Εκλογές ΗΠΑ: Συγχαρητήρια σε Μπάιντεν από Ναβάλνι και Γκορμπατσόφ - «Σιωπή» από Πούτιν

Εκλογές ΗΠΑ: Συγχαρητήρια σε Μπάιντεν από Ναβάλνι και Γκορμπατσόφ - «Σιωπή» από Πούτιν Facebook Twitter
EPA
0

Ο κυριότερος αντιπολιτευόμενος στη Ρωσία, ο Αλεξέι Ναβάλνι, συνεχάρη σήμερα τον Τζο Μπάιντεν, που εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ το Κρεμλίνο δεν έχει ακόμη αντιδράσει στα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών.

Σε ένα tweet, ο Ναβάλνι συνεχάρη τον Μπάιντεν, την Κάμαλα Χάρις, που εξελέγη αντιπρόεδρος, και τους Αμερικανούς που επέλεξαν «μια νέα κατεύθυνση σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές».

«Είναι ένα προνόμιο που δεν προσφέρεται σε όλες τις χώρες», πρόσθεσε ο Ναβάλνι, ο οποίος αναρρώνει στη Γερμανία έπειτα από μια απόπειρα δηλητηρίασής του.

Ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, δήλωσε από την πλευρά πως ελπίζει ότι ο Τζο Μπάιντεν θα «εξομαλύνει τις σχέσεις μας , θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο χώρες μας».

«Τον συνάντησα μερικές φορές, η τελευταία ήταν τον Μάρτιο του 2009 (...) Η συζήτηση ήταν εις βάθος, καλοπροαίρετη. Σχημάτισα την εντύπωση ότι καταλαβαίνει τη σημασία των σχέσεων με τη Ρωσία», δήλωσε ο 89χρονος Γκορμπατσόφ.

Συγχαρητήρια μηνύματα συρρέουν από όλο τον κόσμο μετά την ανακοίνωση χθες, Σάββατο, από τα αμερικανικά ΜΜΕ της νίκης του Τζο Μπάιντεν, όμως μέχρι σήμερα το απόγευμα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είχε ακόμη εκδώσει σχετική ανακοίνωση.

Τον Νοέμβριο του 2019, ο Τζο Μπάιντεν είχε κάνει λόγο για έναν «κατάλογο απολυταρχικών ηγετών που δεν θέλουν να γίνω πρόεδρος», παραθέτοντας κυρίως τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στα τέλη Αυγούστου, ο Αλεξέι Ναβάλνι αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία στην διάρκεια μιας πτήσης από τη Σιβηρία στη Μόσχα. Έπειτα από νοσηλεία δύο ημερών, έλαβε την άδεια να μεταφερθεί επειγόντως για θεραπεία στο Βερολίνο. Εξετάσεις έδειξαν πως είχε δηλητηριαστεί με έναν νευροτοξικό παράγοντα της ομάδας Novitchok, μια ουσία που επινόησαν Σοβιετικοί ειδικοί για στρατιωτικούς σκοπούς.

Ο Ναβάλνι κατηγόρησε ευθέως τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι βρισκόταν πίσω από τη δηλητηρίασή του, κατηγορία την οποία απέρριψε η Μόσχα χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ διατάζει την επαναλειτουργία του Αλκατράζ: «Θα φυλακίζουμε τους πιο βίαιους εγκληματίες»

Διεθνή / Ο Τραμπ διατάζει την επαναλειτουργία του Αλκατράζ: «Θα φυλακίζουμε τους πιο βίαιους εγκληματίες»

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επαναλειτουργία της φυλακής του Αλκατράζ για «επικίνδυνους και υπότροπους εγκληματίες» – Σχέδιο που προκαλεί αντιδράσεις και πολιτικές ερμηνείες
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Δασμοί 100% σε ξένες ταινίες – «Το Χόλιγουντ πεθαίνει, απειλείται η εθνική μας ασφάλεια»

Διεθνή / Τραμπ: Δασμοί 100% σε ξένες ταινίες – «Το Χόλιγουντ πεθαίνει, απειλείται η εθνική μας ασφάλεια»

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή 100% δασμών σε ξένες ταινίες που προβάλλονται στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τη μείωση της κινηματογραφικής παραγωγής στο Χόλιγουντ ζήτημα εθνικής ασφάλειας
LIFO NEWSROOM
Κλιμακώνεται η ένταση με τους Χούτι στην Υεμένη - Αεροπορικοί βομβαρδισμοί ΗΠΑ στη Σανάα

Διεθνή / Κλιμακώνεται η ένταση με τους Χούτι στην Υεμένη - Αεροπορικοί βομβαρδισμοί ΗΠΑ στη Σανάα

Νέοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί από τις ΗΠΑ στη Σανάα τραυματίζουν 14 πολίτες - Οι Χούτι απαντούν με πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ – Ραγδαία κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Η αποξένωση από τη βασιλική οικογένεια και ο μονόλογος της συμφιλίωσης

Ο πρίγκιπας Χάρι, σε νέα συνέντευξή του, εκφράζει την επιθυμία του για συμφιλίωση με τη βασιλική οικογένεια, ωστόσο οι δηλώσεις του περιέχουν θυμό, αιχμές και επιθέσεις κατά του πατέρα του, του θεσμικού κατεστημένου και του δικαστικού σώματος
LIFO NEWSROOM