Ελευθέριος Βενιζέλος: Προδημοσίευση από τη νέα εικονογραφημένη βιογραφία του

Ελευθέριος Βενιζέλος - Ακολουθώντας τα βήματά του στην Ιστορία Εκδόσεις Διόπτρα Facebook Twitter
Mια πρωτότυπη και μοναδική εικονογραφημένη βιογραφία –η πρώτη γραμμένη ειδικά για παιδιά και νέους–, η οποία ζωντανεύει στιγμιότυπα από τη συναρπαστική ζωή του Βενιζέλου.
0

O Ελευθέριος Βενιζέλος αποτελεί τη μεγαλύτερη προσωπικότητα της χώρας μας που σφράγισε τον περασμένο αιώνα. Πρωταγωνίστησε στα κρισιμότερα γεγονότα της εποχής του. Η πολιτική ιδιοφυΐα, η διπλωματική ικανότητα, η εργατικότητα, η τόλμη και η αισιοδοξία καθοδήγησαν τα βήματά του. Ήταν ο ηγέτης που οραματίστηκε την Ελλάδα των «δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών» και κατάφερε να την κάνει πραγματικότητα.

Αυτές τις μέρες εκδίδεται στη χώρα μας μια πρωτότυπη και μοναδική εικονογραφημένη βιογραφία –η πρώτη γραμμένη ειδικά για παιδιά και νέους–, η οποία ζωντανεύει στιγμιότυπα από τη συναρπαστική ζωή του Βενιζέλου.

Η συγγραφέας και δημοσιογράφος Μάρω Βασιλειάδου αφηγείται με απλό τρόπο πτυχές από σημαντικές περιόδους καθώς και ιστορικά γεγονότα που δημιούργησαν τον μύθο του. Πρόκειται για μια εξιστόρηση ανθρώπινων στιγμών και πολιτικής ιστορίας με τη μορφή μιας ευανάγνωστης αναγνωστικής εμπειρίας.

Αναμφίβολα πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο εκπαιδευτικό εργαλείο που προσφέρει μια πανοραμική επισκόπηση της διαδρομής του κορυφαίου πολιτικού. Φυσικά, είναι εμπλουτισμένο με εντυπωσιακές εικόνες, χρονολογικές λεπτομέρειες και σημεία-σταθμούς της πολυτάραχης πορείας μιας σπουδαίας προσωπικότητας όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

«Ο ίδιος απολάμβανε την ανάγνωση καθισμένος αναπαυτικά στην πολυθρόνα του. Έτσι θα ήθελα να διαβαστεί κι αυτό το βιβλίο».

Μια καλαίσθητη έκδοση και επιστημονικά τεκμηριωμένη για τον άνθρωπο και τον πολιτικό που επηρέασε καθοριστικά τον ελληνικό εικοστό αιώνα. Η επιστημονική επιμέλεια της βιογραφίας έχει γίνει από τον ιστορικό Κωστή Γκοτσίνα, ενώ η εικονογράφος Θέντα Μιμιλάκη, αντλώντας έμπνευση από φωτογραφίες, έγγραφα και εφημερίδες εποχής, μεταφέρει τους αναγνώστες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη των χρόνων που έζησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Μάρω Βασιλειάδου
Μάρω Βασιλειάδου

«Πολλοί άνθρωποι με βοήθησαν στην πολύμηνη πορεία αυτού του βιβλίου. Ο καθένας με τον τρόπο του με έφεραν πιο κοντά στον Ελευθέριο Βενιζέλο. Μοιράστηκαν μαζί μου προσωπικές αφηγήσεις, φωτογραφίες από τα λευκώματά τους, αποκόμματα εφημερίδων και στιχάκια ποιημάτων, οικογενειακά αναμνηστικά και κειμήλια. Κι έτσι κατάλαβα ότι εκείνος παραμένει ακόμη ζωντανός γι’ αυτήν τη χώρα, μολονότι έχουν περάσει περισσότερα από ογδόντα χρόνια από τον θάνατό του. Χάρη στις αναμνήσεις τους μπόρεσα να τον δω καλύτερα», σημειώνει η Μάρω Βασιλειάδου και προσθέτει: «Ο ίδιος απολάμβανε την ανάγνωση καθισμένος αναπαυτικά στην πολυθρόνα του. Έτσι θα ήθελα να διαβαστεί κι αυτό το βιβλίο».

Αυτή η εικονογραφημένη βιογραφία με το πλούσιο υλικό της αποκαλύπτει τον χαρακτήρα, την προσωπικότητα και την πολιτική σκέψη του Βενιζέλου, ενώ ταυτόχρονα μας μεταφέρει δυναμικά στον κόσμο όπου εκείνος έζησε και έδρασε.

(κλικ στις εικόνες για μεγέθυνση:)

Ελευθέριος Βενιζέλος - Ακολουθώντας τα βήματά του στην Ιστορία Εκδόσεις Διόπτρα Facebook Twitter
Ελευθέριος Βενιζέλος - Ακολουθώντας τα βήματά του στην Ιστορία Εκδόσεις Διόπτρα Facebook Twitter
Ελευθέριος Βενιζέλος - Ακολουθώντας τα βήματά του στην Ιστορία Εκδόσεις Διόπτρα Facebook Twitter
Ελευθέριος Βενιζέλος - Ακολουθώντας τα βήματά του στην Ιστορία Εκδόσεις Διόπτρα Facebook Twitter
Ελευθέριος Βενιζέλος - Ακολουθώντας τα βήματά του στην Ιστορία Εκδόσεις Διόπτρα Facebook Twitter
Ελευθέριος Βενιζέλος - Ακολουθώντας τα βήματά του στην Ιστορία Εκδόσεις Διόπτρα Facebook Twitter
Ελευθέριος Βενιζέλος - Ακολουθώντας τα βήματά του στην Ιστορία Εκδόσεις Διόπτρα Facebook Twitter

Το βιβλίο κυκλοφορεί την Τετάρτη 13 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στα Χανιά

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

10 βιβλία που διαπνέονται από 10 ελληνικά νησιά και τόπους - από τις Σπέτσες και την Άνδρο ως την Κρήτη και τη Μύκονο

Βιβλίο / 10 βιβλία για 10 ελληνικά νησιά και τόπους - από τις Σπέτσες και την Άνδρο ως την Κρήτη και τη Μύκονο

Δεν είναι λίγα τα βιβλία που ξεδίπλωσαν και ενίοτε αποθέωσαν κρυφές ή φανερές μεριές της Ελλάδας και κατέληξαν να γίνουν συνώνυμα συγκεκριμένων τόπων. Από τις ονειρικές, σχεδόν ψυχεδελικές Σπέτσες στον Μάγο του Φόουλς μέχρι τη Μάνη του Φέρμορ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ / Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

Ο Αυτοκράτορας της Χαράς είναι ένα λογοτεχνικό επίτευγμα. Ένα μεγάλο μυθιστόρημα με ιστορίες απλών ανθρώπων που τις σχέσεις τους ορίζουν η καλοσύνη και η αλληλεγγύη. Με αφορμή την κυκλοφορία του, ένας από τους πιο ταλαντούχους συγγραφείς της γενιάς του μιλάει για τη λογοτεχνία, τους ήρωές του, την queer ταυτότητα και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Αμερική του Τραμπ σε μια συνέντευξη-ποταμό.
M. HULOT
Η Λυδία Κονιόρδου διαβάζει τον μονόλογο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο oυρανός κατακόκκινος»

Lifo Videos / «Ιδού εγώ»: Η Λυδία Κονιόρδου ερμηνεύει το «Ουρανός Κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη στο LIFO.gr

O απολογισμός ζωής μιας γυναίκας που βλέπει γύρω της τον κόσμο να διαλύεται, η προσωπική εμπλοκή στη συλλογική μνήμη, μια ποιητική εκδοχή της δυστυχίας που γεννά η σύγχρονη πραγματικότητα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Βιβλίο / Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα με καλεσμένους από 16 χώρες και τιμώμενο πρόσωπο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, το φετινό φεστιβάλ σημείωσε τη μεγαλύτερη προσέλευση στην ιστορία του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

The Review / Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου, με αφορμή τη νέα έκδοση του έργου του Ζαν Ζενέ, εξετάζουν τους λόγους που μπορεί να μας αφορά ακόμα και σήμερα το θρυλικό βιβλίο του 1945. ― ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Βιβλίο / Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Ο Πέρσιβαλ Έβερετ έγραψε ένα άκρως επίκαιρο, δεδομένων των τελευταίων ημερών, βιβλίο, που ταυτόχρονα φιλοδοξεί να καταστεί κλασικό, για τον ρατσισμό και τη χαμένη ανθρωπιά, και κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ και το Πούλιτζερ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ