ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

Ι. Κ. KATSARAS: Η καινοτομία των υλικών

Ι. Κ. KATSARAS: Surfaces & Architecture Facebook Twitter
0

 Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον χώρο των δομικών διακοσμητικών επενδύσεων διαμόρφωσης και εξοπλισμού εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Συγκεντρώνουν εκλεπτυσμένα, κλασικά και μοντέρνα μοτίβα, καινοτόμες υφές και επιφάνειες σε μια ποικιλία από πυρήνες που συνδυάζονται μεταξύ τους για να ανταμώσουν με τις αισθητικές και λειτουργικές απαιτήσεις, τα κόστη και τις απαραίτητες προδιαγραφές. Από τον σχεδιασμό ενός επίπλου μέχρι τη διαμόρφωση ενός πλοίου, ξενοδοχείου, νοσοκομείου, σχολείου, είναι εδώ για να υποστηρίξουν τη μετατροπή ενός αισθητικού και σχεδιαστικού οράματος σε πραγματικότητα. Είναι αντιπρόσωποι των εταιρειών ΑΒΕΤ LAMINATI, HOMAPAL, GRASS. 


Στόχος τους είναι να ενημερώνουν τον αρχιτεκτονικό και κατασκευαστικό κόσμο για τα υλικά και τη σωστή εφαρμογή τους. Προσπαθούν να είναι πρωτοπόροι και να συμβαδίζουν με την εξέλιξη των υλικών. Στο πλαίσιο αυτής της δύσκολης περιόδου λόγω του Covid-19, σχεδίασαν μαζί με την εταιρεία Axis Medical το σύστημα Ιπποκράτης Κινητές - Μονάδες Αρνητικής Πίεσης & ΜΕΘ πλήρως εξοπλισμένες με αντιμικροβιακά υλικά και πιστοποίησαν αντιβακτηριακά θρανία, σε συνεργασία με το παράρτημα Τεχνολογίας & Ξύλου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την εταιρεία Βiocote.

Η παράδοση της δημιουργικότητας και των κατασκευαστών ξεπερνάει κατά πολύ την εποχή μας και φτάνει μέχρι την αρχαιότητα. Ευθύνη της νέας γενιάς είναι να συνεχίσει και να βελτιώσει την αισθητική και την ποιότητα των κατασκευών, είτε αυτές είναι νέες είτε παλιές.


Aκολουθεί συνέντευξη με τις Νανώ και Κατερίνα Κατσαρά.

Νανώ & Κατερίνα Κατσαρά Facebook Twitter
Νανώ & Κατερίνα Κατσαρά

— Τι χρειάζεται για να είναι κάποιος αποτελεσματικός σε ένα πρότζεκτ από άποψη χρόνου και κόστους, χωρίς να κάνει αισθητικούς συμβιβασμούς;

Κάθε νέο έργο είναι για εμάς μια νέα πρόκληση, στην οποία δίνουμε πάντα τον καλύτερό μας εαυτό, ώστε να αποκωδικοποιήσουμε τις ανάγκες του και η φαντασία και τα σχέδια των αρχιτεκτόνων να γίνονται πραγματικότητα στο ακέραιο. Η αποτελεσματικότητα ενός έργου είναι ένα δέντρο συνεργειών και συνεργασιών ανάμεσα στην αρχιτεκτονική μελέτη, τα υλικά και την κατασκευή. Συνεπώς, η εταιρεία μας, από την πλευρά των υλικών, προσπαθεί να αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του κόσμου των αρχιτεκτόνων και της κατασκευής. Από τον σχεδιασμό μέχρι την υλοποίηση, κάθε βήμα μετρά σημαντικά. Αυτό δεν επιτυγχάνεται μόνο με τον παραδοσιακό δειγματισμό, διότι πλέον είναι απαραίτητος ο συγχρονισμός διαδικασιών, υλικών και προσώπων μέχρι να δοθεί το πράσινο φως. Όταν αυτές οι διαδικασίες συνδυάζονται από τον προμηθευτή των υλικών σε συνεννόηση με τον αρχιτέκτονα και τον κατασκευαστή, δημιουργούνται οικονομίες κλίμακας και εξοικονομείται χρόνος. Οι προτάσεις μας για τις επιλογές των υλικών πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές και πιστοποιήσεις, έχουν εφικτούς χρόνους παράδοσης και συμβατό κόστος. Η εμπειρία και η εξέλιξη αυτών των διαδικασιών αποτελούν για την εταιρεία μας τον εμπορικό σκελετό αλλά και την επικοινωνιακή δίοδο με τον αρχιτεκτονικό και κατασκευαστικό κόσμο, που συμβάλλουν στην άρτια απ' όλες τις πλευρές εκτέλεση ενός πρότζεκτ.

— Σε ποιον τομέα εστιάζεται η καινοτομία των υλικών και πώς μπορεί να συνδυαστεί με την εξασφαλισμένη ανθεκτικότητά τους;

Η παγκοσμιοποίηση των αγορών και οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις διευρύνουν και εντείνουν τον ανταγωνισμό, οδηγώντας στην ταχύτερη ανάπτυξη νέων προϊόντων. Ταυτόχρονα, όμως, ζητήματα όπως η οικολογία, η ανακύκλωση, η αειφορία, η πυραντοχή, η ηχομόνωση και η αντιμικροβιακή προστασία τα βρίσκουμε μπροστά μας ολοένα συχνότερα και εντονότερα. Συνεπώς, η καινοτομία των υλικών είναι μια απόλυτα δυναμική κατάσταση που μεταβάλλεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα και τις περισσότερες φορές συσχετίζεται με τα παραπάνω ζητήματα. Για την εξασφάλιση της ανθεκτικότητας αλλά και της πιστότητας - φερεγγυότητας των υλικών η διεθνής αγορά έχει θεσπίσει και συνεχώς ανανεώνει διεθνή πρότυπα που πιστοποιούν την αντοχή των υλικών και των τελικών προϊόντων, ανάλογα με τη χρήση τους. Η εταιρεία μας, με μακροχρόνια παρουσία στην αγορά, συμβάλλει σήμερα αφενός στην ενημέρωση των μελετητικών γραφείων γύρω από την αναγκαία πιστοποίηση, ανάλογα με τη χρήση κάθε προϊόντος (ναυτιλία, χώροι υγείας, εξωτερικές εφαρμογές κ.λπ.), αφετέρου, σε συνεργασία με διεθνή ινστιτούτα, υποβοηθάει ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες να αποκτήσουν διεθνή πιστοποιητικά (πυραντοχή, ηχομόνωση, αντιβακτηριακή προστασία) για τελικά προϊόντα.

Golden Star Ferries Facebook Twitter
High Speed Super Express Golden Star Ferries

— Θα μπορούσατε να μιλήσετε για τα πρότζεκτ που σας κάνουν περήφανους και να εξηγήσετε γιατί;

Η οικογενειακή μας επιχείρηση μπαίνει στην έκτη δεκαετία της δραστηριότητάς της, με την τρίτη γενιά της οικογένειας Κατσαρά να βρίσκεται στο τιμόνι της, φέρνοντας μαζί και ένα διαφορετικό μείγμα τρόπου λειτουργίας, με τις ίδιες όμως αξίες και την ίδια ποιότητα με την οποία λειτουργούμε τα εξήντα αυτά χρόνια. Το προϊοντικό μας μείγμα είναι χωρισμένο σε δέκα διαφορετικά business units που καλύπτουν διάφορες εφαρμογές outfitting. Ο λόγος που έγινε αυτό είναι για να μπορούν ο μελετητής και ο κατασκευαστής, γρήγορα και εύκολα, να επιλέξουν τα υλικά τους ανάλογα με το έργο που μελετούν (π.χ. νοσοκομείο, εκπαιδευτικό ίδρυμα, πλοίο) και μαζί με τη δική μας εμπειρία και εξειδίκευση να προμηθευτούν τα υλικά που θα τους αποφέρουν όλα τα πλεονεκτήματα που αναφέραμε παραπάνω: λειτουργική αποτελεσματικότητα και υψηλή παραγωγικότητα. Κάθε έργο είναι για εμάς σημαντικό, ανεξάρτητα από την κλίμακά του, αλλά, αν έπρεπε να διαλέξουμε κάποιο, θα λέγαμε ότι έχει να κάνει με το ίδιο μας το «σπίτι»! Η εμμονή και επιμονή μας στην ποιότητα και στις υψηλές προδιαγραφές που προσφέρουμε και ο ρόλος μας ως συνδετικού κρίκου μεταξύ του κόσμου της δημιουργίας και της κατασκευής είναι αυτά που μας κάνουν υπεύθυνα περήφανους. Κάνοντας, λοιπόν, μια αναδρομή στο παρελθόν, συναντάμε έργα είκοσι και πλέον ετών στα οποία έχουμε συμμετάσχει και που, μέσω της τεχνικής μας συνδρομής, έχουν πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά με χρήση πιστοποιημένων προϊόντων. Γι’ αυτήν μας την κατάκτηση αισθανόμαστε πολύ περήφανοι, και ατομικά και ως εταιρεία, γιατί αγαπάμε την ευθύνη και πορευόμαστε με υψηλό το αίσθημα αυτό σε κάθε μας συνεργασία.


Σε κάθε business unit θεωρούμε πως έχουμε σημαντικές συμμετοχές σε έργα όπως τα εξής: 1) Health Outfitting: Covid-19, Κλίνες ΜΕΘ με αντιμικροβιακά υλικά, 2) Hotel Outfitting: Robinson Club, Ιεράπετρα, 3) Contract Outfitting: 14 αεροδρόμια Fraport + «Ελ. Βενιζέλος», 4) Exterior Outfitting: Αγία Νάπα, Κύπρος, Αεροδρόμιο Σητείας, 5) Shop Outfitting: Duty Free, υποκαταστήματα ΕΤΕ, Coffee Lab, 6) Marine Outfitting: Golden Star Ferries High Speed.

Μονάδα ΜΕΘ Covid-19 Facebook Twitter
Μονάδα ΜΕΘ Covid-19, Νοσοκομείο Γεννηματάς, Θεσσαλονίκη

— Από την οπτική του επαγγέλματός σας, τι πιστεύετε ότι λείπει από την Ελλάδα για να γίνει πιο όμορφη σε επίπεδο κτιρίων;

Η λαϊκή ρήση λέει ότι «Ο Θεός έφτιαξε την Ελλάδα για τον κόσμο και τοποθέτησε τους Έλληνες στην Ελλάδα». Η παράδοση της δημιουργικότητας και των κατασκευαστών ξεπερνάει κατά πολύ την εποχή μας και φτάνει μέχρι την αρχαιότητα. Ευθύνη της νέας γενιάς είναι να συνεχίσει και να βελτιώσει την αισθητική και την ποιότητα των κατασκευών, είτε αυτές είναι νέες είτε παλιές. Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει σε επίπεδο αρχιτεκτόνων και κατασκευαστών, ούτε σήμερα ούτε χθες. Σε τεχνοκρατικό επίπεδο, χρειάζεται βελτίωση της κρατικής λειτουργίας και ένα πιο φιλικό επενδυτικό περιβάλλον. Ο τρόπος που εμείς πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί και να διατηρηθεί είναι μέσα από τη γνώση, την ευθύνη, τη συνεννόηση και την πίστη στις συνεργασίες. 

Robinson Club Ιεράπετρα Facebook Twitter
Elevator Corridor, Robinson Club Ιεράπετρα
Ι. Κ. KATSARAS: Surfaces & Architecture Facebook Twitter
All Greek to me στο αεροδρόμιο
Ayia Napa Marina Village, Κύπρος Facebook Twitter
Ayia Napa Marina Village, Κύπρος
St.Catherine’s British School, Αθήνα Facebook Twitter
St.Catherine’s British School, Αθήνα
Design
0

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Dexamenes: Ο Νίκος Καραφλός μετέτρεψε ένα οινοποιείο του Μεσοπολέμου σε πολυτελές θέρετρο

Design / Dexamenes: Ο Νίκος Καραφλός μετέτρεψε ένα οινοποιείο του Μεσοπολέμου σε πολυτελές θέρετρο

Ο δημιουργός και ιδιοκτήτης του Dexamenes Seaside Hotel αξιοποίησε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο κρασιών, εστιάζοντας στην εμπειρία της φιλοξενίας μέσα από την τέχνη, το κρασί, τη φύση και τον τοπικό πολιτισμό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Βικτοριανά μανίκια και μικροσκοπικά εσώρουχα: Τα κοστούμια της Holly Waddington για το «Poor Things»

Συνέντευξη / Βικτοριανά μανίκια και μικροσκοπικά εσώρουχα: Τα κοστούμια της Holly Waddington για το «Poor Things»

Η Βρετανή ενδυματολόγος που βραβεύθηκε με Όσκαρ για την εκπληκτική δουλειά της στην ταινία του Γιώργου Λάνθιμου περιγράφει στη LiFO πώς έπλασε τον ενδυματολογικό κώδικα της Μπέλα Μπάξτερ με αφορμή την έκθεση των κοστουμιών της ταινίας στο Μουσείο Μπενάκη.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Green Block of Flats: Η πρώτη παθητική πολυκατοικία στο κέντρο της Αθήνας είναι ένα πρότυπο βιώσιμης αρχιτεκτονικής

ADM 2024: The New Vision / Green Block of Flats: Η πρώτη παθητική πολυκατοικία στο κέντρο της Αθήνας είναι ένα πρότυπο βιώσιμης αρχιτεκτονικής

Το έργο που υλοποίησαν η Hellenic Residences και το αρχιτεκτονικό γραφείο του Αριστείδη Ντάλα συνδυάζει πρωτοποριακή τεχνολογία και σύγχρονη αισθητική.
THE LIFO TEAM
«A Future for the Past» μια έκθεση στο μουσείο Μπενάκη συνδέει την παραδοσιακή μαρμαροτεχνία με το σύγχρονο design

Design / Μια έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη συνδέει την παραδοσιακή μαρμαροτεχνία με το σύγχρονο design

Η Νίκη και η Ζωή Μοσκόφογλου εξερευνούν τη μαγεία του μαρμάρου, συνδέοντας το παρελθόν και το παρόν ενός πολύτιμου υλικού με έργα σύγχρονου design και Τηνιακών μαρμαρογλυπτών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Δημιουργώντας σύγχρονα, βιώσιμα κτίρια που ενθαρρύνουν το ευ ζην των χρηστών-εργαζομένων

ADM 2024: The New Vision / Σύγχρονα, βιώσιμα κτίρια που ενθαρρύνουν το ευ ζην των χρηστών-εργαζομένων

Έχοντας σε προτεραιότητα τη βιώσιμη και αρχιτεκτονική μετεξέλιξη των έργων της, η Hellenic Properties συνεχίζει να επενδύει με προσήλωση και αφοσίωση στον πράσινο χαρακτήρα των έργων της, κάτι που αποδεικνύεται από τις πιστοποιήσεις με το διεθνές πρότυπο LEED.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
Ίμπιζα- Κάιρο- Σενζέν: Το ελληνικό γραφείο Minas Kosmidis Architects εξασκεί το εκλεκτικό του ύφος σε τρεις πόλεις-σταθμούς

ADM 2024: The New Vision / Ίμπιζα- Κάιρο- Σενζέν: Το ελληνικό γραφείο Minas Kosmidis Architects εξασκεί το εκλεκτικό του ύφος σε τρεις πόλεις-σταθμούς

Με έργα σε απροσδόκητα μέρη του πλανήτη, οι Minas Kosmidis Architects δημιουργούν, με επίκεντρο τις καθαρές γραμμές, τις εκάστοτε πολιτιστικές επιρροές και τα εκλεκτικά στοιχεία, με στόχο μια πολυαισθητηριακή εμπειρία κατοίκησης.
ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ