Ισραήλ - Παλαιστίνιοι: Επικίνδυνη κλιμάκωση στη Γάζα

Ισραήλ - Παλαιστίνιοι: Επικίνδυνη κλιμάκωση στη Γάζα Facebook Twitter
EPA
5

Περίπου 250 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν σήμερα από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ προκαλώντας την απάντηση του ισραηλινού στρατού που προχώρησε σε δεκάδες αεροπορικές επιδρομές.

Από την ραγδαία κλιμάκωση της έντασης έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής έξι Παλαιστινίοι, ανάμεσά τους ένα βρέφος και η έγκυος μητέρα του και ένας Ισραηλινός. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό ρουκετών που έχουν εκτοξευθεί εναντίον του Ισραήλ σε μία μόνο ημέρα τα τελευταία χρόνια.

Από χθες το πρωί περίπου 250 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από Παλαιστίνιους μαχητές εναντίον περιοχών του νότιου και του κεντρικού Ισραήλ, πολλές από τις οποίες αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος, επεσήμανε ο ισραηλινός στρατός, διευκρινίζοντας ότι το 70% των ρουκετών έπεσαν σε μη κατοικημένες περιοχές.

Μια Ισραηλινή 80 ετών τραυματίστηκε σοβαρά στην Κίριατ Γκατ, 20 χιλιόμετρα από τη Γάζα, και ένας 60χρονος Ισραηλινός σκοτώθηκε σήμερα το πρωί όταν ρουκέτα έπεσε στο σπίτι του στην πόλη Ασκελόν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz, ο άνδρας υπέκυψε στα τραύματά του λίγο αφού διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Στο μεταξύ, στις δεκάδες αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το Ισραήλ σε αντίποινα σκοτώθηκαν έξι Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν ακόμη 40, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί όταν ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν μια ομάδα Παλαιστινίων στον καταυλισμό προσφύγων αλ Μπουρέιζ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Ιατρικές πηγές επιβεβαίωσαν τους θανάτους μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu.

Τρεις ακόμη Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε άλλη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον καταυλισμό αλ Σάτι. Χθες, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει ότι τέσσερις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα κοριτσάκι 14 μηνών και η έγκυος μητέρα του, σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές επιδρομές. Η αδελφή του κοριτσιού τραυματίστηκε σοβαρά όταν βομβαρδίστηκε το σπίτι τους.

Ισραήλ - Παλαιστίνιοι: Επικίνδυνη κλιμάκωση στη Γάζα Facebook Twitter
EPA

«Είχαμε καθίσει στο τραπέζι για να φάμε όταν το σπίτι βομβαρδίστηκε από ένα ισραηλινό αεροπλάνο. Η Σάμπα σκοτώθηκε επί τόπου», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας ξάδελφος του πατέρα της μικρής. «Η Φαλάστιν Αμπού Αράρ, 37 ετών και έγκυος, υπέκυψε στα τραύματα που είχε υποστεί στο κεφάλι», ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Ο ισραηλινός στρατός αμφισβητεί τα γεγονότα αυτά. Εκπρόσωπός του, ο Αβιχάι Αντράι, έγραψε στα αραβικά στο Twitter ότι ο θάνατος της μητέρας και του βρέφους πιθανόν να οφείλεται σε παλαιστινιακά πυρά, χωρίς να δώσει άλλες πληροφορίες.

120 στόχοι στη Γάζα

Το βράδυ του Σαββάτου οι σειρήνες συνέχισαν να ηχούν στις περιοχές του Ισραήλ που συνορεύουν με τη Λωρίδα της Γάζας. Η αστυνομία ζητούσε από τους πολίτες να μεταβαίνουν σε καταφύγια κάθε φορά.

Ο Ισλαμικός Τζιχάντ, σύμμαχος της Χαμάς στη Γάζα, ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση κάποιων ρουκετών και ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει τις επιθέσεις αυτές.

Σε βίντεο που ανήρτησε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης απείλησε να επιτεθεί σε πολλούς στρατηγικούς ισραηλινούς στόχους, ανάμεσά τους το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ.

Η ισραηλινή αεροπορία στοχοθέτησε 120 θέσεις της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ, ανάμεσά του και πολλές βάσει αλλά και ένα τούνελ του Ισλαμικού Τζιχάντ το οποίο η οργάνωση χρησιμοποιούσε για να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.

Ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε δύο πολυώροφα κτίρια στη Γάζα, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι σε ένα από αυτά στεγάζονταν οι υπηρεσίες στρατιωτικών πληροφοριών και οι υπηρεσίες γενικής ασφάλειας της Χαμάς.

Κάτοικοι της συνοικίας δήλωσαν ότι σε ένα από τα πολυώροφα κτίρια στεγάζονταν τα γραφεία του τουρκικού πρακτορείου Anadolu, μια πληροφορία που επιβεβαίωσε η Τουρκία, η οποία «καταδίκασε έντονα» την επίθεση και κατήγγειλε την «ανεξέλεγκτη επιθετικότητα».

Σύμφωνα με το Anadolu, το προσωπικό του πρακτορείου είχε απομακρυνθεί από το κτίριο λίγο πριν το πλήγμα, καθώς υπήρξαν προειδοποιητικά πυρά. Κανένας δημοσιογράφος δεν τραυματίστηκε.Στο πλαίσιο αυτό της έντασης το Ισραήλ ανακοίνωσε το κλείσιμο των σημείων διέλευσης μεταξύ Γάζας και Ισραήλ αλλά και των περιοχών αλιείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Αιγυπτιακή μεσολάβηση

Σύμφωνα με πηγή του Ισλαμικού Τζιχάντ, η Αίγυπτος, που έχει αναλάβει τον ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, προσπαθεί να παρέμβει για την αποκλιμάκωση της έντασης, καθώς τις επόμενες ημέρες ξεκινά και ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού για τους μουσουλμάνους.

Από τις Βρυξέλλες η ΕΕ ζήτησε «τον άμεσο τερματισμό» των εκτοξεύσεων ρουκετών από τους Παλαιστίνιους, ενώ πρόσθεσε ότι στηρίζει «τις προσπάθειες που καταβάλλει η Αίγυπτος και ο ΟΗΕ για την αποκλιμάκωση της έντασης».

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Μεσανατολικό Νικολάι Μλαντένοφ κάλεσε «όλες τις πλευρές να αποκλιμακώσουν την ένταση και να επιστρέψουν στην κατανόηση των τελευταίων μηνών».

Η Ουάσινγκτον τόνισε ότι στηρίζει «το δικαίωμα» του Ισραήλ «στην αυτοάμυνα». Τρεις παράγοντες ενδέχεται να ωθήσουν το Ισραήλ να αποκλιμακώσει την ένταση: οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μετά τη νίκη του Μπενιαμίν Νετανιάχου στις εκλογές του Απριλίου, η Eurovision η οποία φιλοξενείται στο Τελ Αβίβ στα μέσα Μαΐου και οι εορτασμοί για την επέτειο από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη.

Διεθνή
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: Άκυρα τα δημοψηφίσματα για εργασιακά και υπηκοότητα - Κάτα από 30% η συμμετοχή

Διεθνή / Ιταλία: Άκυρα τα δημοψηφίσματα για εργασιακά και υπηκοότητα - Κάτα από 30% η συμμετοχή

«Ο μόνος πραγματικός στόχος του δημοψηφίσματος αυτού ήταν να πέσει η κυβέρνηση. Στο τέλος, όμως, οι Ιταλοί εκφράστηκαν υπέρ της πτώσης της αντιπολίτευσης», σχολιάζει η ιταλική κυβέρνηση
LIFO NEWSROOM
Το Νορβηγικό Ταμείο Πετρελαίου ζητά μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών

Διεθνή / Το Νορβηγικό Ταμείο Πετρελαίου ζητά μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών

Το κρατικό πετρελαϊκό ταμείο της Νορβηγίας, με περιουσία 1,9 τρισ. δολαρίων, καλεί για ενοποίηση φορολογικών, εταιρικών και εποπτικών κανόνων στην Ευρώπη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πτώση της ανταγωνιστικότητας έναντι ΗΠΑ και Ασίας
LIFO NEWSROOM
Οι Ισραηλινοί κατέλαβαν το Madleen σε διεθνή ύδατα - «Μας έχουν απαγάγει», δήλωσε η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Διεθνή / Οι Ισραηλινοί κατέλαβαν το Madleen σε διεθνή ύδατα - «Μας έχουν απαγάγει», δήλωσε η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Ο στρατός του Ισραήλ έκανε ρεσάλτο στο πλοίο Madleen που επιχειρούσε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια - Η Γκρέτα Τούνμπεργκ και το πλήρωμα κρατούνται σε ισραηλινό λιμάνι, ενώ ειδικοί προειδοποιούν για επικείμενη επισιτιστική κρίση στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Βασανιστήρια της CIA: Δικαστική έρευνα για εμπλοκή βρετανικών μυστικών υπηρεσιών

Διεθνή / Βασανιστήρια της CIA: Δικαστική έρευνα για εμπλοκή βρετανικών μυστικών υπηρεσιών

Δύο υποθέσεις κρατουμένων του Γκουαντάναμο φέρνουν στο φως τη φερόμενη εμπλοκή των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών σε βασανιστήρια της CIA μετά την 11η Σεπτεμβρίου, με μια σπάνια δίκη να ξεκινά σε μυστικό δικαστήριο
LIFO NEWSROOM
«Πόλεμος» εντός των Ρεπουμπλικανών για το νέο πολυνομοσχέδιο Τραμπ – Μάχη για περικοπές και ελλείμματα

Διεθνή / «Πόλεμος» εντός των Ρεπουμπλικανών για το νέο πολυνομοσχέδιο Τραμπ – Μάχη για περικοπές και ελλείμματα

Το νέο πολυνομοσχέδιο Τραμπ προκαλεί αναταράξεις στους Ρεπουμπλικανούς στη Γερουσία, καθώς οι διαφωνίες για τις περικοπές σε Υγεία, κοινωνικά προγράμματα και φορολογικές ελαφρύνσεις απειλούν να τινάξουν στον αέρα τη νομοθετική πρωτοβουλία
LIFO NEWSROOM
Κατασκοπεία και τεχνολογία: Πώς Ουκρανία και Ισραήλ αλλάζουν τους κανόνες του σύγχρονου πολέμου

Ανάλυση / Κατασκοπεία και τεχνολογία: Πώς Ουκρανία και Ισραήλ αλλάζουν τους κανόνες του σύγχρονου πολέμου

Οι πρωτοποριακές επιχειρήσεις κατασκοπείας και η χρήση drones από Ουκρανία και Ισραήλ ανατρέπουν τα δεδομένα του πολέμου, δημιουργώντας νέες ισορροπίες με τη δύναμη της τεχνολογίας και της ευρηματικότητας
LIFO NEWSROOM
Γκρέτα Τούνμπεργκ: «Μας αναχαίτισαν και μας απήγαγαν», λέει η ακτιβίστρια για την κατάληψη του Madleen από το Ισραήλ

Διεθνή / Γκρέτα Τούνμπεργκ: «Μας αναχαίτισαν και μας απήγαγαν», λέει η ακτιβίστρια για την κατάληψη του Madleen από το Ισραήλ

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ λέει: Παρακαλώ όλους τους φίλους μου, την οικογένεια και τους συντρόφους μου, να πιέσουν τη σουηδική κυβέρνηση, ώστε να απελευθερωθώ εγώ και οι υπόλοιποι όσο το δυνατόν συντομότερο
LIFO NEWSROOM
Ρωσικές δυνάμεις κοντά στη Σούμι και προέλαση στην ανατολική Ουκρανία – Νέες εντάσεις στον πόλεμο

Διεθνή / Ρωσικές δυνάμεις κοντά στη Σούμι και προέλαση στην ανατολική Ουκρανία – Νέες εντάσεις στον πόλεμο

Ρωσικές στρατιωτικές μονάδες πλησιάζουν σε απόσταση 29 χλμ. από τη Σούμι, ενώ προχωρούν σε σημαντικές προελάσεις στην ανατολική Ουκρανία. Η Ουκρανία προετοιμάζεται για νέες επιθέσεις και αμφισβητεί την τήρηση συμφωνιών ανταλλαγής αιχμαλώτων.
LIFO NEWSROOM
Ταραχές στο Λος Άντζελες: Η Εθνοφρουρά επιτέθηκε με πλαστικές σφαίρες κατά των διαδηλωτών

Διεθνή / Ταραχές στο Λος Άντζελες: Η Εθνοφρουρά επιτέθηκε με πλαστικές σφαίρες κατά των διαδηλωτών

Μέλη της Εθνοφρουράς της Καλιφόρνιας αναπτύχθηκαν στο Λος Άντζελες για να αντιμετωπίσουν διαδηλώσεις ενάντια στις μαζικές συλλήψεις παράτυπων μεταναστών από την κυβέρνηση Τραμπ
LIFO NEWSROOM