ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Η Λουσία Μπερλίν δεν είναι πια το «καλύτερα φυλαγμένο μυστικό» της αμερικανικής διηγηματογραφίας

Η Λουσία Μπερλίν δεν είναι πια το «καλύτερα φυλαγμένο μυστικό» της αμερικανικής διηγηματογραφίας Facebook Twitter
Λουσία Μπερλίν, 1963: Σ' όλη της τη ζωή έμοιαζε να προσελκύει τους μύθους και με το θάνατό της κατέκτησε άλλον έναν: αυτόν της σπουδαίας συγγραφέως που πέθανε πριν αναγνωριστεί το έργο της.
0

Τη μέρα που γεννήθηκε η Λουσία Μπερλίν στο Τζούνο της Αλάσκας το 1936, μια χιονοστιβάδα εξαφάνισε το ένα τρίτο της πόλης, ή έστω έτσι έγραψε η ίδια πολύ αργότερα. Σ' όλη της τη ζωή έμοιαζε να προσελκύει τους μύθους και με τον θάνατό της κατέκτησε άλλον έναν: αυτόν της σπουδαίας συγγραφέως που πέθανε πριν αναγνωριστεί το έργο της.

Στην πραγματικότητα, όταν πέθανε το 2004 σε ηλικία 68 ετών, είχαν ήδη εκδοθεί 76 διηγήματα και έξι ανθολογίες του έργου της, για το οποίο είχε παραλάβει και αρκετά λογοτεχνικά βραβεία. Κι όμως, όπως και στα γραπτά της, ο μύθος είναι πιο σημαντικός –και συνεπώς πιο αληθινός– από την πραγματικότητα.

Στην πραγματικότητα, όταν πέθανε το 2004 σε ηλικία 68 ετών, είχαν ήδη εκδοθεί 76 διηγήματα και έξι ανθολογίες του έργου της, για το οποίο είχε παραλάβει και αρκετά λογοτεχνικά βραβεία. Κι όμως, όπως και στα γραπτά της, ο μύθος είναι πιο σημαντικός –και συνεπώς πιο αληθινός– από την πραγματικότητα.

Η ουσία είναι ότι όταν το 2015 κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Farrar, Straus & Giroux η συλλογή διηγημάτων της «Οδηγίες για οικιακές βοηθούς», η πανηγυρική υποδοχή και οι διθυραμβικές κριτικές που έλαβε το βιβλίο θύμιζαν ανακάλυψη κρυμμένου θησαυρού ή ζωής σε άλλο πλανήτη. Και το όνομά της βρέθηκε να συγκρίνεται όχι μόνο με κορυφαίους μεταπολεμικούς διηγηματογράφους όπως ο Ρίτσαρντ Γέιτς, ο Ρέιμοντ Κάρβερ και η Άλις Μονρό αλλά ακόμα και με ήρωες που είχε από μικρή όπως ο Γουίλιαμ Κάρλος Γουίλιαμς και ο Τσέχωφ.

Η Λουσία Μπερλίν δεν είναι πια το «καλύτερα φυλαγμένο μυστικό» της αμερικανικής διηγηματογραφίας Facebook Twitter
Αλμπουκέρκι, Νιου Μέξικο, 1956

Η συγκεκριμένη ανθολογία διηγημάτων από τη συγγραφέα που χαρακτηρίστηκε το «καλύτερα φυλαγμένο μυστικό» της αμερικανικής διηγηματογραφίας, κυκλοφόρησε μόλις και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Στερέωμα, σε μετάφραση της Κατερίνας Σχινά, αποκαλύπτοντας «μια έξοχη αφηγήτρια που έδωσε νέο περιεχόμενο στην αυτοβιογραφική μυθοπλασία, αλλά και μια γυναίκα που έζησε μέσα στα πάθη, χωρίς ποτέ να εγκαταλείπει το μεγαλύτερο: τη γραφή», όπως αναφέρει το δελτίο τύπου των εκδόσεων.

Τα διηγήματα της Λουσία Μπερλίν εμπνέονται από τα παιδικά της χρόνια δίπλα σε μεταλλωρυχεία, όπου ο πατέρας της εργαζόταν ως μηχανικός, από τη λαμπερή εφηβεία της στο Σαντιάγο της Χιλής, από τους τρεις αποτυχημένους της γάμους, από τον αλκοολισμό της, από τις περιπλανήσεις της στο Μεξικό και την Καλιφόρνια, από τις απίθανες δουλειές που αναλάμβανε για να μεγαλώσει τους τέσσερις γιους της, από τις απώλειες και τα πένθη της.

Η Λουσία Μπερλίν δεν είναι πια το «καλύτερα φυλαγμένο μυστικό» της αμερικανικής διηγηματογραφίας Facebook Twitter
Περιπλάνηση στο Μεξικό: Ακαπούλκο, 1961.

«Η ευαισθησία της στους ήχους της γλώσσας είναι πάντοτε παρούσα», γράφει η συγγραφέας Λίντια Ντέιβις για τη φίλη της τη Λουσία, σε μια ακριβή, γενναιόδωρη και συγκινητική εισαγωγή στο έργο της, «κι εμείς, μαζί της, γευόμαστε τους ρυθμούς των συλλαβών και την τέλεια σύμπτωση ήχου και αίσθησης».

Με την όλο και πιο έντονη αναζωπύρωση του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για το έργο της, η Λουσία Μπερλίν, όπως γράφουν αυτές τι μέρες οι Times της Νέας Υόρκης, «έχει γίνει τα τελευταία χρόνια κάτι σαν αγία προστάτιδα των cool κοριτσιών, των εξουθενωμένων μαμάδων, αυτών που ονειρεύονται αεροπορικά εισιτήρια χωρίς επιστροφή, αυτών που πάνε γυρεύοντας και πάλι να ραγίσουν την καρδιά τους».

Αυτές τις μέρες μάλιστα, στην πατρίδα της, κυκλοφόρησαν συγχρόνως δύο νέα βιβλία της: άλλη μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο "Evening in Paradise" και ένας τόμος με τα ημιτελή απομνημονεύματά της (μαζί με φωτογραφίες και επιστολές) με την ονομασία "Welcome Home". 

Βιβλίο
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Καβάφης στην Αθήνα

Σαν Σήμερα / Η ιδιαίτερη, «περίπλοκη και κάπως αμφιλεγόμενη» σχέση του Καβάφη με την Αθήνα

Σαν σήμερα το 1933 πεθαίνει ο Καβάφης στην Αλεξάνδρεια: Η έντονη και πολυκύμαντη σχέση του με την Αθήνα αναδεικνύεται στην έκθεση του νεοαφιχθέντος Αρχείου Καβάφη στη Φρυνίχου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Παπαδιαμάντης και η αυτοκτονία στη λογοτεχνία

Βιβλίο / Ο Παπαδιαμάντης και η αυτοκτονία στη λογοτεχνία

Το ημιτελές διήγημα «Ο Αυτοκτόνος», στο οποίο ο συγγραφέας του βάζει τον υπότιτλο «μικρή μελέτη», μας οδηγεί στο τοπίο του Ψυρρή στο τέλος του 19ου αιώνα, κυρίως όμως στο ψυχικό τοπίο ενός απελπισμένου και μελαγχολικού ήρωα.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ο ιερός και βλάσφημος συγγραφέας Πέδρο Αλμοδόβαρ

Βιβλίο / Ο ιερός και βλάσφημος συγγραφέας Πέδρο Αλμοδόβαρ

Για πρώτη φορά κυκλοφορούν ιστορίες από το αρχείο του Πέδρο Αλμοδόβαρ με τον τίτλο «Το τελευταίο όνειρο», από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 μέχρι σήμερα, συνδέοντας το ιερό με το βέβηλο, το φανταστικό με το πραγματικό και τον κόσμο της καταγωγής του με τη λάμψη της κινηματογραφίας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

The Book Lovers / Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη για την μεγάλη διαδρομή των εκδόσεών του και τη δική του, προσωπική και ιδιοσυγκρασιακή σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Γουσταύος Κλάους στη χώρα του κρασιού: Μια γοητευτική βιογραφία του Βαυαρού εμπόρου

Βιβλίο / Γουσταύος Κλάους: Το γοητευτικό στόρι του ανθρώπου που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Το βιβλίο «Γκούτλαντ, ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη είναι μια θαυμάσια μυθιστορηματική αφήγηση της ιστορίας του Βαυαρού εμπόρου που ήρθε στην Πάτρα στα μέσα του 19ου αιώνα και δημιούργησε την Οινοποιία Αχαΐα.
M. HULOT
Η (μεγάλη) επιστροφή στην Ιαπωνική λογοτεχνία

Βιβλίο / Η (μεγάλη) επιστροφή στην ιαπωνική λογοτεχνία

Πληθαίνουν οι κυκλοφορίες των ιαπωνικών έργων στα ελληνικά, με μεγάλο μέρος της πρόσφατης σχετικής βιβλιοπαραγωγής, π.χ. των εκδόσεων Άγρα, να καλύπτεται από ξεχωριστούς τίτλους μιας γραφής που διακρίνεται για την απλότητα, τη φαντασία και την εμμονική πίστη στην ομορφιά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ