Vital Blue: Αστικό ευ ζην εκ θεμελίων Facebook Twitter

Vital Blue: Το εντυπωσιακό κτίριο της Γλυφάδας ως πρότυπο του «αστικού ευ ζην εκ θεμελίων»

0

Ένα κτίριο που καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες για ποιοτική αστική διαβίωση και τις επανερμηνεύει στο πνεύμα της αθηναϊκής Ριβιέρας: ο λόγος για το Vital Blue, ένα αστικό κτίριο με 8 πολυτελείς κατοικίες πολλαπλών επιπέδων στη Γλυφάδα, που εστιάζει στην αρχιτεκτονική, το design και τις υπηρεσίες. 

«Σήμερα οι αγοραστές ακινήτων συνδυάζουν το όνειρό τους για άνετη ζωή εντός της πόλης με τα στοιχεία και τις ποιότητες που παλιότερα χαρακτήριζαν αποκλειστικά υψηλών προδιαγραφών ιδιωτικές κατοικίες. Οι νέοι χώροι που ανταποκρίνονται σε αυτή την επιθυμία συνδυάζουν τη σταθερότητα των παροχών μιας μόνιμης κατοικίας με την ανάλαφρη αίσθηση της χαλάρωσης και της ανάπαυλας της εξοχικής κατοικίας», λέει ο Ιωσήφ Αραμπατζής, ιδρυτής της τεχνικής κατασκευαστικής εταιρείας ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ. «Η Γλυφάδα, “πρωτεύουσα” της αθηναϊκής Ριβιέρας, διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά που προσελκύουν τους επενδυτές. Ειδικά το Vital Blue, το οποίο βρίσκεται στο Golf της Γλυφάδας και 300 μέτρα από τη νότια είσοδο του Πάρκου του Ελληνικού, σε μια περιοχή που συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της κατοίκησης μέσα στον αστικό ιστό, όντας ταυτόχρονα σε επαφή με τη φύση και τη θάλασσα.

Τα τρία κύρια χαρακτηριστικά που συνθέτουν ένα σωστό σχεδιαστικό αποτέλεσμα είναι η ευκολία στη χρήση, η ποιότητα της κατασκευής με την έννοια της αίσθησης ασφάλειας και η ευχαρίστηση ως προς την αισθητική του χώρου.

Το Vital Blue αντικατοπτρίζει την “υποχρέωση” της αρχιτεκτονικής να δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες ώστε ο άνθρωπος να απολαμβάνει τη ζωή στο βέλτιστο σενάριό της. Έχουμε φροντίσει να φτιάξουμε το ιδανικό περιβάλλον ώστε οι ένοικοι να βιώνουν με ηρεμία και ασφάλεια την καθημερινότητά τους. Διαθέτει όλες τις σύγχρονες ανέσεις που προσφέρουν ποιότητα ζωής, χωρίς να κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε “δούλοι της τεχνολογίας”. Η καλοπέραση δίνεται με τον πιο απλό και ανθρώπινο τρόπο, μέσα από μια πολυτέλεια που δεν επιδιώκει τον εντυπωσιασμό αλλά τη δημιουργία των σωστών συνθηκών που δίνουν χώρο στα σημαντικά ζητήματα της ζωής», καταλήγει.

Υψηλή αρχιτεκτονική, tailor made εμπειρίες

Vital Blue: Αστικό ευ ζην εκ θεμελίων Facebook Twitter

Σε αυτήν τη λογική ο αρχιτέκτονας του Vital Blue, Δημήτρης Σγούτας, συμπυκνώνει στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό τα συνειδητά και υποσυνείδητα ζητούμενα στην post-Covid εποχή: καθεμία από τις μεζονέτες είναι μοναδική σε σχήμα, μέγεθος και σχεδιασμό, ενσαρκώνοντας την εξατομίκευση που συνιστά σήμερα την πολυτέλεια. Κοινά στοιχεία που διαπνέουν το έργο συνολικά είναι η καθαρότητα των γραμμών και των επιφανειών αλλά και των ευέλικτων εσωτερικών χώρων, η ιδιωτικότητα που προσφέρει σε κάθε μέλος της οικογένειας, η κοινωνικότητα και η συναναστροφή που προάγεται εντός και εκτός κάθε ιδιοκτησίας. «Μέσω των αρχιτεκτονικών επιλύσεων δίνουμε τη δυνατότητα σε κάθε χρήστη ξεχωριστά αλλά και σε κάθε ομάδα χρηστών να ορίζουν, ανάλογα με τη διάθεση και τις στιγμιαίες ανάγκες τους, τη λεπτή γραμμή ανάμεσα σε ιδιωτικό, ημι-ιδιωτικό και δημόσιο-κοινόχρηστο χώρο. Η σημασία της μορφής στη δουλειά μου είναι πάντα σημαντική, προσπαθώ πάντα να βρω τoν  τρόπο να συνομιλήσουν μεταξύ τους η μορφή και το περιεχόμενο. Στην περίπτωση του Vital Blue, η συνομιλία αυτή κορυφώνεται», διευκρινίζει ο Δημήτρης Σγούτας. 

Η εσωτερική διακόσμηση των Ghost Designers ενσωματώνει τα στοιχεία της φύσης. Νερό, φωτιά και πρωτογενή υλικά όπως ξύλο, μάρμαρο και πέτρα σε συνδυασμό με το φυσικό φως και τα φυτά εξαλείφουν τα όρια μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου. Η λειτουργικότητα και η βέλτιστη ροή αποτελούν καθοριστικά γνωρίσματα της εσωτερικής διακόσμησης, ενώ οι καθαρές γεωμετρίες, οι αδιάκοποι όγκοι, οι μεγάλες επιφάνειες από υλικά υψηλής ποιότητας και οι χώροι διπλού ύψους ενισχύουν την αίσθηση ευρυχωρίας και πολυτέλειας. Η οπτική και λειτουργική σύνδεση των εσωτερικών χώρων με τις πισίνες μέσα από μεγάλα ανοίγματα απογειώνει την εμπειρία διαβίωσης εξασφαλίζοντας ανεμπόδιστη θέα, προσφέροντας όμως ιδιωτικότητα μέσα από το ιδιαίτερης σχεδίασης «κέλυφος» του κτιρίου. «Ανέκαθεν η αρχιτεκτονική και το design είχαν και έχουν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Τα τρία κύρια χαρακτηριστικά που συνθέτουν ένα σωστό σχεδιαστικό αποτέλεσμα είναι η ευκολία στη χρήση, η ποιότητα της κατασκευής με την έννοια της αίσθησης ασφάλειας και η ευχαρίστηση ως προς την αισθητική του χώρου. Όταν υπάρχει η ιδανική ισορροπία ανάμεσα στα παραπάνω δημιουργείται μια καλή βάση για όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Τα φυσικά υλικά, το ξύλο, το μάρμαρο, το στοιχείο του νερού, το φως και η βλάστηση είναι αναπόσπαστα στοιχεία ενός όμορφου σχεδιασμού και δεν είναι τυχαίο που τα συναντάμε όλο και περισσότερο στον σχεδιασμό ξενοδοχειακών καταλυμάτων, χώρων εστίασης και καλοπέρασης. Μία ακόμα βασική συνθήκη για τη δημιουργία του ιδανικού χώρου είναι η αίσθηση της ελευθερίας. Ο βαθμός στον οποίο η κατοικία σε αφήνει ελεύθερο να κινηθείς, να εκφραστείς και να δημιουργήσεις μέσα σε αυτήν, φιλοξενώντας όλες τις πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητας, σίγουρα επηρεάζει το πώς τη βιώνεις», σχολιάζουν οι Ghost Designers. 

Yπεραξία που δεν φαίνεται

Vital Blue: Αστικό ευ ζην εκ θεμελίων Facebook Twitter

Πέρα από την όψη, σε ένα κτίριο τέτοιου πρωτοποριακού σχεδιασμού ιδιαίτερη έμφαση έπρεπε να δοθεί στην υψηλού επιπέδου στατική μελέτη. Γι’ αυτό την ανέλαβαν ο Αντώνης Κανελλόπουλος και η Cubus Engineering. Ο ειδικός δομικός σχεδιασμός δημιούργησε τις βάσεις για τη μέγιστη αντισεισμική ανθεκτικότητα, διατηρώντας παράλληλα τη μοναδική αρχιτεκτονική δομή που αναδεικνύεται μέσα από την ελαφρότητα, τα μεγάλου πλάτους ανοίγματα και τα μεγάλα μπαλκόνια με τις πισίνες. Οι «πυρήνες» της κατασκευής, αποτελούμενοι από κάθετες κολόνες με ενισχυμένο μπετόν, φιλοξενούν την κύρια σκάλα και τον ανελκυστήρα, διασφαλίζοντας τη στιβαρότητα του κτιρίου. Αξίζει να σημειωθεί πως η Vital Blue είναι το πρώτο κτίριο κατοικιών στο οποίο χρησιμοποιείται μπετό C50/60 ειδικής σύνθεσης, το οποίο εξασφαλίζει υψηλή ανθεκτικότητα με αντοχή στο νερό και την υγρασία και εμφανώς μεγαλύτερη διάρκεια στον χρόνο.

Προτεραιότητα για την ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ αποτέλεσαν η ασφάλεια, η βιωσιμότητα και η αειφορία. Η δεκαετής εγγύηση ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ, η πιστοποίηση από την TUV HELLAS, στην οποία ανήκει ολόκληρο το κτίριο, η ενεργειακή κλάση Α+ καθώς και τα καινοτόμα, πολλαπλών επιπέδων συστήματα ασφαλείας πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα διαβίωσης. Μεταξύ άλλων, οι κατοικίες της Vital Blue παρέχουν δωρεάν πιστοποιημένο «πράσινο» ηλεκτρικό ρεύμα, προπληρωμένο για 20 χρόνια, υβριδικά φωτοβολταϊκά-ηλιακά πάνελ για ηλεκτρική ενέργεια και ζεστό νερό και προηγμένο σύστημα κλιματισμού και εξαερισμού χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Ως προς τα μέτρα ασφαλείας, έχει σχεδιαστεί είσοδος στο συγκρότημα με προηγμένο σύστημα καταγραφής και χρήση μοναδικών κωδικών ασφαλείας για αυτόματο κλείδωμα, και κλειστό κύκλωμα με κάμερες ασφαλείας σε κοινόχρηστους χώρους και περιμετρικά του κτιρίου. Τέλος, υφίσταται φυλάκιο/θυρωρείο για ελεγχόμενη είσοδο στο συγκρότημα με virtual guard και ανεπτυγμένο σύστημα ασφάλειας, στο οποίο ο άνθρωπος και η τεχνολογία αλληλεπιδρούν.

Vital Blue: Αστικό ευ ζην εκ θεμελίων Facebook Twitter
Vital Blue: Αστικό ευ ζην εκ θεμελίων Facebook Twitter
Vital Blue: Αστικό ευ ζην εκ θεμελίων Facebook Twitter
Vital Blue: Αστικό ευ ζην εκ θεμελίων Facebook Twitter
Vital Blue: Αστικό ευ ζην εκ θεμελίων Facebook Twitter
Vital Blue: Αστικό ευ ζην εκ θεμελίων Facebook Twitter
Vital Blue: Αστικό ευ ζην εκ θεμελίων Facebook Twitter
Vital Blue: Αστικό ευ ζην εκ θεμελίων Facebook Twitter
Vital Blue: Αστικό ευ ζην εκ θεμελίων Facebook Twitter

H ειδική έκδοση Architecture Design Map: The Leisure Architecture Issue δωρεάν στο σπίτι σας με ένα κλικ.

Design
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ADM3/22: THE LEISURE ARCHITECTURE ISSUE

ADM3/22: THE LEISURE ARCHITECTURE ISSUE

Η νέα συνεργασία της LiFO με το archisearch.gr και την Design Ambassador παρουσιάζει τις καινούργιες τάσεις στον χώρο του design, της αρχιτεκτονικής, του real estate και του hospitality, ενημερώνει για την εξέλιξη των σημαντικών έργων ανάπτυξης και μας συστήνει μερικούς από τους πιο επιδραστικούς και αξιόλογους αρχιτέκτονες. Με την έκδοση The Leisure Architecture Issue χαρτογραφούμε το νέο τοπίο στον τουρισμό και την ανάπτυξη, υπό το πρίσμα της καλής ζωής, του τόπου, της επιχειρηματικότητας, του οράματος των thought leaders, αλλά και των επιχειρηματιών που πρωταγωνιστούν με έργα, ιδέες, καινοτόμες προτάσεις και στρατηγικές.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Design / Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Ένα νέο concept store εμφανίστηκε στα Εξάρχεια από τη γλύπτρια Αντιγόνη MacLellan και τον designer Χαρίλαο Κουρτίνο Πάλλα, το Αphilo, που συγκεντρώνει τη δουλειά πολλών ντόπιων artisans. Εκεί βρίσκουμε και τα χρηστικά αντικείμενα του brand τους, Kyr Lakis, που αξιοποιεί τα σχέδια από ξυλόγλυπτες μήτρες οι οποίες άντεξαν στον χρόνο, όπως μια γοργόνα που μετρά εκατό χρόνια ζωής.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Design / Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Ένα σταντ με ρούχα δίπλα στην τραπεζαρία, μια σανίδα του skate στη μέση του καθιστικού, το πιο ιδιαίτερο πλακάκι που έχει μπει ποτέ σε τζάκι. Το διαμέρισμα της σχεδιάστριας στην Κηφισιά είναι μποέμ και boho, σαν την ίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Έλενα Ναβροζίδου: Νομίζω πως η πολιτική τους ορθότητα είναι μια εισβολή ασκήμιας

Design / Έλενα Ναβροζίδου: «Λογοκρίθηκαν πολλές από τις εικόνες μου, γιατί φαινόταν λίγο στήθος»

Η ξεχωριστή εικαστική καλλιτέχνις και δημιουργός της θρυλικής Λουντμίλα, της ηρωίδας κόμικς που ζούσε σουρεαλιστικές ερωτικές ιστορίες στο «Παρά Πέντε» και στη «Βαβέλ», μας ανοίγει το ειδωλολατρικό, πληθωρικό σπίτι της και μας δείχνει τη δική της Παραμυθία.
M. HULOT
Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Design / Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Η αυθεντικότητα είναι ο πυρήνας της κουλτούρας των Deplot. Δημιουργώντας αξία μέσα από το design σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες, διατηρούν τις ρίζες τους στην αυθεντική αισθητική και κουλτούρα της Μεσογείου, ενσωματώνοντας σύγχρονα στοιχεία που παραμένουν πιστά στην αυθεντική ουσία της περιοχής.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αντώνης Βαβαγιάννης: Ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που δεν είναι καν λέξη

Οι Αθηναίοι / Κουραφέλκυθρος: «Αν δεν σε μισήσουν οι φασίστες, τι κάνεις σε αυτήν τη ζωή;»

Ο Αντώνης Βαβαγιάννης, ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που κάποτε τα είχαν απορρίψει όλα τα έντυπα ενώ τώρα έγιναν ταινία στο Cinobo, λαμβάνει για τα πολιτικά του σκίτσα μηνύματα σύμφωνα με τα οποία κάθε εβδομάδα τα παίρνει από άλλο κόμμα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιατί η Ες Ντέβλιν είναι μια από τις διασημότερες σκηνογράφους του κόσμου;

Design / Γιατί η Ες Ντέβλιν είναι μια από τις διασημότερες σκηνογράφους του κόσμου;

Από τις συναυλίες της Μπιγιονσέ, του Weeknd, της Αντέλ της Μάιλι Σάιρους και των U2, το σετ του Super Bowl, τις επιδείξεις του Yves Saint Laurent και της Louis Vuitton, μέχρι τα σκηνικά της όπερας και των σύγχρονων θεατρικών παραστάσεων.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι γυναίκες αγοράζουν όλο και περισσότερα αυτοκίνητα. Γιατί το design τους παραμένει τόσο macho;

Τech & Science / Αφού οι γυναίκες αγοράζουν όλο και περισσότερα αυτοκίνητα, γιατί το design τους παραμένει τόσο macho;

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ίσως σταθούν η αφορμή για να διορθωθεί αυτό το λάθος: όσα αποκαλύπτονται για την εμμονή στον ανδρικό σχεδιασμό απο τα Οργανισμό Οικονομικού Συντονισμού και Ανάπτυξης
NEWSROOM
Flux Office: Πώς σχεδιάστηκε το κτίριο της Φρυνίχου

Design / Flux Office: Πώς σχεδιάστηκε το κτίριο της Φρυνίχου για το Αρχείο Καβάφη

H Εύα Μανιδάκη και ο Θανάσης Δεμίρης, που ανέλαβαν την ανακαίνιση, την αρχιτεκτονική μελέτη και την επιμέλεια του χώρου όπου φιλοξενείται το Αρχείο, καθώς και της Οικίας Καβάφη στην Αλεξάνδρεια, μας ξεναγούν στην οδό Φρυνίχου και μας περιγράφουν τη διαδικασία πίσω από το δύσκολο εγχείρημα της δημιουργίας ενός χώρου που θα φιλοξενεί το καβαφικό σύμπαν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένα σπίτι σαν φιλικό κρεμμύδι και ένας δωδεκάμετρος μπουφές που μιλάει

Design / Ένα σπίτι σαν φιλικό κρεμμύδι και ένας δωδεκάμετρος μπουφές που μιλάει

Το σπίτι της Κατερίνας Τερζοπούλου είναι σαν να το βρέχει το κύμα. Η Κατερίνα έχει καθρέφτη πάνω στην τζαμαρία γιατί θεωρεί ότι αν κοιτάς πρώτα τη θάλασσα και μετά τον εαυτό σου δείχνεις καλύτερη.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το υποθετικό σπίτι της Κατριν Ντενέβ

Design / Ένα αθηναϊκό σπίτι που θα μπορούσε να ανήκει στην Κατρίν Ντενέβ

Το σπίτι της εικαστικού Κατερίνας Ζαχαρόπουλου θυμίζει θεατρικό σκηνικό. Δεν μοιάζει καθόλου με διαμέρισμα. Εδώ είναι όλα ανοιχτά, χωρίς προσδιορισμένους χώρους σε ένα κτίριο που δεν θυμίζει σε τίποτα αθηναϊκή πολυκατοικία.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Στέλιος Κόης: «Ζούμε σε μια Αθήνα χωρίς Αθηναίους»

Άκου την επιστήμη / Στέλιος Κόης: «Ζούμε σε μια Αθήνα χωρίς Αθηναίους»

Τι χρειάζεται προκειμένου να δημιουργήσουμε χώρους ικανούς να προσφέρουν νέες εμπειρίες; Πως μπορεί η πόλη της Αθήνας να αποκτήσει περισσότερους ελεύθερους χώρους; Ποιες λύσεις απαιτούνται ώστε η πρωτεύουσα τα καλοκαίρια να μην είναι ένα καζάνι που βράζει; Και πόσο εφικτός είναι ο στόχος της πόλης των 15 λεπτών; Ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας Στέλιος Κόης απαντά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς είναι να ζεις σε μια κουφάλα βελανιδιάς;

Design / Πώς είναι να ζεις σε μια κουφάλα βελανιδιάς;

Το σπίτι της γλύπτριας Λυδίας Βενιέρη είναι στο Μαρούσι. Μιλάμε γι' αυτό, για τη γειτονιά όπου μεγάλωσε και τους διανοούμενους που πέρασαν από κει. Αλλά και για το πώς μπορείς, όταν χάνεις τα κλειδιά σου, να ζητάς από εκείνα να σε βρουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ο Καπετάν Μιχάλης του Νίκου Καζαντζάκη έγινε ένα αριστουργηματικό graphic novel από τον Pan Pan

Design / Ο Καπετάν Μιχάλης του Νίκου Καζαντζάκη έγινε ένα αριστουργηματικό graphic novel από τον Pan Pan

Το ιστορικό μυθιστόρημα του σπουδαίου Έλληνα λογοτέχνη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα σε έναν εξαιρετικά καλοφτιαγμένο τόμο, σε σχέδιο και σενάριο του Παναγιώτη Πανταζή.
M. HULOT