Ο κορυφαίος ιστορικός Μάικλ Λουέλιν-Σμιθ μιλά στη LIFO για τον Βενιζέλο, τα λάθη της Σμύρνης και τη δική του Κρήτη

Μάικλ Λουέλιν-Σμιθ Facebook Twitter
Ο Μάικλ Λουέλιν-Σμιθ στο βιβλίο του φωτίζει την πολιτική μαεστρία, τον φιλελευθερισμό και τον εθνικισμό του Βενιζέλου, περιγράφοντας και τη μοιραία φιλία του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Λόιντ Τζορτζ. 
0



Ο ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ, Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ
, ο διπλωμάτης, ο άνθρωπος, ο μύθος. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της χώρας μας, η οποία σφράγισε τον περασμένο αιώνα. Πρωταγωνίστησε στα κρισιμότερα γεγονότα της εποχής του και ήταν ο ηγέτης που οραματίστηκε την Ελλάδα των «δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών», καταφέρνοντας να την κάνει πραγματικότητα. Όλα αυτά τα σκέφτομαι καθώς περπατώ στα όμορφα σοκάκια της Χαλέπας Χανίων, έχοντας ως προορισμό το πατρικό σπίτι του Ελευθέριου Βενιζέλου, χαρακτηριστικό δείγμα αρχοντικού του 19ου αιώνα με δυτικές επιρροές, στο οποίο έζησε επί τριάντα και πλέον χρόνια, από το 1880 μέχρι το 1910 και αργότερα κατά διαστήματα από το 1927 μέχρι το 1935. 

Στα Χανιά έχει έρθει και ο Βρετανός διπλωμάτης και ιστορικός σερ Μάικλ Λουέλιν-Σμιθ για να συμμετάσχει στο 2ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων. Πρόκειται για ένα πρόσωπο που έχει ασχοληθεί ενδελεχώς με το έργο και την προσωπικότητα του μεγάλου Έλληνα πολιτικού. Ο Μάικλ Λουέλιν-Σμιθ γεννήθηκε το 1939. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κλασική φιλολογία, αρχαία ιστορία και φιλοσοφία. Το 1970 έγινε μέλος του Βρετανικού Διπλωματικού Σώματος, στο οποίο υπηρέτησε επί τριάντα χρόνια, σε πόλεις όπως το Λονδίνο, η Μόσχα, το Παρίσι, η Βαρσοβία και η Αθήνα. Έχει διατελέσει πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα και θεωρεί μεγάλη τιμή ότι ήταν ένοικος της περίφημης κατοικίας του Ελ. Βενιζέλου στο εμβληματικό οικοδόμημα στη συμβολή της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας με την οδό Λουκιανού. 

Ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος, ένας ευφυής και δραστήριος πολιτικός. Μια ξεχωριστή και ελκυστική προσωπικότητα που άλλαξε την Ελλάδα. Ασκούσε μεγάλη γοητεία, όταν εκείνος επέλεγε να το κάνει, και ήταν τρομερός στις κοινοβουλευτικές συζητήσεις.

Η συζήτησή μας γίνεται με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου τόμου της βιογραφίας του σημαντικού Έλληνα πολιτικού στα αγγλικά (στα ελληνικά αναμένεται από τις εκδόσεις Εστία), ενώ, όπως μου λέει, ετοιμάζει ήδη τον δεύτερο. Ο σπουδαίος διπλωμάτης και ιστορικός έχει περάσει άπειρο χρόνο στην Κρήτη αλλά και σε άλλα σημεία της χώρας μας προκειμένου να μελετήσει και να γράψει για την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό. 

Μάικλ Λουέλιν-Σμιθ: «Η απόβαση στη Σμύρνη ήταν το μοιραίο λάθος που οδήγησε στην ελληνική αποτυχία» Facebook Twitter
Λατρεύει τα τοπία και τους ανθρώπους της Κρήτης.

Είναι ευγενής, ακούραστος και χαμογελαστός. Λατρεύει τα τοπία και τους ανθρώπους της Κρήτης, ενώ στο βιβλίο του φωτίζει την πολιτική μαεστρία, τον φιλελευθερισμό και τον εθνικισμό του Βενιζέλου, περιγράφοντας και τη μοιραία φιλία του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Λόιντ Τζορτζ. 

Η σχέση του με τον Ελ. Βενιζέλο ξεκινά από την περίοδο που ήταν μεταπτυχιακός φοιτητής και έκανε μια εργασία για την ελληνική ανάμειξη στη Μικρά Ασία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γνωρίσει και να εντρυφήσει περισσότερο στην προσωπικότητα του Ελευθέριου Βενιζέλου. Στη σημαντική βιογραφική του μελέτη υφαίνει ένα εξαιρετικό πορτρέτο του εξέχοντος πολιτικού. «Προσπάθησα να εξετάσω το ιστορικό περιβάλλον στο οποίο έζησε και εργάστηκε ο Βενιζέλος αλλά και να παρουσιάσω τα πολιτικά ζητήματα που αντιμετώπισε με σχολαστικότητα και έναν δίκαιο τρόπο», τονίζει. 

Στη συνέντευξη που ακολουθεί μιλά για την Κρήτη, για τον πολιτικό αλλά και τον άνθρωπο Ελευθέριο Βενιζέλο, για τη Μικρασιατική Εκστρατεία και τα λάθη που οδήγησαν στην Καταστροφή του 1922, για την εποχή μας αλλά και για το τι θεωρεί σημαντικό στη ζωή.

— Τι εποχή είναι αυτή που ζούμε; 
Αναμφίβολα, είναι μια εποχή ακραίας αβεβαιότητας και έντονων προκλήσεων για το ανθρώπινο γένος.

— Στο Φεστιβάλ Βιβλίου των Χανίων μιλήσατε για την επιρροή της Κρήτης στη ζωή και το έργο σας. Πείτε μου λίγα λόγια για αυτή την εμπειρία. 
Επισκέφτηκα για πρώτη φορά την Κρήτη όταν ήμουν φοιτητής στην Οξφόρδη, μαζί με έναν φίλο μου. Είχαμε προγραμματίσει και σχεδιάζαμε να πάμε στη δυτική Κρήτη για να ηχογραφήσουμε τη λαϊκή μουσική και τους χορούς που βρήκαμε εκεί: τα ριζίτικα τραγούδια, τη μουσική της κρητικής λύρας και του λαούτου. Είχαμε αγοράσει ένα μικρό μαγνητόφωνο, και με τη μεγάλη βοήθεια του Γιώργου Ψυχουντάκη στην Ασή Γωνιά, το ιστορικό χωριό του δήμου Αποκορώνου, συναντήσαμε μια θερμή υποδοχή και μερικούς στιβαρούς τραγουδιστές. Οι ηχογραφήσεις μας υπάρχουν ακόμα στα αρχεία του BBC. Ήταν η αρχή αυτού που στη συνέχεια εξελίχθηκε σε μια διαρκή αγάπη για την Κρήτη, τα ορεινά τοπία της και τους ανθρώπους της. Έκτοτε, επέστρεψα και επιστρέφω πολλές φορές.

Μάικλ Λουέλιν-Σμιθ: «Η απόβαση στη Σμύρνη ήταν το μοιραίο λάθος που οδήγησε στην ελληνική αποτυχία» Facebook Twitter
Ο Μάικλ Λουέλιν-Σμιθ κατά την ομιλία του στο 2ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων.

— Τι σας ώθησε να γράψετε τη βιογραφία του Ελευθέριου Βενιζέλου;
Ήταν μια φυσική εξέλιξη στην καριέρα μου ως διπλωμάτη, επειδή η σύζυγός μου και εγώ ζούσαμε στο σπίτι του Ελ. Βενιζέλου, το οποίο σήμερα είναι η έδρα της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Έτσι, τον θυμόμασταν συνεχώς. Η παρουσία του ήταν συνεχής στο σπίτι. Επίσης, οι επαφές μου με την Κρήτη μού θύμιζαν διαρκώς τον Ελ. Βενιζέλο. Μελέτησα, λοιπόν, τη σταδιοδρομία του, επισκέφθηκα τον τάφο του πάνω από τα Χανιά, ταξίδεψα φυσικά στη γενέτειρά του, στις Μουρνιές, και προφανώς βρέθηκα και στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Ε.Κ. Βενιζέλου στη Χαλέπα. Μάλιστα, ο κ. Νίκος Παπαδάκης, ο διευθυντής του ιδρύματος, και τα μέλη του προσωπικού του με βοήθησαν πολύ όταν αποφάσισα να γράψω τη βιογραφία.

— Υπήρξε κάτι κατά τη διάρκεια της έρευνάς σας που σας άγγιξε πραγματικά σχετικά με τη διαδρομή αυτού του σπουδαίου πολιτικού;
Ναι. Τα δάκρυά του όταν έμαθε την απόφαση που του ανακοίνωσε ο Ντέιβιντ Λόιντ Τζορτζ σε συνεννόηση με τον Κλεμανσό, προτείνοντάς του να στείλει ειρηνευτική δύναμη στη Σμύρνη. Κι εκείνος επέτρεψε την ελληνική απόβαση στη Σμύρνη το 1919. Αυτό ήταν όχι μόνο εξαιρετικό αλλά και ασυνήθιστο. Και ξέρετε γιατί με συγκινεί; Γιατί ως επί το πλείστον δεν ήταν άνθρωπος των δακρύων.

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Το εξώφυλλο του πρώτου τόμου της βιογραφίας του Ελευθέριου Βενιζέλου στα αγγλικά (στα ελληνικά αναμένεται από τις εκδόσεις Εστία).

— Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίσατε κατά τη συγγραφή της βιογραφίας;
Σίγουρα θα σας έλεγα ότι τα μεγαλύτερα εμπόδια ήταν η δική μου βραδύτητα και η τάση να αποσπάται η προσοχή μου από άλλα ενδιαφέροντα.

— Πώς θα περιγράφατε τον Ε. Βενιζέλο ως άνθρωπο αλλά και ως πολιτικό;
Ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος, ένας ευφυής και δραστήριος πολιτικός. Μια ξεχωριστή και ελκυστική προσωπικότητα που άλλαξε την Ελλάδα. Ασκούσε μεγάλη γοητεία, όταν εκείνος επέλεγε να το κάνει, και ήταν τρομερός στις κοινοβουλευτικές συζητήσεις. Είχε απίστευτη πειθώ και όλοι έχουν να λένε πόσο εξαιρετικός συνομιλητής ήταν. Φυσικά, όμως, συνέβαλε στη διαίρεση της χώρας, όσο άξιοι και αν ήταν οι λόγοι που τον οδήγησαν σε αυτή.

— Εσείς ποιο θα λέγατε ότι ήταν το μεγαλύτερο λάθος του; 
Η απόφαση για την κατάληψη της Σμύρνης και της ενδοχώρας της − με τα καλύτερα κίνητρα, αλλά και πάλι ήταν ένα λάθος που οδήγησε σε άλλα λάθη.

Μάικλ Λουέλιν-Σμιθ: «Η απόβαση στη Σμύρνη ήταν το μοιραίο λάθος που οδήγησε στην ελληνική αποτυχία» Facebook Twitter
Το γραφείο του Ελευθέριου Βενιζέλου στο σπίτι του στην Χαλέπα Χανίων.

— Η φορτισμένη σχέση του με τον βασιλιά Κωνσταντίνο είχε απροσδόκητες συνέπειες για την Ελλάδα με την Εθνική Μεραρχία. Τι θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά;
Δεν ξέρω. Πρόκειται για δύο άνδρες πεισματάρηδες και πεπεισμένους ότι είχαν δίκιο, οι οποίοι αντιπαρατέθηκαν μεταξύ τους σε έναν πικρό αγώνα. Καταλαβαίνω τα κίνητρα του Κωνσταντίνου, αλλά ήταν αυταρχικός και έκανε λάθος. Ο Βενιζέλος έγινε επίσης αυταρχικός, αλλά η πίστη του στην κοινοβουλευτική δημοκρατία και στη θέληση του λαού ήταν προτιμότερη, όπως και η πίστη του στον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας και στην προσέγγισή της με τη δυτική Ευρώπη.

οραμα ιωνίας
Κάντε κλικ εδώ για να αγοράσετε το βιβλίο του Μάικλ Λουέλιν-Σμιθ «Το όραμα της Ιωνίας, Η Ελλάδα στη Μικρά Ασία, 1919-1922», ΜΙΕΤ.

— Οι ξένοι ηγέτες σε όλο τον κόσμο επαίνεσαν τον Ελ. Βενιζέλο για τις διπλωματικές του ικανότητες. Στην Ελλάδα, ωστόσο, έχασε τις εκλογές του 1920. Πώς το σχολιάζετε αυτό;
Κατά τη γνώμη μου, ο κυριότερος λόγος που έχασε εκείνες τις εκλογές ήταν η ανάμειξη των συμμάχων της Αντάντ στις ελληνικές υποθέσεις κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου, όπως και η υψηλή δημοτικότητα του Κωνσταντίνου. Ουσιαστικά, το πολιτικό σκηνικό και η ισχυρή προσωπικότητα του τέως βασιλιά δεν βοήθησαν σε όσα εκείνος είχε στο μυαλό του. Ας μην ξεχνάμε, επιπλέον, ότι πρόκειται για έναν πολιτικό ο οποίος επιδίωκε να οδηγήσει την Ελλάδα πιο κοντά στις χώρες της δυτικής Ευρώπης και προσδοκούσε όχι μόνο τον εκσυγχρονισμό της χώρας αλλά και την ενδυνάμωση των θεσμών της. 

— Πιστεύετε ότι η Μικρασιατική Εκστρατεία αποφασίστηκε τελικά σε στρατιωτικό ή διπλωματικό επίπεδο;
Και τα δύο − αλλά η απόβαση στη Σμύρνη ήταν το μοιραίο βήμα που οδήγησε στην ελληνική αποτυχία.

— Ποια πτυχή της προσωπικότητας του Ελ. Βενιζέλου σας γοητεύει και ποια σας απωθεί;
Δεν υπάρχει κάτι που να με απωθεί. Ωστόσο, συνολικά, προσπάθησα να εξηγήσω σημαντικές πτυχές της γοητευτικής προσωπικότητάς του στο βιβλίο μου γι’ αυτόν. Κάτι το οποίο θα συνεχίσω να κάνω στον δεύτερο τόμο που γράφω.

— Σήμερα υπάρχουν μεγάλοι ηγέτες; 
Αμφιβάλλω, αλλά αυτή είναι η τυπική άποψη ενός ηλικιωμένου ατόμου (γέλια).  Εν πάση περιπτώσει, είναι πολύ νωρίς για να πούμε.

— Όταν ακούτε τη λέξη «Κρήτη», τι σκέψεις σας έρχονται στο μυαλό;
Βουνά, μια ηρωική ιστορία, ομορφιά, υπέροχοι άνθρωποι εκ των οποίων μερικοί έχω ευτυχήσει να είναι φίλοι μου.

— Τι θεωρείτε σημαντικό στη ζωή; 
Την οικογένεια και τους φίλους. Και, επίσης, ο καθένας να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να επιτύχει να ζήσει μια καλή ζωή.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπεν Γουίλσον: «Η χαοτική εικόνα της Αθήνας είναι το μυστικό της αντοχής και της επιτυχίας της»

Βιβλίο / Μπεν Γουίλσον: «Η χαοτική εικόνα της Αθήνας είναι το μυστικό της αντοχής της»

Από τη Βαβυλώνα ως την Αθήνα, ο διάσημος ιστορικός και συγγραφέας βλέπει τις πόλεις ως ζωντανούς οργανισμούς, όπου η ιστορία γράφεται από τους ανθρώπους και όχι από τα κτίρια – με δημόσιες διεκδικήσεις και αντιστάσεις στο gentrification.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
10 βιβλία που διαπνέονται από 10 ελληνικά νησιά και τόπους - από τις Σπέτσες και την Άνδρο ως την Κρήτη και τη Μύκονο

Βιβλίο / 10 βιβλία για 10 ελληνικά νησιά και τόπους - από τις Σπέτσες και την Άνδρο ως την Κρήτη και τη Μύκονο

Δεν είναι λίγα τα βιβλία που ξεδίπλωσαν και ενίοτε αποθέωσαν κρυφές ή φανερές μεριές της Ελλάδας και κατέληξαν να γίνουν συνώνυμα συγκεκριμένων τόπων. Από τις ονειρικές, σχεδόν ψυχεδελικές Σπέτσες στον Μάγο του Φόουλς μέχρι τη Μάνη του Φέρμορ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ / Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

Ο Αυτοκράτορας της Χαράς είναι ένα λογοτεχνικό επίτευγμα. Ένα μεγάλο μυθιστόρημα με ιστορίες απλών ανθρώπων που τις σχέσεις τους ορίζουν η καλοσύνη και η αλληλεγγύη. Με αφορμή την κυκλοφορία του, ένας από τους πιο ταλαντούχους συγγραφείς της γενιάς του μιλάει για τη λογοτεχνία, τους ήρωές του, την queer ταυτότητα και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Αμερική του Τραμπ σε μια συνέντευξη-ποταμό.
M. HULOT
Η Λυδία Κονιόρδου διαβάζει τον μονόλογο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο oυρανός κατακόκκινος»

Lifo Videos / «Ιδού εγώ»: Η Λυδία Κονιόρδου ερμηνεύει το «Ουρανός Κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη στο LIFO.gr

O απολογισμός ζωής μιας γυναίκας που βλέπει γύρω της τον κόσμο να διαλύεται, η προσωπική εμπλοκή στη συλλογική μνήμη, μια ποιητική εκδοχή της δυστυχίας που γεννά η σύγχρονη πραγματικότητα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Βιβλίο / Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα με καλεσμένους από 16 χώρες και τιμώμενο πρόσωπο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, το φετινό φεστιβάλ σημείωσε τη μεγαλύτερη προσέλευση στην ιστορία του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

The Review / Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου, με αφορμή τη νέα έκδοση του έργου του Ζαν Ζενέ, εξετάζουν τους λόγους που μπορεί να μας αφορά ακόμα και σήμερα το θρυλικό βιβλίο του 1945. ― ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM