"Θα ευλογηθώ να μείνω ξαπλωμένος από δω και πέρα, μέχρι να πεθάνω. Δεν θα παντρευτώ, δεν θα αγοράσω σπίτι, δεν θα αποκτήσω παιδιά. Δεν θα αγοράσω τσάντα, δεν θα φορέσω ρολόι. Θα είμαι αργόσχολος, θα δουλεύω τη μια μέρα και θα παίζω τις άλλες τρεις."

Στο κινέζικο κοινωνικό δίκτυο Douban με τους 200 εκατομμύρια χρήστες που παρακολουθείται στενά από τις αρχές, η δήλωση αυτή δεν επιδέχεται παρερμηνεία. Εδώ και αρκετές εβδομάδες, οι νέοι Κινέζοι μιλούν ανοιχτά και μια τάση διαφαίνεται: το tang ping, που θα μπορούσε να μεταφραστεί ως "ακούσια οκνηρία", ή, πιο κυριολεκτικά, "μένω ξαπλωμένος". Το Lying Down (ξαπλώνω), μία από τις υποομάδες του κοινωνικού δικτύου, αριθμούσε από μόνο του, σύμφωνα με τον αγγλόφωνο κινεζικό ιστότοπο Sixth Tone, περισσότερα από 6.000 μέλη πριν το κλείσουν οι αρχές.

Πριν από μερικές εβδομάδες, σε μια άλλη δημοφιλή κινεζική πλατφόρμα, την Tieba, ένας χρήστης, άνεργος εδώ και δύο χρόνια, ξεκίνησε να πληκτρολογεί. Χωρίς καμιά διάθεση αυτοκριτικής, ο διαδικτυακός αυτός χρήστης υπερασπίστηκε τη δική του τεμπελιά, δηλώνοντας μάλιστα ικανοποιημένος με την κατάστασή του: "Το να ξαπλώνω είναι η πράξη σοφίας μου. Μόνο ξαπλωμένος ο άνθρωπος μπορεί να μετρήσει το κάθε πράγμα." Η δήλωση αυτή, πράξη εξέγερσης με χαρακτήρα σχεδόν ανθρωπιστικού μανιφέστου, βρήκε μεγάλη ανταπόκριση στο κοινό και το μότο του tang ping έγινε viral.

Μετά την Tieba, παίρνει φωτιά και το Douban πριν αντιδράσουν οι αρχές και καταργήσουν τα chat rooms το ένα μετά το άλλο. Αυτό δεν εμποδίζει τους νέους Κινέζους χρήστες, που είναι αποφασισμένοι να υποστηρίξουν έναν πιο αργό και πιο χαλαρό τρόπο ζωής, να στραφούν σε άλλες πλατφόρμες συζήτησης, όπως το Reddit.

 

Στο Weibo [460 εκατομμύρια ενεργοί χρήστες το μήνα - σ.σ.], την πιο περιζήτητη κινεζική πλατφόρμα - ειδικά από τους νέους - μια δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 28 Μαΐου και 3 Ιουνίου, και την οποία αναφέρει η South China Morning Post, καταδεικνύει την έκταση του εν λόγω φαινομένου. Το 61% των 241.000 ερωτηθέντων δηλώνει ότι είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν την lying flat attitude [οριζοντιωμένη ξαπλωμένη στάση - σ.σ.].

Μία συνειδητή επιλογή για την αποφυγή κάθε σωματικής και ηθικής προσπάθειας, που απορρίπτει το στρες που επιβάλλει η διαδεδομένη κουλτούρα της εργασίας και των σπουδών στην Κίνα, αλλά και εκφράζει μια οδυνηρή έλλειψη εμπιστοσύνης στο μέλλον. Ενώ πολλοί νέοι δυσκολεύονται να βρουν δουλειά μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους, όσοι καταφέρνουν να συνάψουν μία σύμβαση αναγκάζονται συχνά να εργάζονται περισσότερο από τον μέσο όρο, για έναν μισθό που σπάνια υπερβαίνει τα 800 ευρώ, ενώ τα ενοίκια στις μεγάλες πόλεις είναι πολύ πιο υψηλά. Πολλοί χρήστες καταγγέλλουν επίσης το σχήμα του "996" - δουλειά από τις εννέα το πρωί έως τις εννέα το βράδυ, έξι ημέρες την εβδομάδα.  [...]

Το δικαίωμα στην τεμπελιά Facebook Twitter
Weibo/Sixth Tone.

Ο νέοι Κινέζοι "ξαπλώνουν" επειδή κουράστηκαν να τρέχουν επιτόπου

Zhang Wanqing και Liu Menggiu

Sixth Tone, 27.05.2021

[...]  Παρότι πολλοί νεαροί Κινέζοι συνδέουν ενστικτωδώς το Τάο με το tang ping, η ηττοπαθής φιλοσοφία δέχθηκε δριμεία κριτική από τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

"'Οπως και να 'χει, οι νέοι πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στο μέλλον", διαβάζουμε σε ένα σχόλιο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Nanfang Daily, με έδρα την Γκουανγκζού. "Η Κίνα είναι η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο, με άφθονο εργατικό δυναμικό και τεράστιο πλεονέκτημα στην αγορά. … Η μόνη ευτυχισμένη ζωή είναι μια εργατική ζωή."

"Προφανώς, η κοινότητα της ξάπλας δεν ωφελεί την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας", έγραψε η Guangming Daily του Πεκίνου. Ωστόσο, η εφημερίδα που συνδέεται με το κόμμα πρόσθεσε ότι το tang ping δεν πρέπει να αγνοηθεί δίχως να προβληματίσει: εάν η Κίνα θέλει να καλλιεργήσει την εργατικότητα στη νέα γενιά, συνέχισε η εφημερίδα, πρέπει πρώτα να προσπαθήσει να βελτιώσει την ποιότητα ζωής της.

Ο Huang Ping, καθηγητής λογοτεχνίας στο East China Normal University, ο οποίος μελετά τη νεανική κουλτούρα, είπε στο Sixth Tone ότι τα επίσημα μέσα ενημέρωσης φαίνεται πως ανησυχούν για το tang ping lifestyle, επειδή αυτό καθιστά μια απειλή για την παραγωγικότητα.

"Το κράτος ανησυχεί για το τι θα συνέβαινε εάν όλοι σταματούσαν να εργάζονται", είπε ο Huang. Και δεν συμφωνεί απαραίτητα με τις αντιδράσεις των μέσων. "Οι άνθρωποι δεν είναι μόνο εργαλεία για να φτιάχνουν πράγματα", είπε.

Το να ξαπλώνεις είναι περισσότερο λογική επιλογή παρά αρνητική στάση, εξήγησε ο Huang. Για μερικούς νέους, είναι ένας τρόπος να αποσυμπιέζονται. "Όταν δεν μπορείς να αντεπεξέλθεις στην ανάπτυξη της κοινωνίας - ανεβάζοντας στα ύψη, για παράδειγμα, τις τιμές του ενοικίου - το tang ping είναι στην πραγματικότητα η πιο λογική επιλογή", είπε.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο γνωστός τηλεοπτικός παρουσιαστής Bai Yansong παρενέβη αμφισβητώντας τον αγώνα της νέας γενιάς ενάντια στις πιέσεις της ζωής. "Θα ήταν πραγματικά καλό αν είχαμε όλοι εγγυημένους πολύ χαμηλούς κόστους στέγασης, χωρίς καμία πίεση, κι αν το κορίτσι που μας αρέσει μας αποδεχόταν εύκολα την ώρα που το κυνηγάμε; Είναι πραγματικά αυτό καλό; " είπε κατά τη διάρκεια ενός πρόσφατου talk-show..

Σύμφωνα με τον καθηγητή Huang, το να ξαπλώνεις μπορεί να θεωρηθεί το αντίθετο της "ανέλιξης" - ένας παλιός ακαδημαϊκός όρος δεκαετιών που αναφέρεται σε κοινωνίες που παγιδεύονται σε αδιάκοπους κύκλους ανταγωνισμού, και που εμφανίστηκε πέρυσι ως νέα λέξη της μόδας στην Κίνα. "Σε ένα σχετικά καλό κοινωνικό περιβάλλον, οι άνθρωποι μπορεί να νιώθουν εγκλωβισμένοι, αλλά τουλάχιστον προσπαθούν", είπε. "Εάν είναι χειρότερο, οι άνθρωποι θα ξαπλώσουν."