Σαουδική Αραβία: Οργή για την ανάθεση του Μουντιάλ σε μία χώρα που η ομοφυλοφιλία τιμωρείται με θάνατο

Σαουδική Αραβία: Οργή για την ανάθεση του Μουντιάλ σε μία χώρα που η ομοφυλοφιλία τιμωρείται με θάνατο Facebook Twitter
Φωτ. Unsplash
0

Πλήθος αντιδράσεων έχει προκληθεί, μετά την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2034 στη Σαουδική Αραβία, μία χώρα όπου η ομοφυλοφιλία τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη, πρόστιμα, απέλαση και μαστίγωμα, μέχρι και με θάνατο.

Οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντέδρασαν μετά την ανάθεση του Μουντιάλ του 2034 στη Σαουδική Αραβία, μία απόφαση που δείχνει να αγνοεί τους νόμους κατά των ομοφυλοφίλων ή των τρανς ατόμων στη χώρα. Τα 211 έθνη κατά τη διάρκεια της τρίωρης συνεδρίασης του έκτακτου συνεδρίου της FIFA την Τετάρτη, ψήφισαν υπέρ της υποψηφιότητας της χώρας της Μέσης Ανατολής.

Η Σαουδική Αραβία ήταν η μοναδική υποψήφια, καθώς η υποψηφιότητα της 10μελούς Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) δεν συγκέντρωσε υποστήριξη και η κοινή υποψηφιότητα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας αποσύρθηκε.

Ωστόσο η είδηση αυτή προκάλεσε έκπληξη στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, καθώς γίνεται λίγο καιρό μετά τη διεξαγωγή του Μουντιάλ στο Κατάρ, μία χώρα όπου είναι επίσης παράνομο το να είσαι ομοφυλόφιλος. Μάλιστα οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν την κίνηση αυτή ως «στιγμή μεγάλου κινδύνου». Συνολικά 21 οργανώσεις, δημοσίευσαν κοινή δήλωση με την οποία προειδοποιούν για τους «γνωστούς και σοβαρούς κινδύνους για τους κατοίκους, τους μετανάστες εργαζόμενους και τους επισκέπτες οπαδούς».

«Αναθέτοντας το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034 στη Σαουδική Αραβία χωρίς ουσιαστική προστασία, η FIFA αποφάσισε σήμερα τόσο να αγνοήσει τις προειδοποιήσεις μας όσο και να απορρίψει τις δικές της πολιτικές για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σήμερα, δεν λείπουν οι αποδείξεις για μετανάστες εργάτες που υφίστανται εκμετάλλευση και ρατσισμό, ακτιβιστές που καταδικάζονται σε δεκαετίες φυλάκισης επειδή εκφράζονται ειρηνικά, γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που αντιμετωπίζουν διακρίσεις ή κάτοικοι που εκδιώχθηκαν βίαια για να κάνουν χώρο για κρατικά έργα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Οι οργανώσεις εξήγησαν ότι «η FIFA έχει από καιρό αποδεχθεί ότι έχει σαφή ευθύνη» για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Ενώ ο πληθυσμός της Σαουδικής Αραβίας αναμφίβολα αξίζει να βιώσει τη χαρά που μπορεί να φέρει ο διεθνής αθλητισμός, αυτό δεν μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε τίμημα. Πρέπει να συνοδεύεται από μέτρα που θα εγγυώνται τα δικαιώματα που η κυβέρνησή τους να αρνείται», καταλήγει η ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από Pink News

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΡΟΛΟΣ ΗΠΑ ΟΜΙΛΙΑ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η ιστορική κίνηση που ετοιμάζει ενόψει της επίσκεψής του στις ΗΠΑ

Ο βασιλιάς θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ εν μέσω του έντονου κλίματος ανάμεσα σε Τραμπ και Στάρμερ, και αυξανόμενων επικρίσεων προς τον μονάρχη για την εμπλοκή της οικογένειάς του στην υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
BBC ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ

Διεθνή / BBC: Η Ελλάδα χρησιμοποιεί μασκοφόρους μετανάστες για να απωθήσει άλλους στον Έβρο

Η έρευνα του βρετανικού δικτύου επικαλείται μαρτυρίες μεταναστών, πρώην μισθοφόρων, αστυνομικές πηγές και έγγραφα - Καταγγελίες για λεκτική και σωματική κακοποίηση, μέχρι και απειλές για βιασμό - Η απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
THE LIFO TEAM
ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Αυστραλία: Η πλουσιότερη γυναίκα της χώρας πρέπει να μοιραστεί μέρος της περιουσίας της

Σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου, η Τζίνα Ράινχαρτ καλείται να αποχωριστεί σεβαστό μέρος της περιουσίας της, λόγω πολύχρονης διαμάχης σχετικά με την επιχειρηματική της αυτοκρατορία στον τομέα της εξόρυξης
THE LIFO TEAM
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ DEEPFAKE ΔΙΚΗ

Διεθνή / Αυστραλία: 19χρονος δήλωσε ένοχος για τη δημιουργία deepfake πορνογραφικού υλικού

Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή καθώς είναι το πρώτο άτομο που διώκεται βάσει νέου εθνικού νόμου, ο οποίος ποινικοποιεί την αλλοίωση σεξουαλικών εικόνων και προβλέπει ποινή έως και επτά χρόνια φυλάκισης
THE LIFO TEAM
«Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο νόμο της ζούγκλας»: Το «αμένσιοτο» της Κίνας για τον Τραμπ

Διεθνή / «Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο νόμο της ζούγκλας»: Το «αμένσιοτο» της Κίνας για τον Τραμπ

Η απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει αποκλεισμό στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου από τα Στενά του Ορμούζ δημιουργεί ένα επικίνδυνο διπλωματικό ναρκοπέδιο για τον Πρόεδρο Τραμπ, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Πεκίνο.
THE LIFO TEAM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ ΗΠΑ

Διεθνή / Ζελένσκι: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν χρόνο για την Ουκρανία λόγω Ιράν» - Νεκρό 8χρονο παιδί και 14 τραυματίες στο Τσερκάσι

«Εάν οι ΗΠΑ δεν ασκήσουν πίεση στον Πούτιν και περιοριστούν σε έναν ήπιο διάλογο, τότε εκείνος δεν θα έχει λόγο να φοβάται», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος - Συνεχίζονται οι ρωσικές επιδρομές
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΟΛΩΝΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Διεθνή / Πολωνία: Βουλευτής της ακροδεξιάς επιδεικνύει ισραηλινή σημαία με σβάστικα στο κοινοβούλιο

«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία μπροστά στα μάτια μας... είναι το νέο Τρίτο Ράιχ και η σημαία του θα έπρεπε να μοιάζει ακριβώς έτσι», δήλωσε ο Πολωνός βουλευτής, πριν εμφανίσει τη μεταποιημένη σημαία
THE LIFO TEAM