» Περιμένω και φέτος να πάρουν φωτιά τα dancefloors κάθε ξεχασμένης disco που απέμεινε στην «Ι love to hate» ’80s Aθήνα. Και για την ακρίβεια, ξεχάστε ό,τι ρωσικά μάθατε πέρσι, φέτος ξεκινάμε τα πολωνικά! Το επόμενο εξωφρενικό πάρτι των AmateurBoyz ξαναχτυπά το Σάββατο 20 Οκτώβρη σε άγνωστο πολωνικό club στην πλατεία Αττικής. Ψάξε-ψάξε, κάπου θα το βρείς… Ο doorman Nicolaich επιτάσσει motocross! Aγόρια με κράνη, πέτσινα γάντια, φλούο (πάει με όλα), σκουλαρίκια, κολάν, επιγονατίδες, δέρμα, ρόδες, γκάζια και μαγκιά. Κορίτσια με μαγιό, racing flags, πολύ κραγιόν, ξανθιές αμαζόνες με ασφαλτοστρωμένες βάτες και τακούνια που σπινιάρουν! Μαζί τους απευθείας από το Λονδίνο ο electrodisco πανικός Τronic Youth. Στην προθέρμανση η Lizard (aka Dj Girl) και στα μπλινκ-μπλινκ video οι s*m*a*s*h. Πιο πολλά δεν λέγονται, το πάρτι επιμένει να είναι το underground μυστικό της πόλης.
Στάθης Μητρόπουλος

» Περιμένω το 7ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πνευματικής Αναζήτησης που διοργανώνει το περιοδικό «ΑΒΑΤΟΝ» στις 20-21 Οκτωβρίου στο Ινστιτούτο Γκαίτε. Σε ένα πολύ ξεχωριστό διήμερο θα παρουσιαστούν σημαντικές και σπάνιες ταινίες, οι οποίες, αντλώντας από τις παραδόσεις των λαών, την αρχαία σοφία και τη σύγχρονη πνευματικότητα, ρίχνουν φως στα μεγάλα ερωτήματα της ανθρώπινης φύσης. Ξεχωρίζω το Ρουμί: Τα φτερά της αγάπης σε σκηνοθεσία Σεμς Φριλάντερ με σπάνιες συνεντεύξεις για τη ζωή και το έργο του μεγάλου ποιητή, καθώς και footage από ιερές τελετές που παρουσιάζονται για πρώτη φορά δημόσια και κινηματογραφήθηκαν στο Κάιρο, την Κωνσταντινούπολη και το Ικόνιο. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι ταινίες για τον Γκουρτζίεφ, τον Καρλ Γιουνγκ, και η ιστορία του 14ου Δαλάι Λάμα. Περιμένω επίσης δύο βιβλία που πρόκειται να εκδοθούν από ελληνικούς εκδοτικούς οίκους σύντομα: Το πρώτο, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, είναι μια συλλογή κριτικών δοκιμίων του Τζ. Μ. Κούτσι με τίτλο Ξένα Ακρογιάλια. Ο νομπελίστας συγγραφέας αποκαλύπτει απροσδόκητες πτυχές γνωστών λογοτεχνικών έργων και φωτίζει απρόβλεπτες όψεις του συγγραφικού αλλά και ατομικού χαρακτήρα των δημιουργών τους. Την ελληνική έκδοση επιμελείται ο Άρης Μπερλής. Το δεύτερο βιβλίο είναι από τις εκδόσεις Άγρα και θα είναι ένα λεύκωμα με τίτλο Hokusai, Οι τριάντα έξι όψεις του όρους Φούτζι. Πρόκειται για την πλήρη συλλογή με τις διάσημες όψεις του Όρους Φούτζι. Η επιρροή του Χοκουσάι ξεπερνά τα όρια της ιαπωνικής τέχνης και φτάνει ακόμα και στους Γάλλους ιμπρεσιονιστές όπως ο Ντεγκά, ο Λοτρέκ και ο Μονέ. Η υψηλή αισθητική του συγκεκριμένου εκδοτικού οίκου μάλλον εγγυάται ένα αριστουργηματικό λεύκωμα για έναν από τους σημαντικότερους εκπρόσωπους της ιαπωνικής τέχνης.
Μιχάλης Μιχαήλ

» Εν όψει της συναυλίας του Caetano Veloso στις 25 Οκτωβρίου, περιμένω τον πρώτο του δυσεύρετο ατομικό δίσκο (από το 1969) που έχω παραγγείλει στο δισκάδικο-θησαυρό της Σόλωνος & Μασσαλίας. Επίσης περιμένω να δω το Paranoid Park του Γκας Βαν Σαντ που δεν κατάφερα να δω στις Νύχτες Πρεμιέρας. Και φυσικά περιμένω η κινητοποίηση της διεθνούς μπλογκόσφαιρας για το περιβάλλον (blogactionday.com) όχι μόνο να επαναληφθεί, αλλά και να ευαισθητοποιήσει κάποια στιγμή και τους πιο σκληροπυρηνικούς της απέναντι όχθης.
Αλεξάνδρα Χαΐνη