ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ

Η διαφορετικότητα μπαίνει στην κυβερνητική συζήτηση

Η διαφορετικότητα μπαίνει στις προτεραιότητες της κυβέρνησης Facebook Twitter
Η φιλοσοφία αυτού του εγχειρήματος στηρίζεται στο διεθνές παράδειγμα και στην τάση των μεγάλων πολυεθνικών οι οποίες προτάσσουν τη διαφορετικότητα ως προτεραιότητα στον χώρο εργασίας.
0ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΤΟΝΤΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ αναμένεται να συζητηθούν την ερχόμενη Πέμπτη 25 Ιουνίου στο διεθνές διαδικτυακό συνέδριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον χώρο εργασίας, με έμφαση στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, το οποίο θεωρείται το πρώτο συνέδριο του είδους του που διοργανώνεται με κυβερνητική πρωτοβουλία στην Ελλάδα. Ειδικότερα, η διεθνής ημερίδα για τη στήριξη της διαφορετικότητας πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης κι έχει ως στόχο να ανοίξει τον δημόσιο διάλογο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εργασιακό περιβάλλον, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, καθώς και να αναδείξει τον ρόλο των επιχειρήσεων στην αλλαγή των κοινωνικών αντιλήψεων και συμπεριφορών.


Στο συνέδριο αυτό θα συμμετέχουν πολιτικοί ηγέτες, εκπρόσωποι των επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών προκειμένου να συζητήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στον χώρο εργασίας, ενώ την οργάνωση και τον συντονισμό έχουν οι γενικές γραμματείες Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι αυτό το συνέδριο αποτελεί το πρώτο βήμα μιας σειράς πρωτοβουλιών που θα ακολουθήσουν. Εκτός του ότι μετά το πέρας του συνεδρίου θα συσταθεί διεθνής ομάδα εργασίας η οποία θα προτείνει οδικό χάρτη για τις επόμενες δράσεις, δεν αποκλείουν σύντομα τη λήψη αντίστοιχων νομοθετικών ενεργειών.


Είναι χαρακτηριστικό ότι την έναρξη των κεντρικών εισηγήσεων του συνεδρίου θα κηρύξει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, γεγονός που σηματοδοτεί ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης. Την ιδέα του συνεδρίου είχαν ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, πρόεδρος του Enterprise Greece, Γρηγόρης Δημητριάδης, καθώς και ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.


Επιπρόσθετα, στο συνέδριο θα παρέμβουν η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Michele Bachelet, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο υφυπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Robert Oliphant, καθώς και ο Επίτροπος Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, Dunja Mijatović.


Η φιλοσοφία αυτού του εγχειρήματος στηρίζεται στο διεθνές παράδειγμα και στην τάση των μεγάλων πολυεθνικών οι οποίες προτάσσουν τη διαφορετικότητα ως προτεραιότητα στον χώρο εργασίας. Σ' αυτό το πλαίσιο, μέσω αυτού του συνεδρίου και αξιοποιώντας τον ανοιχτό διάλογο, θα υπογραμμιστεί πώς οι κυβερνήσεις μπορούν να προστατέψουν τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας από παραβιάσεις δικαιωμάτων, αποκλεισμούς και κατάχρηση εξουσίας, θέτοντας σε εφαρμογή πολιτικές πρόληψης και συμμόρφωσης. Επιπλέον, θα παρουσιάσουν επιτυχημένα μοντέλα απ' όλο τον κόσμο που καταδεικνύουν ότι μία επιχείρηση με διαφορετικούς ανθρώπους είναι μία επιτυχημένη επιχείρηση.

Άλλωστε, γι' αυτό και ο υπότιτλος του συνεδρίου είναι «Ευημερία μέσω της διαφορετικότητας». Ουσιαστικά, καταλύοντας άτυπους κανόνες, με την εξάλειψη των διακρίσεων, την κατάρριψη προκαταλήψεων, στηριζόμενη στην ποικιλομορφία του εργατικού δυναμικού και δίνοντας έμφαση στην αναγκαιότητα μιας διαφορετικής αντίληψης, μια επιχείρηση γίνεται καλύτερη πετυχαίνοντας κερδοφόρα αποτελέσματα.

Συγχρόνως, το συνέδριο αυτό έρχεται μια εβδομάδα μετά τη δημόσια παρέμβαση του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη, ο οποίος σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή» δήλωσε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν ακόμα μεγάλες προκαταλήψεις στην Ελλάδα και ομοφυλόφιλοι που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ενός ομοφυλόφιλου στην Ελλάδα σήμερα, κατά την άποψή μου, δεν είναι κατά βάση νομοθετικό –αν και υπάρχουν ακόμα προφανώς περιθώρια βελτίωσης, ειδικά στον εργασιακό τομέα– αλλά κυρίως ζήτημα ορατότητας. Δεν έχουμε διαφορετικές εικόνες Ελλήνων ομοφυλοφίλων, δεν έχουμε την εικόνα ενός γκέι ποδοσφαιριστή, μιας λεσβίας σε ένα χωριό, ενός γκέι σπασίκλα, μιας λεσβίας κωμικού – πόσο μάλλον αμφίφυλων, τρανς ή intersex».


Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι αυτό το συνέδριο αποτελεί το πρώτο βήμα μιας σειράς πρωτοβουλιών που θα ακολουθήσουν. Εκτός του ότι μετά το πέρας του συνεδρίου θα συσταθεί διεθνής ομάδα εργασίας η οποία θα προτείνει οδικό χάρτη για τις επόμενες δράσεις, δεν αποκλείουν σύντομα τη λήψη αντίστοιχων νομοθετικών ενεργειών.

Η διαφορετικότητα μπαίνει στις προτεραιότητες της κυβέρνησης Facebook Twitter
Ναι μεν το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ έφερε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών αλλά, ταυτόχρονα, συμμάχησε με τους ΑΝΕΛ, ένα από τα πιο ομοφοβικά κόμματα στην Ελλάδα, ενώ δεν είχε κανέναν υπουργό στην κυβέρνηση ο οποίος να εκφράζει ανοιχτά την ομοφυλοφιλία του.


Η κυβέρνηση φαίνεται ότι επιθυμεί να εισχωρήσει σ' ένα προνομιακό πεδίο της Αριστεράς αλλά και να προετοιμάσει μεθοδικά το συντηρητικό της ακροατήριο. Όπως σημειώνουν  υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, ναι μεν το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ έφερε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών αλλά, ταυτόχρονα, συμμάχησε με τους ΑΝΕΛ, ένα από τα πιο ομοφοβικά κόμματα στην Ελλάδα, ενώ δεν είχε κανέναν υπουργό στην κυβέρνηση ο οποίος να εκφράζει ανοιχτά την ομοφυλοφιλία του, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο έναν βαρυσήμαντο πολιτικό συμβολισμό.


Αν και κατά την ψήφιση του Συμφώνου Συμβίωσης το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είχε διασπαστεί στα τρία (αφού 29 βουλευτές καταψήφισαν, 27 επέλεξαν την αποχή και 19 υπερψήφισαν, μεταξύ αυτών και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης), ωστόσο, προεκλογικά, ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης είχε συναντηθεί με εκπροσώπους ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων κι είχε υποστηρίξει πως ομοφοβικές και τρανσφοβικές δηλώσεις στελεχών της ΝΔ δεν θα είναι ανεκτές και θα αντιμετωπίζονται άμεσα με πειθαρχικές κυρώσεις. Ταυτόχρονα, υπογράμμιζε πως θα πραγματοποιηθούν εσωτερικές εκπαιδεύσεις των στελεχών της ΝΔ σε θέματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.


Είναι προφανές, λοιπόν, ότι ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να δώσει τέλος σε ομοφοβικές θέσεις ή δηλώσεις στελεχών και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας οι οποίες είχαν διατυπωθεί στο παρελθόν. Επιλέγει να ακολουθήσει το ευρωπαϊκό παράδειγμα παρόμοιων φιλελεύθερων κυβερνήσεων οι οποίες όχι μόνο υποστήριξαν αλλά και θεσμοθέτησαν για παράδειγμα τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και, κυρίως, να εντάξει ως στοιχείο πολιτικής ταυτότητας τον σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, μακριά από αποκλεισμούς και αδικίες, αναμένοντας εκατέρωθεν πιθανές αντιρρήσεις και αντιδράσεις.

Ο σύνδεσμος για να παρακολουθήσετε το Διεθνές Διαδικτυακό Συνέδριο για τα «Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Εργασιακό Περιβάλλον» ("Human Rights in Business") είναι https://humanrightsinbusiness.gr/

Lgbtqi+
0

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέτρος Αϊβάζης: «Χρειάζεται αλληλεγγύη ανάμεσα στου ΛΟΑΤΚΙ+ που γερνούν, δεν βγαίνει αλλιώς»

LGBTQI+ / Πέτρος Αϊβάζης: «Χρειάζεται αλληλεγγύη ανάμεσα στους ΛΟΑΤΚΙ+ που γερνούν, δεν βγαίνει αλλιώς»

Από τη σεξεργασία και τα drag shows στην Αμερική ως την τηλεόραση, το σινεμά και τον ΛΟΑΤΚΙ+ εθελοντισμό στην Αθήνα, η «Ελληνίδα Divine» είναι ένας γλυκύτατος άνθρωπος με γεμάτη ζωή και νοιάξιμο για τους άλλους seniors της κοινότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας ξενώνας για ευάλωτους ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπους

Lgbtqi+ / Ένα «καταφύγιο» για τα ευάλωτα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Αθήνα

Υπογράφηκε χτες το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στον δήμο Αθηναίων και δέκα ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις για τη δημιουργία ενός ξενώνα για ευάλωτα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Η δομή αναμένεται να λειτουργήσει την άνοιξη του ’24, οι προκλήσεις όμως που αφορούν τη λειτουργία του παραμένουν πολλές.   
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ιστορική πρωτιά στη Νότια Κορέα: Ζευγάρι λεσβιών απέκτησε το πρώτο του παιδί

Διεθνή / Ιστορική πρωτιά στη Νότια Κορέα: Ζευγάρι λεσβιών απέκτησε το πρώτο του παιδί

«Λέμε ανοιχτά την ιστορία μας, γιατί θέλουμε να δώσουμε ορατότητα στα γκέι ζευγάρια, τα οποία δεν τα βλέπεις και δεν ακούς γι' αυτά πουθενά στη Νότια Κορέα», εξηγούν οι δύο γυναίκες
NEWSROOM