10 πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για τον συγγραφέα του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»

10 πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για τον συγγραφέα του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» Facebook Twitter
Θεωρούσε πάντα τον εαυτό του ακαδημαϊκό, όχι συγγραφέα. Η δημοφιλία του «Χόμπιτ» και του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» και οι αντιδράσεις των αναγνωστών, όπως εκφράζονταν στις πολυάριθμες επιστολές που δεχόταν, τον ξάφνιαζαν.
0

Ο Τζον Ρόναλντ Ρόιελ Τόλκιν, δηλαδή ο Τζ. Ρ.Ρ. Τόλκιν, είναι ο πιο σημαντικός συγγραφέας του είδους της φανταστικής λογοτεχνίας. Με τα βιβλία του «Χόμπιτ» και «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» επηρέασε όσο κανείς άλλος το φανταστικό. Οι φαν του ανά τον κόσμο τον αποκαλούν «κύριο καθηγητή», προσφώνηση που δείχνει την αγάπη και τον σεβασμό που έχουν για το πρόσωπό του. Στην Αθήνα, το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Μαΐου ο Σύλλογος Φίλων Τόλκιν διοργανώνει το Athens Tolkien Symposium 2017 στο βιβλιοπωλείο Ιanos με συναυλίες, συζητήσεις και όλα όσα θα ενδιέφεραν όσους γνωρίζουν για πρώτη φορά το έργο του αλλά και τους φανατικούς αναγνώστες του. Η Καίτη Καραγεώργη, πρόεδρος του Συλλόγου που ιδρύθηκε το 2002, μας έστειλε μερικές σχετικά άγνωστες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του.


«Το όνομά του ως συγγραφέα είναι πασίγνωστο, αλλά πόσο καλά γνωρίζουμε τον ίδιο τον άνθρωπο;»...


1. Φοβόταν τις αράχνες

Γεννήθηκε στο Μπλουμφοντέιν της Νότιας Αφρικής το 1892 και έζησε εκεί τα πρώτα τρία χρόνια της ζωής του. Παίζοντας στην αυλή του σπιτιού του, βρέθηκε αντιμέτωπος με μια μεγάλη τριχωτή ταραντούλα. Η αραχνοφοβία είναι έκδηλη σε όλο το μετέπειτα έργο του. Θυμηθείτε τη φοβερή αράχνη Σέλομπ που παγίδεψε τον Φρόντο.


2. Έφτιαχνε γλώσσες για τη διασκέδασή του

Από μικρό παιδί έφτιαχνε γλώσσες για να μιλάει με τον αδελφό του κρυφά από τους μεγάλους. Σπούδασε Φιλολογία και Γλωσσολογία και εξελίχθηκε σε κορυφαίο γνώστη και ερευνητή των αρχαίων βόρειων γλωσσών. Για τη γλώσσα των Υψηλών Ξωτικών του, την Quenya, χρησιμοποίησε τη βάση της αρχαίας φινλανδικής διαλέκτου. Συνολικά έφτιαξε 14 γλώσσες!


3. Πήρε μέρος στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο

Ως φοιτητής κατατάχτηκε μαζί με τους περισσότερους φίλους και συμφοιτητές του στον αγγλικό στρατό και πολέμησε στην τρομερή Μάχη του Σομ. Οι φοβερές εμπειρίες του από το πεδίο των μαχών και οι τεράστιες απώλειες τον σημαδεύουν και περνούν ατόφιες στα γραπτά του.


4. Βοήθησε στη σύνταξη του Λεξικού της Οξφόρδης

Το 1920 εργάστηκε για λίγο για το Λεξικό της Οξφόρδης – ήταν επιφορτισμένος με τις λέξεις που άρχιζαν από W και είχαν γερμανική ρίζα.


5. Ήταν καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Κατείχε δύο έδρες, της Αγγλικής Φιλολογίας και της Γλωσσολογίας, από το 1925 έως το 1959. Έδινε από 70 έως και 130 διαλέξεις ετησίως.


6. Ένας πολύ διαφορετικός καθηγητής

Δεν ήταν ο τυπικός, απόμακρος, συγκρατημένος ακαδημαϊκός. Πήγαινε στα πάρτι της σχολής ντυμένος Αγγλοσάξωνας πολεμιστής, κραδαίνοντας ένα ψεύτικο τσεκούρι, ή απήγγελλε στην τάξη με πάθος αρχαία σκανδιναβικά ποιήματα, «μετατρέποντας την αίθουσα διαλέξεων σε ταβέρνα με υδρόμελο», όπως έλεγαν οι φοιτητές του.

7. Ήταν ρομαντικός

Γνώρισε τη σύζυγό του όταν ήταν 16 ετών. Παντρεύτηκαν μόλις τελείωσε τις σπουδές του και δεν χώρισαν ποτέ μέχρι τον θάνατό της, σχεδόν 60 χρόνια αργότερα. Ο λιτός, κοινός τάφος τους φέρει τα ονόματα «Μπέρεν» και «Λούθιεν», του Ανθρώπου και της Ξωτικιάς που έζησαν τον πιο δυνατό και περιπετειώδη έρωτα στη Μέση-γη της Α' Εποχής.


8. Μια δύσκολη φιλία

Η πολύχρονη φιλική σχέση του με τον Σι. Ες. Λιούις, συγγραφέα των «Χρονικών της Νάρνια», είχε πολλά προβλήματα. Η αιτία που τους έκανε να απομακρυνθούν δεν ήταν λογοτεχνική –εκτιμούσαν πολύ ο ένας το έργο του άλλου– αλλά θρησκευτική. Ο Τόλκιν, πιστός καθολικός, έφερε τον Λιούις στον δρόμο της Εκκλησίας, αλλά δεν περίμενε ότι ο φίλος του θα γινόταν προτεστάντης.

10 πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για τον συγγραφέα του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» Facebook Twitter
Η πολύχρονη φιλική σχέση του με τον Σι. Ες. Λιούις, συγγραφέα των «Χρονικών της Νάρνια», είχε πολλά προβλήματα.


9. Δεν συμφιλιώθηκε ποτέ με τη διασημότητα

Θεωρούσε πάντα τον εαυτό του ακαδημαϊκό, όχι συγγραφέα. Η δημοφιλία του «Χόμπιτ» και του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» και οι αντιδράσεις των αναγνωστών, όπως εκφράζονταν στις πολυάριθμες επιστολές που δεχόταν, τον ξάφνιαζαν.


10. Εκδόσεις και μετά θάνατον

Μετά τον θάνατό του, ο γιος του Κρίστοφερ συγκέντρωσε τις σημειώσεις του πατέρα του και εξέδωσε το έργο πάνω στο οποίο δούλευε ολόκληρη τη ζωή του, το «Σιλμαρίλλιον».

Περισσότερες πληροφορίες για τον J.R.R.Tolkien στο tolkien.gr

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κεχαγιάς

Βιβλίο / «Το να εκδίδεις βιβλία στην Ελλάδα είναι σαν να παίζεις στο καζίνο»

Η Γεννήτρια είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος αφιερωμένος στη σύγχρονη λογοτεχνία. Ο εκδότης της, συγγραφέας και μεταφραστής, Παναγιώτης Κεχαγιάς, μιλά για τις δυσκολίες και τις χαρές του εγχειρήματος, για το πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς, καθώς και για τους πρώτους τίτλους που ετοιμάζεται να εκδώσει.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Οι Αθηναίοι / Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Η εκτέλεση του Μπελογιάννη τον έκανε αριστερό. Η αυτοκτονία του Νίκου Πουλαντζά, μπροστά στα μάτια του, τον καθόρισε. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφηγείται το προσωπικό του ταξίδι και την πνευματική περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, από τη διανόηση του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της πολιτικής και τις αίθουσες των πανεπιστημίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός» ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Νίκος Μπακουνάκης / Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός»

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ, στην πρώτη του συνέντευξη, μιλά στη LIFO για τους στόχους και τις δράσεις του ιδρύματος και για το προσωπικό του όραμα για το βιβλίο. Ποιος ο ρόλος των μεταφράσεων στην πολιτιστική διπλωματία και πώς θα αυξηθεί η φιλαναγνωσία; 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζόναθαν Κόου

I was there / Τζόναθαν Κόου: «Το να είσαι κυνικός δείχνει τεμπελιά στη σκέψη»

Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για τη συγγραφή ως «πολυτέλεια για λίγους», την εκλογή Τραμπ ως «έκφραση απόγνωσης» και τη «woke» κουλτούρα ως πράξη ενσυναίσθησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Σαν σήμερα  / Πολ Όστερ: «Οι χαμένες ευκαιρίες αποτελούν μέρος της ζωής στον ίδιο βαθμό με τις κερδισμένες»

Σαν σήμερα 30 Απριλίου, το 2024 πεθαίνει ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας και μετρ της σύμπτωσης, που κατάφερε να συνδυάσει την προοπτική των άπειρων φανταστικών κόσμων με το ατελείωτο κυνήγι των ευκαιριών και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ηλίας Μαγκλίνης: «Η ανάκριση»

Το Πίσω Ράφι / «Γιατί δεν μου μιλάς ποτέ για τον εφιάλτη σου, μπαμπά;»

Η «Ανάκριση» του Ηλία Μαγκλίνη, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεζά των τελευταίων χρόνων, φέρνει σε αντιπαράθεση έναν πατέρα που βασανίστηκε στη Χούντα με την κόρη του που «βασανίζεται» ως περφόρμερ στα χνάρια της Μαρίνα Αμπράμοβιτς.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Πέντε κλασικά έργα που πρέπει κανείς να διαβάσει

Βιβλίο / 5 κλασικά βιβλία που κυκλοφόρησαν ξανά σε νέες μεταφράσεις

Η κλασική λογοτεχνία παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη, κι αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς ανατρέχοντας στους τίτλους της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής και σε έργα των Τζόις, Κουτσί, Κάφκα, Αντρέγεφ και Τσβάιχ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τάσος Θεοφίλου: «Η φυλακή είναι το LinkedΙn των παρανόμων» ή «Το πορνό και το Κανάλι της Βουλής είναι από τα πιο δημοφιλή θεάματα στη φυλακή»

Βιβλίο / Τάσος Θεοφίλου: «Όταν μυρίζω μακαρόνια με κιμά θυμάμαι τη φυλακή»

Με αφορμή το βιβλίο-ντοκουμέντο «Η φυλακή», ο Τάσος Θεοφίλου μιλά για την εμπειρία του εγκλεισμού, για τον αθέατο μικρόκοσμο των σωφρονιστικών ιδρυμάτων –μακριά απ’ τις εικόνες που αναπαράγουν σειρές και ταινίες– και για το πώς η φυλακή λειτουργεί σαν το LinkedIn των παρανόμων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Βιβλίο / Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Chanel, Dior και πολλοί ακόμα οίκοι υψηλής ραπτικής «ντύνουν» τα shows τους με τη μουσική του. Στο «Remixed», την αυτοβιογραφία-παλίμψηστο των επιρροών και των εμμονών του, ο ενορχηστρωτής της σύγχρονης catwalk κουλτούρας μας ξεναγεί σε έναν κόσμο όπου μουσική και εικόνα γίνονται ένα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Βιβλίο / Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Λίγοι είναι οι ποιητικά γραμμένοι εκκλησιαστικοί στίχοι που δεν φέρουν τη σφραγίδα αυτού του ξεχωριστού υμνωδού και εκφραστή της βυζαντινής ποιητικής παράδοσης που τίμησαν οι σύγχρονοί μας ποιητές, από τον Οδυσσέα Ελύτη μέχρι τον Νίκο Καρούζο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ