Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ Facebook Twitter
Δεν έχουν τέλος οι πιθανές αναγνώσεις των Τριών αδελφών. Φωτ.: Μαρία Τούλτσα
0

Το ζήτημα του (εναπομείναντος) χρόνου πρέπει να απασχολούσε επιτακτικά τον καταπονημένο Τσέχoφ καθώς έγραφε τις Τρεις αδελφές στο εξοχικό του στη Γιάλτα το 1900. Του απέμεναν τέσσερα  χρόνια ζωής...

Οι Τρεις αδελφές είναι το μόνο έργο του με τόσο εκτεταμένη αφηγηματική διάρκεια (ήθελε να κάνει τον χρόνο να κρατήσει;). Είναι, επίσης, με εξαίρεση τον άγουρο Πλατόνοφ, το πολυπληθέστερο. «Έχει υπερβολικά πολλούς χαρακτήρες», έγραφε ανήσυχος στη σύζυγό του, «είναι στριμωγμένο».

Τόσο μεγάλη διάρκεια, τόσο πολλοί χαρακτήρες (δεκατρείς) και τόσο ελάχιστα «γεγονότα». Ο Τσέχοφ έμελλε να αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις έννοιες του «χρόνου» και της «δράσης» στο θέατρο.

Στις Τρεις αδελφές δεν υπάρχει μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος. Και σίγουρα δεν υπάρχει κανένας κεντρικός ήρωας και καμία κεντρική ηρωίδα: οι ρόλοι, με δυο-τρεις εξαιρέσεις, είναι όλοι εξίσου σημαντικοί. Κανένας δεν θα καταφθάσει «αργότερα», φέρνοντας ειδήσεις ή πληροφορίες που θα ανατρέψουν τα δεδομένα, καμία μεγάλη αποκάλυψη δεν θα συμβεί. Όσα πρόσωπα είναι να εμφανιστούν στη «σκηνή» και όσοι έρωτες είναι να δρομολογηθούν στο σπιτικό των Πρόζοροφ το έχουν ήδη κάνει μέχρι το τέλος της πρώτης πράξης. Δεν υπάρχει μια ραγδαία κρίση, ένα δίλημμα ζωής και θανάτου, μια αδιαμφισβήτητη κορύφωση, ενώ τα δραματικότερα γεγονότα συμβαίνουν εκτός του οπτικού μας πεδίου (η φωτιά, η μονομαχία, η απιστία της Νατάσας κ.ο.κ.). Και, φυσικά, οι αδελφές δεν αναχωρούν ποτέ για τη Μόσχα, παρόλο που δηλώνουν ξανά και ξανά ότι αυτό συνιστά το πολυτιμότερο όνειρό τους.

Η σκηνοθέτις επιχειρεί να διαλύσει την εξιδανικευτική, ρομαντική αχλή μέσα από τον οποία κοιτάζουμε συχνά τις Τρεις αδελφές, να την αφαιρέσει και να δει τι θα μείνει σήμερα, ρίχνοντας πάνω τους ένα βλέμμα που να αγκαλιάζει τόσο το «τότε» (εξού και τα αναχρονιστικά –άλλοτε χτυπητά, άλλοτε διακριτικά– «ρωσικά» στοιχεία στις ενδυματολογικές επιλογές) όσο και το «τώρα».

Κι όμως, η δραματική δραστηριότητα αποδεικνύεται ασταμάτητη – καίτοι συχνά αφανής. Δεν βλέπουμε ποτέ τη φωτιά αλλά μυρίζουμε τον καπνό της. Δεν πηγαίνουμε ποτέ στη Μόσχα, όμως η επιθυμία γι’ αυτήν κυλάει διαρκώς μέσα μας, σαν ποτάμι που εκβάλλει στο σαλόνι μας. Κάθε μέρα τα ίδια πράγματα, το πιρούνι καρφώνει το πιάτο, η σβούρα του Φεντότικ βγάζει έναν ήχο εκπληκτικό, η πράσινη βελανιδιά του Πούσκιν ολοένα ριζώνει στο μυαλό της Μάσας. Πώς μπορεί να αποτυπωθεί επί σκηνής η σχέση με τον χρόνο; Πώς είναι να τον αισθάνεται κανείς να περνά αθόρυβα, παίρνοντας μαζί του τα πάντα;

Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ Facebook Twitter
Οι Τρεις αδελφές είναι το μόνο έργο του Τσέχοφ με τόσο εκτεταμένη αφηγηματική διάρκεια. Είναι, επίσης, με εξαίρεση τον άγουρο Πλατόνοφ, το πολυπληθέστερο Φωτ.: Μαρία Τούλτσα

Ο Τσέχοφ αφουγκράζεται τον ρυθμό του θορυβώδους και του σιωπηρού, του στατικού και του φευγαλέου, του φανερού και του αφανούς: από την απρόβλεπτη, ακανόνιστη, ενδεχομενική σχέση τους δημιουργεί τη δομή και την υφή του κειμένου του. «Ο Μπαλζάκ παντρεύτηκε στο Μπερντίτσεφ», θα πει ξαφνικά ο Τσεμπουτίκιν: εισβολές φαινομενικά άσχετων σχολίων, απότομες αλλαγές διάθεσης, ερωτήσεις που μένουν μετέωρες... Η μη κανονικότητα του διαλόγου, η αποσπασματικότητα, τα νοηματικά άλματα αντικατοπτρίζουν την αίσθηση της ανομοιογένειας του χρόνου. Πώς μετριέται και πόσα είδη υπάρχουν; Χάνεται σαν αστραπή ή πέφτει πάνω μας σαν βροχή; «Ο χρόνος δεν έχει λογική, ούτε αιτίες, ούτε σκεπτικό∙ δεν εκτυλίσσεται ομαλά, δεν εκτυλίσσεται καθόλου: απλά είναι. Και δεν έχει πλοκή» (Gilman). 

Το βουητό μιας γιορτής, η χαρά των γενεθλίων, άνθρωποι που συγκεντρώνονται, κάνουν δώρα, σερβίρουν τσάι, θυμούνται τα παλιά, άνθρωποι με εμμονές, με πονοκέφαλο, γυναίκες που εργάζονται σκληρά, που ανοίγουν τα φτερά τους, που πλήττουν, που νοσταλγούν, που λαχταρούν, που συνάπτουν ανέλπιδους δεσμούς με άνδρες που αποχωρούν, και με άλλους που μονομαχούν – πώς μπορούν όλα αυτά να αποδοθούν αποφεύγοντας τις γλυκερές παγίδες της γραφικότητας, του συναισθηματισμού, του χαριτωμένων «επεισοδίων», άχαρα στριμωγμένων σε μια «λογική» σειρά;

Δεν έχουν τέλος οι πιθανές αναγνώσεις των Τριών αδελφών. Σε κάθε περίπτωση, δύσκολα θα ξεφύγει κανείς από το πλέγμα του χρόνου, της μνήμης, της επιθυμίας και της (μη) δράσης που κατοικεί στον πυρήνα τους (ακόμη και η σούπερ sci-fi εκδοχή της Σουζάνε Κένεντι έθεσε το ζήτημα της κυκλικότητας του χρόνου και της «αιώνιας επιστροφής»).

Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ Facebook Twitter
Φωτ.: Μαρία Τούλτσα
Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ Facebook Twitter
Φωτ.: Μαρία Τούλτσα
Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ Facebook Twitter
Φωτ.: Μαρία Τούλτσα

Παραταγμένοι σε δεκατρείς καρέκλες, οι ηθοποιοί της παράστασης του Εθνικού περιμένουν υπομονετικά τους θεατές να πάρουν τις θέσεις τους προτού αρχίσουν να μας μιλούν. Στη γωνία, το πιάνο φορτωμένο με δεκάδες οικογενειακές φωτογραφίες. Στο κέντρο, μια μεγάλη κυκλική πλατφόρμα καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της σκηνής: επάνω της στροβιλίζεται η Νίνα, που σήμερα γιορτάζει. Η Όλγα, με κότσο και γυαλιά, εμφανίζεται κρατώντας αγκαλιά μια στοίβα σχολικά τετράδια. Η Μάσα διαβάζει το βιβλίο της. Οι καλεσμένοι καταφθάνουν, συζητήσεις, προπόσεις, τυπικότητες, η στρογγυλή πλατφόρμα γίνεται τραπεζαρία-γίγας, στη συνέχεια πίστα χορού και γενικότερα ένας χώρος ανάδειξης δράσεων, η Νατάσα εισβάλλει –πληθωρική και λίγο άγαρμπη–, τα επεισόδια διαδέχονται το ένα το άλλο, οι καρέκλες και τα σώματα μετακινούνται, ένα τετ-α-τετ εδώ, μια συνάθροιση εκεί, όμως είναι σαν κάτι όλο και περισσότερο να λείπει όσο περνάει η ώρα...

Προφανώς, η σκηνοθέτις επιχειρεί να διαλύσει την εξιδανικευτική, ρομαντική αχλή μέσα από τον οποία κοιτάζουμε συχνά τις Τρεις αδελφές, να την αφαιρέσει και να δει τι θα μείνει σήμερα, ρίχνοντας πάνω τους ένα βλέμμα που να αγκαλιάζει τόσο το «τότε» (εξού και τα αναχρονιστικά –άλλοτε χτυπητά, άλλοτε διακριτικά– «ρωσικά» στοιχεία στις ενδυματολογικές επιλογές) όσο και το «τώρα» .

Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ Facebook Twitter
Φωτ.: Μαρία Τούλτσα

Δεν είναι, όμως, αρκετή η «γύμνια», η λιτότητα, η σκηνογραφική αφαίρεση, όταν δεν μπορεί να αναδυθεί ένα σχήμα, μια ερμηνευτική επιθυμία, μια απόπειρα βαθύτερης νοηματοδότησης των πραγμάτων. Όταν τα επιμέρους δεν συνθέτουν μια διάθεση, δεν διαθέτουν μια στόχευση, δεν σημαίνουν κάτι περισσότερο από τον εαυτό τους, δεν υπηρετούν έναν ρυθμό. Το να αναβιώνεις με προσήλωση τις σκηνές του κειμένου δεν θα στοιχειοθετήσει από μόνο του μια συναρπαστική πρόταση, αν δεν υπάρχει ένα υπόγειο ρεύμα που να δονεί με τους παφλασμούς του το οικοδόμημα, μια βαθιά εσωτερική αναγκαιότητα που να υπαγορεύει την αύρα κάθε συνάντησης και τη (δυσ)αρμονία κάθε χειρονομίας.

Εδώ δεν διαισθανόμαστε κάποια τέτοια ζωογόνα σκηνοθετική τοποθέτηση· βιώνουμε μονάχα μερικές δυνατές συγκινητικές στιγμές σύγχρονης υποκριτικής αισθητικής: ο εμμονικός επιτόπιος βηματισμός του Αντρέι (Αινείας Τσαμάτης), που είναι καταδικασμένος να «τρέχει», μένοντας πάντοτε στο ίδιο σημείο· η βίαιη ερωτική εξομολόγηση του Σολιόνι (Δημήτρης Δρόσος) στην Ιρίνα· το ξέσπασμα της Νατάσας (Μαρία Γεωργιάδου) για την «άχρηστη» γριά υπηρέτρια που πρέπει να απολυθεί επειδή δεν «αποδίδει» (όλα τα είχε καταλάβει ο Τσέχοφ)· οι σπαρακτικές κραυγές της Μάσας (Μαρία Σκουλά) που αποχωρίζεται τον εραστή της Βερσίνεν και η γεμάτη τρυφερότητα αντίδραση του συζύγου της (Θανάσης Δήμου), που βάζει μούσι και μύτη κλόουν για να τη διασκεδάσει.

Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ Facebook Twitter
Φωτ.: Μαρία Τούλτσα

Το μόνο σημείο στο οποίο παρατηρούμε μια ενεργή σκηνοθετική «παρέμβαση», μια προσπάθεια να διερευνηθεί το ζήτημα του χρόνου, του παρελθόντος και της μνήμης μέσα από απτές θεατρικές πράξεις και εικόνες είναι η επινόηση ενός ντουέτου (ενός άντρα και μιας γυναίκας) με μπλε φόρμες που παραπέμπουν στην τέως Σοβιετική Ένωση, κάτι σαν μέντιουμ από το παρελθόν/μέλλον επιφορτισμένα να συνδέσουν την Ιρίνα με την πρόωρα χαμένη μητέρα της, έτσι ώστε, σταδιακά, να επουλωθεί το τραύμα της απώλειας, ανοίγοντας τον δρόμο προς την εξέλιξη και την ενηλικίωση. Τη φωτογραφίζουν, της ρίχνουν τα «χαρτιά» («δεν θα πάτε ποτέ στη Μόσχα»), της δείχνουν slides και την αποχαιρετούν. Ένα παλιακό κόκκινο τηλέφωνο χτυπάει: είναι η μητέρα που μιλάει στα τέσσερα παιδιά της.

Δυστυχώς, το εν λόγω εύρημα δεν λειτουργεί: παραμένει ανένταχτο, μια κίνηση σπασμωδική, μια άγαρμπη και άχαρη, σχεδόν κωμική εκμοντερνιστική πινελιά που γεννά αμηχανία και ουδόλως γονιμοποιεί τη σκέψη μας ως προς την πολυπλοκότητα του χρόνου, το άχρονο του τραύματος και τη διαρκή, ανυποχώρητη και πολύμορφη επίδραση του παρελθόντος στο παρόν. Πράγμα που ούτε το σύνολο της παράστασης, τελικά, καταφέρνει...

«Τρεις αδερφές» του Άντον Τσέχοφ | Εθνικό Θέατρο

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO. 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Θέατρο / Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Από τον ρόλο της Μάσα στην πραγματική ζωή, από το Ηράκλειο όπου μεγάλωσε μέχρι τη ζωή με τους ανθρώπους του θεάτρου, από τον φόβο στην ελευθερία, η ζωή της Μαρίας Σκουλά είναι ένας δρόμος μακρύς και δύσκολος που όμως την οδήγησε σε κάτι δυνατό και φωτεινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ξαναγράφοντας τον Ίψεν

Θέατρο / Ο Ίψεν στον Πειραιά, στο μουράγιο

«Δεν είναι εύκολο να είσαι ασυμβίβαστη. Όπως δεν είναι εύκολο να ξαναγράφεις τον Ίψεν» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Εχθρός του λαού» σε διασκευή και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Θέατρο / Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Μέσα από την εναλλαγή αφηγήσεων, εμπειριών, αναπαραστάσεων, χορού, βίντεο και ήχου, η παράσταση του Γιώργου Βαλαή αναδεικνύει τις διαφορές αλλά και τις συνδέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δυο διαφορετικών γενεών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Θέατρο / Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Από τους Αγίους Σαράντα της Αλβανίας μέχρι τη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, η ζωή του βραβευμένου ηθοποιού, τραγουδιστή και σεναριογράφου είναι μια διαρκής προσπάθεια συμφιλίωσης με την απώλεια. Η παράσταση «Μια άλλη Θήβα» τον καθόρισε, ενώ ο ρόλος του στο «Brokeback Mountain» τού έσβησε κάθε ομοφοβικό κατάλοιπο. Δηλώνει πως αυτό που τον ενοχλεί βαθιά είναι η αδράνεια απέναντι σε όσα συμβαίνουν γύρω μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μιχαήλ Μαρμαρινός: Το έπος μάς έμαθε να αναπνέουμε ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Θέατρο / Μιχαήλ Μαρμαρινός: «Από μια κοινωνία της αιδούς, γίναμε μια κοινωνία της ξεδιαντροπιάς»

Με τη νέα του παράσταση, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός επιστρέφει στην Οδύσσεια και στον Όμηρο και διερευνά την έννοια της φιλοξενίας. Αναλογίζεται το «απύθμενο θράσος» της εποχής μας, εξηγεί τη στενή σχέση του έπους με το βίωμα και το θαύμα που χάσαμε και παραμένει σχεδόν σιωπηλός για τη νέα του θέση ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Θέατρο / 13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τέχνη με φαντασία, αστείρευτη δημιουργία, πρωτοποριακές προσεγγίσεις: ένα επετειακό, εορταστικό, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μέσα από 83 επιλογές από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κυνηγώντας τον χαμένο χρόνο σε ένα έργο για την εξουσία

Θέατρο / «Δελφίνοι ή Καζιμίρ και Φιλιντόρ»: Ένα έργο για τη μόνιμη ήττα μας από τον χρόνο

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος σκηνοθετεί και γράφει ένα έργο-παιχνίδι, εξετάζοντας τις σχέσεις εξουσίας, τον δημιουργικό αντίλογο και τη μάταιη προσπάθεια να ασκήσουμε έλεγχο στη ζωή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΧΛΟΗ ΟΜΠΟΛΕΝΣΚΙ: Σκηνογράφος-ενδυματολόγος του θεάτρου και της όπερας

Οι Αθηναίοι / Χλόη Ομπολένσκι: «Τι είναι ένα θεατρικό έργο; Οι δυνατότητες που δίνει στους ηθοποιούς»

Ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός της Λίλα ντε Νόμπιλι, υπήρξε φίλη του Γιάννη Τσαρούχη, συνεργάστηκε με τον Κάρολο Κουν και τον Λευτέρη Βογιατζή, δούλεψε με τον Φράνκο Τζεφιρέλι και, για περισσότερο από 20 χρόνια, με τον Πίτερ Μπρουκ. Η διεθνούς φήμης σκηνογράφος και ενδυματολόγος Χλόη Ομπολένσκι υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια στην «Τουραντότ» του Πουτσίνι και αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Φάουστ» του Άρη Μπινιάρη, ένα μιούζικαλ από την Κόλαση

Θέατρο / Φάουστ: Ένα μιούζικαλ από την κόλαση

«Ζήσε! Μας λέει ο θάνατος, ζήσε!», είναι το ρεφρέν του τραγουδιού που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, εν μέσω ομαδικών βακχικών περιπτύξεων – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Φάουστ» του Γκαίτε σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Θέατρο / Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Η μεγάλη προσωπικότητα του ευρωπαϊκού θεάτρου Αριάν Μνουσκίν επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών με το Θέατρο του Ήλιου για να μιλήσουν για τα τέρατα της Ιστορίας που παραμονεύουν πάντα και απειλούν τον ελεύθερο κόσμο. Με αφορμή την παράσταση που αποθεώνει τη σημασία του λαϊκού θεάτρου στην εποχή μας μοιραζόμαστε την ιστορία της ζωής και της τέχνης της, έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες, που υπηρετούν με πάθος την πρωτοπορία, την εγγύτητα που δημιουργεί η τέχνη και τη μεγαλειώδη ουτοπία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Νίκος Χατζόπουλος

Νίκος Χατζόπουλος / «Αν σκέφτεσαι μόνο το ταμείο, κάποια στιγμή το ταμείο θα πάψει να σκέφτεται εσένα»

Ο Νίκος Χατζόπουλος έχει διανύσει μια μακρά πορεία ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, μεταφραστής και δάσκαλος υποκριτικής. Μιλά στη LIFO για το πόσο έχει αλλάξει το θεατρικό τοπίο σήμερα, για τα πρόσφατα περιστατικά λογοκρισίας στην τέχνη, καθώς και για τις προσεχείς συνεργασίες του με τον Γιάννη Χουβαρδά και τον Ακύλλα Καραζήση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Χορός / Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Maguy Marin, Χρήστος Παπαδόπουλος, Damien Jalet, Omar Rajeh και άλλα εμβληματικά ονόματα του χορού πρωταγωνιστούν στις 20 παραστάσεις του φετινού προγράμματος του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 18-27 Ιουλίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Μια άλλη Θήβα»: Η πιο αθόρυβη επιτυχία της θεατρικής Αθήνας

The Review / «Μια άλλη Θήβα»: Η παράσταση-φαινόμενο που ξεπέρασε τους 100.000 θεατές

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την θεατρική παράσταση στο Θεάτρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, που διανύει πλέον την τρίτη της σεζόν σε γεμάτες αίθουσες. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της; Το ίδιο το έργο ή οι δύο πρωταγωνιστές, ο Θάνος Λέκκας και ο Δημήτρης Καπουράνης, που καθήλωσαν το κοινό;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Θέατρο / «Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Η Μαρία Πρωτόπαππα σκηνοθετεί την «Ανδρομάχη» στην Επίδαυρο, με άντρες ηθοποιούς στους γυναικείους ρόλους, εξερευνώντας τις πολιτικές και ηθικές διαστάσεις του έργου του Ευριπίδη. Η δημοκρατία, η ελευθερία, η ηθική και η ευθύνη ηγετών και πολιτών έρχονται σε πρώτο πλάνο σε μια πολιτική και κοινωνική τραγωδία με πολυδιάστατη δομή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Χρυσή Εποχή»

Αποστολή στο Νόβι Σαντ / Κωνσταντίνος Ρήγος: «Ήθελα ένα υπέροχο πάρτι όπου όλοι είναι ευτυχισμένοι»

Στη νέα παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου «Χρυσή Εποχή», μια συμπαραγωγή της ΕΛΣ με το Φεστιβάλ Χορού Βελιγραδίου, εικόνες από μια καριέρα 35 ετών μεταμορφώνονται ‒μεταδίδοντας τον ηλεκτρισμό και την ενέργειά τους‒ σε ένα ολόχρυσο ξέφρενο πάρτι.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK Απόπειρες για τη ζωή της: Ψάχνοντας την αλήθεια για τις υπέροχες, βασανισμένες γυναίκες και τις τραγικές εμπειρίες τους

Θέατρο / Η βάρβαρη εποχή που ζούμε σε μια παράσταση

Ο Μάρτιν Κριμπ στο «Απόπειρες για της ζωή της» που ανεβαίνει στο Θέατρο Θησείον σκιαγραφεί έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο πόλεμος, ο θάνατος, η καταπίεση, η τρομοκρατία, η φτώχεια, ο φασισμός, αλλά και ο έρωτας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Άννα Κοκκίνου / To νόημα τού να ανεβάζεις το Συμπόσιο του Πλάτωνα στην εποχή του tinder

Η Άννα Κοκκίνου στη νέα της παράσταση αναμετριέται με το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τις πολλαπλές όψεις του Έρωτα. Εξηγεί στη LiFO για ποιον λόγο επέλεξε να ανεβάσει το αρχαίο φιλοσοφικό κείμενο, πώς το προσέγγισε δραματουργικά και κατά πόσο παραμένουν διαχρονικά τα νοήματά του.
M. HULOT
«Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Θέατρο / «Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Η παράσταση TERAΣ διερευνά τις queer ταυτότητες και τα οικογενειακά τραύματα, μέσω της εμπειρίας της αναγκαστικής μετανάστευσης. Μπορεί τελικά ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας να ζήσει ελεύθερα σε ένα μικρό νησί;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ