Καλοκαίρι στην Πάρο: Ποικιλία για τον καθένα και καλό φαγητό

Καλοκαίρι στην Πάρο: Ποικιλία για τον καθένα και καλό φαγητό Facebook Twitter
Οι οπαδοί του kite surfing διαλέγουν κατευθείαν την Πούντα, στο θαλάσσιο στενό απέναντι από την Αντίπαρο.
0

Η Πάρος περιτριγυρίζεται από πολλές πανέμορφες παραλίες που μπορείς να τις διαλέξεις ανάλογα με τον τύπο σου. Αν είσαι τύπος beach bar έως εξαντλήσεως, θα πας κατευθείαν στο Punta Beach στην ανατολική πλευρά του νησιού ή στο πρώτο κομμάτι, στη Σάντα Μαρία, κοντά στη Νάουσα. Αν ζητάς κάτι οργανωμένο, αλλά σχετικά ήρεμο και σε εξαιρετικό περιβάλλον, θα προχωρήσεις για τις διάσημες Κολυμπήθρες ή προς Άι-Γιάννη και Μοναστήρι, αλλά και στον Μόλο με τη χρυσή άμμο και τα αρμυρίκια. Αν θες να κολυμπήσεις απαλλαγμένος από οτιδήποτε εμποδίζει την επαφή του σώματος με το νερό και τον ήλιο, πας κατευθείαν Λάγγερη. Η Χρυσή Ακτή, ως η μεγαλύτερη του νησιού με άμμο, με μήκος 1,5 χλμ. και πλάτος που δεν σε περιορίζει, είναι πολυσυλλεκτική. Έχει χώρο για κοσμικούς αλλά και για σερφίστες. Οι οπαδοί του kite surfing διαλέγουν κατευθείαν την Πούντα, στο θαλάσσιο στενό απέναντι από την Αντίπαρο. Στη δυτική πλευρά θα κολυμπήσεις στις οργανωμένες παραλίες Παρασπόρο, Αγία Ειρήνη, Φάραγγα, Βουτάκο.


H βασίλισσα του night life στην Πάρο είναι, αναμφισβήτητα, η Νάουσα. Εκεί θα πας να πιεις μέχρι πρωίας, να θαυμάσεις ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί σε κορμί, γυναικείο και ανδρικό, στο νησί. Μπαράκια και εστιατόρια για κάθε γούστο. Η Παροικιά, το λιμάνι και το διοικητικό κέντρο της Πάρου, ακολουθεί, όχι ασθμαίνουσα αλλά σε μια διακριτική απόσταση. Εκεί θα βρεις πιο ήρεμα μπαράκια και μεγαλύτερη αγορά.


Η ορεινή Πάρος: Λεύκες, Πρόδρομος, Μάρμαρα, Μάρπησσα. Τα «ορεινά» χωριά του νησιού σού δίνουν μια διαφορετική εικόνα από αυτή που ξέρουμε. Τόλμησε να κάνεις μια βόλτα με τα πόδια σε καθένα από αυτά ή και σε όλα μαζί, αν αντέχεις λίγο περισσότερο περπάτημα. Στις Λεύκες μπορείς να ακολουθήσεις τον βυζαντινό δρόμο. Εκεί, η τουριστική προσέγγιση είναι περιορισμένη και αρκετά διακριτική. Τα κτίσματα κατοικούνται, η εικόνα της καθημερινότητας παραμένει ίδια εδώ και πολλές δεκαετίες. Θα βρεις παραδοσιακά καφενεία και ταβέρνες που θα σε κάνουν ν' αλλάξεις εποχή.


Αρχαιολογικοί χώροι: Δώδεκα σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι αξίζουν την προσοχή σου στην Παροικιά. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου θα πάρεις γεύση από μια πλούσια και ανεπτυγμένη πόλη λόγω του παριανού μαρμάρου αλλά και από την καίρια θέση της στο κέντρο του Αιγαίου. Στην παλιά αγορά θα θαυμάσεις τα νεοκλασικά κτίρια των πλούσιων ναυτικών οικογενειών. Αξίζει να επισκεφθείς τη φημισμένη εκκλησία Εκατονταπυλιανή, χτισμένη από 3.500 αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη.

Γαστρονομία: Οι ανεμόμυλοι, έργα μοναδικής τεχνολογικής και αρχιτεκτονικής κατασκευής, υπενθυμίζουν την παράδοση της αρτοποιητικής τέχνης. Στην Πάρο θα δοκιμάσεις μια πλούσια γκάμα τοπικών άρτων και αρτοσκευασμάτων από παξιμάδια, κουλούρια και ξεροτήγανα και όλων των ειδών τις πίτες – τυρόπιτες, μυζηθρόπιτες, κολοκυθόπιτες, κολόπια (μικρές πίτες γεμισμένες με χόρτα), μαραθοπιτάκια. Η παραδοσιακή κουζίνα του νησιού είναι απλή, βασισμένη σε φρέσκες πρώτες ύλες. Οι πιο διάσημοι μεζέδες είναι η «γούνα», κολιός που στεγνώνει στον ήλιο και ψήνεται στα κάρβουνα, αλλά και το λιαστό χταπόδι στα κάρβουνα που θα συνοδεύσεις με δροσερή σούμα, το τοπικό τσίπουρο. Θα γευθείς σαλάχι σαλάτα, εξαιρετική ρεβιθάδα, αμπελοφάσουλα σαλάτα με σκορδαλιά, ντοματοσαλάτα με ξινομυζήθρα και κάππαρη Πάρου, καραβόλους (σαλιγκάρια) φρικασέ, χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, καλαμάρια γεμιστά με ρύζι και βότανα. Όσο για την οινική συνοδεία, θα πιεις κρασί από τους φημισμένους αμπελώνες της Πάρου με τις περίφημες ποικιλίες ερυθρή Μανδηλαριά και λευκή Μονεμβασιά. Οι οινόφιλοι θα επισκεφτούν το παραδοσιακό οινοποιείο του Μανώλη Μωραΐτη και το νεότερο του Γιώργου Μωραΐτη.

Καλοκαίρι στην Πάρο: Ποικιλία για τον καθένα και καλό φαγητό Facebook Twitter
Ένας από τους πιο διάσημους μεζέδες είναι η «γούνα», κολιός που στεγνώνει στον ήλιο και ψήνεται στα κάρβουνα.


Για φαγητό, στη Νάουσα θα πάτε στα εξής: Mario, Σιγή Ιχθύος, Τσαχπίνης, Barbarossa, Mediterraneo, Μαντζουράνα, Γιεμενί, Τα Κρητικάκια, Κάππαρη, Ζαχαροπλαστείο Χαμηλοθώρης, Somaripa Consolato, Καφενείο η Παλιά Αγορά, Ραγκούσης. Στον Αμπελά στο Θαλάμι, στην Ξιφάρα, στο Siparos. Στην Παροικιά στον φούρνο Ραγκούση, στο Μπουταράκι, στο Magaya, στο Απόλλων, στο Port Café, στο Ελλάδας Σπίτι. Στο Πίσω Λιβάδι μπορείτε να πάτε στον Χάλαρη και στον οικισμό Δρυός στο Green Project. Επίσης, μην παραλείψετε να πάτε στην Αλυκή, στη Θάλασσά μου, στην Πούντα, στη Θέα, στις Λεύκες στον Κλαρίνο, στη Μάρπησσα στο BuonVento και στη Χαρούλα, και, τέλος, στον Πρόδρομο στο Καλλιτεχνικό Καφενείο.

Ταξίδια
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οδοιπορικό στην Τουρκία: Βαδίζοντας στα χνάρια του Αινεία

Ταξίδια / Τσανάκαλε, Αρχαία Τροία, Καταρράκτες Sütüven. Ένα οδοιπορικό στην Τουρκία

Από τον εντυπωσιακό ναό του Απόλλωνα Σμινθέα στο Γκιουλπινάρ μέχρι τον χολιγουντιανό Δούρειο Ίππο στο Τσανάκαλε, η Τουρκία ξεδιπλώνει έναν απολαυστικό χάρτη γεμάτο μύθο και… καλοκαιρινές εκπλήξεις.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Σε ένα μικρό χωριό στο Ζαγόρι έχουν γυριστεί 60 ταινίες μικρού μήκους

Γειτονιές της Ελλάδας / Σε ένα μικρό χωριό στο Ζαγόρι έχουν γυριστεί 60 ταινίες μικρού μήκους

Η Βαγγελιώ Ρετάλη μιλά για το Zagoriwood, ένα φεστιβάλ που για λίγες μέρες κάθε καλοκαίρι μετατρέπει τα ήσυχα Κάτω Πεδινά σε επίκεντρο κινηματογραφικής συνάντησης και δημιουργίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ταξίδια / Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ο ένας Έλληνας, ο άλλος Τούρκος. Δύο άνθρωποι που γνωρίστηκαν, έγιναν φίλοι και αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν χώρο που να αποτυπώνει όλα όσα τους συνδέουν − και όχι όσα τους χωρίζουν. Το «Meraki Café» στην Κωνσταντινούπολη. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Η Ευγενία Μαστοράκη άφησε την Αθήνα για την Οκτωνιά, ένα μικρό, γραφικό χωριό στην Εύβοια, όπου ζει με τον σύζυγό της και τα δυο τους παιδιά. Της λείπουν πολλά πράγματα, αλλά εκεί ανασαίνει καλύτερα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η επαρχία έχει ανάγκη όλους εκείνους που κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα ή καλοκαίρι επιστρέφουν στους τόπους τους και λένε: «Τι ωραία θα ήταν να γυρνούσα μόνιμα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η κατάσταση στο Μεσολόγγι σήμερα είναι δύσκολη αλλά και ελπιδοφόρα»

Ο Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος επέστρεψε στο Μεσολόγγι και δημιούργησε την ομάδα Messolonghi by Locals με στόχο να επαναφέρει στο προσκήνιο την αξία τού να μένεις, να ζεις και να δημιουργείς στον τόπο σου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η παλιά Ελλάδα που νομίζαμε πως χάθηκε ζει ακόμα σε τόπους σαν τη Νίσυρο»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη Νίσυρο οι άνθρωποι δουλεύουν - αλλά υπάρχει χρόνος και για την ψυχή»

Τη στιγμή που η Καλαμάτα άρχισε να του θυμίζει την Αθήνα, ο Σταύρος Παναγιωτόπουλος μετακόμισε σε έναν τόπο όπου δεν χρειάζεται να περιμένει τις διακοπές, μια και έχει το καλοκαίρι έξω από την πόρτα του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Ταξίδια / Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Σ’ αυτόν τον τόπο, ανάμεσα σε πανύψηλες χιονοσκέπαστες κορφές και απύθμενες χαράδρες, ο χρόνος και ο χώρος διαστέλλονται, ενώ στους απέραντους αγριότοπους όπου κατοικεί ο Θεός επιζεί ακόμα η γαλήνη ενός χαμένου παραδείσου.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
Η Ελένη Νέρουππου άφησε την Αθήνα και βλέπει πια τους κόπους μιας χρονιάς στο Βασιλικό Ευβοίας να ανταμείβονται σε ένα μπουκάλι κρασί

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη φύση, καθετί που παράγεις νιώθεις ότι είναι παιδί σου»

Η Ελένη Νέρουππου άφησε το Παγκράτι για να καλλιεργεί αμπέλια στο Βασιλικό Ευβοίας, για να ζήσει σε έναν τόπο όπου «οι ρυθμοί είναι πιο αργοί και σου επιτρέπουν να απολαύσεις ό,τι κάνεις».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Ταξίδια / Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Οι σκηνοθέτες Χρόνης Πεχλιβανίδης και Μαρία Γιαννούλη, κάνοντας έρευνα για το νέο τους ντοκιμαντέρ στην Αιθιοπία, ήρθαν σε επαφή με τα απομεινάρια της άλλοτε ένδοξης ελληνικής παροικίας. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Από τα Σεπόλια έως την Τρίπολη και το καταφύγιο του Μαινάλου, ο Άρης Γιαννούκος αφηγείται την 20χρονη πορεία του μακριά από την πρωτεύουσα και πώς βρήκε στο βουνό πνευματική ηρεμία, λιγότερο άγχος και καθαρό μυαλό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ