10 πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για τον συγγραφέα του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»

10 πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για τον συγγραφέα του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» Facebook Twitter
Θεωρούσε πάντα τον εαυτό του ακαδημαϊκό, όχι συγγραφέα. Η δημοφιλία του «Χόμπιτ» και του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» και οι αντιδράσεις των αναγνωστών, όπως εκφράζονταν στις πολυάριθμες επιστολές που δεχόταν, τον ξάφνιαζαν.
0

Ο Τζον Ρόναλντ Ρόιελ Τόλκιν, δηλαδή ο Τζ. Ρ.Ρ. Τόλκιν, είναι ο πιο σημαντικός συγγραφέας του είδους της φανταστικής λογοτεχνίας. Με τα βιβλία του «Χόμπιτ» και «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» επηρέασε όσο κανείς άλλος το φανταστικό. Οι φαν του ανά τον κόσμο τον αποκαλούν «κύριο καθηγητή», προσφώνηση που δείχνει την αγάπη και τον σεβασμό που έχουν για το πρόσωπό του. Στην Αθήνα, το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Μαΐου ο Σύλλογος Φίλων Τόλκιν διοργανώνει το Athens Tolkien Symposium 2017 στο βιβλιοπωλείο Ιanos με συναυλίες, συζητήσεις και όλα όσα θα ενδιέφεραν όσους γνωρίζουν για πρώτη φορά το έργο του αλλά και τους φανατικούς αναγνώστες του. Η Καίτη Καραγεώργη, πρόεδρος του Συλλόγου που ιδρύθηκε το 2002, μας έστειλε μερικές σχετικά άγνωστες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του.


«Το όνομά του ως συγγραφέα είναι πασίγνωστο, αλλά πόσο καλά γνωρίζουμε τον ίδιο τον άνθρωπο;»...


1. Φοβόταν τις αράχνες

Γεννήθηκε στο Μπλουμφοντέιν της Νότιας Αφρικής το 1892 και έζησε εκεί τα πρώτα τρία χρόνια της ζωής του. Παίζοντας στην αυλή του σπιτιού του, βρέθηκε αντιμέτωπος με μια μεγάλη τριχωτή ταραντούλα. Η αραχνοφοβία είναι έκδηλη σε όλο το μετέπειτα έργο του. Θυμηθείτε τη φοβερή αράχνη Σέλομπ που παγίδεψε τον Φρόντο.


2. Έφτιαχνε γλώσσες για τη διασκέδασή του

Από μικρό παιδί έφτιαχνε γλώσσες για να μιλάει με τον αδελφό του κρυφά από τους μεγάλους. Σπούδασε Φιλολογία και Γλωσσολογία και εξελίχθηκε σε κορυφαίο γνώστη και ερευνητή των αρχαίων βόρειων γλωσσών. Για τη γλώσσα των Υψηλών Ξωτικών του, την Quenya, χρησιμοποίησε τη βάση της αρχαίας φινλανδικής διαλέκτου. Συνολικά έφτιαξε 14 γλώσσες!


3. Πήρε μέρος στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο

Ως φοιτητής κατατάχτηκε μαζί με τους περισσότερους φίλους και συμφοιτητές του στον αγγλικό στρατό και πολέμησε στην τρομερή Μάχη του Σομ. Οι φοβερές εμπειρίες του από το πεδίο των μαχών και οι τεράστιες απώλειες τον σημαδεύουν και περνούν ατόφιες στα γραπτά του.


4. Βοήθησε στη σύνταξη του Λεξικού της Οξφόρδης

Το 1920 εργάστηκε για λίγο για το Λεξικό της Οξφόρδης – ήταν επιφορτισμένος με τις λέξεις που άρχιζαν από W και είχαν γερμανική ρίζα.


5. Ήταν καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Κατείχε δύο έδρες, της Αγγλικής Φιλολογίας και της Γλωσσολογίας, από το 1925 έως το 1959. Έδινε από 70 έως και 130 διαλέξεις ετησίως.


6. Ένας πολύ διαφορετικός καθηγητής

Δεν ήταν ο τυπικός, απόμακρος, συγκρατημένος ακαδημαϊκός. Πήγαινε στα πάρτι της σχολής ντυμένος Αγγλοσάξωνας πολεμιστής, κραδαίνοντας ένα ψεύτικο τσεκούρι, ή απήγγελλε στην τάξη με πάθος αρχαία σκανδιναβικά ποιήματα, «μετατρέποντας την αίθουσα διαλέξεων σε ταβέρνα με υδρόμελο», όπως έλεγαν οι φοιτητές του.

7. Ήταν ρομαντικός

Γνώρισε τη σύζυγό του όταν ήταν 16 ετών. Παντρεύτηκαν μόλις τελείωσε τις σπουδές του και δεν χώρισαν ποτέ μέχρι τον θάνατό της, σχεδόν 60 χρόνια αργότερα. Ο λιτός, κοινός τάφος τους φέρει τα ονόματα «Μπέρεν» και «Λούθιεν», του Ανθρώπου και της Ξωτικιάς που έζησαν τον πιο δυνατό και περιπετειώδη έρωτα στη Μέση-γη της Α' Εποχής.


8. Μια δύσκολη φιλία

Η πολύχρονη φιλική σχέση του με τον Σι. Ες. Λιούις, συγγραφέα των «Χρονικών της Νάρνια», είχε πολλά προβλήματα. Η αιτία που τους έκανε να απομακρυνθούν δεν ήταν λογοτεχνική –εκτιμούσαν πολύ ο ένας το έργο του άλλου– αλλά θρησκευτική. Ο Τόλκιν, πιστός καθολικός, έφερε τον Λιούις στον δρόμο της Εκκλησίας, αλλά δεν περίμενε ότι ο φίλος του θα γινόταν προτεστάντης.

10 πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για τον συγγραφέα του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» Facebook Twitter
Η πολύχρονη φιλική σχέση του με τον Σι. Ες. Λιούις, συγγραφέα των «Χρονικών της Νάρνια», είχε πολλά προβλήματα.


9. Δεν συμφιλιώθηκε ποτέ με τη διασημότητα

Θεωρούσε πάντα τον εαυτό του ακαδημαϊκό, όχι συγγραφέα. Η δημοφιλία του «Χόμπιτ» και του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» και οι αντιδράσεις των αναγνωστών, όπως εκφράζονταν στις πολυάριθμες επιστολές που δεχόταν, τον ξάφνιαζαν.


10. Εκδόσεις και μετά θάνατον

Μετά τον θάνατό του, ο γιος του Κρίστοφερ συγκέντρωσε τις σημειώσεις του πατέρα του και εξέδωσε το έργο πάνω στο οποίο δούλευε ολόκληρη τη ζωή του, το «Σιλμαρίλλιον».

Περισσότερες πληροφορίες για τον J.R.R.Tolkien στο tolkien.gr

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ / Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

Ο Αυτοκράτορας της Χαράς είναι ένα λογοτεχνικό επίτευγμα. Ένα μεγάλο μυθιστόρημα με ιστορίες απλών ανθρώπων που τις σχέσεις τους ορίζουν η καλοσύνη και η αλληλεγγύη. Με αφορμή την κυκλοφορία του, ένας από τους πιο ταλαντούχους συγγραφείς της γενιάς του μιλάει για τη λογοτεχνία, τους ήρωές του, την queer ταυτότητα και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Αμερική του Τραμπ σε μια συνέντευξη-ποταμό.
M. HULOT
Η Λυδία Κονιόρδου διαβάζει τον μονόλογο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο oυρανός κατακόκκινος»

Lifo Videos / «Ιδού εγώ»: Η Λυδία Κονιόρδου ερμηνεύει το «Ουρανός Κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη στο LIFO.gr

O απολογισμός ζωής μιας γυναίκας που βλέπει γύρω της τον κόσμο να διαλύεται, η προσωπική εμπλοκή στη συλλογική μνήμη, μια ποιητική εκδοχή της δυστυχίας που γεννά η σύγχρονη πραγματικότητα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Βιβλίο / Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα με καλεσμένους από 16 χώρες και τιμώμενο πρόσωπο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, το φετινό φεστιβάλ σημείωσε τη μεγαλύτερη προσέλευση στην ιστορία του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

The Review / Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου, με αφορμή τη νέα έκδοση του έργου του Ζαν Ζενέ, εξετάζουν τους λόγους που μπορεί να μας αφορά ακόμα και σήμερα το θρυλικό βιβλίο του 1945. ― ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Βιβλίο / Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Ο Πέρσιβαλ Έβερετ έγραψε ένα άκρως επίκαιρο, δεδομένων των τελευταίων ημερών, βιβλίο, που ταυτόχρονα φιλοδοξεί να καταστεί κλασικό, για τον ρατσισμό και τη χαμένη ανθρωπιά, και κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ και το Πούλιτζερ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη, κιθαρίστα και σκιτσογράφο Κώστα Μπέζο, που ξαναγράφει την ιστορία της Ελλάδας πριν από το 1940

Βιβλίο / «Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη Κώστα Μπέζο

Τη δεκαετία του ’30 άνθισε στην Ελλάδα ένα μουσικό είδος «διαφυγής» από τη σκληρή πραγματικότητα, οι χαβάγιες. Ο Κώστας Μπέζος, αινιγματική μορφή μέχρι πρόσφατα και σημαντικός ρεμπέτης και σκιτσογράφος, έγραψε μια ανείπωτη ιστορία, διαφορετική από αυτή που η επίσημη ιστορία έχει καταγράψει για την εποχή του Μεσοπολέμου.  
M. HULOT
Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Βιβλίο / Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Η Καταλανή συγγραφέας, που έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς της σύγχρονης queer λογοτεχνίας, μεταφράζεται παγκοσμίως και τη θαυμάζει ο Αλμοδόβαρ, μιλά στη LiFO για το τι σημαίνει να ζεις ελεύθερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ