Τζορτζ Κλούνεϊ: Η μεγαλύτερη πανδημία της Αμερικής είναι ο ρατσισμός

Τζορτζ Κλούνεϊ: Η μεγαλύτερη πανδημία της Αμερικής είναι ο ρατσισμός Facebook Twitter
Τζορτζ Κλούνεϊ: Η μεγαλύτερη πανδημία της Αμερικής είναι ο ρατσισμός (EPA)
0

O ρατσισμός κατά των μαύρων είναι η μεγαλύτερη πανδημία της Αμερικής γράφει  σε άρθρο του ο Τζορτζ Κλούνεϊ.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Τζορτζ Φλόιντ δολοφονήθηκε», συνεχίζει ο Τζορτζ Κλούνεϊ στην Daily Beast, καθώς παραθέτει τη λίστα με τους μαύρους που έχουν δολοφονηθεί από λευκούς αστυνομικούς.

«Αυτή είναι η πανδημία μας. Μολύνει όλους μας και 400 χρόνια τώρα δεν έχουμε βρει ακόμη το εμβόλιο». Και συνεχίζει: «Λοιπόν τι κάνουμε τώρα;

Μήπως είναι 1992; Μήπως μόλις ακούσαμε από μια επιτροπή να μας λέει ότι οι λευκοί αστυνομικοί, που παρακολουθήσαμε σε βίντεο εκατοντάδες φορές, να χτυπούν τον Ρόντνεϊ Κινγκ δεν ήταν ένοχοι για τα προφανή εγκλήματά τους;

Είναι μήπως 2014, όταν ο Έρικ Γκάρνερ εκτελέστηκε επειδή πωλούσε τσιγάρα, από έναν λευκό αστυνομικό που τον στραγγάλισε ενώ εμείς παρακολουθούσαμε σε βίντεο;

Τα λόγια του «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» χαράχτηκαν για πάντα στο μυαλό μας. Πόσες φορές έχουμε δει έγχρωμους ανθρώπους  να σκοτώνονται από την αστυνομία;

Ταμίρ Ράις, Φιλάντο Καστίλ, Λάγκουαν ΜακΝτόναλντ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Τζορτζ Φλόιντ δολοφονήθηκε.

Το είδαμε, καθώς εκείνος έπαιρνε την τελευταία του ανάσα στα χέρια τεσσάρων αστυνομικών.

Τώρα βλέπουμε μια άλλη προκλητική αντίδραση στη συστηματική σκληρή μεταχείριση ενός μέρους των συμπολιτών μας, όπως είδαμε (να γίνεται) το 1968, το 1992 και το 2014.

Δεν γνωρίζουμε πότε θα υποχωρήσουν αυτές οι διαμαρτυρίες. Ελπίζουμε και προσευχόμαστε να μην σκοτωθεί κανένας άλλος. Αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι πολύ λίγα θα αλλάξουν.

Καθώς οι περισσότεροι από εμάς αναρωτιόμαστε τι μπορούμε να κάνουμε, θυμάμαι να ακούω τη Σάρα Κόνιγκ, η οποία πέρασε ένα χρόνο καλύπτοντας δίκες σε ένα δικαστήριο του Κλίβελαντ, και συνοψίζω την εμπειρία της. Μας δίνει έναν χάρτη να πορευτούμε καθώς αισθανόμαστε αβοήθητοι:

Ας αποδεχτούμε όλοι ότι κάτι πάει στραβά. Ας κάνουμε αυτή την υπόθεση [...]

 

Όλοι έχουμε ακούσει τα στατιστικά στοιχεία - ότι εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες φυλακίζουμε ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό του πληθυσμού μας από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Είμαστε το νούμερο ένα. Οι αριθμοί είναι καλά τεκμηριωμένοι, άγριοι και πρωτοφανείς στην ιστορία μας.

Επίσης καλά τεκμηριωμένη είναι και η ανισότητα. Κάθε ένωση στον κορμό του συστήματος της ποινικής δικαιοσύνης μας, είναι «καλά λαδωμένη» από φυλετικές διακρίσεις. Σε σύγκριση με τους λευκούς που έχουν διαπράξει το ίδιο έγκλημα και που έχουν παρόμοια εγκληματική ιστορία, οι μαύροι και άλλοι έγχρωμοι συλλαμβάνονται συχνότερα.

 

Χρεώνονται αυστηρότερες ποινές, δίνουν υψηλότερες εγγυήσεις, τους προσφέρονται χειρότερες εναλλακτικές στις ποινές. Τους επιβάλλονται μεγαλύτερες ποινές φυλάκισης και η αναστολή τους καταργείται πιο συχνά...

Αυτοί οι αριθμοί δεν αιωρούνται στον αέρα. Είναι πραγματικοί σε όλη τη χώρα.

 

«Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι αλήθεια» συνεχίζει το άρθρο του Κλούνεϊ.

«Ο θυμός και η απογοήτευση που βλέπουμε για άλλη μια φορά στους δρόμους είναι απλώς μια υπενθύμιση του πόσο λίγο έχουμε μεγαλώσει/εξελιχθεί ως χώρα από την αρχική μας αμαρτία, αυτήν της δουλείας.

Το γεγονός ότι δεν αγοράζουμε και δεν πουλάμε στην πραγματικότητα άλλα ανθρώπινα όντα πια, δεν είναι ένα μετάλλιο τιμής. Χρειαζόμαστε συστημική αλλαγή στην επιβολή του νόμου και στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης.

Χρειαζόμαστε νομοθέτες και πολιτικούς που να αντανακλούν τη βασική δικαιοσύνη για όλους τους πολίτες εξίσου.

Όχι, ηγέτες που προκάλεσαν μίσος και βία - λες και η η ιδέα του να πυροβολεί κάποιος διαδηλωτές που λεηλατούν θα μπορούσαν ποτέ να είναι κάτι λιγότερο από ένα φυλετικό ξέσπασμα. Ο Μπουλ Κόνορ ήταν πιο διακριτικός.

Αυτή είναι η πανδημία μας. Μολύνει όλους μας και 400 χρόνια τώρα δεν έχουμε βρει ακόμη το εμβόλιο.

Φαίνεται ότι σταματήσαμε να ψάχνουμε για αυτό και προσπαθούμε απλώς να θεραπεύσουμε την πληγή σε ατομική βάση.

Και σίγουρα δεν το έχουμε κάνει πολύ καλά. Έτσι αυτήν την εβδομάδα, καθώς αναρωτιόμαστε τι χρειάζεται να γίνει για να διορθώσουμε αυτά τα φαινομενικά ανυπέρβλητα προβλήματα, απλώς θυμηθείτε ότι εμείς δημιουργήσαμε αυτά τα ζητήματα, άρα μπορούμε να τα διορθώσουμε.

Και υπάρχει μόνο ένας τρόπος σε αυτήν τη χώρα, ο οποίος μπορεί να φέρει μία αλλαγή που θα έχει διάρκεια: Η ψήφος».

Με πληροφορίες από τη Daily Beast

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριν γίνει θρύλος: το Chelsea Hotel του 1970 ξαναζωντανεύει μέσα από χαμένες φωτογραφίες

Πολιτισμός / Πριν γίνει θρύλος: το Chelsea Hotel του 1970 ξαναζωντανεύει μέσα από χαμένες φωτογραφίες

Το αρχείο του Scopin, που για χρόνια θεωρούνταν χαμένο, επιστρέφει τώρα ως βιβλίο και έκθεση, φωτίζοντας το Chelsea Hotel πριν γίνει πλήρως θρύλος και προτού αρκετά από τα πρόσωπα που κατέγραψε αποκτήσουν τη μεταγενέστερη μυθολογία τους.
THE LIFO TEAM
Ο Elliot Page θα προλογίσει trans και non-binary παραγωγή του As You Like It στο Λονδίνο

Πολιτισμός / Ο Elliot Page θα προλογίσει trans και non-binary παραγωγή του Σαίξπηρ στο Λονδίνο

Το As You Like It θα παρουσιαστεί στο The Space Theatre από τις 22 έως τις 24 Ιουλίου 2026, ενώ η ομάδα ετοιμάζει και το Twelfth Night στη Βαρκελώνη την 1η Αυγούστου, στην πρώτη της εμφάνιση εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.
THE LIFO TEAM
Ο Jeremy O. Harris γράφει για τις 23 ημέρες κράτησής του στην Ιαπωνία στο Vanity Fair

Πολιτισμός / Ο Jeremy O. Harris γράφει για τις 23 ημέρες κράτησής του στην Ιαπωνία στο Vanity Fair

Η υπόθεση έγινε γνωστή όταν οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο συγγραφέας και ηθοποιός συνελήφθη στις 16 Νοεμβρίου 2025, αφού βρέθηκε στην τσάντα του ποσότητα ουσίας που περιείχε MDMA.
THE LIFO TEAM
Ο Camus, το Sirat και η επιστροφή της κινηματογραφικής αγωνίας

Πολιτισμός / Ο Καμύ του Φρανσουά Οζόν, το Sirat και η επιστροφή της κινηματογραφικής αγωνίας

Από το νέο The Stranger του François Ozon μέχρι το εφιαλτικό Sirat, το σινεμά δείχνει να ξαναβρίσκει μια παλιά του εμμονή: την αγωνία, τη ναυτία, την αίσθηση ότι ο κόσμος έχει χάσει το σταθερό του νόημα. Και ίσως αυτό να μην είναι καθόλου τυχαίο.
THE LIFO TEAM
Fairuz: όταν ο ύμνος της λιβανέζικης αντοχής αρχίζει να ακούγεται σαν θρήνος

Πολιτισμός / Fairuz: όταν ο ύμνος της λιβανέζικης αντοχής αρχίζει να ακούγεται σαν θρήνος

Το πιο εμβληματικό πατριωτικό τραγούδι της Fairuz δεν ακούγεται πια για όλους ως ύμνος ελπίδας. Για πολλούς νεότερους Λιβανέζους, το Bahebak Ya Lebnan κουβαλά πλέον μαζί του τον πόλεμο, τη νοσταλγία και την εξάντληση μιας χώρας που μοιάζει να επιστρέφει ξανά και ξανά στην ίδια πληγή.
THE LIFO TEAM
Ο Bruce Springsteen ξανακάνει το ροκ πολιτική πράξη

Πολιτισμός / Ο Bruce Springsteen ξανακάνει το ροκ πολιτική πράξη

Με νέα πολιτικά τραγούδια, ανοιχτές επιθέσεις στον αυταρχισμό και μια περιοδεία που ξεκινά από τη Μινεάπολη, ο Springsteen επιστρέφει όχι ως θρύλος της ροκ που αναπολεί το παρελθόν, αλλά ως καλλιτέχνης που επιμένει να μιλά στο παρόν.
THE LIFO TEAM
Τι κάνουν το American Psycho και η Marina Abramovic στο νέο Tristan του Met;

Πολιτισμός / Τι κάνουν το American Psycho και η Marina Abramovic στο νέο Tristan του Met;

Το νέο Tristan του Met δεν πουλά μόνο Wagner και μεγάλα ονόματα, αλλά μια ολόκληρη αισθητική μηχανή: μαχαίρια, διπλασιασμούς, προβολές, σωσίες και εικαστικές αναφορές που πηγαίνουν από τη Marina Abramovic ως το American Psycho.
THE LIFO TEAM
Τι έδειξε η ενάλια αρχαιολογική έρευνα στην Ασίνη

Πολιτισμός / Τι έδειξε η ενάλια αρχαιολογική έρευνα στην Ασίνη

Χάρη στην ευνοϊκή τοποθεσία της, που προσφέρει ένα φυσικό λιμάνι, αλλά και ένα ύψωμα που συνέβαλε στην αμυντική της ικανότητα, η θέση αυτή κατοικήθηκε ήδη από τους προϊστορικούς, με μία συνέχεια έως τους ιστορικούς χρόνους
THE LIFO TEAM
Ο Jeff Koons βάζει το Balloon Dog στα επετειακά μπουκάλια της Evian

Πολιτισμός / Ο Jeff Koons βάζει το Balloon Dog στα επετειακά μπουκάλια της Evian

Η νέα συνεργασία της Evian με τον Jeff Koons φέρνει το Balloon Dog σε ροζ και μπλε εκδοχή πάνω σε συλλεκτικές φιάλες still και sparkling water. Είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται: art branding για τραπέζια που θέλουν να φαίνονται πιο ακριβά απ’ ό,τι είναι.
THE LIFO TEAM
Μουσείο στο Μόναχο επιστρέφει πίνακα που πουλήθηκε στα χρόνια του ναζισμού

Πολιτισμός / Μουσείο στο Μόναχο επιστρέφει πίνακα που πουλήθηκε στα χρόνια του ναζισμού

Το Interieur mit Kindern (Die Geschwister) βρισκόταν από το 1972 στις Βαυαρικές Κρατικές Συλλογές Ζωγραφικής. Τώρα επιστρέφει στους απογόνους του Goldschmidt, μετά την έρευνα που έδειξε ότι η πώλησή του συνδέεται άμεσα με τις διώξεις του ναζιστικού καθεστώτος.
THE LIFO TEAM