LIVE - Πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Η Ελλάδα έρχεται τελευταία σε όλη την Ευρώπη στην ισότητα των φύλων

Η Ελλάδα έρχεται τελευταία σε όλη την Ευρώπη στην ισότητα των φύλων Facebook Twitter
2

Στο συμπέρασμα ότι σημειώνεται πρόοδος στην ΕΕ αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς καταλήγει ο επικαιροποιημένος Δείκτης Ισότητας των Φύλων που δημοσιεύτηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, η ΕΕ καταγράφει σήμερα βαθμολογία 66,2 σε σύνολο 100, τέσσερις μόλις βαθμούς υψηλότερη σε σύγκριση με μια δεκαετία πριν. Η χώρα με την καλύτερη επίδοση είναι η Σουηδία με βαθμολογία 82,6 ενώ η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση με 50 βαθμούς.


«Σύμφωνα με τα νέα αποτελέσματα του Δείκτη Ισότητας των Φύλων, επικρατεί ανισότητα σε όλους τους τομείς της ζωής. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη έχει καθήκον να αναλάβει δράση. Φέτος, θα προτείνω τη λήψη περισσότερων μέτρων με στόχο την ενίσχυση της θέσης των γυναικών και την εφαρμογή της αρχής της ίσης αμοιβής για ίση εργασία», δήλωσε σχετικά η Βέρα Γιούροβα, επίτροπος αρμόδια για τη Δικαιοσύνη, τους Καταναλωτές και την Ισότητα των φύλων.


Από την πλευρά της, η Τζοάνα Μέικοκ, Γενική Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών επισήμανε ότι «οι γυναίκες δεν είναι πρόθυμες να περιμένουν 100 χρόνια για ισότητα» υποστηρίζοντας ότι «είναι πλέον καιρός για την ΕΕ να δράσει αποφασιστικά για να επιταχύνει τον ρυθμό της αλλαγής, για να επιδείξει σοβαρότητα για τα δικαιώματα όλων των πολιτών».


Ειδικότερα, οι επιδόσεις της Ελλάδας στους έξι τομείς μέτρησης είναι οι παρακάτω:


- Στον τομέα εργασίας, ο οποίος μετράει το βαθμό στον οποίο οι γυναίκες και οι άνδρες μπορούν να ωφεληθούν από την ισότιμη πρόσβαση στην απασχόληση και τις καλές συνθήκες εργασίας, η Ελλάδα πέτυχε σκορ 64, 2 σε σχέση με μέσο όρο 71,5 στην ΕΕ.


- Στον τομέα των χρημάτων που μετρά τις ανισότητες μεταξύ των φύλων όσον αφορά την πρόσβαση σε οικονομικούς πόρους και την οικονομική κατάσταση των γυναικών και ανδρών, η Ελλάδα πέτυχε σκορ 70,7 σε σχέση με μέσο όρο 79,6 στην ΕΕ.


- Στον τομέα της γνώσης που μετρά τις ανισότητες των φύλων στο εκπαιδευτικό επίπεδο, τη συμμετοχή στην εκπαίδευση και την κατάρτιση κατά τη διάρκεια της πορείας ζωής και τον διαχωρισμό των φύλων, η Ελλάδα πέτυχε σκορ 55,6 σε σχέση με μέσο όρο 63,4 στην ΕΕ.


- Στον τομέα του χρόνου, ο οποίος μετρά τις ανισότητες των φύλων στην κατανομή του χρόνου που αφιερώνεται στη φροντίδα και στην οικιακή εργασία και τις κοινωνικές δραστηριότητες, η Ελλάδα πέτυχε σκορ 44,7 σε σχέση με μέσο όρο 65,7 στην ΕΕ.


- Στον τομέα της εξουσίας ο οποίος μετρά την ισότητα των φύλων στις θέσεις λήψης αποφάσεων σε όλους τους πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς, η Ελλάδα πετυχαίνει σκορ μόλις 21,7 σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 48,5.


- Στον τομέα της υγείας, που μετρά την ισότητα των φύλων σε τρεις πτυχές: την κατάσταση της υγείας, την υγιεινή συμπεριφορά και την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, το σκορ της Ελλάδας ανέρχεται στο 83,1 σε σχέση όμως με τον επίσης υψηλότερο ευρωπαϊκό μέσο του 87,4.


«Αντιλαμβάνομαι ότι το να βάλουμε τέλος στις διακρίσεις φύλου, μια για πάντα, και το να καταστήσουμε πλήρως την ισότητα των φύλων μέρος της ατομικής μας συνείδησης και συνήθη πρακτική, θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι απαιτεί συνεπή και συλλογική δράση των διαφόρων θεσμικών οργάνων και φορέων σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο. Παρ' όλα αυτά, πιστεύω ακράδαντα ότι το ίδρυμά μας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μπορεί να αποτελέσει υπόδειγμα εφαρμογής της ισότητας των φύλων και προς αυτόν τον στόχο θέτουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας» δήλωσε σχετικά ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος εκφώνησε την εναρκτήρια ομιλία στην εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων, με αφορμή την κυκλοφορία 3ης έκδοσης για τον Δείκτη Ισότητας.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
2

LIVE - Πόλεμος στη Μέση Ανατολή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

BRITNEY SPEARS ΣΥΛΛΗΨΗ

Διεθνή / Ελεύθερη η Britney Spears: Η κίνηση μετά τη σύλληψή της - «Χρειάζεται βοήθεια» λέει εκπρόσωπός της

Νέες πληροφορίες από την αστυνομία της Καλιφόρνια που τη συνέλαβε - «Ελπίζω ότι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για μια αλλαγή που πρέπει να συμβεί στη ζωή της», είπε εκπρόσωπός της
THE LIFO TEAM
Αρχεία Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα χαμένα έγγραφα του FBI που σχετίζονται με τις κατηγορίες εναντίον Τραμπ

Διεθνή / Αρχεία Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα έγγραφα του FBI που συνδέουν τον Τραμπ με υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης

Τα έγγραφα περιλαμβάνουν σημειώματα από συνέντευξη γυναίκας, που ισχυρίζεται ότι είχε υποστεί κακοποίηση από τον τότε επιχειρηματία Ντόναλντ Τραμπ
THE LIFO TEAM
Κιρ Στάρμερ: «Ο καλύτερος δρόμος για το Ιράν είναι να διαπραγματευτεί συμφωνία»

Διεθνή / Κιρ Στάρμερ: «Ο καλύτερος δρόμος για το Ιράν είναι να διαπραγματευτεί συμφωνία»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υπερασπίζεται την απόφαση να μην συμμετάσχει στις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ και δηλώνει ότι η χώρα κάνει «ό,τι μπορεί» για να αποκλιμακώσει την κατάσταση
THE LIFO TEAM