Ο ήρωας του Παρισιού από το Μαλί, θα γίνει Γάλλος πολίτης και θα προσληφθεί στην Πυροσβεστική

Ο ήρωας του Παρισιού από το Μαλί, θα γίνει Γάλλος πολίτης και θα προσληφθεί στην Πυροσβεστική Facebook Twitter
EPA/THIBAULT CAMUS
3

Όλα τα χαρτιά του Μαμουντού Γκασαμά, του νεαρού παράτυπου μετανάστη από το Μαλί, ο οποίος έσωσε ένα παιδί που κρεμόταν στο κενό από μπαλκόνι του 4ου ορόφου πολυκατοικίας στο Παρίσι, θα τακτοποιηθούν και ο ίδιος θα λάβει τη γαλλική υπηκοότητα έπειτα από απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Προσκεκλημένος στο προεδρικό μέγαρο, ο Μαμουντού Γκασαμά, φορώντας τζιν και κοντομάνικο πουκάμισο, αφηγήθηκε στον αρχηγό του κράτους πώς προέβη στη θαραλέα πράξη του. «Μπράβο», του είπε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη συνομιλία αυτή, πριν του προτείνει να τακτοποιήσει την κατάστασή του στη Γαλλία.

Ο ήρωας του Παρισιού από το Μαλί, θα γίνει Γάλλος πολίτης και θα προσληφθεί στην Πυροσβεστική Facebook Twitter
EPA/THIBAULT CAMUS

«Καθώς πρόκειται για μια εξαιρετική πράξη, όλα αυτά θα γίνουν σήμερα: θα τακτοποιηθούν τα χαρτιά σας και, αν το επιθυμείτε, θα αρχίσει διαδικασία για να πάρετε την υπηκοότητα και να μπορέσετε να γίνετε Γάλλος», πρόσθεσε ο αρχηγός του κράτους, προτείνοντάς του επίσης να ενταχθεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Η αυθόρμητη ηρωική πράξη του Γκασαμά το Σάββατο βιντεοσκοπήθηκε από περαστικούς και οι χρήστες του Ίντερνετ την είδαν εκατομμύρια φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τον βλέπει κανείς να σκαρφαλώνει με γυμνά χέρια και σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα την πρόσοψη μιας παρισινής πολυκατοικίας για να σώσει ένα τετράχρονο παιδί που κρέμεται στο κενό από μπαλκόνι του 4ου ορόφου.

«Γίνατε ένα παράδειγμα, διότι σας είδαν εκατομμύρια άνθρωποι. Είναι φυσικό το έθνος να σας ευγνωμονεί», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος κάνοντας λόγο για μια «κατ' εξαίρεσιν απόφαση» και αρνούμενος κάθε «δημαγωγία».

«Θα φροντίσω προσωπικά ώστε το αίτημά του για την υπηκοότητα να γίνει δεκτό όσο το δυνατόν συντομότερα», διαβεβαίωσε στο Twitter ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ.

Ο ήρωας του Παρισιού από το Μαλί, θα γίνει Γάλλος πολίτης και θα προσληφθεί στην Πυροσβεστική Facebook Twitter
EPA/THIBAULT CAMUS

Φανερά συγκινημένος, ο νεαρός από το Μαλί έφυγε από το Ελιζέ μ' ένα δίπλωμα κι ένα παράσημο για «Πράξη θάρρους και αφοσίωσης», το οποίο απονέμενεται σε κάθε πρόσωπο που, με κίνδυνο της ζωής του, βοηθάει ένα ή περισσότερα πρόσωπα που αντιμετωπίζουν κίνδυνο θανάτου».

«Δεν σκέφτηκα τίποτα, σκέφτηκα να το σώσω και δόξα τω Θεώ το έσωσα», αφηγήθηκε ο 22χρονος ο οποίος έφθασε στη Γαλλία τον Σεπτέμβριο 2017 και ζει σε μια «εστία», σύμφωνα με τον μεγαλύτερο αδελφό του, τον Ντιαμπί Γκασαμά, ο οποίος τον συνόδευσε στο προεδρικό μέγαρο.

Χθες το βράδυ, η οργάνωση SOS Racisme είχε ζητήσει να τακτοποιηθούν τα χαρτιά του νεαρού και ένα σχετικό αίτημα στο Ίντερνετ συγκέντρωσε περισσότερες από 5.000 υπογραφές. Το επεισόδιο αυτό συνέβη ενώ το νομοσχέδιο Κολόμπ, που θα αυστηροποιήσει τις προϋποθέσεις για να μεταναστεύσει ή να πάρει κανείς άσυλο στη Γαλλία, πρόκειται να υιοθετηθεί οριστικά στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ο ήρωας του Παρισιού από το Μαλί, θα γίνει Γάλλος πολίτης και θα προσληφθεί στην Πυροσβεστική Facebook Twitter
EPA/THIBAULT CAMUS

Ο πατέρας του παιδιού

Γύρω στις 8 το βράδυ του Σαββάτου οι πυροσβέστες ειδοποιήθηκαν από περαστικούς οι οποίοι είδαν ένα παιδί να κρέμεται στο κενό από τον τέταρτο όροφο πολυκατοικίας στο βόρειο Παρίσι. Το παιδί οφείλει τη σωτηρία του αποκλειστικά στην επέμβαση του Γκασαμά.

«Για καλή τύχη, υπήρχε εκεί κάποιος που είχε καλή φυσική κατάσταση και το θάρρος να πάει να βοηθήσει το παιδί», εξήγησαν οι πυροσβέστες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, το παιδί βρέθηκε μόνο του στο μπαλκόνι ενώ οι γονείς του απουσίαζαν.

«Του είπα (σ.σ.: στο παιδί) "γιατί το έκανες;", αλλά δεν απάντησε», αφηγήθηκε ο Μαμουντού στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV προσθέτοντας πως δεν σταμάτησε να «τρέμει» αφού ξαναμπήκε στο διαμέρισμα.

Ο πατέρας του παιδιού, γεννημένος το 1981 και χωρίς δικαστικά προηγούμενα, τέθηκε χθες υπό κράτηση επειδή άφησε το παιδί του χωρίς επίβλεψη. Πρόκειται να εμφανιστεί σήμερα στην εισαγγελία του Παρισιού και η δίκη του από το πλημμελειοδικείο θα πραγματοποιηθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Το παιδί, η μητέρα του οποίου δεν βρισκόταν στο Παρίσι όταν σημειώθηκε το επεισόδιο, τοποθετήθηκε σε δομή υποδοχής.

Οι πολιτικές αντιδράσεις που εγκωμιάζουν το θάρρος του νεαρού από το Μαλί συνεχίσθηκαν σήμερα το πρωί: μια «υποδειγματική» και «αξιοθαύμαστη» χειρονομία που «πρέπει να αναγνωρισθεί και να χαιρετισθεί», εκτιμά ο Ερίκ Σιοτί (LR), λέγοντας ότι είναι «προσωπικά υπέρ» της τακτοποίησης της κατάστασης του Μαμουντού Γκασαμά, αλλά εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για «μια κάπως πολιτική μορφή εκμετάλλευσης».

Ο ευρωβουλευτής του Εθνικού Μετώπου Νικολά Μπε συμφωνεί από την πλευρά του να τακτοποιηθούν τα χαρτιά του Γκασαμά «λόγω της θαρραλέας πράξης του», αλλά με αντιστάθμισμα την απέλαση «του συνόλου των παράτυπων» της Γαλλίας.

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP

Διεθνή
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM
«Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Διεθνή / «Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Η νέα γενιά «superfake» επώνυμων τσαντών απειλεί τη βιομηχανία της πολυτελείας, καθώς οι Gen Z καταναλωτές στρέφονται σε ρεαλιστικά αντίγραφα με χαμηλότερο κόστος. Πώς το TikTok, οι influencers και η τεχνολογία αλλάζουν το παιχνίδι.
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Διεθνή / Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της"
LIFO NEWSROOM
Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ανάλυση / Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν δημιούργησε νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες για την Τουρκία - Πώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση της Τεχεράνης σε Ιράκ, Συρία και Νότιο Καύκασο
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Διεθνή / Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Οι κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως η BYD και η Chery κατακτούν την παγκόσμια αγορά με ταχύτητα και ευελιξία που σοκάρουν τους παραδοσιακούς γίγαντες όπως η Tesla και η Volkswagen
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ως την 1η Αυγούστου, αλλά ταυτόχρονα και για την υιοθέτηση αναλογικών αντίμετρων εάν χρειαστεί, επισημαίνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Διεθνή / Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Η ΕΕ κατηγορείται για συνενοχή σε παραβιάσεις διεθνούς δικαίου εξαιτίας συμφωνίας φυσικού αερίου με το Ισραήλ, που φέρεται να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των Παλαιστινίων, σύμφωνα με έκθεση της Global Witness
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Η Γαλλία και ο Γάλλος πρόεδρος σωστά έπραξαν. Μακάρι να γίνονταν έτσι και στην Ελλάδα με κάθε ανθρώπινη-ηρωική πράξη. Αντ' αυτού εμείς τους 'θάβουμε' τέτοιους ανθρώπους.Μπράβο στον νεαρό που έσωσε το παιδί.
Στην Γαλλία όλοι το επικροτούμε όταν γίνεται. Εδώ αν γινόταν ο κόσμος θα ήταν χωρισμένος σε δύο στρατόπεδα ισάριθμα ενώ παίζει η Κυβέρνηση (οποιαδήποτε μάλλον εκτός απ την τωρινή ίσως λόγω ιδεολογίας αλλά στο μεταναστευτικό λόγω μη σκληρής πολιτικής την έχουν στην μπούκα οπότε και αυτή λαμβάνει σοβαρά υπόψην τι αντίκτυπο θα είχε τέτοια βράβευση) να φοβόταν και πολιτικό κόστος μιας ανάλογης απόφασης του Πρωθυπουργού. Ο Μακρόν ναι μεν είχε ειλικρινή πρόθεση αλλά ήταν και επικοινωνιακό κόλπο και ας το αρνείται. Η δημοτικότητα του πέφτει τελευταία άλλωστε. Πάντως μην είσαι απόλυτος, Έλληνες πολίτες όταν επιτελούν εξαίρετες πράξεις μπορούν να καταταχθούν στην Αστυνομία και το Λιμενικό (καθ υπέρβαση των εισακτέων των σχολών αυτών) αν και τα Σώματα το θέλουν, ο νόμος δίνει την δυνατότητα! Δεν ξέρω για Πυροσβεστικό Σώμα αν επίσης ισχύει, λογικά ναι. Αλλά εαν Έλληνας Πρωθυπουργός καλούσε ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗ στο Μέγαρο Μαξίμου να τον ευχαριστήσει και για να μπει σε ένα Σώμα φρόντιζε να του απονεμηθεί (έστω υπό προϋποθέσεις) πολύ γρήγορα η υπηκοότητα καθώς είναι απαραίτητη τότε τι σχόλια θα υπήρχαν πιστεύεις? Τα μισά τουλάχιστον αρνητικά θα ήταν και θα λέγαν τίποτα τύπου "άλλος ένας ΔΥ που θα πληρώνουμε, τώρα δίνουμε και χαρτιά στον κάθε τυχαρπαστό, αντί να προσλάβει καναν Έλληνα που υποφέρει" κτλπ κτλπ. Καλά παλιότερα που ήταν πιο λίγη η ανοχή στους μετανάστες (λόγω κακών και πρώτων εμπειριών) άστο, δεν θα ήταν οι μισοί μη φιλικά προσκείμενη αλλά άνετα ένα 70%...ΥΓ: Πληθαίνουν οι σχολιαστές που λένε ήταν στημένο. Και λέω: είναι δυνατόν?? Τι ακούμε πια...
Αν συνεβαινε κάτι τέτοιο στην Ελλάδα της πρώτης φορά; αριστεράς,θα εξετάζονταν τα πολιτικά φρονηματα του πατέρα(που επαιζε λεει ποκεμον)και αν ήταν δεξιός ή φαινόταν ακροδεξιός οι κοινωνικές υπηρεσίες θα του επαιρναν το παιδι, όπως έγινε με αυτον που έχασε το παιδί στο Σκαραμαγκά (είχε λεει περίεργα τατουάζ) και όπως προτείνουν κάποιοι παρα τον πρωθηπουργό για τον πατέρα στο τραμπυκισμό Μπουτάρη.Δεν υπάρχει καμια αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί ενα τέτοιο περιστατικό προς επίδειξη αριστεροσύνης,αποπροανατολισμού και διχασμού της κοινωνίας.