Δασκαλάκης: Θα είχαμε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς στην Ελλάδα χωρίς μέτρα για τον κορωνοϊό

Δασκαλάκης: Θα είχαμε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς στην Ελλάδα χωρίς μέτρα για τον κορωνοϊό Facebook Twitter
ΑΠΕ/ΜΠΕ
7

Σε δεκάδες χιλιάδες θα έφταναν οι νεκροί στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό, αν δεν λαμβάνονταν μέτρα και εφαρμοζόταν η στρατηγική για την ανοσία της αγέλης, εκτίμησε ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης. Και αυτό, θα ήταν το «καλό» σενάριο.

Ο καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ τόνισε ότι ήταν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι λήφθηκαν νωρίς μέτρα περιορισμού στην Ελλάδα. Σε ερώτηση για το τι θα είχε συμβεί αν η χώρα μας είχε επιλέξει τη στρατηγική της «ανοσίας της αγέλης», η εκτίμησή του τρομάζει.

«Σε ένα καλό σενάριο, θα είχαμε αρκετές δεκάδες χιλιάδες νεκρούς στην Ελλάδα. Και αυτό είναι το θετικό σενάριο, στο οποίο δεν θα κατέρρεε το υγειονομικό σύστημα», είπε ο κ. Δασκαλάκης μιλώντας στο Mega.

«Όταν πας για την ανοσία της αγέλης, περιμένεις να νοσήσει το 50-60% του πληθυσμού. Για μια χώρα σαν την Ελλάδα, που έχει αρκετό γηραιό πληθυσμό, περιμένουμε γύρω στο 1% θνησιμότητα, ή παραπάνω. Ωστόσο, αυτό το ποσοστό θα ανέβαινε στο 5% αν κατέρρεε το υγειονομικό σύστημα. Και σε αυτή την περίπτωση θα βλέπαμε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς», εκτίμησε.

«Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε σταθεροποίηση των κρουσμάτων»

Σε ό,τι αφορά το πότε θα αρχίσουν να μειώνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης σημείωσε ότι σημασία έχει η τήρηση των μέτρων και πως αυτά- φαίνεται- ότι δεν τηρήθηκαν αρκετά αυστηρά στην αρχή, για αυτό δεν έχουν αρχίσει να μειώνονται ακόμη τα νέα κρούσματα.

«Παίρνει λίγο καιρό να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Στην Ελλάδα βλέπουμε ότι έχει ισοσταθμίσει κάπως η αύξηση των κρουσμάτων, αυτό είναι πολύ θετικό. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι σε γενικές γραμμές σταθερός τις τελευταίες ημέρες. Βλέπουμε ότι έχει πέσει αρκετά ο ρυθμός μετάδοσης», ανέφερε ο καθηγητής του ΜΙΤ.

«Νομίζω ότι για κάμποσες ημέρες θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τον αριθμό των κρουσμάτων σε αυτά τα επίπεδα, με μικρά σκαμπανεβάσματα, χωρίς να υπάρχει διπλασιασμός τους. Αυτό είναι συνάρτηση του πόσο αυστηρά τηρούνται τα μέτρα», υπογράμμισε.

Ελλάδα
7

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Όλοι οι σημαντικοί Έλληνες διεθνώς, προσπαθούν να μας αφυπνίσουν και να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι που "έχουμε κρατηθεί χαμηλά" μέχρι τώρα.Και πόσο κρίμα θα είναι, αν εφεξής ολιγωρήσουμε ή επιτρέψουμε σε μία μειοψηφία να φερθεί ανεύθυνα, απέναντι στο γενικό κοινωνικό σύνολο και επομένως δυνητικά, απέναντι στους αγαπημένους ανθρώπους του καθενός ξεχωριστά.Αν αγαπάμε τους παππούδες, γονείς ε
Δεν αφορά τους παππούδες μόνο. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι οι καπνιστές είναι μεγάλο ποσοστό ή όσοι έχουν καρδιολογικά προβλήματα και συχνά δεν έχουν καν διαγνωστεί. Επίσης να αναλογιστούμε τις ηλικίες των βουλευτών, επιχειρηματιών.. Ούτως ή άλλως την οικονομία δεν θα τη σώσουμε και θα υποστούμε τις συνέπειες. Ελπίζω να το αντέξουμε ως κοινωνία και να στραφούμε και ως κράτος σε άλλες λύσεις οργάνωσης της οικονομίας μας.
Συμφωνώ, αφορά σε όλες τις ευπαθείς ομάδες, όχι μόνο παππούδες.Και για την Οικονομία συμφωνώ - έχω ξαναγράψει ότι απαξιώσαμε ΜΙΑ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ. Θα μπορούσαμε σε συνδυασμό με τον πολτισμό, τον τουρισμό και την ναυτιλία, να είχαμε γίνει η πλουσιότερη χώρα της Νότιας Ευρώπης.Αλλά αυτά δεν γίνονται από την μία στιγμή στην άλλη - και προπαντός -, προϋποθέτουν συναίνεση και όχι ιδεοληψίες πολιτικών αρχηγών και των ημιμαθών έως τελείως άμμόρφωτων συμβούλων τους.
Ναι, συμφωνοι, κανενας ομως δεν τολμαει να απαντησει στο ερωτημα, τι θα γινει αν το Σεπτεμβρη επιστρεψει ο ιος, οπως σχεδον ολοι οι ειδικοι φοβουνται, και εμεις τοτε εχουμε μια διαλυμενη οικονομια απο τις επιπτωσεις του ιου και την ελειψη των εσοδων απο τον τουρισμο; Καινουργια lockdown; Σε μια διαλυμενη οικονομια;Συνειδητοποιειτε για τι καταστασεις μιλαμε;
Το θέμα του άρθρου είναι για τα μέτρα που λαμβάνονται- ή πρέπει να λαμβάνονται - ΣΗΜΕΡΑ.Τι σχέση έχει με αυτό, το εάν "όμως" ο ϊός θα επανέλθει ή δεν θα επανέλθει τον Σεπτέμβρη "σε μια διαλυμένη οικονομία" ; Δεν ξεκαθαρίζετε εάν εννοείτε ότι η επιλογή είναι ΔΙΑΖΕΥΚΤΙΚΗ, δηλαδή "ή μέτρα και διαλυμένη οικονομία τον Σεπτέμβρη" ή "χωρίς μέτρα και υγιής οικονομία τον Σεπτέμβρη". Ξεκαθαρίστε το, για να "συνειδητοποιήσουμε για τι καταστάσεις μιλάμε".
Εσείς, που φαίνεται να "Συνειδητοποιειτε για τι καταστασεις μιλαμε;", θέλετε να μας το εξηγήσετε; Μαζί βέβαια και τη λύση που προτείνετε. Π.χ. να μην παίρναμε μέτρα, όπως η Μ. Βρετανία; Να δουλεύαμε, διασκεδάζαμε, εκκλησιαζόμασταν, συναθροιζόμασταν, σαν να μην συμβαίνει τίποτα;
Ένα ποσοστό του πληθυσμού θα έχει ήδη ανοσία. Όλοι θα είμαστε καλύτερα ενημερωμένοι και πιο προσεκτικοί. Στα ράφια θα υπάρχει (υπερ;)επάρκεια σε αντισηπτικά και μάσκες. Το σύστημα υγείας θα είναι καλύτερα εξοπλισμένο και στην επίθεση (με τέστ) και στην άμυνα (με ΜΕΘ) και οργανωμένο. Μπορεί μάλιστα να έχουμε ήδη τα πρώτα αντιικά φάρμακα. Ευελπιστούμε οι νότιες χώρες να έχουμε ήδη πείσει την ΕΕ για την ανάγκη μιας ευρωπαικής λύσης στην οικονομική κρίση. Άρα αν, κυβέρνηση και πολίτες, κάνουμε τη δουλειά μας μέχρι τότε, θα είμαστε σε πολύ καλύτερη μοίρα.Μιλάμε για πρωτόγνωρες καταστάσεις, αλλά δε χρειάζεται πανικός. Αλλά όπως λέει και ο ΕΛΠΟ, αυτά είναι εν πολλοίς άσχετα με το τι πρέπει να κάνουμε τώρα.