Η πανδημία ως «από μηχανής θεός» δίνει άφεση αμαρτιών στο Facebook

Η πανδημία ως «από μηχανής θεός» δίνει άφεση αμαρτιών στο Facebook Facebook Twitter
0

Αυτές τις δύσκολες μέρες συμβαίνει κάτι εξαιρετικά σπάνιο στην ιστορία του Facebook. Η πλατφόρμα έχει δεχτεί ευνοϊκές κρίσεις και για την ανταπόκρισή της στην πανδημία αλλά, κυρίως, επειδή για πρώτη φορά ίσως λειτουργεί με όλα αυτά τα κριτήρια που μας λέει τόσα χρόνια ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ: ως κοινότητα δηλαδή με μια αληθινή έννοια και ως μέσο σύνδεσης εκατομμυρίων ανθρώπων την στιγμή που το έχουν τόσο ανάγκη.

Είναι αυτή η κρίσιμη καμπή που θα μεταστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια για το Facebook αλλά και για τους πάσης λειτουργίας τεχνολογικούς κολοσσούς; Εδώ και τρία χρόνια η εταιρεία του Ζούκερμπεργκ προσπαθεί χωρίς επιτυχία να αλλάξει την αφήγηση που την κατατάσσει στις τοξικές δυνάμεις της σύγχρονης κοινωνίας. Το Facebook έγινε το σύμβολο αυτού που έχει γίνει γνωστό ως "techlash", της αντίδρασης δηλαδή στις υπεραισιόδοξες και μάλλον αφελείς διακηρύξεις των ιδρυτών των τεχνολογικών κολοσσών και της εμφάνισής τους ως ψηφιακοί ιδεαλιστές και επαναστάτες.

Αυτή την ώρα δεν μας απασχολούν τα κακώς κείμενα των εταιρειών που απαρτίζουν το λεγόμενο Big Tech, αλλά το γεγονός ότι υπάρχουν και μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε την ώρα που βρισκόμαστε σε συνθήκες απομόνωσης και κοινωνικής απόστασης.

Συνειδητοποιώντας πόσο κυριαρχείται και καθορίζεται η ζωή μας από αυτούς τους κολοσσούς, πολλοί άνθρωποι άρχισαν να τους αντιμετωπίζουν ως μονοπωλιακούς και άπληστους εκμεταλλευτές των προσωπικών μας δεδομένων, επιζήμιους για την κοινωνία. Πριν από την πανδημία, οι προβλέψεις ήταν δυσοίωνες για το μέλλον αυτών των εταιρειών με το μοντέλο σύμφωνα με το οποίο λειτουργούν σήμερα.

Τα πράγματα όμως άλλαξαν μετά την έλευση ενός από μηχανής θεού με τη μορφή μιας τεράστιας και παγκόσμιας κρίσης δημόσιας υγείας. Αυτή την ώρα δεν μας απασχολούν τα κακώς κείμενα των εταιρειών που απαρτίζουν το λεγόμενο Big Tech, αλλά το γεγονός ότι υπάρχουν και μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε την ώρα που βρισκόμαστε σε συνθήκες απομόνωσης και κοινωνικής απόστασης.

Η πανδημία δεν ακυρώνει καμία από τις διαμαρτυρίες εναντίον τους. Εξακολουθούν να είναι οι οδηγοί του σύγχρονου καπιταλισμού του ελέγχου και της παρακολούθησης, που αποφεύγουν να πληρώσουν το μερίδιο της φορολογίας που τους αναλογεί, ενισχύοντας παράλληλα, μέσω κατάχρησης εξουσίας, την θέση τους στην αγορά.

Και όσοι από εμάς εργαζόμαστε στον Τύπο, οφείλουμε να συνεχίσουμε να καλύπτουμε την πορεία τους με έντονο σκεπτικισμό. Και κάποια στιγμή θα πρέπει να έρθει η ώρα που θα υποχρεωθούν να απολογηθούν και να τιμωρηθούν για την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των πολιτών και για την ισοπέδωση κάθε έννοιας θεμιτού ανταγωνισμού στο πεδίο της επικοινωνίας.

Αυτή η στιγμή όμως δεν μοιάζει κοντινή στην παρούσα κατάσταση, όπου για να στηρίξουμε τις αιφνίδια εξασθενημένες ζωές μας, έχουμε ανάγκη τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Και λέμε κι ευχαριστώ.

Πηγή: Wired

 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαμ Άλτμαν: Η αδελφή του ισχυρίζεται εδώ και χρόνια ότι την κακοποιούσε σεξουαλικά

Τech & Science / Σαμ Άλτμαν: Η αδελφή του ισχυρίζεται εδώ και χρόνια ότι την κακοποιούσε σεξουαλικά

Το παράξενο οικογενειακό υπόβαθρο, η σιωπή των Μέσων, η προσπάθεια να περιγραφεί η Άνι Άλτμαν ως συναισθηματικά ασταθής και μία δημοσιογράφος που δεν πείθεται από το αφήγημα της «ιδιοφυΐας της Τεχνητής Νοημοσύνης»
NEWSROOM
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ Del Harvey: Η γυναίκα που γνώριζε πολλά για το Twitter μιλά για πρώτη φορά

Τech & Science / Del Harvey: Η γυναίκα που γνώριζε πολλά για το Twitter μιλά για πρώτη φορά

Η πρώην επικεφαλής του Τμήματος Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας του Twitter, επί 13 χρόνια σε αυτή τη θέση, είδε, άκουσε και διαχειρίστηκε σχεδόν τα πάντα, μέχρι τη μέρα που ο Ίλον Μασκ αποφάσισε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για διασταύρωση, ασφάλεια και αυστηρές πολιτικές στην πλατφόρμα. Σήμερα, σε μία σπάνια συνέντευξή της μιλά για όσα συνέβησαν τότε, για τη ζημιά που προκάλεσε ο Τραμπ στα κοινωνικά δίκτυα και τους λόγους που την οδήγησαν στην έξοδο
NEWSROOM