Ήταν το φετινό Μουντιάλ το πιο δίκαιο που έχουμε δει;

Ήταν το φετινό Μουντιάλ το πιο δίκαιο που έχουμε δει; Facebook Twitter
Η Γαλλία από την πρώτη φάση μέχρι το τέλος ήταν η πιο στέρεη, η πιο στιβαρή, η πιο ισορροπημένη ομάδα.Getty Images/ Ideal Image
0

Ήταν δίκαιο γιατί το πήρε καθαρά η καλύτερη ομάδα. Η Γαλλία από την πρώτη φάση μέχρι το τέλος ήταν η πιο στέρεη, η πιο στιβαρή, η πιο ισορροπημένη ομάδα.

Είχε τις δυσκολότερες διασταυρώσεις και κέρδισε τους περισσότερους δύσκολους αντιπάλους. Πέρασε την (κακή) Αργεντινή, την (καλή) Ουρουγουάη, το (σπουδαίο) Βέλγιο. Η ανώτερότητά της ήταν πανθομολογούμενη.

Ήταν δίκαιο γιατί ικανοποίησε τους πάντες. Και όσους θέλουν να κερδίζει ο καλύτερος, αλλά και όσους λατρεύουν τα αουτσάιντερ και αγαπούν τις εκπλήξεις.

Η «Σταχτοπούτα» Κροατία δεν φόρεσε το γοβάκι – εεε, το στέμμα! – αλλά έφτασε τελικό και όπως λέει και ο ποιητής «εδώ που έφτασες, μεγάλη η δόξα». Οι μικροί σε αυτό το Μουντιάλ κοίταξαν τους μεγάλους στα ίσια και αυτό είναι καλό για το ποδόσφαιρο.


Ήταν δίκαιο γιατί σε γενικές γραμμές ο καθένας πήρε αυτό που άξιζε ασχέτως φανέλας. Η Γερμανία που έπαιξε χάλια πήγε πρόωρα σπίτι της και ας είναι η Γερμανία. Η Αργεντινή που προσέβαλε την ποδοσφαιρική λογική το ίδιο. Χώρες χωρίς βαριά φανέλα αλλά με καλές ομάδες όπως η Κροατία και το Βέλγιο έφτασαν ψηλά

Ήταν δίκαιο γιατί σε γενικές γραμμές ο καθένας πήρε αυτό που άξιζε ασχέτως φανέλας. Η Γερμανία που έπαιξε χάλια πήγε πρόωρα σπίτι της και ας είναι η Γερμανία. Η Αργεντινή που προσέβαλε την ποδοσφαιρική λογική το ίδιο. Χώρες χωρίς βαριά φανέλα αλλά με καλές ομάδες όπως η Κροατία και το Βέλγιο έφτασαν ψηλά.

Ήταν δίκαιο γιατί το VAR, αυτή η σπουδαία καινοτομία, περιόρισε τα διαιτητικά λάθη. Και έτσι ασχοληθήκαμε με μπάλα και όχι με μοιραίες αποφάσεις, πολλώ δε μάλλον με γελοιότητες ή θεωρίες συνωμοσίας.

Και ήταν και «καθαρό» Μουντιάλ, είχε τις λιγότερες κόκκινες κάρτες από οποιοδήποτε άλλο τις τελευταίες δεκαετίες. (Συνολικά 4, έναντι 10 το 2014 και 18 το 2010!)

Ήταν δίκαιο γιατί τίποτα δεν έκλεψε την παράσταση από την μπάλα καθαυτή. Η διοργάνωση ήταν εξαιρετική, τα γήπεδα γεμάτα, η τηλεοπτική κάλυψη εντυπωσιακή. Δεν υπήρχαν επεισόδια, χουλιγκανικές αηδίες, παράπλευρα γεγονότα που να σκιάσουν τη μεγάλη γιορτή.

Το Μουντιάλ του 2018 ήταν ωδή στο ποδόσφαιρο. Μετά από αυτό το Μουντιάλ το ποδόσφαιρο κέρδισε φίλους. Οι ισχυροί έχουν μπούσουλα να κινηθούν, οι μικροί μπορούν να ονειρεύονται. Σε 8 χρόνια από τώρα θα εμφανιστούν με ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Ήταν το φετινό Μουντιάλ το πιο δίκαιο που έχουμε δει; Facebook Twitter

Καλά διαβάσατε, σε 8. Γιατί το επόμενο Μουντιάλ, το 2022, θα γίνει στο Κατάρ και θα διεξαχθεί από μέσα Νοεμβρίου μέχρι μέσα Δεκεμβρίου. Ίσως δούμε καλύτερη μπάλα επειδή οι ποδοσφαιριστές, ειδικά αυτοί των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, θα είναι σε καλύτερη αγωνιστική κατάσταση και όχι εξουθενωμένοι μετά από μια κουραστική σεζόν.


Αλλά μουντιάλ σε συντηρητική μουσουλμανική χώρα με όλους τους περιορισμούς που αυτό θα έχει για τους φιλάθλους, σε εποχή που τα ταξίδια είναι δύσκολα καθώς ακολουθούν και οι γιορτές Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς, χωρίς τις συνήθειες του Ιουνίου-Ιουλίου τις οποίες όλοι, από τα παδικά μας χρόνια, έχουμε ταυτίσει με τα παγκόσμια κύπελλα, κανονικό Μουντιάλ δεν το λες.


Η απόφαση της ΦΙΦΑ να πουλήσει (διότι περί αυτού πρόκειται) το Μουντιάλ στο Κατάρ εκτός από ηθικά επιλήψιμη, ίσως αποδειχθεί και απογοητευτική για τη μεγάλη πλειοψηφία των ποδοσφαιρόφιλων σε όλη τη γη.

Αλλά μέχρι τότε, ας κρατήσουμε τις αναμνήσεις της καταπληκτικής φετινής διοργάνωσης.

Σε έναν σπουδαίο Ρώσο, τον Ντμίτρι Σοστακόβιτς χρωστάμε έναν από τους πιο ωραίους ορισμούς για το ποδόσφαιρο: «Το Μπαλέτο των Μαζών». Στους σύγχρονους Ρώσους χρωστάμε ένα από τα καλύτερα μουντιάλ που έχουμε δει ποτέ. Спасибо, приятели.

ΥΓ: Η Δρ. Γκρούσενκα και ο Σοβέτνικ ευχαριστούν το LiFO.gr για τη φιλοξενία της στήλης «22 μαντράχαλοι κυνηγούν ένα τόπι» και όλους όσους διάβασαν και μοιράστηκαν τα κείμενά τους. Εις το επανειδείν με νέες και παλιότερες ωραίες ιστορίες.

0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπορεί να νιώσει ικανοποίηση ο Μικ Τζάγκερ γι' αυτή την Εθνική Αγγλίας;

Αθλητισμός / Μπορεί να νιώσει ικανοποίηση ο Μικ Τζάγκερ γι' αυτή την Εθνική Αγγλίας;

Ο εθνικός παροξυσμός γύρω από το «It's coming home» δεν είχε προηγούμενο, μόνο που όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, τα πρόωρα πανηγύρια βγαίνουν από τη μύτη
ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2018 | ΑΠΟ ΤΗ ΔΡ. ΓΚΡΟΥΣΕΝΚΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΟΒΕΤΝΙΚ
Υπάρχει το βελγικό ποδόσφαιρο;

Αθλητισμός / Υπάρχει το βελγικό ποδόσφαιρο;

Η χθεσινή εντυπωσιακή νίκη του Βελγίου επί της Ιαπωνίας, ίσως στο καλύτερο έως τώρα ματς του φετινού Μουντιάλ, ήρθε να διαψεύσει εμπράκτως την παραδοξολογία, ότι το Βέλγιο δεν υπάρχει. Υπάρχει και έχει μια Εθνική που παίζει ωραία μπάλα και πρόσφερε χθες ακόμη ένα επιχείρημα στην άποψη ότι βλέπουμε ένα πολύ ωραίο Μουντιάλ
ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2018 | ΑΠΟ ΤΗ ΔΡ. ΓΚΡΟΥΣΕΝΚΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ