Το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της γης πλησιάζει επίπεδα προ 15 εκατ. ετών

Το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της γης πλησιάζει επίπεδα προ 15 εκατ. ετών Facebook Twitter
Alamy Stock Photo
0

Η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της γης πλησιάζει επίπεδα πρωτοφανή που δεν έχουν καταγραφεί τα τελευταία 15 εκατ. χρόνια και ίσως δεν έχει βιώσει ποτέ ο άνθρωπος, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Με βάση τον προ lockdown ρυθμό αύξησης, μέσα σε πέντε χρόνια το ποσοστό διοξειδίου του άνθρακα θα ξεπεράσει τα 427 μέρη ανά εκατομμύριο, τιμή που αποτέλεσε το πιθανό αποκορύφωμα στα μέσα της Πλειόκαινου εποχής, περίπου 3,3 εκατ. χρόνια πριν, όταν η θερμοκρασία ήταν κατά 3-4 °C μεγαλύτερη και η στάθμη των θαλασσών 20 μέτρα υψηλότερη σε σχέση με σήμερα.

Κάποια στιγμή περίπου στο 2025, η γη πιθανότατα θα έχει συνθήκες διοξειδίου του άνθρακα που δεν έχουν σημειωθεί από το λεγόμενο Κλιματικό Βέλτιστο της Μειοκαίνου (Middle Miocene Climatic Optimum), 15 εκατ. χρόνια πριν, όταν οι μακρινοί πρόγονοί μας είχαν αρχίσει να διαφοροποιούνται από τους ουρακοτάγκους και τα άλλα πρωτεύοντα και να εξελίσσονται σε αναγνωρίσιμα ανθρωποειδή.

Για τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature Scientific Reports, μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον δημιούργησε μια υψηλής ευκρίνειας καταγραφή του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διάρκεια της Πλειόκαινου περιόδου. Για την καταγραφή τους χρησιμοποίησαν δεδομένα που προήλθαν από τα επίπεδα βορίου σε μικροσκοπικά απολιθώματα (στο μέγεθος κεφαλιού καρφίτσας) και συλλέχθηκαν από ιζήματα στο βυθό της Καραϊβικής.

Αυτό επιβεβαιώνει τις τάσεις αυτές που είχαν παρατηρηθεί και στο παρελθόν σε δείγμα πάγου, αλλά επιτρέπει επίσης και μια πιο ακριβή εκτίμηση του εύρους διοξειδίου του άνθρακα στη συγκεκριμένη γεολογική εποχή, όταν τα επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας ήταν όπως τα σημερινά.

«Ένα εντυπωσιακό εύρημα είναι πως κατά τη θερμότερη περίοδο της Πλειόκαινου στο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κυμαινόταν μεταξύ 380 και 420 μερών ανά εκατομμύριο» εξηγεί ο Τόμας Χαλκ, ένας από τους επικεφαλής ερευνητές της έρευνας, προσθέτοντας: «Οι τιμές αυτές είναι ανάλογες των σημερινών (415 μέρη ανά εκατομμύριο) που δείχνει πως βρισκόμαστε ήδη σε επίπεδα που στο παρελθόν συνδέονταν με θερμοκρασίες και στάθμη υδάτων σημαντικά υψηλότερα απ'ότι σήμερα. Αυτή τη στιγμή, τα επίπεδα CO2 αυξάνονται κατά περίπυο 2,5 μαε που σημαίνει πως έως το 2025 θα έχουμε ξεπεράσει ό,τι έχει σημειωθεί τα τελευταία 3,3 εκατ. χρόνια».

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM