Τραγωδία σε λούνα παρκ - πραγματογνωμοσύνη: 8πλάσια η ισχύς του «χαλιού» - Η μαθήτρια τινάχτηκε στα 11 μέτρα

Τραγωδία σε λούνα παρκ - πραγματογνωμοσύνη: 8πλάσια η ισχύς του «χαλιού» - Η μαθήτρια τινάχτηκε στα 11 μέτρα Facebook Twitter
EUROKINISSI
1

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για το δυστύχημα σε παιχνίδι λούνα παρκ στον Αλμυρό Βόλου, που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθεί μια 13χρονη μαθήτρια τον Αύγουστο. 

Σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη που έχει στα χέρια της η Δικαιοσύνη, η ισχύς του παιχνιδιού, από το οποίο εκτινάχθηκε η ανήλικη μαθήτρια, ήταν οκτώ φορές μεγαλύτερη από αυτή που ήταν τυπικά δηλωμένη στις αρχές. Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το τοπικό magnesianews.gr, η μηχανική υποδομή του παιχνιδιού ήταν της τάξης των 123 ίππων και όχι των 15HP όπως είχε δηλωθεί.

Σε μία προσπάθεια να προλάβει παρόμοιες τραγωδίες στο μέλλον, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου έστειλε την Παρασκευή επιστολή στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, με αποδέκτες όλους τους Δήμους των τεσσάρων νομών, σχετικά με την ασφαλή λειτουργία και το καθεστώς αδειοδότησης των κινητών λούνα παρκ, που περιοδεύουν σε πανηγύρια.

Εκτινάχτηκε 11 μέτρα

Τη μοιραία νύχτα της 30ης Αυγούστου, η ανήλικη επέβαινε σε ηλεκτροκίνητο παιχνίδι γνωστό και ως «χαλί», όταν κατά τη διάρκεια των περιστροφών εκτινάχτηκε σε απόσταση περίπου 11 μέτρων, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα, όπως αναφέρεται στην επιστολή που υπογράφει η αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Βόλου, η οποία ζήτησε προκαταρκτική έρευνα για το δυστύχημα.


Σύμφωνα με την αντεισαγγελέα, διαπιστώθηκε ότι η ιδιοκτήτρια του λούνα παρκ είχε εφοδιαστεί με άδεια προσωρινής εγκατάστασης και λειτουργίας ψυχαγωγικής παιδειάς «Λούνα Παρκ» από τον Δήμο Αλμυρού, προσκομίζοντας βεβαίωση ιδιώτη διπλωματούχου ηλεκτρολόγου μηχανικού.

Σύμφωνα με την βεβαίωση, η συνολική ισχύς των 16 εγκατεστημένων παιχνιδιών ήταν μικρότερη από 15 ίππους (15 HP) και επομένως η ιδιοκτήτριά δεν είχε υποχρέωση να προσκομίσει άδεια του Υπουργείο Ανάπτυξης (σ.σ κατά τις διατάξεις του άρθρου 2 του Α.Ν/ 207/1967, σύμφωνα με τις οποίες απαλλάσσονται της υποχρέωσης εφοδιασμού αδείας του Υπουργείου, οι κάτοχοι βιομηχανικών ή βιοτεχνικών επιχειρήσεων που διαθέτουν μηχανολογικές εγκαταστάσεις μέχρι και 15 HP).

Πολύ μεγαλύτερη η ισχύς

Στην επιστολή της Εισαγγελίας Βόλου όμως αναφέρεται ότι κατόπιν διενέργειας ηλεκτρολογικής πραγματογνωμοσύνης από άλλον διπλωματούχο ηλεκτρολόγο μηχανικό και μέλος του ΤΕΕ, διαπιστώθηκε ότι η ισχύς του συγκεκριμένου παιχνδιδιού ανέρχεται σε 123,06 HP, ενώ εκτιμάται ότι και πολλά από τα υπόλοιπα παιχνίδια του εκ λόγω λούνα παρκ, όπως το σύστημα μεγάλης παλινδρομικής αιώρας («καράβι») ή το ηλεκτροκίνητο περιστρεφόμενο «ταψί», είναι επίσης μεγαλύτερης ισχύος από 15 HP.


«Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα προαναφερόμενα, το συγκεκριμένο λούνα παρκ αποτελεί μηχανολογική εγκατάσταση, υπερβαίνουσα συνολικά τους 15 HP και για το λόγο αυτό, όφειλε να έχει εφοδιαστεί με άδεια του Υπουργείου Ανάπτυξης, κατά τις διατάξεις του άρθρου 2 του Α.Ν/ 207/1967», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Έλεγχοι από τους Δήμους

Για την πρόληψη ατυχημάτων στους χώρους εγκατάστασης λούνα παρκ, η αντεισαγγελέας ζητά από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να διαβιβάσει την επιστολή σε όλους τους Δήμους των τεσσάρων νομών, στους οποίους συστήνει, κάθε φορά που προτίθενται να αδειοδοτήσουν εγκαταστάσεις λούνα παρκ, να προβαίνουν σε ελέγχους. 

«Πριν τη χορήγηση της σχετικής άδειας, να διαπιστώνεται από τις Τεχνικές Υπηρεσίες των ιδίων Δήμων, αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας του εκάστοτε λούνα παρκ (ήτοι η καταλληλότητα των κατασκευών, η ασφάλεια και η συντήρηση των ηλεκτροκίνητων παιγνίων και η τήρηση των απαιτούμενων μέτρων ασφαλείας) και να μην αρκούνται στην προσκόμιση σχετικών βεβαιώσεων από ιδιώτες μηχανικούς – εντολοδόχους του αιτούντος τη χορήγηση άδειας λειτουργίας λούνα παρκ, προκειμένου – κατά την κρίση τους – να μη χορηγείται η σχετικά άδεια σε εγκαταστάσεις λούνα παρκ που δεν πληρούν στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας και να αποτρέπονται, στο μέτρο των δυνατοτήτων του εκάστοτε Δήμου, η έκθεση σε κίνδυνο της σωματικής ακεραιότητας και της ίδιας της ζωής των παιδιών που ψυχαγωγούνται στους χώρους αυτούς και των ενηλίκων που τα συνοδεύουν, δημοτών τους και επισκεπτών», καταλήγει η επιστολή με αποδέκτη τους Δήμους.

Ελλάδα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Χαχαχα κοροιδευόμαστε έτσι;;;Βρέθηκε ένας ιδιώτης διπλωματούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός να βεβαιώσει ότι η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ισχύς των 16 εγκατεστημένων παιχνιδιών ήταν μικρότερη από 15 ίππους !!! Really ??? Δηλαδή κάτω από έναν ίππο το κάθε παιχνίδι κατά μέσο όρο;;;; Ασχέτως ποιος ήταν τόσο θρασύς να το βεβαιώσει και τι συνέπειες θα έχει.... Δεν υπήρχε κανένας να αντιληφθεί ότι ΕΝΑ μόνο παιχνίδι είχε σχεδόν δεκαπλάσια ισχύ από αυτή που υποτίθεται είχαν όλα τα παιχνίδια μαζί;Χρειάζεται να είσαι πυρηνικός επιστήμονας για να καταλάβεις ότι δεν είναι δυνατόν σε λούνα παρκ με τέτοια παιχνίδια είναι αδύνατο να υπάρχουν 16 παιχνίδια με συνολική ιπποδύναμη κάτω από 15 ίππους;;;;Εντάξει, θα την πληρώσει η ιδιοκτήτρια του Λούνα Πάρκ και ο μηχανικός που εν γνώσει τους βεβαίωσαν/κατέθεσαν ψευδή στοιχεία. Κανένας άλλος θα την πληρώσει από αυτούς που ΟΦΕΙΛΑΝ να ελέγξουν τα στοιχεία που κατατέθηκαν;;;