Είναι πολλοί οι Φρανκενστάιν

Πόσους Φρανκενστάιν γνωρίζεις; Facebook Twitter
Ο Τζέικομπ Ελόρντι στον πρωταγωνιστικό ρόλο του «Φρανκενστάιν» του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο.
0

Αυτές τις μέρες προστέθηκε στον κατάλογο του Netflix το έργο ζωής του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, η μεταφορά του εμβληματικού μυθιστορήματος της Μέρι Σέλεϊ «Φρανκενστάιν». Δικαίως τοποθετημένο στο Έβερεστ του λογοτεχνικού τρόμου αλλά και της επιστημονικής φαντασίας, το μυθιστόρημα μίλησε για την ανθρώπινη ματαιοδοξία, για τα όρια της επιστήμης, για την επίκτητη φύση του κακού και τη σημασία της ανατροφής και, βέβαια, για τη σύγκρουση του δημιουργήματος με τον δημιουργό του – στις σελίδες του εντοπίζουμε (και) μια συναρπαστική θεολογική διάσταση.

Δύο μεγάλες παρεξηγήσεις συνοδεύουν τις γνώσεις του ευρύτερου κοινού για τον μύθο του Φρανκενστάιν. Η μία είναι ότι Φρανκενστάιν ονομάζεται το «τέρας», ενώ Φρανκενστάιν είναι το όνομα του επιστήμονα. Η δεύτερη ότι η Σέλεϊ δεν κάνει λόγο για «Τέρας», αλλά για «Πλάσμα» – έχει σημασία πότε και από ποιους αποκαλείται «τέρας» στο βιβλίο. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως, υπό μια έννοια, το Πλάσμα είμαστε εμείς, που τα βάζουμε με τον δημιουργό μας, τον Θεό, ο οποίος, απογοητευμένος, έστρεψε το βλέμμα αλλού και μας άφησε να πορευτούμε αβοήθητοι σ’ αυτόν τον κόσμο, αναζητώντας μάταια την αγάπη και πασχίζοντας να διαμορφώσουμε την ηθική. 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως, υπό μια έννοια, το Πλάσμα είμαστε εμείς, που τα βάζουμε με τον δημιουργό μας, τον Θεό, ο οποίος, απογοητευμένος, έστρεψε το βλέμμα του αλλού και μας άφησε να πορευτούμε αβοήθητοι σ’ αυτόν τον κόσμο.

Άπειρες οι ταινίες που ενέπνευσε άμεσα ή έμμεσα ο μύθος του Φρανκενστάιν, με το Πλάσμα να αριθμεί αμέτρητες κινηματογραφικές εμφανίσεις, σε κάθε πιθανή και απίθανη παραλλαγή. Κατά καιρούς έχει μονομαχήσει με τον Δράκουλα, τον Δεινόσαυρο (!) και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις, έχει κάνει γκεστ εμφανίσεις σε τηλεοπτικά καρτούν, έχει αποτελέσει δημοφιλή επιλογή ως κουστούμι για το Halloween. Με αφορμή την κυκλοφορία του κατά Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο Frankenstein, ανατρέχουμε σε δέκα κινηματογραφικές εκδοχές του μέσα στις δεκαετίες, τις οποίες αξίζει να αναζητήσετε.  

Frankenstein (1910)

Η πρώτη διασκευή του μυθιστορήματος της Σέλεϊ ήρθε από τα Edison Studios και διευκρινίζει από την αρχή ότι είναι ελεύθερη – έχει και κάτι από «Τζέκιλ και Χάιντ», όπως θα διαπιστώσετε καθώς φτάνετε στο φινάλε. Τα εφέ της δημιουργίας του τέρατος παραμένουν μέχρι σήμερα αποκρουστικά και υπογραμμίζουν τη βασική αρετή της παρακολούθησης ταινιών εκείνης της περιόδου: εστιάζουμε λιγότερο στο τι γίνεται και περισσότερο στο «πώς» γίνεται, «πώς» το γύρισαν – άρα στην κατασκευή, και ως εκ τούτου η προβολή έχει (και) εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την ταινία αποκατεστημένη εδώ, θα πάρει μόλις δώδεκα λεπτά από τον χρόνο σας.

Frankenstein (1931)

Ιt’s alive! 10 Φρανκενστάιν της μεγάλης οθόνης Facebook Twitter
Μπόρις Καρλόφ και Μέριλιν Χάρις

Aν και φαινομενικά η ταινία στέκεται περισσότερο στην ανάγκη οριοθέτησης της επιστήμης, στην πορεία ο Τζέιμς Γουέιλ καθιστά σαφές ότι η πατρική εγκατάλειψη και η απουσία καθοδήγησης, φροντίδας και κατανόησης είναι εκείνη που οδηγεί στις πιο βίαιες πράξεις του Πλάσματος, καθώς και ότι το πιο τρομακτικό τέρας από όλη την πινακοθήκη τεράτων της Universal μαζί είναι ο θυμωμένος όχλος. Άπειρες δημιουργίες επικαλέστηκαν τον τρόπο που σχεδιάστηκε το Πλάσμα για τις ανάγκες της ταινίας, άπειροι και οι δημιουργοί που επηρεάστηκαν από την τελευταία, από τον Βίκτορ Ερίθε του «Πνεύματος του μελισσιού» ως τον Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο.

Bride of Frankenstein (1935)

Ιt’s alive! 10 Φρανκενστάιν της μεγάλης οθόνης Facebook Twitter
Έλσα Λάντσεστερ και Μπόρις Καρλόφ

Το γεγονός ότι η βασική ατραξιόν εμφανίζεται μόλις για λίγα λεπτά στο τέλος δεν είναι το πιο παράδοξο στοιχείο αυτού του τολμηρού, αταξινόμητου, άπταιστου υβριδίου ειδών και υποδείγματος τονικών εναλλαγών. Οι (όχι και τόσο) συγκαλυμμένες κουίρ απολήξεις, τα διαρκή ευρήματα, η αμφιθυμία της στάσης του δημιουργού έναντι της ιδιοσυγκρασιακής φιγούρας του δόκτορος Πρετόριους, η αντι-πατριαρχική διάθεση, η επιλογή να υποδυθεί η Έλσα Λάντσεστερ τόσο τη συγγραφέα Μέρι Σέλεϊ όσο και τη «Nύφη» του τίτλου, που προσθέτει μια μεταμοντέρνα διάσταση στα δρώμενα, και πολλά ακόμα, που δεν μας παίρνει ο χώρος να αναφέρουμε, τοποθετούν το παρόν ανάμεσα στις κορυφές των απανταχού b-movies.  

The Curse of Frankenstein (1957)

Καθώς η Universal είχε ξεζουμίζει τα τέρατά της με αμέτρητες συνέχειες και crossovers και η δημοτικότητά τους είχε προσεγγίσει το ναδίρ, η βρετανική Hammer ήρθε για να τα αναστήσει, ξεκινώντας από τον μύθο του Φρανκενστάιν. Tα εύσημα αξίζει ο Τέρενς Φίσερ, ένας δημιουργός που πρόσεχε το κάδρο του μέχρι τελευταίας σπιθαμής, εισήγαγε μια χρωματική παλέτα που πολλοί μιμήθηκαν –ο Μάριο Μπάβα ήταν ένας από αυτούς, κι ας μην υπήρξε ποτέ επίσημη παραδοχή– και σύστησε το δίδυμο Κρίστοφερ Λι και Πίτερ Κάσινγκ που θα καθόριζε τον κατάλογο της εταιρείας και το σινεμά του φανταστικού γενικότερα.  

Young Frankenstein (1973)

Ιt’s alive! 10 Φρανκενστάιν της μεγάλης οθόνης Facebook Twitter
Ο Μελ Μπρουκς (αριστερά) σκηνοθέτησε τους Πίτερ Μπόιλ (δεύτερος από αριστερά), Μάρτι Φέλντμαν, Τζιν Γουάιλντερ και Τέρι Γκαρ στην κωμική ταινία «Young Frankenstein», μια παρωδία του κλασικού μυθιστορήματος της Μέρι Σέλεϊ. ©1974 Twentieth Century-Fox Film Corporation

Μια βασική διαφορά της παρωδίας του Μελ Μπρουκς από την εξέλιξη του είδους έγκειται στην κατασκευή: οποιοδήποτε κάδρο της ταινίας τίποτα δεν έχει να ζηλέψει από εκείνα του Τζέιμς Γουέιλ. Κατά τα άλλα, το «Young Frankenstein» κερδίζει με το σπαθί του μια θέση στο πάνθεον της κινηματογραφικής κωμωδίας, διαθέτοντας άπειρες σκηνές ανθολογίας, όπως η συνάντηση του Πλάσματος με τον τυφλό Τζιν Χάκμαν ή η εκτέλεση του «Puttin on’ the Ritz» από τους Τζιν Γουάιλντερ και Πίτερ Μπόιλ. Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ ο Μελ Μπρουκς δίνει στο Πλάσμα και στον δημιουργό του τη συμφιλίωση που η Μέρι Σέλεϊ τούς στέρησε.

Flesh for Frankenstein (1973)

Ιt’s alive! 10 Φρανκενστάιν της μεγάλης οθόνης Facebook Twitter
Ούντο Κίερ, Ντάλια ντι Λαζάρο και Άρνο Γιούργκινγκ

Γεννημένο εντός της καλλιτεχνικής φωλιάς του Άντι Γουόρχολ, το «Flesh for Frankenstein» του Πολ Μόρισεϊ αξιοποιεί την εξωγήινη, ηδονική, πανσεξουαλική περσόνα του Ούντο Κίερ για να εξαπολύσει ένα βλάσφημο θέαμα εξωφρενικής, γλαφυρής βίας, μια camp επίθεση στο καλό γούστο που κυκλοφόρησε σε τρισδιάστατη εκδοχή στην εποχή της, με τους ανυποψίαστους θεατές να δέχονται σπλάχνα κατακέφαλα. Προτιμάται δίχως συζήτηση το «Blood for Dracula» της επόμενης χρονιάς, ωστόσο η ταινία ενδείκνυται για κυνηγούς του καλού trash σινεμά. 

Frankenweenie (1984)

Ιt’s alive! 10 Φρανκενστάιν της μεγάλης οθόνης Facebook Twitter
Σέλι Ντιβάλ, Μπάρετ Όλιβερ, Ντάνιελ Στερν και o Σπάρκι

Η μικρού μήκους live-action απόπειρα του Τιμ Μπάρτον δίνει πολύ πιο αγαθά κίνητρα στον «επιστήμονα» – πρόκειται για ένα αγόρι που θέλει απλώς να επαναφέρει στη ζωή τον αγαπημένο του σκύλο, τον οποίο πάτησε αυτοκίνητο. Η ταινία φάνηκε πολύ παράξενη στους ιθύνοντες της Disney και οδήγησε στην απόλυση του Mπάρτον από το στούντιο. Χρόνια μετά ο σκηνοθέτης, καταξιωμένος πια, θα επέστρεφε στον «Frankenweenie» και θα τον διασκεύαζε σε ένα ωραιότατο μεγάλου μήκους stop-motion animation με εξομολογητικό χαρακτήρα, όπου εξηγείται με αρκετή δόση αυτοκριτικής γιατί κάποια μπαρτονικά κινηματογραφικά πειράματα πετυχαίνουν και άλλα όχι.

Frankenstein Unbound (1990)

Mεγάλη «επιτυχία» των πρώτων χρόνων της εγχώριας ιδιωτικής τηλεόρασης, το «Frankenstein Unbound» σηματοδότησε την επιστροφή του Ρότζερ Κόρμαν στη σκηνοθεσία μετά από απουσία ετών και έφερε ένα μικρό twist στον μύθο του Φρανκενστάιν, με επιστήμονα από το μέλλον να ταξιδεύει στο παρελθόν και να γνωρίζει τον μεγαλομανή ομόλογό του – ιδεώδης Φρανκενστάιν ο Ραούλ Τζούλια. Ίσως ο Κόρμαν να μην ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να διαχειριστεί τη μεταμοντέρνα διάσταση του εγχειρήματος και τον άμεσο, διαλεκτικό συσχετισμό παρόντος και παρελθόντος, ωστόσο η ταινία παραμένει μια αξιόλογη επιστροφή στις μέρες της δόξας του, όταν γύριζε διασκευές του Πόε και επιδείκνυε μεγαλύτερη επιμέλεια σε κάθε τομέα της κατασκευής.

Mary Shelley’s Frankenstein (1994)

Ιt’s alive! 10 Φρανκενστάιν της μεγάλης οθόνης Facebook Twitter
Ο Ρόμπερτ ντε Νίρο στον ρόλο του «Φρανκενστάιν» στην ταινία του Κένεθ Μπράνα.

Γεννημένος στον απόηχο της επιτυχίας του «Δράκουλα» του Κόπολα, που εδώ εκτέλεσε χρέη παραγωγού (και κατέληξε να διαφωνήσει με τον σκηνοθέτη του), ο κατά Κένεθ Μπράνα «Φρανκενστάιν» είναι πιο πιστός στο μυθιστόρημα από άλλες διασκευές, μα, για κάποιους αρμοστά, πέφτει θύμα της σκηνοθετικής μεγαλομανίας του σκηνοθέτη του, που εσφαλμένα καταλήφθηκε από το πνεύμα του δρος Φρανκενστάιν όχι μόνο μπροστά αλλά και πίσω από τον φακό – διάολε, χρησιμοποιεί γερανό ακόμα και για σκηνές όπου ένας χαρακτήρας απλώς πηγαίνει να ανοίξει την πόρτα του δωματίου. Ενδιαφέρουσα και κατά διαστήματα συναρπαστική αποτυχία, πάντως, με ατού της έναν (όπως πάντα) προσηλωμένο Ρόμπερτ ντε Νίρο και τις οπερετικές συνθέσεις του Πάτρικ Ντόιλ. 

Gods and Monsters (1998)

Για το τέλος αφήσαμε μια πιο ιδιαίτερη επιλογή, που αφορά τον κινηματογραφικό «Φρανκενστάιν». O Mπιλ Κόντον εγκαινιάζει την κινηματογραφική συνεργασία του με τον Ίαν ΜακΚέλεν, δίνοντας στον τελευταίο τον καλύτερο ρόλο της ζωής του, εκείνον του Τζέιμς Γουέιλ, γκέι σκηνοθέτη του «Φρανκενστάιν» και της «Νύφης του Φρανκενστάιν» που αναφέραμε παραπάνω, σε μια ταινία που καταγράφει τις τελευταίες μέρες του, εμπλουτίζει την ερμηνεία εκείνων των δημιουργιών και αναδεικνύει τον τραγικό τρόπο με τον οποίο οι «θεοί» της σκηνοθεσίας κρύβουν μέσα στις ταινίες τους τα «τέρατα» που τους βασανίζουν. Στο αξέχαστο φινάλε της υπογραμμίζει πως όλοι μας φοβόμαστε να δείξουμε το κρυμμένο «Πλάσμα» μέσα μας, μην τυχόν και γνωρίσουμε τη οργή του όχλου, και ότι τη φοβία μας αυτή μπορούν να την ξεκλειδώσουν το σινεμά και οι φίλοι. 

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Είναι σαν να κάνεις τον Δράκουλα χορτοφάγο»: Γιατί το σέξι τέρας του Φρανκενστάιν που παίζει ο Τζέικομπ Ελόρντι είναι λάθος

Οθόνες / Γιατί το σέξι τέρας του νέου «Φρανκενστάιν» είναι λάθος

Στη διασκευή του κλασικού μυθιστορήματος της Μέρι Σέλεϊ από τον Γκιγιέρμο ντελ Τόρο πρωταγωνιστεί ο «εξωφρενικά όμορφος» Τζέικομπ Ελόρντι στον ρόλο του τέρατος – πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα μια ταινία χωρίς ειρμό. 
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερρίκος Λίτσης: «Συνηθίσαμε να βλέπουμε τρομοκρατικές επιθέσεις»

Οθόνες / Ερρίκος Λίτσης: «Τρώμε ποπκόρν και βλέπουμε να ρίχνουν πυραύλους»

Ο Ερρίκος Λίτσης πρωταγωνιστεί στην «Τελευταία κλήση», ένα αστυνομικό θρίλερ βασισμένο στην υπόθεση του Σορίν Ματέι, τη συγκλονιστική ιστορία ομηρίας με τραγική κατάληξη. Ο αγαπημένος ηθοποιός μιλά για την ταινία αλλά και τους καιρούς που ζούμε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πλαστικό και υπογονιμότητα: Το ντοκιμαντέρ The Plastic Detox στο Netflix μας καλεί να αποτοξινωθούμε άμεσα

Οθόνες / Αν θες να κάνεις παιδί, κόψε τα πλαστικά

Στο ντοκιμαντέρ The Plastic Detox στο Netflix, μια Αμερικανίδα επιδημιολόγος συναντά ζευγάρια που αγωνίζονται να κάνουν παιδί και τους ζητά να περιορίσουν δραστικά την έκθεση τους στα πλαστικά. Τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά.
THE LIFO TEAM
Οι πιο χοτ σειρές που έρχονται αυτή την άνοιξη

Οθόνες / Οι πιο χοτ σειρές που έρχονται αυτή την άνοιξη

Οι πρεμιέρες στη μικρή οθόνη φέρνουν μαζί τους μεγάλα ονόματα και ακόμη μεγαλύτερο hype: από την τρίτη σεζόν του «Euphoria​​​​​​​» με τη Ζεντέγια και τον Τζέικομπ Ελόρντι μέχρι το «Margo’s Got Money Troubles​​​​​​​» με τις Νικόλ Κίντμαν και Μισέλ Φάιφερ.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Oscars 2026: Μπηχτή στην αλαζονεία, τιμή σε έναν σπουδαίο δημιουργό

Οθόνες / Oscars 2026: Μπηχτή στην αλαζονεία, τιμή σε έναν σπουδαίο δημιουργό

Φέτος, το Χόλιγουντ υπερασπίστηκε το μεγάλο σινεμά του Πολ Τόμας Άντερσον που αγαπά εξίσου τους χαρακτήρες και την πλοκή, τα genres και την κουλτούρα της αίθουσας, τη σάτιρα και το horror χωρίς αγκυλώσεις, τη συγκίνηση και το θέαμα χωρίς ενοχές.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ναταλία Γερμανού: «Εγώ έτσι είμαι, τα λέω τσεκουράτα»

Οι Αθηναίοι / Ναταλία Γερμανού: «Εγώ έτσι είμαι, τα λέω τσεκουράτα»

Έγινε δημοσιογράφος επειδή της το πρότεινε ο πατέρας της. Περιοδικά, ραδιόφωνο, τηλεόραση, πέρασε από όλα όπως πέρασε και από το ελληνικό τραγούδι. Δεν πιστεύει στην αυτοαναφορική τηλεόραση ούτε στις «πεσιματικές» συνεντεύξεις. Η Ναταλία Γερμανού αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
M. HULOT
«Ποιος θέλει να δει μια ταινία για έναν κόσμο που φλέγεται;»

Pulp Fiction / «Ποιος θέλει να δει μια ταινία για έναν κόσμο που φλέγεται;»

Η ταινία του Πολ Τόμας Άντερσον «Μια μάχη μετά την άλλη» αναμένεται να σαρώσει στις σημαντικές κατηγορίες των Όσκαρ. Ποιο είναι το ιδιαίτερο στίγμα των ταινιών του; Με ποια υλικά έφτιαξε ο Άντερσον το νέο (για πολλούς) αριστούργημά του;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Λάιζα Μινέλι: Η εξωφρενική ζωή της μέσα από τη νέα αυτοβιογραφία της

Βιβλίο / Λάιζα Μινέλι: Η εξωφρενική ζωή της μέσα από τη νέα αυτοβιογραφία της

Προτού πεθάνει μόνη της σε ένα μπάνιο ξενοδοχείου σε ηλικία 47 ετών, η Τζούντι Γκάρλαντ κληροδότησε στην κόρη μια διά βίου εξάρτηση από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά και μια τάση να ερωτεύεται γκέι άνδρες.
THE LIFO TEAM
Οι αδελφοί Λιμιέρ ως πρωτοπόροι του σινεμά αλλά και του TikTok

Οθόνες / Οι αδελφοί Λιμιέρ ως πρωτοπόροι του σινεμά αλλά και του TikTok

Ένα νέο ντοκιμαντέρ που κάνει πρεμιέρα στο MoMA της Νέας Υόρκης στο τέλος του μήνα αποκαλύπτει τη συναρπαστική, προφητική και πολυδιάστατη φύση των ταινιών μικρού μήκους των Λιμιέρ στα τέλη του 19ου αιώνα.
THE LIFO TEAM
Γιώργος Κατσαρός: Ένας ρεμπέτης, φαινόμενο μνήμης και αντοχής

Ντοκιμαντέρ / Γιώργος Κατσαρός: Ένας ρεμπέτης, φαινόμενο μνήμης και αντοχής

Το ντοκιμαντέρ «Στην Αμερική σαν πήγα» των Αργύρη Θέου και Άγγελου Κοβότσου αφηγείται τη συναρπαστική ιστορία του Έλληνα μουσικού και παράλληλα την ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού και συνολικά των Ελλήνων μεταναστών και της ομογένειας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιατί ’ναι μαύρα τα βουνά;

Κρίστοφερ Κινγκ / Ένας «ξένος» ξέρει τα ελληνικά χωριά καλύτερα από εμάς

Στο ντοκιμαντέρ «Γιατί ’ναι μαύρα τα βουνά;» ο Αμερικανός συλλέκτης και ερευνητής Κρίστοφερ Κινγκ διασχίζει το ελληνικό τοπίο απ’ άκρη σ’ άκρη και καταγράφει όσα δεν φτάνουν στις μεγάλες πόλεις. Μαζί με την Κατερίνα Καφεντζή, υπεύθυνη για την έρευνα και την αρχισυνταξία του ντοκιμαντέρ, μίλησαν στη LifO.
M. HULOT
ΕΠΕΞ «Ζούμε ανάμεσά σας»

Οθόνες / Ένα ντοκιμαντέρ για να γίνει ορατή μια νόσος “αόρατη”

H Μαρία Κατσικαδάκου (Cyber) μιλά με ζέση αλλά και χιούμορ για το βιωματικό DIY ντοκιμαντέρ της για τον διαβήτη, του οποίου η πρώτη προβολή θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 επιλογές από το 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (5-15/3)

Οθόνες / 10 ταινίες που ξεχωρίσαμε από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τιμά με Χρυσό Αλέξανδρο τον Μπιλ Μόρισον και τη Βουβούλα Σκούρα, υποδέχεται τη Ζιλιέτ Μπινός και ξεδιπλώνει ένα πλούσιο πρόγραμμα με αφιερώματα, διεθνείς συμμετοχές και δυνατές ιστορίες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κώστας Μπακιρτζής: «Στα λερωμένα καθίσματα και στους τοίχους του Βίλμα έχουν αποτυπωθεί ιστορίες έρωτα και πάθους»

Οθόνες / «Τα λερωμένα καθίσματα του "Βίλμα" λένε ιστορίες έρωτα και πάθους»

Οι Κώστας Μπακιρτζής και Κωστής Σταμούλης μιλούν για τον τελευταίο κινηματογράφο ερωτικών ταινιών λίγο πριν από την πρεμιέρα της ταινίας «Βίλμα: Το τελευταίο αντίο» στο 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μποέμ ζωή της πρώτης Νύφης του Φρανκενστάιν

Culture / Η μποέμ ζωή της πρώτης Νύφης του Φρανκενστάιν

Παρότι εμφανίστηκε στην οθόνη για λιγότερο από τρία λεπτά, η ερμηνεία της Elsa Lanchester άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία του κινηματογραφικού τρόμου, ενώ η ίδια έζησε μια αντισυμβατική, μποέμ ζωή στο Λονδίνο και το Χόλιγουντ του 20ού αιώνα.
THE LIFO TEAM
Οι Callas έφτιαξαν μια DIY οδύσσεια τσέπης

Οθόνες / Η νέα ταινία των The Callas είναι μια DIY οδύσσεια τσέπης

Με την πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία τους ο Λάκης και ο Άρης Ιωνάς γύρισαν μια ιστορία γυναικείας αλληλεγγύης, περιέργειας και αγάπης για το «ξένο» με χιούμορ, που ξεπερνά τα όρια της παραδοσιακής αφήγησης.
M. HULOT