Η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση στα ιατρικά χρονικά με μάτι γυναίκας που γέμισε παρασιτικά σκουλήκια

Η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση στα ιατρικά χρονικά με μάτι γυναίκας που γέμισε παρασιτικά σκουλήκια Facebook Twitter
Το μάτι της γυναίκας που προσβλήθηκε από το σπάνιο σκουλήκι
1

Η Abby Beckley ψάρευε σολομούς στην Αλάσκα όταν αισθάνθηκε κάτι να την ενοχλεί στο αριστερό της μάτι.

Η 26χρονη δεν μπορούσε να βρει μια τρίχα ή κάποιο σκουπιδάκι να έχει εισέλθει στο μάτι της και καθώς μετά από πέντε μέρες η ενόχληση δεν υποχώρησε.

Έτσι, ένα πρωί, ξύπνησε και αποφάσισε πως θα έβγαζε από το μάτι της ότι ήταν αυτό που της προκαλούσε το πρόβλημα. Τράβηξε πίσω το βλέφαρό της, ανασήκωσε το δέρμα με τη φλεγμονή και το τρύπησε. Όταν κοίταξε τι ήταν αυτό που βρήκε διαπίστωσε ξαφνιασμένη πως υπήρχε ένα σκουλήκι στο δάχτυλό της.

Η Beckley είναι τώρα ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει μολυνθεί με ένα συγκεκριμένο είδος σκουληκιού των ματιών. Ονομάζεται Thelazia gulosa και μέχρι τώρα το παρασιτικό σκουλήκι είχε παρατηρηθεί μόνο στα μάτια των βοοειδών και ποτέ άλλοτε στον άνθρωπο.

Επιπλέον, η δική της είναι μόνο η 11η καταγεγραμμένη περίπτωση τέτοιου είδους σκουληκιού στο ιστορικό των ΗΠΑ. Η τελευταία γνωστή περίπτωση ήταν πριν από περισσότερα από 20 χρόνια.

Η Beckley δεν γνώριζε τίποτα για αυτό, καθώς κοίταζε το σκουλήκι στο δάχτυλό της το καλοκαίρι του 2016. Το μικρό, σχεδόν διάφανο πλάσμα κινήθηκε για μερικά δευτερόλεπτα και μετά πέθανε. Είχε δει παρόμοια σκουλήκια σε σολομούς, οπότε η Beckley αναρωτήθηκε αν κατά λάθος είχε μεταφέρει κάποιο από αυτά στο μάτι της. Αλλά τότε άρχισαν να εμφανίζονται περισσότερα σκουλήκια και ήταν ξεκάθαρο ότι αυτό ήταν ένα μεγαλύτερο πρόβλημα.

Η Beckley είχε αφαιρέσει πέντε ακόμα σκουλήκια από το μάτι της από τη στιγμή που το πήγε σε γιατρό.

Η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση στα ιατρικά χρονικά με μάτι γυναίκας που γέμισε παρασιτικά σκουλήκια Facebook Twitter
Ένα από τα σκουλήκια Thelazia gulosa που αφαιρέθηκαν από το μάτι της 26χρονης

Ανησυχώντας για την εξέλιξη η Beckley αποφάσισε να επιστρέψει στο Πόρτλαντ, όπου ένας ιατρός, προετοίμασε το ιατρικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον για την άφιξή της.

Στο νοσοκομείο, οι γιατροί και οι ασκούμενοι συγκεντρώθηκαν, ελπίζοντας να δουν τα σπάνια σκουλήκια ματιών.  Αρχικά ήταν λίγο επιφυλακτικοί και πρότειναν πως ίσως ήταν βλέννα.

Αλλά η Beckley επέμενε ότι υπήρχαν σκουλήκια στο μάτι της και πέρασε ώρες με το ιατρικό προσωπικό να κοιτάζει στο μάτι της, περιμένοντας να εμφανιστεί κάποιο σκουλήκι.

«Ποτέ δεν θα ξεχάσω το πώς ο γιατρός και ο ασκούμενος έκαναν όταν το είδαν να κουνιέται στο μάτι μου», λέει η Beckley. «Πήδηξαν πίσω έντρομοι και φώναζαν», θυμάται.

Οι οφθαλμίατροι κατάφεραν να βγάλουν ένα από τα σκουλήκια από το μάτι της Beckle και έστειλαν το δείγμα  στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των Η.Π.Α.

«Όλα αυτά τα παράσιτα είναι σπάνια, και αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο», λέει ο ειδικός που μελέτησε το εύρημα στο μάτι της Beckley. Έπρεπε να ανασύρει ένα γερμανικό ερευνητικό έγγραφο από το 1928 για να προσδιορίσει τελικά το είδος ως Thelazia gulosa, καθιστώντας το σκουλήκι το τρίτο είδος του Thelazia που εμφανίζεται να προσβάλλει το ανθρώπινο μάτι, μαζί με ένα είδος στην Ασία και ένα στην Καλιφόρνια.

Τα σκουλήκια μεταφέρονται από μύγες, οι οποίες τρέφονται από τα δάκρυα των βοοειδών, των αλόγων και των σκύλων και μπορεί να τις έχετε δει να πετούν επίμονα γύρω από τα μάτια ενός ζώου. 

Ο Richard Bradbury, ειδικός στα παράσιτα και τη μελέτη τους σε εργαστήρια λέει πως η περίπτωση είναι μοναδική καθώς τα σκουλήκια των ματιών δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς μύγες. Οι προνύμφες των σκουληκιών μπορούν να ωριμάσουν μόνο μέσα στο πεπτικό σύστημα και τα όργανα της μύτης του προσώπου μιας μύγας και μετά να βρουν το δρόμο τους προς τα στόμια του εντόμου.

Όταν η μύγα προσγειώνεται σε ένα βολβό και αρχίζει να «πίνει» δάκρυα, οι προνύμφες των σκουληκιών του τελευταίου σταδίου αναρριχώνται από το προβοσκίδα της μύγας στο μάτι.

Εκεί ενηλικιώνονται και παράγουν περισσότερες προνύμφες, οι οποίες πρέπει να ληφθούν από μια άλλη μύγα ειδάλλως τα σκουλήκια αντιμετωπίζουν το θάνατο.

«Στα μάτια της Beckley, δεν υπήρχε τρόπος να συνεχίσουν τον κύκλο ζωής τους, έτσι όλες πέθαναν», λέει ο Bonura. Ωστόσο παραμένει μυστήριο το πώς τα σκουλήκια έφτασαν στο μάτι της Beckley, αλλά η Bonura υποψιάζεται ότι μπορεί να συνέβη όταν περνούσε από βοσκότοπους.

Είναι σπάνιο, αλλά όχι ανησυχητικό αυτό που συνέβη. Στα καλά νέα είναι ότι τα σκουλήκια δεν βυθίζονται στο βολβό και αντ' αυτού καταλήγουν να παραμένουν στο μαλακό ιστό κάτω από τα βλέφαρα. 

Στην περίπτωση της Beckley, η καλύτερη θεραπεία ήταν να αφαιρεθούν ένα προς ένα. Κατά τη διάρκεια των 20 ημερών αφαιρέθηκαν από από το μάτι της συνολικά 14 σκουλήκια. Ακόμα, οι γιατροί που εμπλέκονται στην υπόθεση συμφωνούν ότι αυτά τα σκουλήκια ματιών δεν είναι μια διαφαινόμενη κρίση δημόσιας υγείας.

«Μην πανικοβάλλεστε ότι όλοι θα αποκτήσετε σκουλήκια ματιών», λέει ο Bonura.  Τα σκουλήκια δεν προκάλεσαν καμία σοβαρή ζημιά στη γυναίκα και δεν επηρέασαν την όρασή της.

Με πληροφορίες από National Geographic

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια