Σύνοδος κορυφής: Ιταλικό «βέτο» στο προσχέδιο συμπερασμάτων των 27

Σύνοδος κορυφής: Ιταλικό «βέτο» στο προσχέδιο συμπερασμάτων των 27 Facebook Twitter
1

Η ιταλική κυβέρνηση άσκησε βέτο στην ευρωπαϊκή τηλε-σύνοδο κορυφής, απορρίπτοντας το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων, σύμφωνα με πληροφορίες της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai. 

Αιτία για αυτή την κίνηση, ήταν η αρνητική στάση ορισμένων κρατών-μελών σχετικά την ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγων, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. «Μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση. Αν η Ευρώπη βοηθήσει όπως έκανε στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας», είπε ο Κόντε, σύμφωνα με την Rai και την εφημερίδα La Repubblica.

Την έκδοση ευρωομολόγου για την καταπολέμηση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού ζητούσαν με επιστολή τους στον πρόεδρο του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ οι ηγέτες εννέα χωρών, μεταξύ των οποίων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Έλληνας υπουργός συνυπλέγραφε την επιστολή με τον ο πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ και τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, του Βελγίου, της Ιρλανδίας, της Σλοβενίας και του Λουξεμβούργου.

«Πρέπει να εργαστούμε επί ενός χρεογράφου που θα εκδοθεί από έναν ευρωπαϊκό θεσμό, το οποίο θα αντλήσει χρήματα από τις αγορές στην ίδια βάση και προς όφελος όλων των κρατών-μελών, εξασφαλίζοντας έτσι σταθερή μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για τις πολιτικές που είναι αναγκαίες για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκαλεί αυτή η πανδημία» έγραφαν μεταξύ άλλων.

«Τα επιχειρήματα υπέρ ενός τέτοιου κοινού εργαλείου είναι ισχυρά, καθώς όλοι αντιμετωπίζουμε ένα συμμετρικό εξωγενές σοκ, για το οποίο δεν φέρει ευθύνη καμία χώρα, αλλά τις αρνητικές συνέπειες του οποίου τις υποκείμεθα όλοι. Και είμαστε όλοι συλλογικά υπεύθυνοι για μία αποτελεσματική και ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση».

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια