Ελευθέριος Βενιζέλος: Προδημοσίευση από τη νέα εικονογραφημένη βιογραφία του

Ελευθέριος Βενιζέλος - Ακολουθώντας τα βήματά του στην Ιστορία Εκδόσεις Διόπτρα Facebook Twitter
Mια πρωτότυπη και μοναδική εικονογραφημένη βιογραφία –η πρώτη γραμμένη ειδικά για παιδιά και νέους–, η οποία ζωντανεύει στιγμιότυπα από τη συναρπαστική ζωή του Βενιζέλου.
0

O Ελευθέριος Βενιζέλος αποτελεί τη μεγαλύτερη προσωπικότητα της χώρας μας που σφράγισε τον περασμένο αιώνα. Πρωταγωνίστησε στα κρισιμότερα γεγονότα της εποχής του. Η πολιτική ιδιοφυΐα, η διπλωματική ικανότητα, η εργατικότητα, η τόλμη και η αισιοδοξία καθοδήγησαν τα βήματά του. Ήταν ο ηγέτης που οραματίστηκε την Ελλάδα των «δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών» και κατάφερε να την κάνει πραγματικότητα.

Αυτές τις μέρες εκδίδεται στη χώρα μας μια πρωτότυπη και μοναδική εικονογραφημένη βιογραφία –η πρώτη γραμμένη ειδικά για παιδιά και νέους–, η οποία ζωντανεύει στιγμιότυπα από τη συναρπαστική ζωή του Βενιζέλου.

Η συγγραφέας και δημοσιογράφος Μάρω Βασιλειάδου αφηγείται με απλό τρόπο πτυχές από σημαντικές περιόδους καθώς και ιστορικά γεγονότα που δημιούργησαν τον μύθο του. Πρόκειται για μια εξιστόρηση ανθρώπινων στιγμών και πολιτικής ιστορίας με τη μορφή μιας ευανάγνωστης αναγνωστικής εμπειρίας.

Αναμφίβολα πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο εκπαιδευτικό εργαλείο που προσφέρει μια πανοραμική επισκόπηση της διαδρομής του κορυφαίου πολιτικού. Φυσικά, είναι εμπλουτισμένο με εντυπωσιακές εικόνες, χρονολογικές λεπτομέρειες και σημεία-σταθμούς της πολυτάραχης πορείας μιας σπουδαίας προσωπικότητας όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

«Ο ίδιος απολάμβανε την ανάγνωση καθισμένος αναπαυτικά στην πολυθρόνα του. Έτσι θα ήθελα να διαβαστεί κι αυτό το βιβλίο».

Μια καλαίσθητη έκδοση και επιστημονικά τεκμηριωμένη για τον άνθρωπο και τον πολιτικό που επηρέασε καθοριστικά τον ελληνικό εικοστό αιώνα. Η επιστημονική επιμέλεια της βιογραφίας έχει γίνει από τον ιστορικό Κωστή Γκοτσίνα, ενώ η εικονογράφος Θέντα Μιμιλάκη, αντλώντας έμπνευση από φωτογραφίες, έγγραφα και εφημερίδες εποχής, μεταφέρει τους αναγνώστες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη των χρόνων που έζησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Μάρω Βασιλειάδου
Μάρω Βασιλειάδου

«Πολλοί άνθρωποι με βοήθησαν στην πολύμηνη πορεία αυτού του βιβλίου. Ο καθένας με τον τρόπο του με έφεραν πιο κοντά στον Ελευθέριο Βενιζέλο. Μοιράστηκαν μαζί μου προσωπικές αφηγήσεις, φωτογραφίες από τα λευκώματά τους, αποκόμματα εφημερίδων και στιχάκια ποιημάτων, οικογενειακά αναμνηστικά και κειμήλια. Κι έτσι κατάλαβα ότι εκείνος παραμένει ακόμη ζωντανός γι’ αυτήν τη χώρα, μολονότι έχουν περάσει περισσότερα από ογδόντα χρόνια από τον θάνατό του. Χάρη στις αναμνήσεις τους μπόρεσα να τον δω καλύτερα», σημειώνει η Μάρω Βασιλειάδου και προσθέτει: «Ο ίδιος απολάμβανε την ανάγνωση καθισμένος αναπαυτικά στην πολυθρόνα του. Έτσι θα ήθελα να διαβαστεί κι αυτό το βιβλίο».

Αυτή η εικονογραφημένη βιογραφία με το πλούσιο υλικό της αποκαλύπτει τον χαρακτήρα, την προσωπικότητα και την πολιτική σκέψη του Βενιζέλου, ενώ ταυτόχρονα μας μεταφέρει δυναμικά στον κόσμο όπου εκείνος έζησε και έδρασε.

(κλικ στις εικόνες για μεγέθυνση:)

Ελευθέριος Βενιζέλος - Ακολουθώντας τα βήματά του στην Ιστορία Εκδόσεις Διόπτρα Facebook Twitter
Ελευθέριος Βενιζέλος - Ακολουθώντας τα βήματά του στην Ιστορία Εκδόσεις Διόπτρα Facebook Twitter
Ελευθέριος Βενιζέλος - Ακολουθώντας τα βήματά του στην Ιστορία Εκδόσεις Διόπτρα Facebook Twitter
Ελευθέριος Βενιζέλος - Ακολουθώντας τα βήματά του στην Ιστορία Εκδόσεις Διόπτρα Facebook Twitter
Ελευθέριος Βενιζέλος - Ακολουθώντας τα βήματά του στην Ιστορία Εκδόσεις Διόπτρα Facebook Twitter
Ελευθέριος Βενιζέλος - Ακολουθώντας τα βήματά του στην Ιστορία Εκδόσεις Διόπτρα Facebook Twitter
Ελευθέριος Βενιζέλος - Ακολουθώντας τα βήματά του στην Ιστορία Εκδόσεις Διόπτρα Facebook Twitter

Το βιβλίο κυκλοφορεί την Τετάρτη 13 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στα Χανιά

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

O Ντέιβιντ Λοτζ μάς διαβεβαιώνει ότι ο παράδεισος είναι δίπλα μας

Το πίσω ράφι / O Ντέιβιντ Λοτζ μάς διαβεβαιώνει ότι ο παράδεισος είναι δίπλα μας

Στο μυθιστόρημά του «Νέα από τον παράδεισο» ο Βρετανός θεωρητικός της λογοτεχνίας και συγγραφέας μάς κάνει συμμέτοχους στους προβληματισμούς του γύρω από την πίστη, τη μαζική νεύρωση των διακοπών και τις ανθρώπινες σχέσεις.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Γιατί (ξανα)διαβάζουμε μανιακά Λατινοαμερικανούς συγγραφείς;

Βιβλίο / Γιατί (ξανα)διαβάζουμε μανιωδώς Λατινοαμερικανούς συγγραφείς;

Οι τίτλοι της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας που κυκλοφορούν στα ελληνικά πολλαπλασιάζονται, αναδεικνύοντας ένα νέο, πιο ριζοσπαστικό κύμα συγγραφέων που ασχολούνται με την ακραία πολιτική κατάσταση της ηπείρου τους, την πατριαρχία και τα ζητήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Αρνούμαι να είμαι πολίτης δεύτερης κατηγορίας στη δική μου γη»: Η νικήτρια του Booker μιλά για την Ταϊβάν

Πολιτισμός / «Αρνούμαι να είμαι πολίτης δεύτερης κατηγορίας στη δική μου γη»: Η νικήτρια του Booker μιλά για την Ταϊβάν

Η Γιανγκ Σουάνγκ-ζι, που μόλις κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Booker με το «Taiwan Travelogue», μιλά για την απειλή του Πεκίνου, την ταϊβανέζικη ταυτότητα, την queer επιθυμία και τη λογοτεχνία που δεν μπορεί να μείνει μακριά από την πολιτική
THE LIFO TEAM
Φέρντια Λένον, ο Ιρλανδός που έγραψε για τον Πελοποννησιακό Πόλεμο

Βιβλίο / Φέρντια Λένον, ο Ιρλανδός που έγραψε για τον Πελοποννησιακό Πόλεμο

Στο πρώτο του μυθιστόρημα, «Ένδοξα Κατορθώματα», ο βραβευμένος συγγραφέας αφηγείται μια αληθινή αλλά απίστευτη ιστορία: Αθηναίοι αιχμάλωτοι πολέμου σώζονται, απαγγέλλοντας στίχους του Ευριπίδη.
M. HULOT
Romantasy: Το σύγχρονο εκδοτικό φαινόμενο που σπάει ταμεία και κατακτά τους νεαρούς αναγνώστες

Βιβλίο / Romantasy: Έρωτες, δράκοι και επική δράση στη νέα υβριδική λογοτεχνία της γενιάς του ΤιkTok

Συνδυάζοντας έρωτα, δράκους και επικές περιπέτειες, το υβριδικό αυτό είδος σημειώνει εντυπωσιακές πωλήσεις παγκοσμίως, μετατρέπει συγγραφείς όπως η Ρεμπέκα Γιάρος και η Σάρα Τζ. Μάας σε σταρ της γενιάς του TikTok
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
ΕΠΕΞ 22η ΔΕΒΘ: Εμφανώς βελτιωμένη, σε τροχιά σύνδεσης με τις νέες τάσεις αλλά χωρίς συγγραφείς-σταρ

Βιβλίο / ΔΕΒΘ: Εμφανώς βελτιωμένη, αλλά χωρίς συγγραφείς-σταρ

Απολογισμός της 22ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 10 Μαΐου και διοργανώθηκε για δεύτερη χρονιά από το ΕΛΙΒΙΠ. Ποιες σημαντικές καινοτομίες υπήρξαν και τι μένει να γίνει ακόμα;
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Η συγγραφέας πίσω από τα «Μπούτια και Διανόηση»

Βιβλία και Συγγραφείς / Η συγγραφέας πίσω από τo «Μπούτια και Διανόηση»

Η πιο αναγνωρίσιμη βιβλιοφιλική φωνή του ελληνικού Instagram, η Ματίνα Αποστόλου, γνωστή από τον λογαριασμό της «Intellectual Thighs», μιλά για την αγάπη της για τα βιβλία αλλά και για το νέο της μυθιστόρημα, «Ρίζες».
M. HULOT
«Παύλος Σιδηρόπουλος - Εν Κατακλείδι», ένα graphic novel για τη ζωή του πρόωρα χαμένου δημιουργού

Βιβλίο / Παύλος Σιδηρόπουλος: Ένα graphic novel για τη ζωή του «πρίγκιπα της ροκ»

Ο Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου και ο Κωνσταντίνος Σκλαβενίτης, που εργάστηκαν στο σενάριο και στο σχέδιο του «Παύλος Σιδηρόπουλος - Εν Κατακλείδι», εξηγούν πώς προσέγγισαν τη ζωή και την καλλιτεχνική πορεία αυτής της σύνθετης προσωπικότητας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ευτυχώς για μας, η Τζένη Μαστοράκη αγαπούσε από μικρή τις ιστορίες που τη φόβιζαν/ «Κι όλα τα κακά σκορπά…»: Ένα ξεχασμένο, αριστουργηματικό πεζό της Τζένης Μαστοράκη

Βιβλίο / Ένα ξεχασμένο, αριστουργηματικό πεζό της Τζένης Μαστοράκη κυκλοφορεί ξανά

Ένα σπουδαίο, αλλά σχετικά άγνωστο έργο της κορυφαίας ποιήτριας και μεταφράστριας κυκλοφορεί για πρώτη φορά σε αυτόνομη έκδοση από την Άγρα, δύο χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Titus Milech: «Όταν κατάλαβα, μου ήταν αδύνατο να συνεχίσω να μιλάω Γερμανικά»

Titus Milech / O Γερμανός ψυχίατρος που νιώθει βαθιά απαξίωση για τη χώρα του

Ο Titus Milech μιλάει για τη βαθιά απαξίωση που νιώθει για τη χώρα στην οποία γεννήθηκε λόγω των εγκλημάτων του ναζισμού και εξηγεί γιατί του είναι αδύνατον ακόμα και να χρησιμοποιεί τη μητρική του γλώσσα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ