Τ. Σ Μπόιλ: «Στο σεξ, η έννοια του "φυσιολογικού" δεν υφίσταται»

 Τ. Σ Μπόιλ: «Στο σεξ, η έννοια του "φυσιολογικού" δεν υφίσταται» Facebook Twitter
O Τ. Σ Μπόιλ, που γεννήθηκε το 1948, συγκαταλέγεται στους καλύτερους Αμερικανούς πεζογράφους της γενιάς του.
0


ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΙΝΤΙΑΝΑ, φθινόπωρο του 1939. Ο Τζον Μιλκ, φοιτητής της Αγγλικής Φιλολογίας μια ανάσα πριν από το πτυχίο, έπειτα από ένα καλοκαίρι αφόρητης μοναξιάς στο Μίσιγκαν –όπου, όταν δεν τακτοποιούσε τα εμπορεύματα στο μπακάλικο του πατέρα του, παραδινόταν σε απανωτούς αυνανισμούς στη σοφίτα– γίνεται αποδέκτης μιας απρόσμενης πρότασης: να υποδυθεί τον αρραβωνιασμένο με μια συμφοιτήτριά του, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στο δημοφιλέστερο μάθημα της σεζόν, στο «Καθωσπρέπει γάμος και οικογένεια».

Μια σειρά από σεμινάρια, δηλαδή, του καθηγητή Κίνσεϊ από το τμήμα Ζωολογίας, γύρω από τις κοινωνικές, ψυχολογικές, οικονομικές και πάει λέγοντας πλευρές του γάμου, αρχής γενομένης από τη φυσιολογία του οργασμού.

Ο Τζον Μιλκ, που δεν είναι άλλος από τον αφηγητή του μυθιστορήματος του Τ. Σ. Μπόιλ «Ο εσωτερικός κύκλος του Δρ. Σεξ» (μτφρ. Γ. Αιόλου, Εμπειρία Εκδοτική, 2007), αποδέχεται φυσικά την πρόταση αλλά είναι ανύποπτος πως σφραγίζει μ’ αυτήν όλη τη μετέπειτα διαδρομή του. Ο σαρανταπεντάρης καθηγητής Κίνσεϊ, με το επιβλητικό παρουσιαστικό, το υπερμεγέθες κεφάλι και το ελαφρύ καμπούριασμα που, μπροστά σ’ ένα κατάμεστο αμφιθέατρο, αρχίζει να προβάλλει διαφάνειες με πέη και κλειτορίδες, θα βρει στο πρόσωπο του Μιλκ τον πρώτο και βασικότερο βοηθό στις έρευνες που φιλοδοξεί να κάνει για τη σεξουαλική συμπεριφορά των δύο φύλων. Κι ο νεαρός φοιτητής όχι απλώς θ’ αλλάξει προσανατολισμό αλλά θα γίνει εκ των έσω μάρτυρας μιας επανάστασης που θα σοκάρει τα επόμενα χρόνια τη σεμνότυφη Αμερική, αναστατώνοντας παράλληλα κάθε πτυχή της προσωπικής ζωής του.

Πώς αντιδράς όταν ο μέντοράς σου κι εργοδότης σου σε καλεί σε ομοφυλοφιλική επαφή ή σε σπρώχνει στην αγκαλιά της συζύγου του; Πώς γίνεται να μοιράζεσαι με τους συναδέλφους σου τη γυναίκα που θα παντρευτείς;

cover
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ: Τ. Σ. Μπόιλ, Ο εσωτερικός κύκλος του Δρ. Σεξ, μτφρ.: Γ. Αιόλου, Εμπειρία Εκδοτική

Συγγραφέας άλλων δεκαοχτώ μυθιστορημάτων –ανάμεσά τους τα «Ο δρόμος προς την καλοζωία» και «Αμέρικα»– και τιμημένος με το βραβείο PEN/Faulker, ο Τ. Σ. Μπόιλ, που γεννήθηκε το 1948, συγκαταλέγεται στους καλύτερους Αμερικανούς πεζογράφους της γενιάς του. Γιος Ιρλανδών μεταναστών, με χίπικες καταβολές, οικολογικές ανησυχίες και καυστική πένα, ανατέμνει τη σκοτεινή πλευρά της Αμερικής και του περίφημου ονείρου της, άλλοτε με τον τρόπο του Στάινμπεκ κι άλλοτε με τρόπο του Πίντσον. Κι όπως στον «Δρόμο προς την καλοζωία» εμπνεόταν από ένα υπαρκτό πρόσωπο, τον εφευρέτη των κορν φλέικς δρα Κέλογκ, για να σατιρίσει τη μανία με τον υγιεινό τρόπο ζωής, έτσι και στον «Εσωτερικό κύκλο του Δρ. Σεξ» αντλεί υλικό από διάφορες βιογραφίες του δόκτορα Κίνσεϊ για να εξερευνήσει τη σύγκρουση ανάμεσα στα ζωώδη ένστικτα και τα ανθρώπινα συναισθήματα.

Το μυθιστόρημα του Τ.Σ. Μπόιλ προηγήθηκε χρονικά της ταινίας «Ας μιλήσουμε για σεξ» με τον Λίαμ Νίσον στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Και μολονότι το φιλμ του Μπιλ Κόντον δεν αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του «Τhe inner circle», όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος του βιβλίου, και στα δυο σκιαγραφείται το πορτρέτο του καθηγητή Κίνσεϊ, μιας όντως αμφιλεγόμενης προσωπικότητας που δόθηκε ψυχή τε και σώματι στην κλινική έρευνα της σεξουαλικής συμπεριφοράς ανδρών και γυναικών, διαχωρίζοντάς τη από τις ηθικές και πολιτιστιμικές της παραμέτρους. Ενός πρωτοπόρου επιστήμονα, οι μελέτες του οποίου, εν μέσω πύρινων αντιδράσεων, αγοράζονταν πριν από επτά δεκαετίες σαν φρέσκο ψωμί και ταυτόχρονα ενός ανθρώπου που, εν ονόματι της επιστήμης, ωθούσε τον εσωτερικό κύκλο των συνεργατών του να πειραματιστούν όπως κι εκείνος με το σεξ, πεπεισμένος ότι στον τομέα αυτό η έννοια του «φυσιολογικού» δεν υφίσταται.

Πώς αντιδράς όταν ο μέντοράς σου κι εργοδότης σου σε καλεί σε ομοφυλοφιλική επαφή ή σε σπρώχνει στην αγκαλιά της συζύγου του; Πώς γίνεται να μοιράζεσαι με τους συναδέλφους σου τη γυναίκα που θα παντρευτείς; Πόσο ψυχρός μπορεί να είσαι όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με καυχησιάρηδες παιδόφιλους των οποίων καταγράφεις τις επιδόσεις; Και τι είδους κλινική έρευνα είναι αυτή που σε ανάγει σε ηδονοβλεψία περιπτύξεων μέσα σε κακόφημα ξενοδοχεία;

Υιοθετώντας την οπτική γωνία ενός επινοημένου ήρωα, του Μιλκ, ο Τ.Σ. Μπόιλ παρακολουθεί την τιτάνια προσπάθεια του Κίνσεϊ να αποσπάσει μαρτυρίες από 8.000 άνδρες σε κάθε γωνιά της χώρας, και ταυτόχρονα φέρνει στην επιφάνεια όλα τα διλήμματα με τα οποία αναμετριέται ο συνεργάτης του καθηγητή, προκειμένου ούτε τον γάμο του να διαλύσει ούτε τον καθηγητή του να προδώσει. Και μας δίνει ένα μυθιστόρημα πλημμυρισμένο στα ερωτήματα για τις σχέσεις των φύλων, τον γάμο, τον έρωτα, τη ζήλια και την απιστία, στα οποία μάλλον η τέχνη και όχι η επιστήμη μπορεί ν’ απαντήσει.

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Λυδία Κονιόρδου διαβάζει τον μονόλογο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο oυρανός κατακόκκινος»

Lifo Videos / «Ιδού εγώ»: Η Λυδία Κονιόρδου ερμηνεύει το «Ουρανός Κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη στο LIFO.gr

O απολογισμός ζωής μιας γυναίκας που βλέπει γύρω της τον κόσμο να διαλύεται, η προσωπική εμπλοκή στη συλλογική μνήμη, μια ποιητική εκδοχή της δυστυχίας που γεννά η σύγχρονη πραγματικότητα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Βιβλίο / Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα με καλεσμένους από 16 χώρες και τιμώμενο πρόσωπο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, το φετινό φεστιβάλ σημείωσε τη μεγαλύτερη προσέλευση στην ιστορία του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

The Review / Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου, με αφορμή τη νέα έκδοση του έργου του Ζαν Ζενέ, εξετάζουν τους λόγους που μπορεί να μας αφορά ακόμα και σήμερα το θρυλικό βιβλίο του 1945. ― ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Βιβλίο / Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Ο Πέρσιβαλ Έβερετ έγραψε ένα άκρως επίκαιρο, δεδομένων των τελευταίων ημερών, βιβλίο, που ταυτόχρονα φιλοδοξεί να καταστεί κλασικό, για τον ρατσισμό και τη χαμένη ανθρωπιά, και κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ και το Πούλιτζερ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη, κιθαρίστα και σκιτσογράφο Κώστα Μπέζο, που ξαναγράφει την ιστορία της Ελλάδας πριν από το 1940

Βιβλίο / «Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη Κώστα Μπέζο

Τη δεκαετία του ’30 άνθισε στην Ελλάδα ένα μουσικό είδος «διαφυγής» από τη σκληρή πραγματικότητα, οι χαβάγιες. Ο Κώστας Μπέζος, αινιγματική μορφή μέχρι πρόσφατα και σημαντικός ρεμπέτης και σκιτσογράφος, έγραψε μια ανείπωτη ιστορία, διαφορετική από αυτή που η επίσημη ιστορία έχει καταγράψει για την εποχή του Μεσοπολέμου.  
M. HULOT
Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Βιβλίο / Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Η Καταλανή συγγραφέας, που έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς της σύγχρονης queer λογοτεχνίας, μεταφράζεται παγκοσμίως και τη θαυμάζει ο Αλμοδόβαρ, μιλά στη LiFO για το τι σημαίνει να ζεις ελεύθερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ