Πούτιν: Θα σεβαστώ το Σύνταγμα και θα αποχωρήσω από την προεδρία το 2024

Πούτιν: Θα σεβαστώ το Σύνταγμα και θα αποχωρήσω από την προεδρία το 2024 Facebook Twitter
EPA/YURI KOCHETKOV
1

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν διαβεβαίωσε σήμερα ότι θα σεβαστεί το Σύνταγμα που απαγορεύει σε οποιονδήποτε να εκτίσει περισσότερες από δύο συνεχόμενες προεδρικές θητείες, κάτι που σημαίνει ότι θα αποχωρήσει από τη θέση αυτή το 2024, όταν λήξει η τρέχουσα, δεύτερη θητεία του.

Η δήλωση αυτή, που έγινε στους δημοσιογράφους που παρακολουθούν τις εργασίες του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, δεν αποτελεί έκπληξη και δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι ο Πούτιν θα αποχωρήσει από την εξουσία μετά από έξι χρόνια.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε παραιτηθεί και πάλι από την προεδρία το 2008, αφού ολοκλήρωσε δύο συνεχόμενες θητείες. Επέστρεψε στο ανώτατο αξίωμα το 2012, αφού στο ενδιάμεσο ανέλαβε την πρωθυπουργία. Θα μπορούσε, αν το επιθυμεί, να επαναλάβει την ίδια διαδικασία.

«Ανέκαθεν τηρούσα και τηρώ το Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας» απάντησε ο Ρώσος πρόεδρος όταν ρωτήθηκε αν και πότε θα αποχωρήσει από την προεδρία.

«Στο Σύνταγμα αναφέρεται με σαφήνεια ότι κανείς δεν μπορεί να υπηρετήσει περισσότερες από δύο συνεχόμενες θητείες. Σκοπεύω να τηρήσω αυτόν τον κανόνα», πρόσθεσε στις δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση.

Τον Μάρτιο, όταν κέρδισε με άνεση τις προεδρικές εκλογές, ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε αν θα διεκδικήσει και πάλι την προεδρία στις εκλογές του 2030 και τότε φάνηκε να αποκλείει μια τέτοια πιθανότητα. «Θα αστειεύεστε! Τι θέλετε να κάνω; Να μείνω εδώ μέχρι τα 100 μου; Όχι», απάντησε.

Ο Πούτιν γεννήθηκε το 1952 και το 2024, όταν θα λήξει η θητεία του, θα είναι 71 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters - AFP

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Διεθνή / Σλοβενία: Το κοινοβούλιο νομιμοποίησε την υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, όσοι πάσχουν από ανίατη ασθένεια, έχουν διαύγεια και η κατάσταση της υγείας τους είναι τέτοια που δεν μπορούν πλέον να αντέξουν τους πόνους, έχουν το δικαίωμα να βάλουν τέλος στη ζωή τους
LIFO NEWSROOM
«Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό γίνεται θεατρικό έργο

Διεθνή / «Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό έγινε θεατρικό έργο

Το έργο έχει την υποστήριξη των δικηγόρων της Πελικό και φεμινιστικών ομάδων - Δημοσιογράφοι και ερευνητές έδωσαν πρόθυμα χιλιάδες σελίδες από τα σημειωματάριά τους για τη δίκη
LIFO NEWSROOM
Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social media

Διεθνή / Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social

Στον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας επιβλήθηκε και απαγόρευση επικοινωνίας με άλλα πρόσωπα που βρίσκονται υπό έρευνα, μεταξύ των οποίων και ο γιος του, ο οποίος ζει πλέον στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Σε πρόσφατη δημοσκόπηση ο Έλληνας με τέτοιους πολιτικούς δήλωσε ότι ταυτίζεται. Strongmen, στην χριστιανορθόδοξη εκδοχή τους. Από το 2024 δεν θα είναι πρόεδρος της Ρωσίας, θα είναι πιθανότατα ομως πρωθυπουργός.