Πέθανε ο πραξικοπηματίας Στυλιανός Παττακός

Πέθανε ο πραξικοπηματίας Στυλιανός Παττακός Facebook Twitter
7

 

Πέθανε ο πραξικοπηματίας Στυλιανός Παττακός Facebook Twitter
Ο Παττακός στη Βαρβάκειο Αγορά επί χούντας

Πέθανε σε ηλικία 104 ετών ο τελευταίος εν ζωή από τους πρωτεργάτες του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου, Στυλιανός Παττακός.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί σε στενό οικογενειακό κύκλο την Τρίτη στην Αγία Παρασκευή στο Ρέθυμνο από όπου και καταγόταν. Η είδηση είχε αρχικά δημοσιευθεί από to πρωί στην ιστοσελίδα neakriti.gr, αλλά δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί και αργότερα στα social media έγινε λόγος για hoax.

Την περασμένη Πέμπτη, ο Στ. Παττακός είχε γίνει στόχος ληστών που εισέβαλαν στην κατοικία όπου διέμενε στα Πατήσια και έκλεψαν κοσμήματα, συλλεκτικά νομίσματα και μετάλλια ωστόσο ο ίδιος δεν αντιλήφθηκε το περιστατικό καθώς κοιμόταν.

  

Ο Σ. Παττακός αρέμενε αμετανόητος για το πραξικόπημα μέχρι το θάνατό του και υποστήριζε ότι η Χούντα έσωσε την Ελλάδα από σχεδιαζόμενη σοσιαλιστική δικτατορία του Ανδρέα Παπανδρέου που θα έβαζε την Ελλάδα στο Ανατολικό Μπλοκ.

  

Υπήρξε μέλος της τριμελούς ηγετικής ομάδας με τον Γεώργιο Παπαδόπουλο και τον Νικόλαο Μακαρέζο που πρωτοστάτησε στην εκδήλωση του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967. Ήταν το δεύτερο σημαντικότερο στέλεχος της Χούντας μετά τον Παπαδόπουλο. Τον Απρίλιο του 1967, μετά την εκδήλωση πραξικοπήματος ανέλαβε υπουργός Εσωτερικών, μέχρι το 1971, οπότε και ανέλαβε αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ως το 1973. Το 1971 με δική του διαταγή έγινε η μεταφορά της πρωτεύουσας της Κρήτης από τα Χανιά στο Ηράκλειο, αν και αργότερα κατηγόρησε τους κατοίκους του Ηρακλείου για αχαριστία επειδή υποστήριζαν το ΠΑΣΟΚ.

Στο επιχειρησιακό κομμάτι του πραξικοπήματος, ο ρόλος του Παττακού ήταν μακράν ο σπουδαιότερος καθώς, ως διοικητής του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων, ήλεγχε τις μονάδες των Τεθωρακισμένων που ήταν απαραίτητες για την κατάληψη της Αττικής. Είχε διοριστεί σ' αυτή τη θέση το 1966 ως έμπιστος «εθνικόφρων» από την κυβέρνηση των Αποστατών που φοβόταν τη άνοδο της δημοτικότητας του Ανδρέα Παπανδρέου και ήθελε να ελέγχει τις στρατιωτικές δυνάμεις μέσα και γύρω από την Αθήνα «διά παν ενδεχόμενον».

Μετά την πτώση της χούντας Ιωαννίδη, συνελήφθη στις 23 Οκτωβρίου 1974 και μεταφέρθηκε στην Κέα, ενώ στις 20 Ιανουαρίου 1975 προφυλακίστηκε. Στη δίκη που ακολούθησε το Πενταμελές Εφετείο υπό την προεδρία του Γιάννη Ντεγιάννη τον έκρινε ένοχο στάσης και εσχάτης προδοσίας και τον καταδίκασε σε θάνατο, αλλά η ποινή μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη από την πολιτική εξουσία. Στις 28 Σεπτεμβρίου 1990 αποφυλακίστηκε «λόγω ανηκέστου βλάβης της υγείας του» με την υποχρέωση να δίνει το παρόν ανά 15 ημέρες στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και ανά 5 μήνες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

7

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

6 σχόλια
Είμαστε όμως περίεργος λαός. Ένα πάτημα στο κουμπί μας, όποιο κουμπί πατηθεί κατά τύχη και εκτοξευόμαστε να υποστηρίζουμε ή να κατηγορούμε χωρίς δεύτερη σκέψη αλλά μόνο με πάθος.Συμφωνώ ότι θα έπρεπε να είμαστε όλοι καλοί σωστοί και δίκαιοι. Όμως ανθρωπίνως δεν γίνεται να είμαστε. Έτσι δεν ήταν και ο Παττακός. Υπήρξε υποκινητής και υπεύθυνος πολλών δεινών. Του πρέπει ο καταλογισμός.Ο όποιος όμως του καταλογίζει ή συμφωνεί με τους καταλογισμούς, ο ίδιος θα πρέπει να αναγνωρίσει και να καταλογίσει και στην απέναντι πλευρά από αυτήν του όποιου Παττακού. Ποιοί του έδωσαν το κίνητρο και το αλλοθι να κάνει ότι έκανε; Ποιός θα έβαζε ένα τέλος στον κατήφορο που είχε μπεί η χώρα;Να μην ξεχνάμε ότι όπως εμείς γιορτάζαμε την πτώση της δεξιάς χούντας στο ανατολικό Βερολίνο γορτάζανε την πτώση της αριστερής χούντας...Επίσης, κάντε έναν ακριβοδίκαιο λογαριασμό σε τι κατάσταση άφησε τη χώρα ο χουντικός Παττακός και σε τι οι δημοκράτες που τον διαδέχθηκαν.Τι έκλεψε και τι πλήρωσε ο Παττακός και τι έκλεψαν και τι πλήρωσαν οι διάδοχοι.Όποιος δεν θέλει να κρυφτεί πίσω από ένα τσιτάτο του κακού χουντικού ας πάρει χαρτί και μολύβι να κάνει τον έναν και τον άλλο λογαριασμό.Όχι για να αθωώσει τους χουντικούς, εμάς μας έτυχε να έχουμε δεξιούς χουντικούς άλλοι είχαν αριστερούς, αλλά για να καταλάβει ο Έλληνας ότι πρέπει να σκέφτεται και να ενεργεί πιό υπεύθυνα και να τιμά το δικαίωμα της ψήφου που διεκδικεί.Να ανοίγει το δρόμο και να φέρνει σοβαρούς και υπεύθυνους ανθρώπους στο κουμάντο της χώρας με την ψήφο του και όχι ψεύτες κλέφτες και λαϊκιστές. Αν φέρνει κλέφτες και ψεύες τότε ανοίγει το δρόμο στους Παττακούς και την επαύριο παριστάνει την εξαπατημένη παρθένα και τους κατηγορεί. Έτσι δεν θα έχει δημιουργήσει συνθήκες που θα έφερναν ούτε Παττακούς για να τους κατηγορούμε ούτε και όλο το άλλο μεταπολιτευτικό σκυλολόϊ που ανεβάσαμε και κρατήσαμε στην εξουσία και διέλυσε τη χώρα για εμάς και τις επόμενες γεννεές.
Κι αναρωτιόμουν στα πόσα σχόλια κάτω από την είδηση θα έβλεπα και το αναμενόμενο σχόλιο του συμψηφισμού: ναι ήταν κακός αλλά αυτοί που τον διαδέχθηκαν είναι χειρότεροι, να δούμε πόσα έκλεψε και πόσα έκλεψαν αυτοί που τον διαδέχθηκαν, μπλα μπλα μπλα...Όσο προβληματική κι αν είναι μια δημοκρατία, δεν μπορείς να τη συγκρίνεις ποτέ με μια δικτατορία. Ειδικά αν δεν την έχεις ζήσει. Λίγη μελέτη της νεότερης ιστορίας δεν βλάπτει, πριν αρχίσει κανείς τα τσιτάτα περί λαϊκιστικής ψήφου. Κι αν αναρωτιέσαι πόσο χειρότερη μπορεί να είναι μια χούντα από αυτό που εσύ σήμερα ζεις, ρίξε μια ματιά στον σημερινό χάρτη της Κύπρου. Έτσι, για να θυμηθείς τι μας άφησε "κληρονομιά" η χούντα.
Τι έχουν να ακούσουν τα αυτάκια μας από φιλοχουντικούς και χρυσαύγουλα...Και κυρίως τι έχουν να δουν τα μάτια μας όταν τον θάψουνε (προβλέπω show όπως εκείνο στη κηδεία του αρχιβασανιστή...).
Πάντως όλοι οι κακοί ανθρωποι έχουν τον απέθαντο! 104?!!! Ουτε ο Χάρος δεν τους θέλει! Κακία κ αναισθησία είναι τα μυστικά της μακροζωίας τι μου λένε για κρητικές διατροφές κ παξιμάδια! Τους καλούς πάντα τους τρώει η μαρμάγκα... απο νωρίς!
Τώρα τί να πεις; Ότι πεθαίνουν νέοι άνθρωποι, καλοί άνθρωποι, κι έμεινε αυτός να κοπρίζει τον κόσμο μέχρι τα 104; Ο Θεός να με συγχωρέσει γι ´ αυτά που σκέφτομαι για δαύτον...