Maria by Callas: φωτογραφίες της ντίβας που δεν έχετε ξαναδεί

Maria by Callas: φωτογραφίες της ντίβας που δεν έχετε ξαναδεί Facebook Twitter
Στο σπίτι της στο νούμερο 40 της Via Michelangelo Buonarroti, Μιλάνο, 1956. © Courtesy Donnaruma-Tsirogiannis Collection, AllRights Reserved
0

Το 2013, δεκαετίες μετά το θάνατο της θρυλικής ντίβας, ο κινηματογραφιστής Tom Volf ερωτεύθηκε τη Μαρία Κάλλας. Από τότε ταξίδεψε σε όλη την υφήλιο για να ανακαλύψει χαμένα αρχεία σχετικά με τη ζωή και το έργο της, συναντώντας και μιλώντας με πολλούς από τους στενούς φίλους και συνεργάτες της διάσημης σοπράνο, οι οποίοι άνοιξαν τα αρχεία τους σε αυτόν. Αποτέλεσμα αυτής της έρευνας ήταν να αποκαλυφθεί ένας θησαυρός από φωτογραφίες που δεν είχαν ξανάρθει στο φως της δημοσιότητας, πολλές από τις οποίες ήταν από τα άλμπουμ της ίδιας της Μαρίας Κάλλας.

Με τη στήριξη πολλών αγαπημένων ανθρώπων της Κάλλας, μεταξύ των οποίων η Nadia Stancioff που ήταν η καλύτερή της φίλη και ο Georges Prêtre που ήταν ο αγαπημένος της μαέστρος και ο οποίος πρώτη φορά σε 40 χρόνια συμφώνησε να συνεργαστεί σε ένα βιβλίο για εκείνη, το Maria by Callas είναι το αποτέλεσμα αμέτρητων ωρών έρευνας και μας δίνει μια νέα οπτική για τη μοναδική ντίβα της όπερας. Αυτό το υλικό βρίσκεται στο επίκεντρο του πρότζεκτ Maria by Callas: In Her Own Words που περιλαμβάνει μια ταινία, μια έκθεση και μια συλλογή από αυθεντικές ζωντανές ηχογραφήσεις.

To βιβλίο εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Assouline και μπορείτε να το βρείτε εδώ. - Ν.Γ.

Maria by Callas: φωτογραφίες της ντίβας που δεν έχετε ξαναδεί Facebook Twitter
Στις πρόβες του "La Vestale" με τον σκηνοθέτη Λουκίνο Βισκόντι στη Σκάλα του Μιλάνου τον Δεκέμβριο του 1954. © Maria Callas Foundation, All Rights Reserved


Maria by Callas: φωτογραφίες της ντίβας που δεν έχετε ξαναδεί Facebook Twitter
© Studio Sebert
Maria by Callas: φωτογραφίες της ντίβας που δεν έχετε ξαναδεί Facebook Twitter
© Studio Sebert
Maria by Callas: φωτογραφίες της ντίβας που δεν έχετε ξαναδεί Facebook Twitter
Στην Όπερα του Παρισιού, 19 Δεκεμβρίου 1958. Τα κοσμήματα που φοράει είναι Van Cleef & Arpels. © Maria Callas Foundation, All Rights Reserved
Maria by Callas: φωτογραφίες της ντίβας που δεν έχετε ξαναδεί Facebook Twitter
Στα γυρίσματα της Μήδειας του Παζολίνι, Τουρκία, 1969 © Mano/Sipa
Maria by Callas: φωτογραφίες της ντίβας που δεν έχετε ξαναδεί Facebook Twitter
Μετά από συναυλία στο Παρίσι στο Théâtre des Champs-Élisées στις 7 Δεκεμβρίου 1973. Στο κοινό βρίσκεται ο Yves Saint Laurent. © ArchiviFarabola
Maria by Callas: φωτογραφίες της ντίβας που δεν έχετε ξαναδεί Facebook Twitter
Στις Μπαχάμες τον Μάρτιο του 1967, πάνω στη Χριστίνα με τον Αριστοτέλη Ωνάση. © Courtesy Sipa Press
Maria by Callas: φωτογραφίες της ντίβας που δεν έχετε ξαναδεί Facebook Twitter
To εξώφυλλο της έκδοσης. © Joshua Deveaux

www.assouline.com

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς μοναξιάς, μέσα σε μια θάλασσα διαδικτυακών “φίλων”».

Βιβλίο / Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε στη βαθιά μοναξιά των διαδικτυακών μας “φίλων”»

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για τη δύναμη της λογοτεχνίας, για τα βιβλία που διαβάζει και απέχουν απ’ όσα σήμερα «συζητιούνται», για τη ζωή στην επαρχία αλλά και για το πόσο τον ενοχλεί η «αυτοπροσωπολατρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
To «παράνομο» σεξ στην Αθήνα του Μεσοπολέμου σε μια νέα μελέτη

Βιβλίο / To «παράνομο» σεξ στην Αθήνα του Μεσοπολέμου σε μια νέα μελέτη

Κόντρα στα κυρίαρχα ήθη, ο Μεσοπόλεμος υπήρξε διεθνώς μια εποχή σεξουαλικής ελευθεριότητας. Μια πρωτότυπη έκδοση από τους Τάσο Θεοφίλου και Εύα Γανίδου εστιάζει στις επιδόσεις των Αθηναίων στο «παράνομο» σεξ, μέσα από δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής, με τα ευρήματα να είναι εντυπωσιακά, ενίοτε και σπαρταριστά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Εύα Στεφανή: «Με συγκινεί ακόμα ο «Πεισίστρατος» του Γιώργου Χειμωνά»

The Book Lovers / Εύα Στεφανή: «Βρίσκω θεραπευτικά τα μυθιστορήματα της Άγκαθα Κρίστι»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με την Εύα Στεφανή, σκηνοθέτιδα και καθηγήτρια Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τη διαδρομή της από την Δάφνη ντι Μοριέ στον Ε.Χ. Γονατά κι από τον Τσβάιχ στον Γιώργο Χειμωνά.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Το συναρπαστικό ντεμπούτο της Ρένας Λούνα είναι καλή λογοτεχνία

Βιβλίο / Το συναρπαστικό ντεμπούτο της Ρένας Λούνα είναι καλή λογοτεχνία

Οι «Αλεπούδες του Περ-Λασαίζ» είναι ένα μυθιστόρημα άριστα δομημένο, με πυκνό λόγο και πλήθος πραγματολογικών στοιχείων, που αναπλάθει τη γαλλική επαρχία των ’50s μέσα από μια απελπισμένη ερωτική ιστορία με φεμινιστική χροιά. 
M. HULOT
Η σημασία του Le Corbusier σήμερα

Βιβλίο / Η σημασία του Le Corbusier σήμερα

Ο σπουδαίος αρχιτέκτονας και στοχαστής, που έβαλε ποίηση στο σκυρόδερμα και συνέδεσε τα οράματα ενός σύγχρονου «Blade Runner» με τον Παρθενώνα, μοιάζει σήμερα να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο και σημασία όσο ποτέ. Η «Συζήτηση με τους φοιτητές της αρχιτεκτονικής» από εκδόσεις ΠΕΚ αποδεικνύει γιατί.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Οι δεσποινίδες της Αβινιόν ήταν από το Τσανάκ Καλέ

Βιβλίο / Οι δεσποινίδες της Αβινιόν ήταν από το Τσανάκ Καλέ

Τα κεραμικά των Δαρδανελλίων, ο συσχετισμός τους με την ταυτότητα, με το συναίσθημα. Ένα γοητευτικό βιβλίο δείχνει πώς τα «λαϊκά», «αγροτικά» κεραμικά συνδέονται με το κίνημα Arts & Crafts, με τον ιαπωνισμό, με τις διακοσμητικές τέχνες και το ντιζάιν στο τέλος του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τζούντιθ Μπάτλερ: Μιλώντας για το «φάντασμα του φύλου» χωρίς φόβο και πάθος

Βιβλίο / Τζούντιθ Μπάτλερ: Μιλώντας για το «φάντασμα του φύλου» χωρίς φόβο και πάθος

Mία από τις σημαντικότερες θεωρητικούς της εποχής μας, που έχει δεχθεί επιθέσεις και έχει λογοκριθεί για τις απόψεις της μόλις κυκλοφόρησε το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο «Ποιος φοβάται το φύλο;» το οποίο αναμένεται να συζητηθεί, ενώ πολλοί αναρωτιούνται αν η ίδια έγινε mainstream.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ