Ένα 80χρονο μοντέλο που ανατρέπει τα στερεότυπα της ηλικίας

Ένα 80χρονο μοντέλο που ανατρέπει τα στερεότυπα της ηλικίας Facebook Twitter
Ο 80χρονος Wang Deshun που έγινε διάσημος σε όλο τον πλανήτη με την εμφάνισή του στην επίδειξη μόδας του σχεδιαστή Hu Sheguang.
2
Ένα 80χρονο μοντέλο που ανατρέπει τα στερεότυπα της ηλικίας Facebook Twitter

Λίγο πριν βάλει στο τέρμα την techno μουσική που επέλεξε να παίζει ο ίδιος σαν dj στο πάρτι για τα 80α του γενέθλια, ο Wang Deshun, γνωστός και ως ο «πιο καυτός παππούς της Κίνας» απευθύνθηκε σε συγγενείς και φίλους που ήταν εκεί και αστειευόμενος τους είπε: «Κανονικά θα έπρεπε να φοράω μια μακριά ρόμπα με κεντημένη πάνω την λέξη "μακροζωία" και δύο νεαρές παρθένες να με βοηθούν να καθίσω σε μια παλιακού στιλ ξύλινη πολυθρόνα». Φορούσε όμως απλώς ένα λευκό T-shirt και μαύρο τζιν παντελόνι κι έχοντας τα άσπρα μαλλιά του λυτά αυτοσαρκάστηκε για ακόμη μια φορά με αφορμή την ηλικία του και το πώς συνηθίζουν τα γιορτάζουν παραδοσιακά τα γενέθλιά τους οι συνομίληκοί του στην Κίνα.

Αποφασισμένος να αποφύγει με κάθε τρόπο ένα σωματικό αλλά και πνευματικό τέλμα, ο 80χρονος Wang δεν σταματά να δοκιμάζει νέες δραστηριότητες και ιδέες, αφιερώνοντας παράλληλα άφθονο χρόνο στην καθημερινή του άσκηση. Πέρυσι, περπάτησε για πρώτη φορά σε πασαρέλα κάνοντας, όπως είναι φυσικό, μεγάλη αίσθηση κι έκτοτε απολαμβάνει όσο τίποτε άλλο το να ανατρέπει την εικόνα που έχει ο κόσμος για το τι σημαίνει να είσαι ηλικιωμένος στην Κίνα. 

«Ένας τρόπος για να δεις αν είσαι γέρος ή όχι είναι ρωτώντας τον εαυτό σου, "Τολμάς να δοκιμάσεις κάτι που δεν έχεις ξανακάνει ποτέ;"» είπε πρόσφατα σε συνέντευξή του. «Έχει να κάνει με το τρόπο σκέψης σου. Δεν έχει σχέση με την ηλικία» σχολίασε και πρόσθεσε: «Η φύση ορίζει την ηλικία αλλά εσύ ορίζεις τον τρόπο σκέψης σου».

Βέβαια, όσο καλή φυσική κατάσταση κι αν έχει κι όρεξη για ζωή, λέει πως δεν γλίτωσε τον χαρακτηρισμό «παππούς» αφού έχει δύο παιδιά και μια εγγονή δύο ετών. Ωστόσο, στην περίπτωσή του, η προσφώνηση συνοδεύεται επίσης κι από σχόλια όπως «Παππού, είσαι το είδωλό μου!» και «Παππού, οι κοιλιακοί σου είναι απίθανοι! Είσαι πραγματικά γοητευτικός!», σαν αυτά που συνοδεύουν τις φωτογραφίες του στα social media, οπότε δεν τον ενοχλεί καθόλου.

Ένα 80χρονο μοντέλο που ανατρέπει τα στερεότυπα της ηλικίας Facebook Twitter

Ο Wang Deshun γεννήθηκε στην Shenyang το 1936, κι είναι ένα εκ των 9 παιδιών ενός μάγειρα και μιας νοικοκυράς. Σε ηλικία 14 ετών ξεκίνησε να δουλεύει σαν πωλητής αυτοκινήτων. «Μου άρεσε η ηθοποιία, το τραγούδι, ο χορός και να παίζω μουσικά όργανα, τόσο πολύ που μπήκα στην μπάντα της δουλειάς που ήμουν» θυμάται. Αργότερα δούλεψε στο ραδιόφωνο, τον κινηματογράφο και το θέατρο. Στην αρχή της δεκαετίας του 1980, ο Wang, που τότε δίδασκε περπάτημα πασαρέλας σε μια σχολή μόδας, διοργάνωσε την πρώτη ίσως επίδειξη μόδας στην πόλη Changchun. «Το 1982 τα κινέζικα ρούχα ήταν τόσο παλιομοδίτικα. Πήγα στο μεγαλύτερο κατάστημα της πόλης και τους είπα "δώστε μου τα καλύτερα ρούχα σας και θα διοργανώσω ένα σόου". Συμφώνησαν. Οι Κινέζοι δεν είχαν καμία αίσθηση του στιλ. Φορούσαν μαύρα, άσπρα, γκρι ή μπλε ή ακόμη και στρατιωτικές στολές. Ήθελα να ενεργοποιήσω την αίσθηση της μόδας στους απλούς ανθρώπους». εξηγεί. 

Σε ηλικία 49 ετών μετακόμισε στο Πεκίνο με επιθυμία να γίνει «ζωντανό άγαλμα», ιδέα που όπως λέει του έδωσε η σύζυγός του Zhao Aijuan, με την οποία είναι παντρεμένοι 49 χρόνια. Προκειμένου να καταξιωθεί στην body art αποφάσισε να αρχίσει να γυμνάζεται εντατικά ώστε παρόλο που θα ήταν μικροκαμωμένος να μπορεί για παράδειγμα να ενσαρκώσει γυμνός ένα άγαλμα του Auguste Rodin. Αρχικά έδινε δημόσιες παραστάσεις αλλά κάποια στιγμή συνελήφθη, οπότε και άρχισε να δίνει πιο πριβέ σόου. 

Πέρυσι εμφανίστηκε στο Πεκίνο γυμνός από τη μέση και πάνω σε μια επίδειξη μόδας του σχεδιαστή Hu Sheguang.  

Όπως εξηγεί, υπήρξε ανέκαθεν αθλητικός τύπος. Σαν παιδί ήταν κολυμβητής κι ακόμη κολυμπά περισσότερο από μισό μίλι κάθε μέρα. «Το πρωί είναι η ώρα της μάθησης. Διαβάζω βιβλία και ειδήσεις. Από τις 3 ως τις 6 το μεσημέρι είναι η ώρα που γυμνάζομαι, σε ένα γυμναστήριο κοντά στο σπίτι μου» λέει ο Wang.

Αποκαλύπτει πως πλέον πίνει λιγότερο αλκοόλ, αλλά σημειώνει πως αυτός είναι και ο μεγαλύτερος περιορισμός που έχει όσον αφορά στο διαιτολόγιό του. «Δεν είμαι καθόλου επιλεκτικός στο φαγητό. Τρώω ό,τι θέλω» λέει. 

«Το να είσαι πνευματικά υγιής σημαίνει πως ξέρεις τι σκοπεύεις να κάνεις» τονίζει ο Wang. «Για παράδειγμα, ένας πωλητής λαχανικών, όταν ξυπνά, έχει έναν στόχο, εργάζεται σκληρά. Κι όταν τελειώνει, νιώθει ολοκληρωμένος» εξηγεί, προσθέτοντας πως αυτή η ολοκλήρωση για τον ίδιο μπορεί να έρχεται με διάφορους τρόπους- ηθοποιία, μόντελινγκ, άσκηση ή τέχνη. Και στο άμεσο μέλλον, και μέσω ελεύθερης πτώσης. Αυτό είναι, όπως λέει, το σχέδιό του. 

"Οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν τη ζωή τους όσες φορές θέλουν. Το σημαντικό είναι να έχεις στόχο» καταλήγει. 

Με πληροφορίες από New York Times

Πολιτισμός
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Βενετία γιορτάζει τη εικονογραφία και τον συμβολισμό του στήθους

Εικαστικά / Μια μεγάλη εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο γυναικείο στήθος

Στη Βενετία και στο Palazzo Franchetti μια έκθεση αφηγείται την «περιπέτεια» ενός σημείου της γυναικείας ανατομίας που έχει κατανοηθεί και αναπαρασταθεί στην τέχνη, τη διαφήμιση, τη μόδα, σε όλους τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια