Ο disco πρωτοπόρος που έγραφε μουσική για gay πορνό ταινίες

Ο disco πρωτοπόρος που έγραφε μουσική για gay πορνό ταινίες Facebook Twitter
Ο Patrick Cowley έγραφε σάουντρακ για gay πορνό ταινίες, τα οποία παρέμεναν στην αφάνεια μέχρι που έσκαψαν στο αρχείο του μουσικού και βρήκαν άφθονο πολύτιμο υλικό.
0

Σπάνια η μουσική ενός καλλιτέχνη αποτυπώνει με τόσο σαρκικό τρόπο τις απολαύσεις και τις συνέπειες της σεξουαλικής εμπειρίας όσο η ηδονική, ηλεκτρονική disco του Patrick Cowley.


Ο Αμερικανός παραγωγός υπήρξε ένας από τους πρωταγωνιστές της gay club σκηνής του Σαν Φρανσίσκο στα τέλη των '70s και στις αρχές των '80s, την εποχή δηλαδή που η gay κουλτούρα στην ολοζώντανη πόλη της Δυτικής Ακτής βρισκόταν σε πλήρη άνθηση, με τον Harvey Milk να είναι ο πρώτος ανοιχτά δηλωμένος ομοφυλόφιλος πολιτικός που διεκδικούσε σημαντική θέση στο διοικητικό συμβούλιο της πόλης.

Η μάστιγα του AIDS όμως, που τότε δεν είχε καν όνομα, θέρισε, μαζί με τον Patrick Cowley, ολόκληρη την gay κοινότητα, βάζοντας ουσιαστικά ταφόπλακα στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη σκηνή.

Καθώς τότε δεν γνώριζαν πολλά για τον HIV και το AIDS, οι γιατροί διέγνωσαν τροφική δηλητηρίαση και, ενώ η κατάστασή του χειροτέρευε, τον έστειλαν σπίτι, καθώς δεν ήξεραν τι άλλο να κάνουν. Τελικά, απεβίωσε στην οικία του τον Νοέμβριο του 1982, μόλις στα 32 του χρόνια.

Ωστόσο, πριν από τον αιφνίδιο θάνατό του το 1982, ο Patrick Cowley είχε προλάβει να κατακτήσει το mainstream χορευτικό τοπίο τόσο ως ο στενός συνεργάτης του LGBT πρωτοπόρου Sylvester, μιας εμβληματικής και larger than life μορφής για την πόλη του Σαν Φρανσίσκο, όσο και αργότερα με τα προσωπικά του χιτάκια «Menergy» και «Right οn target» που έφτασαν στο Νο 1 των αμερικανικών Hot Dance Music Charts το 1981 και το 1982 αντίστοιχα.

Επιπλέον, ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια του, που παιζόταν σε όλα τα κλαμπ της πόλης, είναι το 16λεπτο remix του στο «I feel love», το κομμάτι-συνεργασία μεταξύ του Giorgio Moroder και της Donna Summer, με το οποίο κατάφερε να ενώσει περίφημα την ευρωπαϊκή disco με το Hi-NRG χορευτικό είδος, ένα ιδιαίτερα δημοφιλές παρακλάδι της disco εκείνης της περιόδου.

 

Donna Summer - I Feel Love (Patrick Cowley Remix)

Τα τελευταία χρόνια η gay DJ κολεκτίβα Honey Soundsytem και η περιθωριακή δισκογραφική Dark Entries έχουν φέρει στο φως την πιο αισθησιακή πτυχή της μουσικής του Αμερικανού παραγωγού. Ο Patrick Cowley έγραφε σάουντρακ για gay πορνό ταινίες, τα οποία παρέμεναν στην αφάνεια μέχρι που οι δύο παραπάνω ομάδες πήραν την πρωτοβουλία, έσκαψαν στο αρχείο του μουσικού και βρήκαν άφθονο πολύτιμο υλικό.

Μέσω των συλλογών «School Daze» (2013), «Muscle up» (2015) και «Afternooners» (2017), που ντύνουν ηχητικά τις ομότιτλες ερωτικές ταινίες εκείνης της εποχής, αποκαλύπτεται ένας καλλιτέχνης που θεωρούσε αλληλένδετη τη σεξουαλικότητα με τη μουσική, μέσω της οποίας εξερευνούσε όλο το φάσμα της ομοφυλοφιλικής ερωτικής εμπειρίας.

Τα ρευστά ηλεκτρονικά ηχοτοπία που έπλαθε έλιωναν σαν τα ιδρωμένα σώματα εραστών και το υπομονετικό tempo της μουσικής του ενέτεινε τη σεξουαλική ένταση πριν αυτή εκραγεί, φτάνοντας στην κορύφωσή της.

Το υπόβαθρο της ζωής του οραματιστή μουσικού είναι εξίσου ενδιαφέρον. Ο Patrick Joseph Cowley, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε το 1950 στο Buffalo της Νέας Υόρκης και μεγάλωσε στο συντηρητικό περιβάλλον μιας τυπικής αμερικανικής οικογένειας. Γρήγορα όμως εξερεύνησε την ομοφυλοφιλική του ταυτότητα και τα μουσικά του ερεθίσματα, πειραματιζόμενος και στα δύο μέτωπα: είχε πολλούς εραστές και έπαιζε ντραμς σε διάφορες ερασιτεχνικές μπάντες ήδη από τα εφηβικά του χρόνια.

Ο disco πρωτοπόρος που έγραφε μουσική για gay πορνό ταινίες Facebook Twitter
Η χαρακτηριστική του φιγούρα με το λεπτό μουστάκι και τα ίσια καστανά μαλλιά άρχισε να δίνει τη θέση της σε έναν ταλαιπωρημένο, χλωμό άνθρωπο, λίγο πριν από την κατάρρευση.

Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο πανεπιστήμιο της πόλης και στα 21 του έφυγε για να μελετήσει μουσική στο κολέγιο του Σαν Φρανσίσκο, με ειδίκευση στο συνθεσάιζερ. Εκεί ζωγράφιζε αντρικά γεννητικά όργανα και τα έστελνε ταχυδρομικώς στους γονείς του για να αποδεχτούν τη φύση του με τον πιο επώδυνο τρόπο, ενώ παράλληλα ηχογραφούσε τις πρώτες του εντελώς πειραματικές και αβανγκάρντ δουλειές, βασισμένες στη χρήση καινοτόμου ηχητικής τεχνολογίας.

Ο ρετροφουτουριστικός synth κόσμος του, φτιαγμένος από ονειρώξεις και ερωτικές φαντασιώσεις, γοήτευσε τις ριζοσπαστικές περσόνες της πόλης και κατέκτησε τις χορευτικές πίστες. Ο ίδιος έπαιρνε έμπνευση από τα λουτρά και τις σάουνες του Σαν Φρανσίσκο όπου περνούσε έντονες στιγμές με τους προσεχτικά επιλεγμένους παρτενέρ του, ενώ απέφευγε την έξαλλη νυχτερινή ζωή στα κλαμπ της εποχής, όπως το θρυλικό Trocadero Transfer.

Παρ' όλα αυτά, τόσο με τα πρώιμα χιτάκια του στο πλευρό του Sylvester όσο και με αυτά που έβγαλε μέσα από τις τρεις επίσημες κυκλοφορίες του στις αρχές των '80s κατάφερε να αναγκάσει τους πάντες να χορεύουν στον ρυθμό της εκστατικής, οργασμικής disco του.

Ήταν κάποια στιγμή εκείνη την περίοδο που ο John Coletti, ιδιοκτήτης της εταιρείας gay πορνό ταινιών Fox, του πέταξε την ιδέα να γράψει score για μερικές παραγωγές του. Μπορεί να μοιάζει αλλόκοτο, αλλά είναι αυτές που έδωσαν την cult διάσταση στη μυστήρια ύπαρξη του Patrick Cowley, οδηγώντας το κοινό της ψηφιακής εποχής στην ανακάλυψη του σεξουαλικά φορτισμένου σύμπαντός του.

Λίγο πριν από την ολοκλήρωση του τελευταίου του άλμπουμ με τίτλο «Mind Wrap» (1982), ο Patrick Cowley άρχισε να νιώθει πάρα πολύ άρρωστος και σωματικά αδύναμος. Η χαρακτηριστική του φιγούρα με το λεπτό μουστάκι και τα ίσια καστανά μαλλιά άρχισε να δίνει τη θέση της σε έναν ταλαιπωρημένο, χλωμό άνθρωπο, λίγο πριν από την κατάρρευση.

Καθώς τότε δεν γνώριζαν πολλά για τον HIV και το AIDS, οι γιατροί διέγνωσαν τροφική δηλητηρίαση και, ενώ η κατάστασή του χειροτέρευε, τον έστειλαν σπίτι, καθώς δεν ήξεραν τι άλλο να κάνουν. Τελικά, απεβίωσε στην οικία του τον Νοέμβριο του 1982, μόλις στα 32 του χρόνια, και έχει μείνει στην ιστορία ως ένα από τα πρώτα γνωστά θύματα του άγνωστου ακόμα τότε θανατηφόρου ιού.

Με τη δολοφονία του Harvey Milk και τον θάνατο του Patrick Cowley άρχισε να διαλύεται σταδιακά η gay σκηνή του Σαν Φρανσίσκο. Το έργο του πρωτοπόρου Αμερικανού, όμως, παραμένει σπουδαίο όχι μόνο γιατί πυροδότησε τη γέννηση σημαντικών, electro-pop/new wave συγκροτημάτων, όπως οι Pet Shop Boys και οι New Order, αλλά κυρίως γιατί αποτέλεσε το ιδανικό σάουντρακ της σεξουαλικής απελευθέρωσης μιας ολόκληρης γενιάς ομοφυλόφιλων ατόμων.

Lgbtqi+
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι γκέι χαρακτήρες στον ελληνικό κινηματογράφο

Βιβλίο / Οι γκέι χαρακτήρες στον ελληνικό κινηματογράφο

Από τον «Φίφη» στον «Άγγελο» και τη «Στρέλλα»: τα gay icons, το σοκ του κοινού, οι απαρχές της queer κινηματογραφίας. Μιλά στο LiFO.gr ο συγγραφέας του «Επιθυμίες και πολιτική - Η Queer ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου (1924-2016)» Κωνσταντίνος Κυριακός
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
O πρώτος ανοιχτά gay Έλληνας αστυνομικός μιλά στο LIFO.gr

Lgbtqi+ / O πρώτος ανοιχτά gay Έλληνας αστυνομικός μιλά στο LIFO.gr

Ο αξιωματικός του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, Μιχάλης Λώλης, μιλά για τα καθήκοντά του, την απόφασή του να βγει μπροστά κάνοντας coming out στην πιο συντηρητική υπηρεσία, καθώς και για την παθογένεια της Ελληνικής Αστυνομίας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

τενεσι ντραγκ

Explainer / Τι συμβαίνει με τον νέο anti-drag νόμο στις ΗΠΑ και πώς επηρεάζει τα τρανς άτομα;

Θα γίνουν οι drag queens το πρόσχημα για να ξεκινήσουν διώξεις εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας των ΗΠΑ; Πώς ένας νόμος σε μία αμερικανική πολιτεία τρομοκρατεί όσους παλεύουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα και την ορατότητα των τρανς και γκέι ατόμων.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Τι γυρεύουν η J.K. Rowling και ο Χάρι Πότερ στην κόντρα των New York Times με την τρανς κοινότητα;

Explainer / Τι γυρεύουν η J.K. Rowling και ο Χάρι Πότερ στην κόντρα των New York Times με την τρανς κοινότητα;

Πώς η γνωστή για τις τρανσφοβικές της απόψεις συγγραφέας χρησιμοποιήθηκε από την εφημερίδα ως απάντηση στη σκληρή κριτική που δέχεται τόσο από συνεργάτες της όσο και από διάσημους της βιομηχανίας του θεάματος και των γραμμάτων;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ποιος φοβάται τη Brianna Ghey ακόμη και δολοφονημένη;

Lgbtqi+ / Ποιος φοβάται τη Brianna Ghey ακόμη και δολοφονημένη;

Στη Βρετανία, κανείς εκτός από τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα δεν θέλει να μιλάει για την άγρια δολοφονία ενός 16χρονου trans κοριτσιού για να μην αποκαλυφθεί το βαθύ μίσος εναντίον των trans ατόμων
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
«Στα χνάρια της Queer Αθήνας»

Lgbtqi+ / Ένας ιστορικός περίπατος «στα χνάρια της queer Αθήνας»

Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση του κόσμου στον περίπατο που διοργάνωσαν τα ΑΣΚΙ με το Queer Athens στον συντονισμό, δείγμα του έντονου ενδιαφέροντος για τη μέχρι πρόσφατα κατακερματισμένη και εν πολλοίς παραγνωρισμένη queer ιστορία αυτής της πόλης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
stephen king

Lgbtqi+ / Stephen King: Σύρτε τον κ@λο σας σε μία βιβλιοθήκη και ανακαλύψτε μόνοι σας τι δεν θέλουν να διαβάσετε

Ο πατέρας του αγνού μυθιστορηματικού τρόμου ασκεί σκληρή κριτική στην όλο και μεγαλύτερη λίστα απαγορευμένων βιβλίων στα αμερικανικά σχολεία και ειδικά σε λίστες που αποκλείουν ΛΟΑΤΚΙ+ συγγραφείς και περιεχόμενο.
THE LIFO TEAM
MasterChef: Η ιστορία του Αιμίλιου ως στοίχημα για την trans ορατότητα στην ελληνική τηλεόραση

Lgbtqi+ / MasterChef: Η ιστορία του Αιμίλιου ως στοίχημα για την τρανς ορατότητα στην ελληνική τηλεόραση

Θα μπορούσε τόσο ο συμμετέχων στον μαγειρικό διαγωνισμό όσο και το κανάλι να μείνουν στο ήδη σπαρακτικό trans story του. Όμως, συνέβη κάτι ακόμα πιο ουσιαστικό που ίσως αλλάξει τη συζήτηση για τα τρανς άτομα στη mainstream και συνήθως φοβική ελληνική τηλεόραση.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
«Δεν χρειάζεται να ανεχόμαστε τον Κάρολο και την ομοφοβική κληρονομιά του»

Lgbtqi+ / «Δεν χρειάζεται να ανεχόμαστε τον Κάρολο και την ομοφοβική κληρονομιά του»

Η κατάργηση της μοναρχίας ως ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της αντι-LGBTQ+ κληρονομιάς της βασιλικής οικογένειας είναι ο βασικός στόχος εκστρατείας στη Βρετανία.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
«Λόλα Καραμπόλα»

Βιβλίο / «Λόλα Καραμπόλα»: Το queer λογοτεχνικό διαμάντι της Ερωφίλης Κόκκαλη

Η νεοεμφανιζόμενη συγγραφέας μας μιλά για το πρώτο της μυθιστόρημα, για τη ΛΟΑΤΚΙ+ και την τρανς συνθήκη, για επιθυμίες κι έρωτες, για τα διδάγματα του παρελθόντος και τις προκλήσεις του μέλλοντος.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
"All the Things She Said": To τραγούδι των (ομοφοβικών) t.A.T.u. γίνεται 20 χρονών – και εξακολουθεί να συζητιέται

Μουσική / "All the Things She Said": To τραγούδι των (ομοφοβικών) t.A.T.u. γίνεται 20 χρονών – και εξακολουθεί να συζητιέται

Το δήθεν λεσβιακό ντουέτο υπήρξε το μεγαλύτερο μαρκετίστικο ψέμα προς την LGBTQI+  κοινότητα και ταυτόχρονα η σοβαρότερη αφορμή για απελευθερωτικά coming out και λεσβιακή ορατότητα
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ράνταλ Τάκερ: «Η συμπερίληψη απαιτεί διαρκή εκπαίδευση»

The Upfront Initiative / Ράνταλ Τάκερ: «Η συμπερίληψη απαιτεί διαρκή εκπαίδευση»

Ο Chief Inclusion Officer της Mastercard, ενός οργανισμού που αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο εταιρικής συμπερίληψης και ποικιλομορφίας, εξηγεί στη LiFO πώς μπορούν να επιτευχθούν αυτές οι σημαντικές έννοιες στο εργασιακό περιβάλλον.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ