Η Μαρία Ναυπλιώτου θα ενσαρκώσει τη Μαρία Κάλλας στην παράσταση «Master Class»

Το έργο του Terrence McNally ανεβαίνει στο «Μικρό Χορν» και βασίζεται στο περίφημο σεμινάριο που παρέδωσε η Κάλλας στη Μουσική Σχολή Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης

LIFOTEAM 23.7.2018 | 18:55

Το θεατρικό έργο «Master Class» του Αμερικανού συγγραφέα Terrence McNally, βασισμένο στο περίφημο σεμινάριο που παρέδωσε η Μαρία Κάλλας στη Μουσική Σχολή Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης, στις αρχές της δεκαετίας του '70, ανεβαίνει στο νέο «Μικρό Χορν» (πρώην Αμιράλ) από τις 7 Νοεμβρίου.

 

Τον ρόλο της Μαρίας Κάλλας αναλαμβάνει η Μαρία Ναυπλιώτου, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, ενώ το κείμενο μεταφράστηκε από τον Στρατή Πασχάλη.

 

Το Master Class γράφτηκε και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1995, με πρωταγωνίστρια τη Ζόι Κάλντγουελ, αρχικά στη Φιλαδέλφεια και μετά στο Μπρόντγουεϊ, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία (Βραβείο Tony, Βραβείο Drama Desk) και διαγράφοντας έκτοτε μια μακρά πορεία σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Ανάμεσα στις πρωταγωνίστριες που έλαμψαν στον κεντρικό ρόλο, ενσαρκώνοντας τη μεγάλη Ελληνίδα ντίβα, ήταν η Φέι Ντάναγουεϊ, αλλά και η Φανί Αρντάν στο Παρίσι, σκηνοθετημένη από τον Ρομάν Πολάνσκι.

 

Στην Ελλάδα το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1997-1998, σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη και μετάφραση του Μάριου Πλωρίτη, με την Κάτια Δανδουλάκη στον ρόλο της Κάλλας.

 

Σήμερα, σε μια εποχή κατάρρευσης κάθε ποιότητας κι αξίας στο όνομα της δημοσιότητας, το έργο έρχεται να ζωντανέψει και πάλι τον μύθο της μεγαλύτερης φωνής του εικοστού αιώνα. Η επιβλητική Μαρία Ναυπλιώτου θα ενσαρκώσει τη μεγάλη ντίβα στο σύγχρονο υποκριτικό πνεύμα, σ' έναν διάλογο γενεών με το αρχέτυπο πρότυπο της μεγάλης καλλιτέχνιδας.

 

Η νέα μετάφραση του έργου είναι του ποιητή Στρατή Πασχάλη, που θέλησε να μείνει πιστός τόσο στο ύφος όσο και στο γράμμα του πρωτότυπου κειμένου, διασώζοντας το νεύρο, την ενέργεια, το καυστικό χιούμορ και το πάθος του. 

 

Οδηγός Θεάτρου