ΟιΝοτικά: Τα κρασιά της Κρήτης έρχονται στην Αθήνα

ΟιΝοτικά: Τα κρασιά της Κρήτης έρχονται στην Αθήνα Facebook Twitter
Oι οινοπαραγωγοί αναγκάστηκαν να αναβαθμίσουν το προϊόν τους και φτάσαμε σήμερα να πίνουμε ωραιότατα κρητικά κρασιά από χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις
0

Η Κρήτη έχει μεγάλη παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια και η παραγωγή κρασιού χάνεται στα βάθη του χρόνου. Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι οι Μινωίτες καλλιεργούσαν κλήματα, κατανάλωναν και εμπορεύονταν κρασί. Οι αμπελώνες στο μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο ελληνικό νησί βρίσκονται κυρίως σε πεδιάδες και οροπέδια στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου.

Καλλιεργούνται δεκάδες τοπικές ποικιλίες και κάποιες κοσμοπολίτικες, με έμφαση σ' αυτές της νότιας Γαλλίας. Όπως είναι φυσικό, το θερμό κλίμα και η παρατεταμένη ηλιοφάνεια δίνουν κρασιά υψηλόβαθμα και πληθωρικά.

Όμως, παρά τη μεγάλη παράδοση, η φήμη των κρητικών κρασιών δεν ήταν και η καλύτερη, έως την τελευταία δεκαετία. Ο λόγος απλός: η τουριστική βιομηχανία (μονάδες ύπνου και εστίασης) ζητούσε όγκο παραγωγής και όχι ποιότητα. Κατά συνέπεια, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, οι οινοπαραγωγοί της Κρήτης έφτιαχναν κρασιά για να τροφοδοτήσουν τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, τις ταβέρνες και τα εστιατόρια της λεβεντογέννας.

Tα 33 οινοποιεία της Κρήτης δημιούργησαν ένα ισχυρό δίκτυο με ενιαίο brand name που ονομάζουν Wines of Crete. Σκοπός τους, η διάσωση των τοπικών ποικιλιών και η διάδοση των κρασιών τους, παράλληλα με την αναγέννηση και εξέλιξη της γαστρονομικής κουλτούρας του νησιού.

Όμως οι καιροί άλλαξαν και οι τουρίστες σταμάτησαν να είναι «κουτόφραγκοι» και να έρχονται στην Ελλάδα μόνο για ήλιο και θάλασσα. Οι Κρητικοί επιχειρηματίες το αντιλήφθηκαν γρήγορα και δημιούργησαν κορυφαίες τουριστικές υπηρεσίες στο νησί.

Έτσι και οι οινοπαραγωγοί αναγκάστηκαν να αναβαθμίσουν το προϊόν τους και φτάσαμε σήμερα να πίνουμε ωραιότατα κρητικά κρασιά από χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, αναβιώνοντας τοπικές ποικιλίες που κινδύνεψαν με εξαφάνιση. Και για να είμαστε ειλικρινείς, όταν έχεις τόσο όμορφο και φημισμένο τόπο, εύκολα πουλάς τα προϊόντα που παράγονται, με προεξάρχοντα το κρασί και το λάδι.

Επιπλέον, οι οινοπαραγωγοί της Κρήτης εμφανίζονται ενωμένοι εντός και εκτός συνόρων. Δεν θα ξεχάσω ποτέ, όταν, σε μια έκθεση πριν από 6 χρόνια, δοκίμαζα Βιδιανό του Χ παραγωγού και συζητούσαμε για το κρασί του. Κάποια στιγμή με πιάνει από το χέρι και με πάει στο τραπέζι του Ψ παραγωγού (ανταγωνιστή του με τους όρους της αγοράς) για να δοκιμάσω το Βιδιανό που θεωρούσε ανώτερο από το δικό του.

ΟιΝοτικά: Τα κρασιά της Κρήτης έρχονται στην Αθήνα Facebook Twitter
Η Κρήτη έχει μεγάλη παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια και η παραγωγή κρασιού χάνεται στα βάθη του χρόνου.

Έμεινα άφωνος με αυτή την κίνηση, όμως τότε κατάλαβα γιατί οι Κρητικοί πάνε μπροστά και μάλιστα τόσο γρήγορα. Όσοι γνωρίζετε τα τεκταινόμενα στο ελληνικό κρασί, πιστεύετε ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι αντίστοιχο στη διάσημη Σαντορίνη; Ασφαλώς όχι.

Έτσι, τα 33 οινοποιεία της Κρήτης δημιούργησαν ένα ισχυρό δίκτυο με ενιαίο brand name που ονομάζουν Wines of Crete. Σκοπός τους, η διάσωση των τοπικών ποικιλιών και η διάδοση των κρασιών τους, παράλληλα με την αναγέννηση και εξέλιξη της γαστρονομικής κουλτούρας του νησιού. Κάθε χρόνο διοργανώνουν στην Αθήνα τα ΟιΝοτικά, ένα σαλόνι κρητικών κρασιών, μια μοναδική ευκαιρία να δοκιμάσουμε συγκεντρωμένες εκατοντάδες ετικέτες. Φέτος, τα ΟιΝοτικά φιλοξενούνται στον Πολυχώρο Αθηναΐς, τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου.

Εμείς σας προτείνουμε κάποιες ετικέτες που ξεχωρίζουμε, με την προτροπή να ανακαλύψετε, δοκιμάζοντας, τους δικούς σας οινικούς «θησαυρούς» στα φετινά ΟιΝοτικά.

ΟιΝοτικά: Τα κρασιά της Κρήτης έρχονται στην Αθήνα Facebook Twitter
Οι αμπελώνες στο μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο ελληνικό νησί βρίσκονται κυρίως σε πεδιάδες και οροπέδια στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου.

Λευκά:

ΑΣΠΡΑ ΧΑΡΑΚΙΑ

Οινοποιείο Στραταριδάκη / Βιδιανό

SKIPPER

Οινοποιείο Ρους / Βιδιανό - Πλυτό

ΔΑΦΝΙ ΨΑΡΑΔΕΣ

Κρασιά Λυραράκη / Δαφνί

ΜΟΣΧΑΤΟ ΣΠΙΝΑΣ Πατεριανάκη

Κτήμα Πατεριανάκη / Μοσχάτο Σπίνας

OCEAN ΘΡΑΨΑΘΗΡΙ

Ιδαία Οινοποιητική / Θραψαθήρι

NOSTOS ROUSSANNE

Οινοποιείο Μανουσάκη / Roussanne

ΜΑΡΙΣΥΝΗ

Κρασιά Διγενάκης / Chardonnay, Μοσχάτο Σπίνας, Βιδιανό

MUSCAT AMPHORA

Οινοποιείο Δουλουφάκη / Μοσχάτο Σπίνας

Ερυθρά:

Oι οινοπαραγωγοί αναγκάστηκαν να αναβαθμίσουν το προϊόν τους και φτάσαμε σήμερα να πίνουμε ωραιότατα κρητικά κρασιά από χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις

ΜΑΝΤΗΛΑΡΙ ΠΛΑΚΟΥΡΑ

Κρασιά Λυραράκη / Μαντηλάρι

ΒΟΡΟΙΝΟΣ

Οινοποιείο Silva Δασκαλάκη / Κοτσιφάλι - Λιάτικο

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΕΤΡΑ

Οινοποιείο Διαμαντάκη / Syrah - Μαντηλάρι

NOSTOS ALEXANDRA'S

Οινοποιείο Μανουσάκη / Syrah - Mourvedre - Grenache Rouge

ΑΣΠΡΟΣ ΛΑΓΟΣ

Οινοποιείο Δουλουφάκη / Cabernet Sauvignon

Επιδόρπιο:

ΙΟΥΛΙΑΤΙΚΟ
Μπουτάρης Οινοποιητική / Λιάτικο

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ