Απόφαση- σταθμός στις ΗΠΑ: Ο νόμος προστατεύει τους LGBT εργαζόμενους από τις διακρίσεις

Απόφαση- σταθμός στις ΗΠΑ: Ο νόμος προστατεύει τους LGBT εργαζόμενους από τις διακρίσεις Facebook Twitter
EPA
0

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ότι ο ομοσπονδιακός νόμος- ορόσημο, που απαγορεύει τις διακρίσεις στον χώρο εργασίας, προστατεύει και τους ομοφυλόφιλους και transgender εργαζόμενους.

Η απόφαση αυτή είναι η μεγαλύτερη στιγμή για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ στις ΗΠΑ μετά τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, σε όλη τη χώρα, το 2015 από το Ανώτατο δικαστήριο, επισημαίνει το Reuters. Για τεράστια νίκη για τους ΛΟΑΤΚΙ εργαζομένους κάνει λόγο το BBC, ενώ οι New York Times μιλούν για απόφαση που αποτελεί συγκλονιστική νίκη για το κίνημα υπέρ της ισότητας για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Με ψήφους 6-3, οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου έκριναν ότι ο νόμος για τα ατομικά δικαιώματα του 1964, που απαγορεύει στους εργοδότες να κάνουν διακρίσεις σε βάρος εργαζομένων λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνικής καταγωγής και θρησκείας, προστατεύει και τους ομοφυλόφιλους και transgender εργαζομένους.

Οι δικηγόροι των εργοδοτών και της διοίκησης Τραμπ υποστήριζαν ότι οι διακρίσεις λόγω φύλου, στις οποίες αναφερόταν ο νόμος του 1964, αφορούσαν στη μεροληψία σε βάρος ανδρών ή γυναικών και ότι δεν περιελάμβαναν τις διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου. Αν το Κογκρέσο ήθελε να προστατεύσει τους ομοφυλόφιλους και transgender εργαζομένους, μπορούσε να περάσει νέο νόμο, υποστήριζαν.

Όμως, οι δικαστές είχαν διαφορετική άποψη. «Ένας εργοδότης που απολύει έναν άνθρωπο επειδή είναι ομοφυλόφιλος ή transgender, τον απολύει για χαρακτηριστικά ή ενέργειες που δεν θα ήταν ζήτημα για άτομα ενός διαφορετικού φύλου», έγραψε ο δικαστής Νιλ Γκόρσατς, ενώ απέρριψε την άποψη ότι οι συντάκτες του νόμου δεν είχαν πρόθεση να δώσουν τόσο ευρεία ερμηνεία.

Οι 3 υποθέσεις

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ελήφθη έπειτα από την εξέταση τριών υποθέσεων εργαζομένων που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη καταγγέλλοντας ότι απολύθηκαν επειδή ήταν ομοφυλόφιλοι ή transgender.

Ο Ντόναλντ Ζάρντα, δάσκαλος ελεύθερης πτώσης με αλεξίπτωτο από τη Νέα Υόρκη- ο οποίος έχασε τη ζωή του το 2014- είχε καταγγείλει ότι απολύθηκε όταν αστειεύτηκε με πελάτισσα, στην οποία είπε να μην ανησυχεί για τη στενή επαφή τους- κατά τη διάρκεια του μαθήματος- επειδή ήταν «100% ομοφυλόφιλος». Η εταιρεία υποστήριζε ότι τον απέλυσε επειδή μοιράστηκε προσωπικές πληροφορίες με πελάτη και όχι επειδή ήταν ομοφυλόφιλος, αλλά δικαστήριο στη Ν. Υόρκη είχε αποφασίσει υπέρ του Ζάρντα.

Ο Τζέραλντ Μπόστοκ, πρώην συντονιστής υπηρεσιών παιδικής πρόνοιας στη Τζόρτζια, έχασε τη δουλειά του όταν πήγε σε αγώνα σόφτμπολ για ομοφυλόφιλους, αποκαλύπτοντας έτσι δημόσια τον σεξουαλικό προσανατολισμό του. Η κομητεία Κλέιτον, στην οποία εργαζόταν, υποστήριξε ότι η απόλυσή του ήταν αποτέλεσμα «συμπεριφοράς ανάρμοστης για εργαζόμενο σε κομητεία». Ο Μπόστοκ είχε χάσει όταν η υπόθεση εκδικάστηκε σε δικαστήριο στην Ατλάντα.

Η τρίτη υπόθεση αφορά την Έιμι Στίβενς, η οποία κατήγγειλε ότι απολύθηκε από γραφείο τελετών στο Μίσιγκαν όταν αποκάλυψε ότι είναι transgender. Εργαζόταν εκεί για 6 χρόνια ως Άντονι Στίβενς, όταν έγραψε μια επιστολή προς τους συναδέλφους της, στην οποία ανέφερε ότι θα επέστρεφε στη δουλειά «ως ο πραγματικός εαυτός μου, η Έιμι Στίβενς, με κατάλληλη επαγγελματική αμφίεση».

Δύο εβδομάδες αργότερα, απολύθηκε επειδή επέμενε να εργάζεται φορώντας γυναικεία ρούχα. Σε δικαστικά έγγραφα που είχαν κατατεθεί πέρυσι, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης ανέφερε ότι ήθελε η Στιβενς να συμμορφωθεί με τον ενδυματολογικό κώδικα «που ισχύει για το βιολογικό φύλο» της.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters, NYT

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ