«Δεν πρόκειται να περάσει αυτό. Να, στο κρασί που πίνω, δεν θα το επιτρέψω! Τι είναι, καμιά παιδούλα; Σιγά μην πάει η κόρη μου στον γάμο της με ποδήλατο! Ακούς εκεί, "με ποδήλατο". Ρε, πάει καλά ρε; Όταν ήταν μικρή και της είχαμε πάρει το μικρό με τις βοηθητικές στην Ανάβυσσο, όλο έτρωγε τα μούτρα της. Και στα Γιάννενα που πηγαινοερχότανε στο σχολείο με το ποδήλατο, όλο έτρωγε βροχή. Και στο πανεπιστήμιο, όλο τσακωνόταν με τους ελεγκτές που δεν την αφήνανε να το βάλει στο τρένο. Ο άλλος, ήθελα να 'ξερα, δεν της λέει τίποτα; Που αν δεν τον είχε πατήσει στον ποδηλατόδρομο, ακόμα θα εργένιζε. Από πού κι ως πού με το ποδήλατο στον γάμο, μου λες;»

 

Βρισκόμαστε στο κτήμα του Μεγάλου Σπηλαίου στα 800 μέτρα υψόμετρο, μερικά λεπτά μακριά από τα Καλάβρυτα, και διαβάζουμε τις ιστορίες πίσω από τις 20 νέες επετειακές φιάλες κρασιών για τη Lidl Hellas, η οποία γιορτάζει τα 20 χρόνια από τη δημιουργία του πρώτου της καταστήματος στην Ελλάδα. Μία από αυτές είναι και η «Ζωή Πετάλι». 

 

Δίπλα στα καταπράσινα αμπέλια έχουν στηθεί τα τραπέζια, τα τραπεζομάντιλα έχουν στρωθεί και η μαγείρισσα του «Θανάση», της τοπικής ταβέρνας που βρίσκεται μερικά μέτρα μακριά, θα σερβίρει το παραδοσιακό κατσικάκι, τους λαχανοντολμάδες και την πορτοκαλόπιτα που έφτιαξε αποκλειστικά για μας.

 

Για τη διασφάλιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών στα κρασιά της, μάλιστα, η εταιρεία, πέρα από τα τεστ των οινοποιείων, πραγματοποιεί κι εκείνη αυστηρούς οργανοληπτικούς ελέγχους στο εξειδικευμένο οινολογικό εργαστήριό της, το Cadmion.

 

Ακριβώς δίπλα μας υψώνεται ένα από τα παλαιότερα οινοποιεία της χώρας. Αναφορές στον μοναστηριακό αμπελώνα υπάρχουν ήδη από το 1550. Το μετόχι και οινοποιείο, ως κτίσμα, με την προσθήκη κοιτώνα και ξωκλησιού, χρησιμοποιούνταν από μοναχούς για την καλλιέργεια και τον τρυγητό των σταφυλιών. Ο μούστος στη συνέχεια μεταφερόταν με μουλάρια ως το Μέγα Σπήλαιο, ενώ στην όλη διαδικασία βοηθούσαν και ντόπιοι εργάτες. Η καλλιέργεια του κτήματος συνεχίστηκε μέχρι τα τέλη του 1980, οπότε σταδιακά αποχώρησαν όλοι οι μοναχοί από το Μέγα Σπήλαιο.

 

Στο πλαίσιο του ταξιδιού, είχαμε τη δυνατότητα να δούμε τις εγκαταστάσεις και να συνομιλήσουμε με τα στελέχη των μεγαλύτερων οινοποιείων της χώρας που συνεργάζονται με τη Lidl.
Στο πλαίσιο του ταξιδιού, είχαμε τη δυνατότητα να δούμε τις εγκαταστάσεις και να συνομιλήσουμε με τα στελέχη των μεγαλύτερων οινοποιείων της χώρας που συνεργάζονται με τη Lidl.

 

Το εντυπωσιακό κτήμα, από το οποίο μπορείς να δεις όλο το πράσινο της περιοχής, ανήκει στην Cavino, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες οινοποιίας στην Ελλάδα, η οποία εξάγει χιλιάδες φιάλες ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό μέσω της Lidl. Η ανάπτυξη της Cavino είναι ταχεία, καθώς έχει καταφέρει μέσα σε 12 χρόνια να αυξήσει τον τζίρο από τα 8 εκατ. ευρώ στα 23. Για τη διασφάλιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών στα κρασιά της, μάλιστα, η εταιρεία, πέρα από τα τεστ των οινοποιείων, πραγματοποιεί κι εκείνη αυστηρούς οργανοληπτικούς ελέγχους στο εξειδικευμένο οινολογικό εργαστήριο της Cadmion.

 

Μερικές ώρες πριν, όλα τα μέλη της αποστολής είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά την αποθήκευση των σταφυλιών μετά τον τρύγο, την επεξεργασία και τη συσκευασία τους. Μερικά απ' αυτά τα δοκιμάσαμε κιόλας και ήταν πολύ νόστιμα. Βέβαια, το πιο εντυπωσιακό κομμάτι της ξενάγησης στα κεντρικά της Cavino ήταν η επίσκεψη στο terroir, στο οποίο ζυμώνονται κρασιά και σταφύλια για χρόνια. Στο πλαίσιο του ταξιδιού είχαμε τη δυνατότητα να δούμε τις εγκαταστάσεις και να συνομιλήσουμε με τα στελέχη των μεγαλύτερων οινοποιείων της χώρας που συνεργάζονται με τη Lidl.

 

Η εταιρεία διαθέτει στα ράφια της συνολικά 53 κωδικούς κρασιών, εκ των οποίων οι 35 είναι ελληνικής παραγωγής, πολλοί εκ των οποίων βραβευμένοι σε διεθνείς διαγωνισμούς. Μέσω των συνεργασιών με Έλληνες οινοπαραγωγούς τα ελληνικά κρασιά ταξιδεύουν σε όλη την Ευρώπη, ενώ μόνο τους τελευταίους 12 μήνες η Lidl Ελλάς έχει απορροφήσει περισσότερες από 8.100.000 φιάλες από τους 5 Έλληνες προμηθευτές με τους οποίους συνεργάζεται σε μόνιμη βάση.

 

Η εταιρεία διαθέτει στα ράφια της συνολικά 53 κωδικούς κρασιών, εκ των οποίων οι 35 είναι ελληνικής παραγωγής, πολλοί βραβευμένοι σε διεθνείς διαγωνισμούς.
Η εταιρεία διαθέτει στα ράφια της συνολικά 53 κωδικούς κρασιών, εκ των οποίων οι 35 είναι ελληνικής παραγωγής, πολλοί βραβευμένοι σε διεθνείς διαγωνισμούς.

 

Μία μέρα πριν, λίγο έξω από την Αθήνα, είχαμε επισκεφτεί τα Ελληνικά Κελλάρια Οίνων, μία από τις ιστορικές εταιρείες στον χώρο, η οποία έχει καταφέρει να αντέξει στον χρόνο και ετοιμάζεται πια να εξάγει κρασιά ακόμα και στις ΗΠΑ. Το οινοποιείο έχει κάνει γνωστό το ελληνικό κρασί σε όλο τον κόσμο, καθώς εξάγει κρασί στη Γερμανία, στην Τσεχία, στην Αγγλία, ακόμα και στα Κανάρια Νησιά. Μεταξύ αυτών το Ασύρτικο Στερεάς Ελλάδος, το Μοσχοφίλερο Μαντινείας και το γλυκό κρασί Σάμος, τα οποία δοκιμάσαμε, συνοδεία παραδοσιακών ελληνικών τυριών, όπως το Λαδοτύρι Μυτιλήνης και το Αρσενικό Νάξου, που  πρόκειται να βάλει στα ψυγεία της το επόμενο διάστημα η Lidl.

 

Φεύγοντας από το Μαρκόπουλο, φτάσαμε μέχρι το Αίγιο, όπου και περάσαμε το βράδυ μας στο ξενοδοχείο Σήμαντρον, το οποίο είναι κρυμμένο μέσα στο πράσινο και θυμίζει μοναστήρι, καθώς δεν αποτελείται από ένα μεγάλο κτιριακό συγκρότημα αλλά από πολλά πέτρινα σπιτάκια με εξαιρετική θέα. Στόχος μας ήταν την επόμενη μέρα να επιβιβαστούμε στον ιστορικό οδοντωτό και μ' αυτόν να φτάσουμε ψηλά, στο κτήμα του Μεγάλου Σπηλαίου. Θα ήταν η πρώτη φορά που θα τον χρησιμοποιούσα, ωστόσο η γενική απεργία στους σιδηροδρόμους άλλαξε τα σχέδιά μας. Τελικά, μετακινηθήκαμε με το πούλμαν της αποστολής.

 

Όσο τρώγαμε και ο οινολόγος της Cavino μας εξηγούσε πόσο μεγάλο ρόλο παίζουν τελικά η όσφρηση και η γεύση στην εντύπωση που μας αφήνει ένα κρασί, είχα ξεχάσει πως επρόκειτο για καθημερινή. Ήπιαμε, φάγαμε, γελάσαμε, μερικές ώρες μετά όμως έπρεπε να μπούμε πάλι στο λεωφορείο για τον γυρισμό. Ποιος γυρνάει, όμως, πίσω στην Αθήνα; Δεν κάνεις κάθε μέρα τέτοια ταξίδια.