Η μελλοντική χρήση της παλιάς Λυρικής Σκηνής - Τι αλλάζει με το Μουσείο Μαρία Κάλλας

Η μελλοντική χρήση της παλιάς Λυρικής Σκηνής - Τι αλλάζει με το Μουσείο Μαρία Κάλλας Facebook Twitter
Σε λίγες μέρες, στο πλαίσιο έκθεσης αφιερωμένης στη σπουδαία σοπράνο ο δήμαρχος της Αθήνας, Γιώργος Καμίνης, πρόκειται να ανακοινώσει επίσημα τη μετονομασία του «Θεάτρου Ολύμπια» της οδού Ακαδημίας σε «Λυρικό Θέατρο Μαρία Κάλλας».
0

Αλλαγή σχεδίων προβλέπεται για το πολυσυζητημένο Μουσείο Μαρία Κάλλας το οποίο, τελικά, αναμένεται να στεγαστεί στο παλιό κτίριο της Λυρικής Σκηνής επί της οδού Ακαδημίας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της LiFO, σε λίγες μέρες, στο πλαίσιο έκθεσης αφιερωμένης στη σπουδαία σοπράνο ο δήμαρχος της Αθήνας, Γιώργος Καμίνης, πρόκειται να ανακοινώσει επίσημα τη μετονομασία του εμβληματικού «Θεάτρου Ολύμπια» της οδού Ακαδημίας σε «Λυρικό Θέατρο Μαρία Κάλλας» αλλά και τη λειτουργία στους πολλαπλούς χώρους του ενός μουσείου αφιερωμένου στην μεγάλη σοπράνο.

Την ίδια στιγμή, στο νεοκλασικό κτίριο της οδού Μητροπόλεως 44, όπου αρχικώς είχε ανακοινωθεί ότι θα φιλοξενούνταν το ομώνυμο μουσείο και το οποίο αποτελεί ιδιοκτησία του δήμου Αθηναίων, σχεδιάζεται να δημιουργηθεί ένας «Χώρος Πολιτισμού» που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2019 και στον οποίο θα διεξάγονται δράσεις, σεμινάρια, παιδικά πάρτι και ποικίλου ενδιαφέροντος εκδηλώσεις που θα τιμούν τη μνήμη της Μαρίας Κάλλας, έως ότου βρεθούν χορηγοί που θα συμβάλουν στο όραμα της υλοποίησης ενός μουσείου αντάξιου της μεγάλης ντίβας.

Η πολυετής καθυστέρηση προέκυψε επειδή χρειάστηκαν παραπάνω από δύο χρόνια προκειμένου να βγουν οι απαραίτητες άδειες για πρόσβαση σε ΑμεΑ από τη στιγμή που το έργο έπρεπε να ενταχθεί σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Συγκεκριμένα, στο ιστορικό κτίριο της οδού Ακαδημίας θα διεξάγονται κονσέρτα, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και θα τοποθετηθούν προθήκες στους υπόλοιπους χώρους, όπου ο επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα να ενημερωθεί για τη ζωή της μεγάλης σοπράνο αλλά και να έρθει σε επαφή με εκθέματα που συνόδευσαν τις μεγάλες στιγμές της και διάφορα προσωπικά αντικείμενα, όπως γάντια, περούκα και γούνινο παλτό.

Από τις 20 Ιουνίου του 1940 η Ελληνίδα υψίφωνος Μαρία Κάλλας είχε υπογράψει το πρώτο της επαγγελματικό συμβόλαιο με την Εθνική Λυρική Σκηνή και η συμμετοχή της συνέβαλε καθοριστικά στην καλλιτεχνική άνθηση του οργανισμού.

Να θυμίσουμε ότι το θέατρο της οδού Ακαδημίας, που μέχρι πρότινος στέγαζε την Εθνική Λυρική Σκηνή, εγκαινιάστηκε το 1958, η πρώτη παράσταση στο νέο αυτό κτίριο ήταν η «Αΐντα» του Βέρντι και ακολούθησαν σπουδαίες παραγωγές όπερας, οπερέτας και μπαλέτου.

Η μελλοντική χρήση της παλιάς Λυρικής Σκηνής - Τι αλλάζει με το Μουσείο Μαρία Κάλλας Facebook Twitter
Μαρία Καρέτσου

Ως εκ τούτου, στις 3 Σεπτεμβρίου ο Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας οργανώνει την έκθεση «Maria Callas Αιώνια Πηγή Έμπνευσης», η οποία θα εγκαινιαστεί στο Ίδρυμα Ευγενίδου και θα διαρκέσει έως και τις 23 Σεπτεμβρίου 2018. Στην έκθεση συμμετέχουν διεθνούς φήμης Έλληνες και ξένοι δημιουργοί, με έργα εμπνευσμένα από τη διαχρονική αίγλη της προσωπικότητας της Κάλλας που είναι αφιερωμένα στην υπερβατική προσωπικότητα της και το πάθος της για δημιουργία.

Η έκθεση «Maria Callas Αιώνια Πηγή Έμπνευσης» θα λειτουργήσει ως προπομπός του θεάτρου Μαρία Κάλλας (παλιά Εθνική Λυρική Σκηνή) και του Χώρου Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων, δύο σημαντικών πολιτιστικών εγχειρημάτων που θα ολοκληρωθούν το 2019.

Παράλληλα, στις 12 Σεπτέμβριου θα πραγματοποιηθεί προβολή του ντοκιμαντέρ Maria by Callas του Tom Volf στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου, με δωρεάν είσοδο, ενώ κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα γίνει αφήγηση της ζωής της Μ. Κάλλας από το παιδικό βιβλίου της Μαρίνας Πετρή σε παιδιά, με σκοπό να έρθουν σε επαφή με τη ζωή και το έργο της αθάνατης σοπράνο.

Τέλος, στις 23 Σεπτέμβριου θα πραγματοποιηθεί πλειστηριασμός μέρους των έργων της έκθεσης με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του «Χώρου Πολιτισμού Μαρία Κάλλας».

Η μελλοντική χρήση της παλιάς Λυρικής Σκηνής - Τι αλλάζει με το Μουσείο Μαρία Κάλλας Facebook Twitter
Pettibon

Όσον αφορά τα νέα δεδομένα ως προς τη δημιουργία του Μουσείου Μαρία Κάλλας, είναι χαρακτηριστικό ότι στον χαιρετισμό που θα απευθύνει ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, για την έκθεση Μαρία Κάλλας θα επιβεβαιώνει ότι «το εμβληματικό κτίριο της οδού Ακαδημίας πρόσφατα μισθώθηκε από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, ώστε να αποκτήσει ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτιστική ζωή της πόλης, φέροντας και το όνομα της Μαρίας Κάλλας» και θα «προαναγγέλλει τη λειτουργία Χώρου Πολιτισμού Μαρία Κάλλας στην οδό Μητροπόλεως, ενός κομβικού πολιτιστικού εγχειρήματος που θα ολοκληρωθεί από τον Δήμο Αθηναίων το 2019, στηρίζοντας «την εικαστική έκθεση "Μαρία Κάλλας αιώνια πηγή έμπνευσης", μία διοργάνωση του Ιδρύματος Ευγενίδου και του Ελληνικού Συλλόγου Μαρία Κάλλας, ακούραστου αρωγού στην ανάδειξη του έργου και της προσωπικότητας της μεγάλης υψιφώνου».

Όπως επισημαίνει στη LiFO η πρόεδρος του Συλλόγου Μαρία Κάλλας, Λιάνα Σκουρλή, θα εκτεθούν και επιλεγμένα αντικείμενα από τη συλλογή του μουσείου ενώ η έκθεση «Μαρία Κάλλας αιώνια πηγή έμπνευσης» φιλοδοξεί να τονίσει την ελληνικότητα της Κάλλας και να λειτουργήσει ως προπομπός του μελλοντικού θεάτρου Μαρία Κάλλας, του ομώνυμου μουσείου και του «Χώρου Πολιτισμού Μαρία Κάλλας» στην Αθήνα, ένα διεθνούς ενδιαφέροντος επίτευγμα που θα προσελκύσει κοινό εντός και εκτός των ορίων της Ελλάδας».

«Φιλοδοξούμε με αυτή την έκθεση να ενισχύσουμε οικονομικά στον μέγιστο δυνατό βαθμό την ολοκλήρωση ενός χώρου αφιερωμένου στη ζωή και το έργο της Μαρίας Κάλλας», τονίζει η κυρία Σκουρλή.

Η μελλοντική χρήση της παλιάς Λυρικής Σκηνής - Τι αλλάζει με το Μουσείο Μαρία Κάλλας Facebook Twitter
Βασίλης Πέρρος

Το κτίριο της οδού Μητροπόλεως, με εμβαδό που ξεπερνά τα 1.000 τ.μ., ανήκει στον δήμο Αθηναίων από το 2009. Διαθέτει τρεις ορόφους, ισόγειο, πατάρι, υπόγειο και εκεί φυλάσσονται αντικείμενα όπως επιστολές, φωτογραφίες, δίσκοι και βιβλία.

Η πολυετής καθυστέρηση προέκυψε επειδή χρειάστηκαν παραπάνω από δύο χρόνια προκειμένου να βγουν οι απαραίτητες άδειες για πρόσβαση σε ΑμεΑ από τη στιγμή που το έργο έπρεπε να ενταχθεί σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Ταυτόχρονα, εξαιτίας του ότι το κτίριο είναι διατηρητέο, έπρεπε να προχωρήσουν οι διαδικασίες εκ μέρους της υπηρεσίας των νεωτέρων μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς εμφανίστηκαν αρκετές αποκλίσεις ανάμεσα στα αρχικά σχέδια και στο παραδοτέο κτίριο.

Όπως είχε ανακοινώσει παλαιότερα στη LiFO o κ. Μπιτζάνης, το έργο εντάχθηκε στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, με βάση το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 – 2020 και προϋπολογισμό 770.000 ευρώ αντί 1.500.000 που είχε αρχικά προβλεφθεί.

Η μελλοντική χρήση της παλιάς Λυρικής Σκηνής - Τι αλλάζει με το Μουσείο Μαρία Κάλλας Facebook Twitter
Δημήτρης Σκουρογιάννης

Επομένως, υπολογίζεται ότι η ολοκλήρωση του μουσείου στην οδό Μητροπόλεως θα καθυστερούσε ακόμη περισσότερο και πιθανόν το αποτέλεσμα να ήταν ποιοτικά αβέβαιο και με πολλαπλάσιο κόστος, γι' αυτό και κρίθηκε ως ορθότερη επιλογή η παλιά Λυρική Σκηνή.

Επιπρόσθετα, το οικοδόμημα του αρχιτέκτονα Πάνου Τσολάκη, που ανήκει στην Τράπεζα της Ελλάδος και στο οποίο έχει προχωρήσει σε μίσθωση ο δήμος Αθηναίων, γνωστό ως «Θέατρο Ολύμπια», θα εξακολουθήσει να κοσμεί το κέντρο της Αθήνας και να αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για την πολιτιστική ταυτότητα της πρωτεύουσας.

«Είναι πολύ παράξενο συναίσθημα να είμαι ένας ζωντανός μύθος, ενώ βρίσκομαι πάνω στη Γη. Ίσως θα ήταν καλύτερο αν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που θαυμάζουν τη φωνή μου αποφάσιζαν να με θεωρούν αθάνατη μετά τον θάνατό μου. Αν γινόταν αυτό, θα καθόμουν πάνω σε κάποιο σύννεφο, θα κοίταζα κάτω και θα απολάμβανα το θέαμα, αντί να κάθομαι να ανησυχώ αν θα βγάλω τις ψηλές μου νότες» είχε πει στην τελευταία της συνέντευξη η παγκοσμίως γνωστή ντίβα της όπερας.

Ευελπιστούμε, λοιπόν, ότι οι νεότερες εξελίξεις θα αποτελέσουν την τελευταία στάση σε μια χρονοβόρα διαδρομή που αφορά τη δημιουργία του ομώνυμου μουσείου που θα την τιμούσε, όπου η παράδοσή του προβλεπόταν να έχει γίνει από το 2015.

Η μελλοντική χρήση της παλιάς Λυρικής Σκηνής - Τι αλλάζει με το Μουσείο Μαρία Κάλλας Facebook Twitter
Δημήτρης Μυταράς
Η μελλοντική χρήση της παλιάς Λυρικής Σκηνής - Τι αλλάζει με το Μουσείο Μαρία Κάλλας Facebook Twitter
Νίκος Χατζηδάκης

Info

Μαρία Κάλλας αιώνια πηγή έμπνευσης

Ίδρυμα Ευγενίδου

Διάρκεια έκθεσης: 3-23/9

Ώρες λειτουργίας: Δευ. 11:00-15:00, Τρ.-Κυρ. 11:00-21:00

Προβολή ντοκιμαντέρ «Maria by Callas»

12/9, 20:00

Ανάγνωση παιδικού βιβλίου από τη Μαρία Πετρή

8, 9, 15, 16, 22/9, 11:00-13:00

 

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Plásmata»: Η εντυπωσιακή έκθεση στο Πεδίον του Άρεως που έχει κατακλύσει τα social media

Εικαστικά / «Plásmata»: Η εντυπωσιακή έκθεση στο Πεδίον του Άρεως που έχει κατακλύσει τα social media

Η Στέγη παρουσιάζει την έκθεση «Plásmata: Bodies, Dreams, and Data» με εξαιρετικά ψηφιακά έργα στο Πεδίον του Άρεως, που αναζητά το σώμα, το δικό μας και το άλλο: το ατομικό και το συλλογικό, το ανθρώπινο και το μη ανθρώπινο, και τελικά το πλανητικό.
M. HULOT
Κώστας Τσόκλης: «Δεν έχω πάει στην Εθνική Πινακοθήκη. Δεν με ενδιαφέρει αυτό το τριτογενές και κατώτερο παραγόμενο υλικό».

Εικαστικά / Κώστας Τσόκλης: «Δεν έχω πάει στην Εθνική Πινακοθήκη. Δεν με ενδιαφέρει αυτό το τριτογενές παραγόμενο υλικό»

Ο μεγάλος εικαστικός μιλά για την εποχή μας και την τέχνη, απαντά σε όσους τον κατηγορούν ως προβοκάτορα και αλαζόνα, εξηγεί γιατί δεν έχει πάει ακόμα στη νέα Εθνική Πινακοθήκη και προχωρά σε έναν απολογισμό ζωής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ρεμπέκα Σόλομον: Μια προραφαηλίτισσα ζωγράφος, η διαφορετικότητα στα έργα της και το άδοξο τέλος της

Εικαστικά / Ρεμπέκα Σόλομον: Η διαφορετικότητα στα έργα της προραφαηλίτισσας ζωγράφου

Ανεξάρτητη και φεμινίστρια, υπήρξε ενεργή στα κοινωνικά μεταρρυθμιστικά κινήματα της εποχής της και το 1859 συμμετείχε σε μια ομάδα τριάντα οκτώ γυναικών καλλιτεχνών που ζητούσαν από τη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών να ανοίξει τις σχολές της στις γυναίκες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θα καταφέρει το Λούβρο να βρει 22 εκατομμύρια ευρώ για ένα καλάθι άγριες φράουλες;

Εικαστικά / Θα καταφέρει το Λούβρο να βρει 22 εκατομμύρια ευρώ για ένα καλάθι άγριες φράουλες;

Ενώ η αγορά του «Καλαθιού με άγριες φράουλες» από το Μουσείο Τέχνης Kimbell στο Τέξας είχε ολοκληρωθεί, το Λούβρο ζήτησε να χαρακτηριστεί το έργο του Ζαν-Σιμεόν Σαρντέν «εθνικός θησαυρός» και να παγώσει η εξαγωγή του για 30 μήνες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένας "Αμαζόνιος" στήνεται στο εργαστήριο του Νίκου Κεσσανλή στο Πολύδροσο

Εικαστικά / Ένας «Αμαζόνιος» στήνεται στο εργαστήριο του Νίκου Κεσσανλή στο Πολύδροσο

Το νέο πρόγραμμα του ΕΜΣΤ που πραγματοποιείται εκτός των τειχών του μουσείου ξεκινά στο παλιό εργαστήριο του Νίκου Κεσσανλή με έργο του Δημήτρης Τσουμπλέκα, εικαστικού καλλιτέχνη που εστιάζει κυρίως στη φωτογραφία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Το χθες είναι τώρα. Γιώργος Λαζόγκας: Μύθοι και Αρχαιότητα» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Πολιτισμός / «Το χθες είναι τώρα. Γιώργος Λαζόγκας: Μύθοι και Αρχαιότητα» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Η έκθεση χωρίζεται σε τρείς ενότητες, «αποδράσεις στη Μεσόγειο», «θραύσματα μνήμης» και «μεταμορφώσεις εικόνων. Αποτελούν παλίμψηστα του χρόνου, έννοια που καθιέρωσε ο Λαζόγκας στην ορολογία της εγχώριας ιστορίας της τέχνης τη δεκαετία του ’70.
THE LIFO TEAM

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ