Απεργία την Πρωτομαγιά

Το Παραδοσιακό Παντοπωλείο του Αρσένη: O μικρός γευστικός θησαυρός της Πάρου

Το Παραδοσιακό Παντοπωλείο του Αρσένη: O μικρός γευστικός θησαυρός της Πάρου Facebook Twitter
Ξεκίνησε να καλλιεργεί το 2004 με 20 στρέμματα οικογενειακής γης που φύτεψε με αμπέλια βγάζοντας επιτραπέζιο σταφύλι από το τέλος Ιουνίου έως τον Αύγουστο.
0

Αν θελήσεις να μιλήσεις για τον 36χρονο Αρσένη Λουκή της Πάρου υπάρχουν πολλά που θα σου δώσουν την αφορμή. Μπορείς να πεις αυτό που οι περισσότεροι προτάσσουν, ότι πάει κόντρα στο ρεύμα, δουλεύοντας τη γη όταν οι συνομήλικοι του δίνουν όλη τους την προσοχή και ενέργεια στον τουρισμό. Ακόμη είναι εύκολο να μιλήσεις για το πείσμα του και την υπομονή του που τον κάνουν να περιμένει τους μεγάλους κύκλους της αγροτικής παραγωγής για να πάρει τους καρπούς της σκληρής του προσπάθειας. Θα ταίριαζε οπωσδήποτε να αναφέρεις ότι επιλέχθηκε ως πρότυπο αγρότη από το Επιμελητήριο Κυκλάδων και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ή ότι περιλαμβάνεται στους δέκα Έλληνες αγρότες που βραβεύτηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη βιοκαλλιέργεια τοπικών προϊόντων και την παρακολούθηση των νέων τύπων βιοκαλλιέργειας.


Ναι, όλα αυτά είναι κομμάτι της προσωπικότητας του Αρσένη Λουκή που τραβούν το ενδιαφέρον επάνω του. Όμως αυτό που θα σε εντυπωσιάσει όταν θα κάνεις τις πρώτες κουβέντες μαζί του είναι η βαθειά του αγάπη για τη γη και τα προϊόντα της. Μια αγάπη ειλικρινής που δεν τη συναντάς εύκολα, ένας δεσμός που σε πηγαίνει πίσω στην ιστορία όταν η καλλιέργεια της γης ήταν άρρηκτα δεμένη με την ανθρώπινη επιβίωση, μια σχέση στοργής, ερωτική, που κάνει τα μάτια του Παριανού παραγωγού να λάμπουν όταν μιλά για τα προϊόντα του.


«Από 14 χρονών ασχολούμαι με τα αμπέλια. Ηταν η πρώτη αγάπη μου. Η οικογένεια μου δεν είχε σχέση με την γη. Αλλά εγώ από μικρός ανακάλυψα ότι η γη μου έδινε χαρά. Έτσι όταν αποφοίτησα από το Λύκειο ήξερα τι ήθελα να κάνω. Ακολούθησα το δρόμο της γεωργίας» λέει ο Αρσένης και το πάθος του δεν κρύβεται στη φωνή του. «Δώδεκα χρόνια δουλεύω στις καλλιέργειες και την παραγωγή προϊόντων στο νησί μου», λέει.

Μου αρέσει η επαφή με την γη, με ηρεμεί. Με γοητεύει να παρακολουθώ τις καλλιέργειες μου, να μεγαλώνουν, να ανθίζουν. Με μαγεύει η στιγμή που δένει ο καρπός. Η γη δεν είναι εύκολη πρέπει να την αγαπάς, να την αφουγκράζεσαι για να σε ανταμείβει. Και η ανταμοιβή της είναι μεγάλη.


Ξεκίνησε να καλλιεργεί το 2004 με 20 στρέμματα οικογενειακής γης που φύτεψε με αμπέλια βγάζοντας επιτραπέζιο σταφύλι από το τέλος Ιουνίου έως τον Αύγουστο. Το 2008 άρχισε να προμηθεύει σταφύλια τα οινοποιεία του Μ. Μωραΐτη, και παράλληλα ξεκίνησε τη διαδικασία πιστοποίησης για σταφύλι και λάδι. Το 2011 πήρε τη βιολογική πιστοποίηση για τα συγκεκριμένα προϊόντα ενώ συγχρόνως κατέθεσε ένα μεγάλο πρόγραμμα, το μεγαλύτερο στις Κυκλάδες για επιδότηση καλλιεργειών.


Η αγάπη του για την παραγωγή τον έστρεψε σε διάφορες κατευθύνσεις. Φύτεψε ροδιές, ελιές, εσπεριδοειδή, δαμασκηνιές, αχλαδιές που σήμερα αριθμούν σε 1.200 δέντρα. Επίσης έχει φυτέψει κάπαρη και φραγκόσυκα. Καλλιεργεί πλέον 365 στρέμματα εκ των οποίων τα 160 είναι βιολογικά και τα 80 στρέμματα με κηπευτικά.

Το Παραδοσιακό Παντοπωλείο του Αρσένη: O μικρός γευστικός θησαυρός της Πάρου Facebook Twitter
Είμαι μόνος μου, ο πιο νέος αγρότης. Είναι σκληρή δουλειά, πρέπει να παράγεις και να πουλάς ο ίδιος τα προϊόντα σου για να έχεις κάποιο κέρδος.

Ο ίδιος περιγράφει τη σχέση του με το αντικείμενο του πόθου του: «Μου αρέσει η επαφή με την γη, με ηρεμεί. Με γοητεύει να παρακολουθώ τις καλλιέργειες μου, να μεγαλώνουν, να ανθίζουν. Με μαγεύει η στιγμή που δένει ο καρπός. Η γη δεν είναι εύκολη πρέπει να την αγαπάς, να την αφουγκράζεσαι για να σε ανταμείβει. Και η ανταμοιβή της είναι μεγάλη. Έχω ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα για να γνωρίσω παραγωγούς, καλλιέργειες και να εκπαιδευτώ. Μου αρέσει να δημιουργώ, να φυτεύω. Είναι μεγάλη η ικανοποίηση να βλέπεις τους καρπούς, τον κόπο σου. Κατάφερα να κάνω το μεράκι μου για την γη επάγγελμα. Θυμάμαι πριν φυτέψω τις ροδιές ταξίδευα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και μάθαινα τι θέλει το φυτό, πως κλαδεύεται. Έκανα γραμμική καλλιέργεια στις ροδιές, στα αμπέλια στις συκιές και στις δαμασκηνιές. Η δουλειά μου θέλει υπομονή και επιμονή. Πρέπει να επενδύσεις και να περιμένεις τα αποτελέσματα. Έχω ερωτική σχέση με την γη και τη φύση. Με το που θα μπω σε ένα κτήμα καταλαβαίνω αμέσως αν θέλει πότισμα, αν είναι άρρωστο.»


Μπορεί τα πέντε χρόνια της κρίσης να ανέδειξαν μεταξύ των νέων την επιστροφή στη πρωτογενή παραγωγή ως μια διέξοδο για καλύτερες ημέρες όμως όταν ο Αρσένης ξεκίνησε γύρω στο 2004 τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Το ερώτημα είναι αν ο ίδιος διαπιστώνει διαφοροποίηση αντιλήψεων ανάμεσα στους νέους ανθρώπους του τόπου του. «Στην Πάρο δεν υπάρχει νέα γενιά παραγωγών. Είμαι μόνος μου, ο πιο νέος αγρότης. Είναι σκληρή δουλειά, πρέπει να παράγεις και να πουλάς ο ίδιος τα προϊόντα σου για να έχεις κάποιο κέρδος. Υπάρχουν και δυσκολίες αντικειμενικές όπως είναι οι καιρικές συνθήκες που μπορεί να μην σου επιτρέψουν να πάρεις την παραγωγή που είχες υπολογίσει. Ακόμη πρέπει να είσαι υπομονετικός γιατί κάποια δέντρα πρέπει να τα περιμένεις τρία χρόνια για να δώσουν καρπό. Με πλησιάζουν νέα παιδιά και ενημερώνονται για τις καλλιέργειες αλλά τελικά λίγοι κάνουν την κίνηση να προχωρήσουν. Το κίνητρο των νέων είναι να ρισκάρουν, να αγαπήσουν και να επενδύσουν στη γη. Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας έχουν ξεκινήσει νέοι άνθρωποι να ασχολούνται οργανωμένα με τις καλλιέργειες. Με τους περισσότερους έχω επαφή και επικοινωνία από Νευροκόπι, Πελοπόννησο, Βέροια».

Το Παραδοσιακό Παντοπωλείο του Αρσένη: O μικρός γευστικός θησαυρός της Πάρου Facebook Twitter
Αρωματικά βότανα, μέλι, ελιές, μαρμελάδες αρτύματα, όσπρια, ζυμαρικά και στο ψυγείο του θα βρεις τυροκομικά του νησιού αλλά και από τα γύρω νησιά Νάξο, Σύρο, Ιο. Ο πάγκος με τα φρέσκα οπωροκηπευτικά, λαχανικά και τα μυρωδικά ξεχειλίζει. Έκρηξη χρωμάτων.


Ο Αρσένης γρήγορα συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να αποκτήσει τον έλεγχο της διάθεσης των προϊόντων του για να κρατήσει την ποιότητα τους. Πρωτοστάτησε στη δημιουργία της υπαίθριας αγοράς στην Νάουσα και πρόσφατα η διάθεση δημιουργίας οδήγησε τον νεαρό αγρότη να στήσει ένα χώρο που θα πουλάει τα προϊόντα του. Σε συνεργασία με τα αδέλφια του Θοδώρα και Κώστα έφτιαξαν ένα καλόγουστο παραδοσιακό παντοπωλείο στην Νάουσα της Πάρου. Χρώματα, αρώματα και παραδοσιακές γεύσεις προσφέρει το παντοπωλείο Arsenis που στα ράφια του φιγουράρουν προϊόντα από μικρές οικοτεχνίες που παράγονται χωρίς συντηρητικά από τα αγνά υλικά της ελληνικής γης. Αρωματικά βότανα, μέλι, ελιές, μαρμελάδες αρτύματα, όσπρια, ζυμαρικά και στο ψυγείο του θα βρεις τυροκομικά του νησιού αλλά και από τα γύρω νησιά Νάξο, Σύρο, Ιο. Ο πάγκος με τα φρέσκα οπωροκηπευτικά, λαχανικά και τα μυρωδικά ξεχειλίζει. Έκρηξη χρωμάτων.


Σε περίοπτη θέση βρίσκονται τα ελαιόλαδα που είναι παραγωγή του Αρσένη. «Είχα 150 δέντρα ελιές από τον πατέρα μου και ήταν η μαγιά για να ξεκινήσω. Φύτεψα το 2010 άλλα 800 δέντρα και σήμερα έχω 1.000 ελαιόδεντρα με κορωνέικη ποικιλία. Η Πάρος είχε ελαιοπαραγωγή μέχρι το 1970 που εγκαταλείφθηκε λόγω τουρισμού. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν αρχίσει πάλι να φυτεύουν ελαιόδεντρα και οι παραγωγοί φθάνουν τους είκοσι. Εμφιάλωση ελαιολάδου μόνο εγώ έκανα με 500 φιάλες βιολογικό, 100 φιάλες των 5 λίτρων με έξτρα παρθένο και 300 φιάλες του λίτρου με έξτρα παρθένο. Παράλληλα προμηθεύω με παριανό ελαιόλαδο τα ντόπια εστιατόρια», λέει ο Αρσένης.


Κλείνει την κουβέντα καθώς μια ομάδα από ξένους τουρίστες έχει έρθει να ψωνίσει από το μαγαζί του και στη συνέχεια θα ξεναγηθεί από τον ίδιο στις καλλιέργειές του. Παίρνει στα χέρια του τις ντομάτες από την τελευταία του παραγωγή και λέει όλο καμάρι: «Η υπαίθρια ντομάτα είναι από τα προϊόντα που μπορούν να αναδειχθούν στο νησί. Η νοστιμιά της είναι αξεπέραστη και ο κόσμος την τιμάει».

Το Παραδοσιακό Παντοπωλείο του Αρσένη: O μικρός γευστικός θησαυρός της Πάρου Facebook Twitter
Σε περίοπτη θέση βρίσκονται τα ελαιόλαδα που είναι παραγωγή του Αρσένη.

Παραδοσιακό Παντοπωλείο Αρσένης, Νάουσα Πάρος, τηλ. 22840-55017

0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ