Σαουδική Αραβία: Οργή για την ανάθεση του Μουντιάλ σε μία χώρα που η ομοφυλοφιλία τιμωρείται με θάνατο

Σαουδική Αραβία: Οργή για την ανάθεση του Μουντιάλ σε μία χώρα που η ομοφυλοφιλία τιμωρείται με θάνατο Facebook Twitter
Φωτ. Unsplash
0

Πλήθος αντιδράσεων έχει προκληθεί, μετά την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2034 στη Σαουδική Αραβία, μία χώρα όπου η ομοφυλοφιλία τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη, πρόστιμα, απέλαση και μαστίγωμα, μέχρι και με θάνατο.

Οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντέδρασαν μετά την ανάθεση του Μουντιάλ του 2034 στη Σαουδική Αραβία, μία απόφαση που δείχνει να αγνοεί τους νόμους κατά των ομοφυλοφίλων ή των τρανς ατόμων στη χώρα. Τα 211 έθνη κατά τη διάρκεια της τρίωρης συνεδρίασης του έκτακτου συνεδρίου της FIFA την Τετάρτη, ψήφισαν υπέρ της υποψηφιότητας της χώρας της Μέσης Ανατολής.

Η Σαουδική Αραβία ήταν η μοναδική υποψήφια, καθώς η υποψηφιότητα της 10μελούς Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) δεν συγκέντρωσε υποστήριξη και η κοινή υποψηφιότητα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας αποσύρθηκε.

Ωστόσο η είδηση αυτή προκάλεσε έκπληξη στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, καθώς γίνεται λίγο καιρό μετά τη διεξαγωγή του Μουντιάλ στο Κατάρ, μία χώρα όπου είναι επίσης παράνομο το να είσαι ομοφυλόφιλος. Μάλιστα οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν την κίνηση αυτή ως «στιγμή μεγάλου κινδύνου». Συνολικά 21 οργανώσεις, δημοσίευσαν κοινή δήλωση με την οποία προειδοποιούν για τους «γνωστούς και σοβαρούς κινδύνους για τους κατοίκους, τους μετανάστες εργαζόμενους και τους επισκέπτες οπαδούς».

«Αναθέτοντας το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034 στη Σαουδική Αραβία χωρίς ουσιαστική προστασία, η FIFA αποφάσισε σήμερα τόσο να αγνοήσει τις προειδοποιήσεις μας όσο και να απορρίψει τις δικές της πολιτικές για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σήμερα, δεν λείπουν οι αποδείξεις για μετανάστες εργάτες που υφίστανται εκμετάλλευση και ρατσισμό, ακτιβιστές που καταδικάζονται σε δεκαετίες φυλάκισης επειδή εκφράζονται ειρηνικά, γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που αντιμετωπίζουν διακρίσεις ή κάτοικοι που εκδιώχθηκαν βίαια για να κάνουν χώρο για κρατικά έργα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Οι οργανώσεις εξήγησαν ότι «η FIFA έχει από καιρό αποδεχθεί ότι έχει σαφή ευθύνη» για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Ενώ ο πληθυσμός της Σαουδικής Αραβίας αναμφίβολα αξίζει να βιώσει τη χαρά που μπορεί να φέρει ο διεθνής αθλητισμός, αυτό δεν μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε τίμημα. Πρέπει να συνοδεύεται από μέτρα που θα εγγυώνται τα δικαιώματα που η κυβέρνησή τους να αρνείται», καταλήγει η ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από Pink News

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Stonewall μπήκε στη λίστα με τους πιο απειλούμενους ιστορικούς τόπους των ΗΠΑ

Διεθνή / Το Stonewall μπήκε στη λίστα με τους πιο απειλούμενους ιστορικούς τόπους των ΗΠΑ

Το Εθνικό Μνημείο Stonewall στη Νέα Υόρκη περιλαμβάνεται στη φετινή λίστα του National Trust for Historic Preservation, που εστιάζει σε τόπους συνδεδεμένους με αγώνες ισότητας, σε μια περίοδο όπου η ιστορική μνήμη γύρω από τα LGBTQ+ δικαιώματα βρίσκεται ξανά υπό πίεση.
THE LIFO TEAM
ΡΙΑΛΙΤΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / Βρετανία: Η «συγγνώμη» του Channel 4 για τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης σε ριάλιτι

Η επικεφαλής του βρετανικού καναλιού δήλωσε ότι πιστεύει ότι το κανάλι ενήργησε σωστά, αλλά ότι «λυπάται βαθιά» για την ταραχή που προκάλεσε στις συμμετέχουσες
THE LIFO TEAM
ΜΠΑΡΝΕΪ ΦΡΑΝΚ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΠΑ

Διεθνή / Πέθανε ο Μπάρνεϊ Φρανκ, ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος βουλευτής των ΗΠΑ, σε ηλικία 86 ετών

Ο Φρανκ υπηρέτησε στο Κογκρέσο από το 1981 έως το 2013 και υπήρξε βασικός «αρχιτέκτονας» του Dodd-Frank Act, του νομοσχεδίου που δημιούργησε νέους εποπτικούς μηχανισμούς και επέβαλε αυστηρότερους περιορισμούς στις τράπεζες μετά τη Μεγάλη Ύφεση του 2008
THE LIFO TEAM