Πλουσιότεροι κατά 244 δισεκ. δολάρια 85 κροίσοι, μέσα στην κρίση

Πλουσιότεροι κατά 244 δισεκ. δολάρια 85 κροίσοι, μέσα στην κρίση Facebook Twitter
5

Πλουσιότεροι κατά 244 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν γίνει σήμερα οι 85 πλουσιότεροι άνθρωποι οι οποίοι έχουν περιουσίες ισοδύναμες με όσες έχει ο μισός-φτωχότερος- πληθυσμός της Γης συνολικά. 

Τα στοιχεία αυτά περιέχονται στην ετήσια έκθεση της οργάνωσης  Oxfamγια την ανισότητα στην οποία τονίζεται επίσης ότι ο αριθμός των κροίσων  έχει υπερδιπλασιαστεί από την έκρηξη της διεθνούς οικονομικής κρίσης, φθάνοντας φέτος τον Μάρτιο τους 1.645 εν συγκρίσει με τους 793 δισεκατομμυριούχους τον Μάρτιο του 2009.

Όπως αναφέρει η οργάνωση η δημιουργία πλούτου δεν αφορά πλέον μόνο τις πλούσιες χώρες αλλά και χώρες όπως η Ινδία.

Στην έκθεση γίνεται και μια προσπάθεια να υπολογιστεί για πόσο διάστημα θα επαρκούσαν στο μέλλον τα χρήματα ενός πλούσιου αν αυτός σταματούσε σήμερα να αυξάνει την περιουσία του αλλά εξακολουθούσε να ξοδεύει 1 εκ. δολάρια την ημέρα. Ενδεικτικά ο Μπιλ Γκέιτς θα μπορούσε να ζήσει για δυο αιώνες και 18 χρόνια ενώ ο Κάρλος Σλιμ θα έπρεπε να ζήσει 2 αιώνες και 20 χρόνια για να φθάσει να μην έχει ούτε ένα σεντς στην τσέπη του. Επιπλέον ο Γκέιτς με μια μέτρια απόδοση 2% στην περιουσία του θα εξακολουθούσε να κερδίζει 4,2 εκατ. δολάρια από τους τόκους και μόνον.

Η Oxfam επισημαίνει ότι ένας φόρος μόλις 1,5% επί των περιουσιών των δισεκατομμυριούχων της Γης, αμέσως μετά το ξέσπασμα της κρίσης, θα έσωζε τις ζωές 23 εκατομμυρίων ανθρώπων στις 49 φτωχότερες χώρες, γιατί θα απέφερε έσοδα για επένδυση στην περίθαλψη.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στροφή του Πούτιν σε διώξεις για διαφθορά: Aπόπειρα απόκρυψης στρατιωτικών αποτυχιών;

Διεθνή / Στροφή του Πούτιν σε διώξεις για διαφθορά: Aπόπειρα απόκρυψης στρατιωτικών αποτυχιών;

Αυξάνονται οι υποθέσεις διαφθοράς κατά Ρώσων αξιωματούχων, την ώρα που ο Πούτιν επιχειρεί να κατευνάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τις αποτυχίες στον πόλεμο με την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Τι άφησε πίσω του ο Χαλκ Χόγκαν

Διεθνή / Τι άφησε πίσω του ο Χαλκ Χόγκαν

Ο Χαλκ Χόγκαν, ο άνθρωπος που ανέδειξε την επαγγελματική πάλη, πέθανε σε ηλικία 71 ετών. Η κληρονομιά του ωστόσο παραμένει αμφιλεγόμενη, με ρατσιστικά σχόλια, κατάχρηση εξουσίας και μια δικαστική υπόθεση που συγκλόνισε τη δημοσιογραφία
LIFO NEWSROOM
ΠΛΟΙΟ HANDALA

Διεθνή / Το Ισραήλ κατέλαβε το πλοίο Handala του «Στόλου για την Ελευθερία» που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα

Σε πλάνα που αναμεταδίδονταν απευθείας από τους ακτιβιστές διακρίνονται οι περισσότεροι, καθισμένοι στη γέφυρα, πολλοί με τα χέρια ψηλά - «Οι αλήτες του Νετανιάχου ανέβηκαν στο Handala»
LIFO NEWSROOM
Γάζα: 57 νεκροί μέσα σε 24 ώρες – Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός

Διεθνή / Γάζα: 57 νεκροί μέσα σε 24 ώρες – Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός

Τουλάχιστον 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα, πολλοί ενώ αναζητούσαν ανθρωπιστική βοήθεια - Οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός σταμάτησαν, ενώ η πείνα θερίζει αμάχους και παιδιά
LIFO NEWSROOM