται να πολεμήσουμε με την Ευρώπη, αλλά αν η Ευρώπη θέλει να πολεμήσει μαζί μας, είμαστε έτοιμοι τώρα»
LIFO NEWSROOM
Dave Coulier: Διαγνώστηκε με νέο τύπο καρκίνου 7 μήνες αφού κέρδισε τη μάχη με το λέμφωμα non-Hodgkin

Διεθνή / Dave Coulier: Διαγνώστηκε με νέο τύπο καρκίνου 7 μήνες αφού κέρδισε τη μάχη με το λέμφωμα non-Hodgkin

«Νιώθεις αυτή την ανακούφιση του “ουάου, έφυγε”, και μετά να κάνεις μια εξέταση που δείχνει ότι τώρα έχεις έναν άλλο τύπο καρκίνου», μοιράστηκε ο ηθοποιός του «Full House»
LIFO NEWSROOM