Κατά τις ενδιάμεσες εκλογές του 2018 στις ΗΠΑ, το 82% των ΛΟΑΤΚΙ ψηφοφόρων στήριξαν με την ψήφο τους το Δημοκρατικό κόμμα. Σε πολλές άλλες Δυτικές χώρες «τα δεξιά και σε κάποιες περιπτώσεις ξεκάθαρα ομοφοβικά κόμματα απολαμβάνουν σημαντική υποστήριξη ανάμεσα στους γκέι ψηφοφόρους», σύμφωνα με τον Samuel Huneke, (γκέι) ιστορικό του Πανεπιστήμιου του Στάνφορντ με ειδίκευση στη σπουδές σύγχρονης ευρωπαϊκής κουλτούρας.

 

Αφού μελέτησε τα αναλυτικά στοιχεία 14 εκλογικών αναμετρήσεων σε πέντε χώρες της Δύσης – ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Βραζιλία – δημοσίευσε σε πρόσφατο άρθρο του τα πορίσματα για αυτό το ανησυχητικό φαινόμενο, παρατηρώντας μεταξύ άλλων:

 

«Οι ΛΟΑΤΚΙ ψηφοφόροι σε άλλες [πλην των ΗΠΑ] χώρες έχουν πολύ μικρότερη απόκλιση από το γενικό μέσο όρο όσο αφορά στην στήριξη συντηρητικών (και σε κάποιες περιπτώσεις ακροδεξιών) κομμάτων. Και όταν εστιάσει κανείς αποκλειστικά στους γκέι άντρες, τα αποτελέσματα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά. Σε κάποιες χώρες μάλιστα, το ποσοστό των γκέι αντρών που δηλώνουν πρόθεση στήριξης αυτών των κομμάτων, ξεπερνά ακόμα και το αντίστοιχο του μέσου ψηφοφόρου».

 

Για παράδειγμα, μια δημοσκόπηση για τις γαλλικές εκλογές του 2015, δείχνει ένα 26% των γκέι και bisexual αντρών να υποστηρίζουν την Μαρίν Λεπέν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους στρέιτ ψηφοφόρους δεν ξεπερνούσε το 16%. Την ίδια χρονιά, σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση, το 38% των γκέι αντρικών ζευγαριών θα ψήφιζε την Λεπέν ενώ στα στρέιτ ζευγάρια το αντίστοιχο ποσοστό έπεφτε στο 29%.

 

Σημαντικό ποσοστό της γκέι αντρικής ψήφου, σύμφωνα πάντα με την έρευνα του Huneke, κατάφερε να κερδίσει ακόμα και το ευθέως ομοφοβικό κόμμα του Μπολσονάρο στη Βραζιλία, ενώ στην Βρετανία το Συντηρητικό κόμμα στηρίχτηκε από το 26% των ΛΟΑΤΚΙ ψηφοφόρων.

 

Ο ιστορικός σημειώνει πάντως ότι πρόκειται κυρίως για προβληματισμό και όχι για επίσημη μελέτη από τη στιγμή που τα δημοσκοπικά στοιχεία δεν είναι επαρκή για πιο ασφαλή συμπεράσματα. Στη Γερμανία πάντως, μόνο ένα 2,7% των ΛΟΑΤΚΙ ψηφοφόρων φάνηκε να υποστηρίζει τον εθνικιστικό / ακροδεξιό σχηματισμό της«Εναλλακτικής για την Γερμανία» (AfD). Και πάλι όμως, ο Huneke πιστεύει ότι η τάση σε γενικές γραμμές ισχύει, ειδικά αν απομονωθούν οι γκέι άντρες ως μεμονωμένη κατηγορία ψηφοφόρων:

 

«Μια πρώτη ανάλυση των gay politics στις Ευρωπαϊκές κυρίως χώρες δείχνει ότι τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα – ειδικά οι γκέι άντρες – δεν είναι εγγενώς ούτε απαραιτήτως προοδευτικοί ψηφοφόροι. Δοθείσης της αφορμής, μπορούν να ψηφίσουν ξενοφοβικά, ρατσιστικά και μισογυνικά σχήματα. Τα προοδευτικά / φιλελεύθερα κόμματα ανά τον πλανήτη κάνουν πολύ μεγάλο λάθος αν παίρνουν ως δεδομένη την γκέι ψήφο».

 

 

Με στοιχεία από το LGBTQ NATION