Anora: Η ρεαλιστική «Pretty Woman» του Σον Μπέικερ

ANORA Facebook Twitter
Το ταλέντο της Μάντισον και το γούστο του Μπέικερ διατηρούν υψηλό το ενδιαφέρον και την ευαισθησία που κρύβεται πίσω από τον παραλογισμό.
0

H ΑΝΟΡΑ ΤΟΥ ΤΙΤΛΟΥ είναι μια συνοδός που προτιμά το υποκοριστικό Άνι για να απομακρυνθεί όσο μπορεί περισσότερο από τις ουζμπεκικές ρίζες της γιαγιάς που τη μεγάλωσε.

Σεξεργάτρια σε strip club στο Μανχάταν, μένει με την αδελφή της στο ταπεινό Μπράιτον Μπιτς, διεκδικεί δυναμικά τα χρήματα και τα δικαιώματά της, τη λέει στο αφεντικό και τις ενοχλητικές συναδέλφους της και ξεχωρίζει τις καλόκαρδες, και πέφτει στην περίπτωση ενός 20χρονου Ρώσου γόνου ολιγαρχών, που τη γουστάρει, τη νοικιάζει για μια εβδομάδα με πάρτι και σεξ, και πάνω στην τρέλα τους, της προτείνει γάμο στο ξεφάντωμά τους στο Λας Βέγκας.

Μετά από εύλογη αν και σύντομη παύση δισταγμού εκείνη δέχεται, ο Ιβάν δεν το λέει στους γονείς του που σιχαίνεται, όπως ισχυρίζεται, εκείνοι το μαθαίνουν, βάζουν τα πρωτοπαλίκαρα από την Αρμενία, που προφανώς δεν φυλάνε σωστά τον μικρό, να ακυρώσουν το γάμο, και όταν η κατάσταση δεν πάει κατ’ ευχήν, αποφασίζουν να πετάξουν από τη Μόσχα στην Αμερική για να τακτοποιήσουν ακόμη μια απερίσκεπτη ζαβολιά του κακομαθημένου κανακάρη.

Η Ανόρα γίνεται μια ακόμη συναρπαστική, ευάλωτη και winning ηρωίδα στην πινακοθήκη του, και η εκπληκτική Μάικι Μάντισον, γνωστή από το τηλεοπτικό Better Things και τον μικρό της ρόλο στο Κάποτε στο Χόλιγουντ του Ταραντίνο, αιχμαλωτίζει με την ωμή ενέργεια και την ικανότητά της να αλλάζει ταχύτητες, εγκλωβισμένη στο σύμπλεγμα ταξικής και κοινωνικής κατωτερότητας που αναγκαστικά τη διακατέχει.

Ο Σον Μπέικερ φτιάχνει ταινίες για συγκεκριμένο περιβάλλον, επενδύοντας με αφοσίωση και λεπτομέρεια στους χαρακτήρες που το κατοικούν, λες και εκείνοι βρίσκονταν πάντα εκεί, αγνοώντας πως υπάρχει σκηνοθέτης που τους κατευθύνει.

Anora Facebook Twitter
Από αριστερά: οι Vache Tovmasyan, Mark Eydelshteyn, Sean Baker, Mikey Madison, Jurij Borisov και Karren Karagulian στο photocall της ταινίας «Anora». Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image

Η Ανόρα γίνεται μια ακόμη συναρπαστική, ευάλωτη και winning ηρωίδα στην πινακοθήκη του, και η εκπληκτική Μάικι Μάντισον, γνωστή από το τηλεοπτικό Better Things και τον μικρό της ρόλο στο Κάποτε στο Χόλιγουντ του Ταραντίνο, αιχμαλωτίζει με την ωμή ενέργεια και την ικανότητά της να αλλάζει ταχύτητες, εγκλωβισμένη στο σύμπλεγμα ταξικής και κοινωνικής κατωτερότητας που αναγκαστικά τη διακατέχει, μέχρι το υπέροχο φινάλε στο αυτοκίνητο, με τον αγαπημένο που δεν διανοήθηκε πως μπορεί να βρει.

Αν η Disney, διά της τότε θυγατρικής της Touchstone Pictures, είχε τολμήσει να γυρίσει το Pretty Woman πιο ρεαλιστικά και λιγότερο «φανταστικά», σύμφωνα με το αρχικό σενάριο που απορρίφθηκε με συνοπτικές και αυθαίρετες διαδικασίες studio επιβολής, δεν θα αποκτούσε ποτέ την υγιή εικόνα που έφτασε να εμπνέει κοριτσίστικα όνειρα (δεν έχουν ιδέα για το αρχαιότερο επάγγελμα, αν ρωτήσετε), σίγουρα δεν θα έκανε την αστρονομική εμπορική επιτυχία που γνώρισε, και τελικά δεν θα μάθουμε ποτέ ποια θα ήταν η συνέχεια στην καριέρα της Τζούλια Ρόμπερτς με έναν ρόλο σαφώς πιο ανόθευτο και αντιπαθή.

Αντιστρέφοντας τις ηλικίες, η Άνι πιάνει την καλή με τον νεαρότερο Ιβάν, εν γνώσει της εκμεταλλεύεται την παρορμητική ανωριμότητά του (κάνει τούμπες όταν τη βλέπει, παίζει βινετοπαιχνίδια στα ενδιάμεσα), κρύβει τα όποια αισθήματα τρέφει πίσω από το όνειρο της απόδρασης από την αδιέξοδη ανέχεια, και ορμά σαν ταύρος σε υαλοπωλείο όταν απειλούν να της χαλάσουν το παραμύθι οι μπράβοι, κλωτσώντας και ουρλιάζοντας σαν να βλέπει ένα ζωντανό εφιάλτη, και με άφαντο το έτερον ήμισυ, σαν τον μπέμπη που τρέμει μπροστά στην προοπτική να πάει τσακωτός πίσω στο γκουλάγκ και να πρέπει να τον εξευτελίσει η δράκαινα μάνα του.

Από τη μέση κι έπειτα, το Anora εξελίσσεται σε τρελή κωμωδία, κάτι ανάμεσα σε Safdies και screwball του Μπογκντάνοβιτς και των παλιότερων μετρ του είδους που ειδικεύονταν σε αδιέξοδες σχέσεις πάμπλουτων με φτωχές, κάπως ασυμμάζευτη σε έκταση, που φαντάζομαι πως ο Μπέικερ το επιδιώκει για να προσθέσει αρρυθμία στο άναρχο χάος που προκαλείται από αλυσιδωτές αντιδράσεις. Το ταλέντο της Μάντισον και το γούστο του Μπέικερ διατηρούν υψηλό το ενδιαφέρον και την ευαισθησία που κρύβεται πίσω από τον παραλογισμό.

Οθόνες
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ MICHAEL DOUGLAS

Οθόνες / Μάικλ Ντάγκλας: Το ήσυχο αντίο ενός ανήσυχου σταρ

«Nepo baby» πριν καν υπάρξει ο όρος, ο Μάικλ Ντάγκλας βρήκε τη δική του φωνή μέσα από ρόλους που σφράγισαν το Χόλιγουντ, φτάνοντας σε μια καριέρα έξι δεκαετιών γεμάτη σκαμπανεβάσματα και δυνατές στιγμές.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
TAINIES

Οθόνες / Ο ανανεωμένος Superman και 6 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Ένας υπερήρωας, μερικοί επικίνδυνοι καρχαρίες, ένα αμερικανικό ρομαντικό δράμα, μπόλικος σουρεαλισμός και γαλλικό chanson: Το κινηματογραφικό μενού της εβδομάδας έχει από όλα - Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
Superman: Ένα αβαρές επεισόδιο κυριακάτικου cartoon

Oθόνες / Superman: Ένα αβαρές επεισόδιο κυριακάτικου καρτούν

Υπερφορτωμένο, κατά διαστήματα απολαυστικό, με μια τετράποδη προσθήκη που θα κάνει τους ζωόφιλους να γαβγίζουν από χαρά, το «Superman» του Τζέιμς Γκαν δεν προσποιείται πως θέλει να προσφέρει τίποτα παραπάνω από δύο ευχάριστες ώρες στο σινεμά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Η πρώτη ταινία του αναγεννημένου διευρυμένου σύμπαντος της DC, ο υβριδικός μεταμεσονύκτιος χαβαλές του «Dangerous Animals» και το χιτσκοκικό «Spellbound», με την ονειρική σεκάνς ανθολογίας που σχεδίασε ο Σαλβαδόρ Νταλί, ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Νύχτα Αγωνίας: Το trendy δράμα του Χίτσκοκ με τη συμμετοχή του Νταλί

Οθόνες / Νύχτα Αγωνίας: Το trendy δράμα του Χίτσκοκ με τη συμμετοχή του Νταλί

Ο μεγαλοπαραγωγός Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ επιθυμούσε ένα trendy δράμα για την ψυχανάλυση, ενώ ο Άλφρεντ Χίτσκοκ γύρισε άλλο ένα θρίλερ για το σεξ, την ερωτική επιθυμία και τον ρόλο μιας δυναμικής γιατρού, απροστάτευτης σε ένα σεξιστικό ανδροκρατούμενο μικρόκοσμο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αναγέννηση του Jurassic World με ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικά αναχρονιστική

Οθόνες / Jurassic World: Ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικό πισωγύρισμα

Ο Κόλιν Τρεβόροου ξεκίνησε δυνατά τη δεύτερη τριλογία του Jurassic σύμπαντος και την έστειλε στον αγύριστο ή περίπου στη μέση του πουθενά, με τους τροποποιημένους δεινοσαύρους αδέσποτους, οπλισμένους κι επικίνδυνους, σε ένα φινάλε με οικολογικές κορόνες, πανηγυρικά χαοτικό, ψευδεπίγραφα απειλητικό και, εν τέλει, εξαιρετικά ανιαρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Οθόνες / Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Ο Μπραντ Πιτ, σε έναν μεγαλειώδη αναχρονισμό σε σύγκριση με τους ζορισμένους άνδρες του σύγχρονου κινηματογράφου, παίζει την ψυχούλα που όλοι φανταζόμαστε στο «F1», έναν (καθόλου σκοτεινό) ιππότη της ασφάλτου, ριψοκίνδυνο για το fun της ιστορίας, σε πλήρη έλεγχο της κατάστασης, πιστό στο σχεδόν ερωτικό του ραντεβού με τον φακό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 κινηματογραφικές προβολές-events που δεν πρέπει να χάσετε φέτος το καλοκαίρι

Οθόνες / 10 θρυλικές ταινίες που θα δούμε φέτος στα θερινά

Πέρα από τις ταινίες της διανομής, το καλοκαίρι διεξάγονται events, φεστιβάλ κaι αφιερώματα που (επανα)συστήνουν θησαυρούς από το κινηματογραφικό παρελθόν. Επιλέγουμε μια προβολή από δέκα τέτοιες δράσεις, στις οποίες κάθε σινεφίλ αξίζει να χτυπήσει κάρτα. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ