Η ιστορία του Instagram και η «παράνοια» του Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Η ιστορία του Instagram και η «παράνοια» του Μαρκ Ζούκερμπεργκ Facebook Twitter
Ο Κέβιν Σίστομ του Instagram και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook πριν χωρίσουν το 2018 τους δρόμους τους.
0

Όταν το 2012 οι δύο δημιουργοί του Instagram πούλησαν την εφαρμογή τους στον Μαρκ Ζούκερμπεργκ αντί ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, το ύψος του ποσού είχε σοκάρει πολύ κόσμο, τελικά όμως το δύσκολο κομμάτι για τον Κέβιν Σίστομ και τον Μάικ Κρίγκερ δεν ήταν η διαδικασία της συναλλαγής με τον ιδιοκτήτη του Facebook.

Πολύ πιο δύσκολη αποδείχθηκε η ενσωμάτωση των ίδιων και των 13 εργαζόμενων του φρέσκου start-up στο σύστημα της μεγαλύτερης εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο. Αυτή την γεμάτη αναταράξεις διαδικασία περιγράφει στο βιβλίο της που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες με τίτλο "No Filter: The Inside Story of Instagram"η δημοσιογράφος του Bloomberg News, Sarah Frier.

Φυσικά, οι δύο μηχανικοί (απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Stanford) με αδυναμία στο design, δεν περίμεναν πριν από μια δεκαετία όταν ξεκινούσαν την λειτουργία του Instagram ότι κάποτε η κομψή εφαρμογή τους θα έφτανε το ένα δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες το μήνα, θα ξεκινούσε νέες τάσεις, θα έχτιζε celebrities και influencers και θα αποτελούσε το ένα τέταρτο των εσόδων του Facebook.

Η εξέλιξη του Instagram υπό την αιγίδα του Facebook υπήρξε ραγδαία και δραματική, όπως και η παγκόσμια επιρροή του, εμφανέστατη ακόμα και σε όσους δεν είναι χρήστες του.

Ο Ζούκερμπεργκ πάντως είδε διακρίνει τις δυνατότητες της εφαρμογής. Δεν ήταν πάντως ο πρώτος. Τον είχε προλάβει ο Τζακ Ντόρσεϊ του Twitter, αλλά ο Σίστρομ απέρριψε τις προτάσεις του παρότι ήταν φίλος του και ένας από τους πρώτους ένθερμους υποστηρικτές του Instagram. Ο ιδρυτής του Facebook δεν έχασε χρόνο και μάλιστα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής υποσχέθηκε στους δύο δημιουργούς της πλατφόρμας ότι εκείνοι θα έχουν τον απόλυτο έλεγχο του προϊόντος τους. Προς γενική έκπληξη, την κράτησε την υπόσχεσή του. Μέχρι που την πήρε πίσω.

Η εξέλιξη του Instagram υπό την αιγίδα του Facebook υπήρξε ραγδαία και δραματική, όπως και η παγκόσμια επιρροή του, εμφανέστατη ακόμα και σε όσους δεν είναι χρήστες του. Δημόσιοι χώροι ανά τον πλανήτη έγιναν ξαφνικά "Insta-worthy" ενώ πολλά καφέ και εστιατόρια άρχισαν να διαμορφώνουν τον χώρο τους έτσι ώστε να είναι όσο γίνεται πιο «φιλικός» προς την εφαρμογή.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ εμφανίζεται στο βιβλίο συγχρόνως προβλέψιμος και μυστηριώδης. Σε αρκετά σημεία, η συγγραφέας τον αποκαλεί «παρανοϊκό», ειδικά σε σχέση με οτιδήποτε θεωρούσε ότι απειλεί την παντοδυναμία του Facebook. Όσο για το Instagram συγκεκριμένα, παρουσιάζεται ως εξαιρετικά διχασμένος: από τη μία έσπρωχνε το νέο του ακριβό απόκτημα κι από την άλλη ανησυχούσε μήπως η επιτυχία του θα λειτουργούσε διαβρωτικά εις βάρος του Facebook. Έξι χρόνια μετά την εξαγορά, οι δύο ιδρυτές του Instagram εγκατέλειψαν τα γραφεία τους στην εταιρεία, μην μπορώντας πλέον να αντέξουν τις διαρκείς τριβές στη συνεργασία τους με τον Ζούκερμπεργκ.

Άξιζε τον κόπο; Θα γνώριζε τόση επιτυχία το Instagram χωρίς τις τεράστιες υποδομές του Facebook ή θα κατέληγε στο νεκροταφείο των start-ups μαζί με άλλες ωραίες ιδέες που όμως δεν είχαν ούτε τα κεφάλαια ούτε την εύνοια της τύχης ούτε το σωστό timing; Αληθεύει ότι ο Ζούκερμπεργκ αρχικά ήθελε να ενσωματώσει το Instagram στην πλατφόρμα του Facebook αλλά τελικά αποφάσισε ότι θα ήταν πιο επιτυχημένο ως αυτόνομη πλατφόρμα;

Αυτά τα ερωτήματα θέτει η συγγραφέας του βιβλίου, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις. Είχε κάθε πρόθεση μάλιστα να τα θέσει απευθείας στον ιδιοκτήτη του Facebook. Η πρώτη ερώτηση που του έστειλε ήταν τι τον οδήγησε στην αγορά του Instagram. Η απάντηση του ήταν εντελώς διεκπεραιωτική και ουδόλως διαφωτιστική: «Είναι απλό. Επρόκειτο για μια σπουδαία υπηρεσία και θέλαμε να βοηθήσουμε στην ανάπτυξή της».

Με στοιχεία από την Washington Post

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

2 μήνες γεμάτοι βιντεοκλήσεις: Πρακτικό ή αγχώδες μέτρο που καταπατά την ιδιωτικότητα;

Τech & Science / 2 μήνες γεμάτοι βιντεοκλήσεις: Πρακτικό ή αγχώδες μέτρο που καταπατά την ιδιωτικότητα;

Κατά τη διάρκεια του lockdown δημιουργήθηκε μια νέα εικονική πραγματικότητα καθώς οι βιντεοκλήσεις για προσωπικούς ή επαγγελματικούς λόγους αυξήθηκαν κατακόρυφα. Έξι συντάκτες της LiFO καταγράφουν την εμπειρία τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

The Book Lovers / Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη για την μεγάλη διαδρομή των εκδόσεών του και τη δική του, προσωπική και ιδιοσυγκρασιακή σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Γουσταύος Κλάους στη χώρα του κρασιού: Μια γοητευτική βιογραφία του Βαυαρού εμπόρου

Βιβλίο / Γουσταύος Κλάους: Το γοητευτικό στόρι του ανθρώπου που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Το βιβλίο «Γκούτλαντ, ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη είναι μια θαυμάσια μυθιστορηματική αφήγηση της ιστορίας του Βαυαρού εμπόρου που ήρθε στην Πάτρα στα μέσα του 19ου αιώνα και δημιούργησε την Οινοποιία Αχαΐα.
M. HULOT
Η (μεγάλη) επιστροφή στην Ιαπωνική λογοτεχνία

Βιβλίο / Η (μεγάλη) επιστροφή στην ιαπωνική λογοτεχνία

Πληθαίνουν οι κυκλοφορίες των ιαπωνικών έργων στα ελληνικά, με μεγάλο μέρος της πρόσφατης σχετικής βιβλιοπαραγωγής, π.χ. των εκδόσεων Άγρα, να καλύπτεται από ξεχωριστούς τίτλους μιας γραφής που διακρίνεται για την απλότητα, τη φαντασία και την εμμονική πίστη στην ομορφιά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς μοναξιάς, μέσα σε μια θάλασσα διαδικτυακών “φίλων”».

Βιβλίο / Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε στη βαθιά μοναξιά των διαδικτυακών μας “φίλων”»

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για τη δύναμη της λογοτεχνίας, για τα βιβλία που διαβάζει και απέχουν απ’ όσα σήμερα «συζητιούνται», για τη ζωή στην επαρχία αλλά και για το πόσο τον ενοχλεί η «αυτοπροσωπολατρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ