Η κυβέρνηση Μπολσονάρου θα αποσύρει τη Βραζιλία από το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση

Η κυβέρνηση Μπολσονάρου θα αποσύρει τη Βραζιλία από το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση Facebook Twitter
EPA
0

Η Βραζιλία θα αποσυρθεί από το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση η κυβέρνηση του Ζαΐχ Μπολσονάρου, αναλάβει την εξουσία την 1η Ιανουαρίου.

Αυτό διεμήνυσε ο μέλλων Υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας, Ερνέστου Αραούζου, σχετικά με το σύμφωνο που υιοθετήθηκε τη Δευτέρα στο Μαρακές του Μαρόκου. 

«Η κυβέρνηση Μπολσονάρου θα διαχωρίσει τη θέση της από το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση», το οποίο θεωρεί «ένα εργαλείο που είναι ανεπαρκές για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα» των μεταναστευτικών ροών, ανέφερε μέσω Twitter ο Ερνέστου Αραούζου, ο οποίος θα αναλάβει υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας από την 1η Ιανουαρίου.

«Η μετανάστευση είναι ευπρόσδεκτη, αλλά δεν μπορεί να γίνεται αδιακρίτως» και «πρέπει να τίθεται στην υπηρεσία των εθνικών συμφερόντων και της συνοχής κάθε κοινωνίας», συνέχισε ο μέλλων βραζιλιάνος ΥΠΕΞ.

«Τη μετανάστευση δεν μπορούμε να τη μεταχειριζόμαστε σαν παγκόσμιο ζήτημα, αλλά σε συμφωνία με την πραγματικότητα και (λαμβάνοντας υπόψη) την εθνική κυριαρχία κάθε χώρας», συμπλήρωσε.

 

Στη Λατινική Αμερική, η Χιλή και η Δομινικανή Δημοκρατία ανακοίνωσαν πρόσφατα την απόφασή τους να μην επικυρώσουν το Σύμφωνο. Προστέθηκαν έτσι στις περίπου δεκαπέντε συνολικά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η απόφαση που πήρε η Μπραζίλια όσον αφορά το σύμφωνο αποτελεί άλλη μια ένδειξη της εγγύτητας της αυριανής κυβέρνησης υπό τον Μπολσονάρου στις θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε αποφασίσει η χώρα του να μην επικυρώσει το κείμενο αυτό ήδη τον Δεκέμβριο του 2017.

Τόσο ο Μπολσονάρου όσο και ο Αραούζου έχουν εκδηλώσει επανειλημμένα τον θαυμασμό τους για τον Αμερικανό πρόεδρο και την επιθυμία τους η Μπραζίλια να ευθυγραμμίζεται με την Ουάσινγκτον στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής.

Ο Μπολσονάρου, ο οποίος θα διαδεχθεί από την 1η Ιανουαρίου τον Μισέλ Τέμερ, έχει επίσης δηλώσει ότι σκοπεύει να μεταφέρει την πρεσβεία της Βραζιλίας στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, όπως έχει ήδη κάνει ο Τραμπ, απόφαση όμως που δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα. Ακόμη, έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να αποσύρει τη Βραζιλία από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Ο Αραούζου, σε μια σειρά αναρτήσεών του στο Twitter το βράδυ της Δευτέρας, διαβεβαίωσε εξάλλου ότι η χώρα του θα συνεχίσει να υποδέχεται τους πολίτες της Βενεζουέλας που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να σωθούν «από το καθεστώς του (προέδρου Νικολάς) Μαδούρο», αλλά «το θεμελιώδες είναι να εργαστούμε για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα», όπως έκρινε σκόπιμο να προσθέσει.

Στο Μαρακές, η Βραζιλία εκπροσωπήθηκε από τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών Αλοΐζιο Νούνες, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ του Παγκόσμιου Συμφώνου του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση.

Το κείμενο, που έχει σκοπό να ενισχυθεί η διεθνής συνεργασία για την «ασφαλή, ομαλή και τακτική μετανάστευση», αναμένεται ακόμη να τεθεί σε μια τελευταία ψηφοφορία για την επικύρωσή του τη 19η Δεκεμβρίου, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πώς μεγαλώνουν την πριγκίπισσα Σαρλότ ως «αναπληρωματική» του μελλοντικού διαδόχου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πώς μεγαλώνουν την πριγκίπισσα Σαρλότ ως «αναπληρωματική» του μελλοντικού διαδόχου

«Το να είσαι δεύτερος σε μια αυστηρά ιεραρχική οικογένεια και θεσμό έχει τις προκλήσεις του» αναφέρει ο βασιλικός βιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «The Making of a King»
LIFO NEWSROOM
Κασμίρ: Ποιες είναι οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις που στόχευσε η Ινδία στο Πακιστάν

Διεθνή / Κασμίρ: Ποιες είναι οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις που στόχευσε η Ινδία στο Πακιστάν

Η Ινδία εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα εναντίον των Lashkar-e-Taiba και Jaish-e-Mohammed στο Κασμίρ - Ποιες είναι οι τρομοκρατικές οργανώσεις και πώς επηρεάζουν τις σχέσεις Ινδίας–Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Έξι ευρωπαϊκές χώρες κατά των σχεδίων του Ισραήλ για τη Γάζα

Διεθνή / Έξι ευρωπαϊκές χώρες κατά των σχεδίων του Ισραήλ για τη Γάζα

Σαφές μήνυμα προς το Τελ Αβίβ στέλνουν Ισπανία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Ισλανδία, Σλοβενία και Λουξεμβούργο, εκφράζοντας ανησυχία για πιθανή στρατιωτική κλιμάκωση και ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Η Disney ανακοινώνει το πρώτο της θεματικό πάρκο στη Μέση Ανατολή, στην καρδιά του Άμπου Ντάμπι

Διεθνή / Η Disney ανακοινώνει το πρώτο της θεματικό πάρκο στη Μέση Ανατολή, στην καρδιά του Άμπου Ντάμπι

Στην Ήπειρο της Ερήμου επεκτείνεται η αυτοκρατορία της Disney, με την ανακοίνωση δημιουργίας ενός υπερσύγχρονου θεματικού πάρκου στο Άμπου Ντάμπι, σε συνεργασία με τη Miral Group
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ εντείνουν τις μυστικές επιχειρήσεις τους στη Γροιλανδία – Ο Τραμπ επιμένει στην απόκτηση του νησιού

Διεθνή / Οι ΗΠΑ εντείνουν τις μυστικές επιχειρήσεις τους στη Γροιλανδία – Ο Τραμπ επιμένει στην προσάρτηση του νησιού

Οι ΗΠΑ αυξάνουν τη συλλογή πληροφοριών για τη Γροιλανδία, στο πλαίσιο των σχεδίων του Ντόναλντ Τραμπ να αποκτήσει τον έλεγχο του νησιού - Ποιοι είναι οι στόχοι και οι αντιδράσεις από Δανία και Γροιλανδία;
LIFO NEWSROOM