O καθηγητής που έκανε σεξιστικά σχόλια εκδιώχθηκε από το Cern

O καθηγητής που έκανε σεξιστικά σχόλια εκδιώχθηκε από το Cern Facebook Twitter
3

Το Cern «ανέστειλε» τη συνεργασία του με έναν Ιταλό επιστήμονα, που  έκανε σεξιστικά σχόλια καθώς υποστήριξε ότι η φυσική είναι θέμα των ανδρών και κατηγόρησε τις γυναίκες ότι καταλαμβάνουν όλο και περισσότερες θέσεις χάρη στη συζήτηση περί ισότητας των δύο φύλων.

Την Παρασκευή, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Έρευνας (Cern) διοργάνωσε ένα σεμινάριο στη Γενεύη με τίτλο «Η θεωρία των υψηλών ενεργειών και το γένος», όπου είχε προσκληθεί ο Αλεσάντρο Στρούμια, Ιταλός επιστήμονας του πανεπιστημίου της Πίζας.

Πολλές γυναίκες που συμμετείχαν στο σεμινάριο τον κατηγόρησαν κατόπιν, με αναρτήσεις τους στα social media ότι έκανε σεξιστικές δηλώσεις.

Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν κάλυψε το σεμινάριο, ωστόσο είχε τη δυνατότητα να διαβάσει την παρουσίαση της ομιλίας του Στρούμια από τον υπολογιστή, όπου αφήνει να εννοηθεί, με τη χρήση γραφημάτων κι εξισώσεων, ότι οι άνδρες βρίσκονται αντιμέτωποι με διακρίσεις στον τομέα της φυσικής.

Ο Ιταλός επιστήμονας υποστήριξε ότι ο ολοένα και μεγαλύτερος ρόλος των γυναικών στις θέσεις εργασίας που συνδέονται με τη φυσική δεν σχετίζεται με τα προσόντα τους αλλά με την κλιμάκωση του διαλόγου για θέματα γένους και ισότητας.

Στην παρουσίασή του, γράφει: «Η φυσική έχει εφευρεθεί και οικοδομηθεί από τους άνδρες, δεν μπαίνουμε εκεί έπειτα από πρόσκληση».

Επίσης αναφέρει ότι η «φυσική δεν είναι σεξιστική απέναντι στις γυναίκες. Όμως η αλήθεια δεν έχει σημασία, διότι πρόκειται για μια πολιτική μάχη που προέρχεται από έξω. Δεν γνωρίζουμε ποιος θα κερδίσει».

Σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το Cern, επικεφαλής του οποίου είναι η Ιταλίδα Φαμπιόλα Γκιανότι,  αναφέρεται ότι «κρίνεται ιδιαιτέρως σοκαριστική η παρουσίαση που έκανε ο επιστήμονας».

Το ερευνητικό κέντρο διευκρινίζει ότι δεν γνώριζε το περιεχόμενο της παρουσίασης πριν από το σεμινάριο και επισήμανε ότι αποφάσισε να την αποσύρει από το διαδικτυακό σύστημα αρχειοθέτησης «σε συμφωνία με τον κώδικα δεοντολογίας, βάσει του οποίου οι προσωπικές επιθέσεις και προσβολές δεν είναι ανεκτές».

Σε ένα δεύτερο δελτίου τύπου, το Cern ανακοίνωσε ότι «αναστέλλει, με άμεση ισχύ, κάθε δραστηριότητα του επιστήμονα στο Cern, εν αναμονή της έρευνας για το περιστατικό της περασμένης εβδομάδας».

Ο οργανισμός υπογραμμίζει ότι η παρουσίαση που προκάλεσε τις αντιδράσεις ήταν μία από τις 38 ομιλίες στο πλαίσιο του σεμιναρίου που διεξήχθη το διάστημα 26ης-28ης Σεπτεμβρίου στη Γενεύη, ωστόσο «υπάρχει δυστυχώς ο κίνδυνος να επισκιάσει τα σημαντικά μηνύματα και τις συζητήσεις αυτού του σεμιναρίου».

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΙΑΛΙΤΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / Βρετανία: Η «συγγνώμη» του Channel 4 για τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης σε ριάλιτι

Η επικεφαλής του βρετανικού καναλιού δήλωσε ότι πιστεύει ότι το κανάλι ενήργησε σωστά, αλλά ότι «λυπάται βαθιά» για την ταραχή που προκάλεσε στις συμμετέχουσες
THE LIFO TEAM
ΜΠΑΡΝΕΪ ΦΡΑΝΚ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΠΑ

Διεθνή / Πέθανε ο Μπάρνεϊ Φρανκ, ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος βουλευτής των ΗΠΑ, σε ηλικία 86 ετών

Ο Φρανκ υπηρέτησε στο Κογκρέσο από το 1981 έως το 2013 και υπήρξε βασικός «αρχιτέκτονας» του Dodd-Frank Act, του νομοσχεδίου που δημιούργησε νέους εποπτικούς μηχανισμούς και επέβαλε αυστηρότερους περιορισμούς στις τράπεζες μετά τη Μεγάλη Ύφεση του 2008
THE LIFO TEAM
ΓΑΖΑ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟ

Διεθνή / «Η πόρτα προς το μέλλον της Γάζας παραμένει κλειστή»: Οι υποσχέσεις Τραμπ για ανοικοδόμηση «κολλάνε»

H Γάζα παραμένει χωρίς σαφή ορίζοντα αποκατάστασης, με τους κατοίκους να συνεχίζουν να ζουν σε συνθήκες κρίσης και το πολιτικό μέλλον της περιοχής να παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο
THE LIFO TEAM