O Ομπάμα λίγο πριν φύγει δίνει 500 εκατ. δολάρια στο παγκόσμιο ταμείο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή

O Ομπάμα λίγο πριν φύγει δίνει 500 εκατ. δολάρια στο παγκόσμιο ταμείο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή Facebook Twitter
3

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέθεσαν 500 εκατομμύρια δολάρια (466,8 εκατ. ευρώ) στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα, των Ηνωμένων Εθνών, για να βοηθήσουν αναπτυσσόμενες χώρες να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή, είπε το υπουργείο Εξωτερικών χθες.

 

Οι ΗΠΑ προχώρησαν στην πληρωμή για το Ταμείο λίγες μέρες προτού ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παραδώσει την εξουσία στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει την κλιματική αλλαγή που οφείλεται σε ανθρώπινη παρέμβαση "απάτη" και έχει υποστηρίξει το τέλος της χρήσης χρημάτων των αμερικανών φορολογούμενων για προγράμματα του ΟΗΕ που αφορούν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η ορκομωσία του Τραμπ θα γίνει μεθαύριο, Παρασκευή.

 

Το 2014 οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να χρηματοδοτήσουν το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα με 3 δισεκατομμύρια δολάρια (2,8 δις ευρώ), για να χρησιμοποιηθούν από φτωχά και ευάλωτα σε κλιματικές συνθήκες κράτη για προγράμματα που θα εισαγάγουν τεχνολογίες καθαρότερων πηγών ενέργειας και θα ενισχύσουν την αντίσταση των χωρών στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

 

Η χορήγηση των 500 εκατ. δολαρίων που ανακοινώθηκε χθες είναι η δεύτερη από τις ΗΠΑ, φέρνοντας το συνολικό ποσό που έχει δώσει έως τώρα σε 1 δις δολάρια (933,6 εκατ. ευρώ). Το 2014 οι πλούσιες χώρες υποσχέθηκαν στο Ταμείο να συνδράμουν με 10 δις δολάρια (933 δις ευρώ) συνολικά στον πρώτο γύρο χρηματοδότησης.

 

Δεν κρύβεται καμία "καταχθόνια επιθυμία ή πρόθεση" πίσω από τη χρονική στιγμή της χορήγησης των χρημάτων, εκ μέρους της κυβέρνησης, είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι σε ενημέρωση τύπου χθες. "Δεν γίνεται με πρόθεση να προκαλέσει την αντίδραση της εισερχόμενης κυβέρνησης ή να προσπαθήσουμε να τους επιβάλλουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το πώς θα αντιμετωπίσουν θέματα του κλίματος", πρόσθεσε ο Κίρμπι, λέγοντας, "Αυτή η επένδυση έχει σχεδιαστεί προ πολλού".

 

Η πρώτη χορήγηση αμερικανικής υποστήριξης για το Ταμείο ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2016.

 

Τα χρήματα που δόθηκαν χθες προέρχονται από τις πιστώσεις του Ταμείου Οικονομικής Υποστήριξης του οικονομικού έτους 2016, όπως συνέβη και με την πρώτη χρηματοδότηση, είπε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Τα χρήματα είναι υπό τον έλεγχο του Ταμείου ενώ το διοικητικό του συμβούλιο, το οποίο περιλαμβάνει και τις ΗΠΑ, είναι αυτό που θα αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιηθούν, είπε ο Κίρμπι.

Ο Τραμπ μπορεί να αρνηθεί να εκταμιεύσει το υπόλοιπο ποσό.

 

Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Πάτρικ Λέιχι χαιρέτησε την πληρωμή σε δήλωσή του, εξηγώντας ότι θα επιτρέψει στην Αμερική να "έχει μια θέση στο τραπέζι" μελλοντικών συζητήσεων για το κλίμα, θέση που εξέφρασε και ο υποψήφιος του Τραμπ για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στις ακροάσεις για την έγκριση του διορισμού του από τη Γερουσία την περασμένη εβδομάδα.

 

Γερουσιαστές των Ρεπουμπλικανών αντιτίθενται στη χρηματοδότηση του Ταμείου, υποστηρίζοντας ότι το Κογκρέσο ποτέ δεν το ενέκρινε και κατακρίνοντάς το ως σπατάλη αμερικανικών πόρων.

 

Η ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam χαιρέτησε την κίνηση, λέγοντας ότι αποτελεί αμελητέο ποσοστό του αμερικανικού προϋπολογισμού, σε σχέση με τις αμερικανικές επιδοτήσεις για την παραγωγή ορυκτών καυσίμων.

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ποιος είναι ο γιος τους Nick, που συνελήφθη για τη δολοφονία τους

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ποιος είναι ο γιος τους Nick, που συνελήφθη για τη δολοφονία τους

Η οικογένεια Reiner είχε μιλήσει ανοιχτά για τους μακροχρόνιους αγώνες του Nick με την κατάχρηση ουσιών και τον εθισμό σε σκληρά ναρκωτικά -  μπαινόβγαινε σε κέντρα αποκατάστασης επί χρόνια
THE LIFO TEAM
Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Διεθνή / Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Πολίτες σε όλη την Αυστραλία πενθούν για τους 16 νεκρούς που έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή - 25 άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας, ανάμεσά τους και ο δράστης
THE LIFO TEAM
Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, της Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη αναφέρουν, ότι στρατεύματα από τη «συμμαχία των προθύμων», με τη στήριξη των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να συνδράμουν στην ενίσχυση της ασφάλειας των ουκρανικών δυνάμεων
THE LIFO TEAM
IRC: Το Σουδάν για τρίτη χρονιά πρώτο στη λίστα της με τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις του κόσμου

Διεθνή / IRC: Το Σουδάν για τρίτη χρονιά πρώτο στη λίστα της με τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις του κόσμου

Την ώρα που συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών σε έναν εμφύλιο πόλεμο που έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, η «κραυγή» φορέων και οργανώσεων για βοήθεια στο Σουδάν ενισχύεται
THE LIFO TEAM