Τ. Σ Μπόιλ: «Στο σεξ, η έννοια του "φυσιολογικού" δεν υφίσταται»

 Τ. Σ Μπόιλ: «Στο σεξ, η έννοια του "φυσιολογικού" δεν υφίσταται» Facebook Twitter
O Τ. Σ Μπόιλ, που γεννήθηκε το 1948, συγκαταλέγεται στους καλύτερους Αμερικανούς πεζογράφους της γενιάς του.
0


ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΙΝΤΙΑΝΑ, φθινόπωρο του 1939. Ο Τζον Μιλκ, φοιτητής της Αγγλικής Φιλολογίας μια ανάσα πριν από το πτυχίο, έπειτα από ένα καλοκαίρι αφόρητης μοναξιάς στο Μίσιγκαν –όπου, όταν δεν τακτοποιούσε τα εμπορεύματα στο μπακάλικο του πατέρα του, παραδινόταν σε απανωτούς αυνανισμούς στη σοφίτα– γίνεται αποδέκτης μιας απρόσμενης πρότασης: να υποδυθεί τον αρραβωνιασμένο με μια συμφοιτήτριά του, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στο δημοφιλέστερο μάθημα της σεζόν, στο «Καθωσπρέπει γάμος και οικογένεια».

Μια σειρά από σεμινάρια, δηλαδή, του καθηγητή Κίνσεϊ από το τμήμα Ζωολογίας, γύρω από τις κοινωνικές, ψυχολογικές, οικονομικές και πάει λέγοντας πλευρές του γάμου, αρχής γενομένης από τη φυσιολογία του οργασμού.

Ο Τζον Μιλκ, που δεν είναι άλλος από τον αφηγητή του μυθιστορήματος του Τ. Σ. Μπόιλ «Ο εσωτερικός κύκλος του Δρ. Σεξ» (μτφρ. Γ. Αιόλου, Εμπειρία Εκδοτική, 2007), αποδέχεται φυσικά την πρόταση αλλά είναι ανύποπτος πως σφραγίζει μ’ αυτήν όλη τη μετέπειτα διαδρομή του. Ο σαρανταπεντάρης καθηγητής Κίνσεϊ, με το επιβλητικό παρουσιαστικό, το υπερμεγέθες κεφάλι και το ελαφρύ καμπούριασμα που, μπροστά σ’ ένα κατάμεστο αμφιθέατρο, αρχίζει να προβάλλει διαφάνειες με πέη και κλειτορίδες, θα βρει στο πρόσωπο του Μιλκ τον πρώτο και βασικότερο βοηθό στις έρευνες που φιλοδοξεί να κάνει για τη σεξουαλική συμπεριφορά των δύο φύλων. Κι ο νεαρός φοιτητής όχι απλώς θ’ αλλάξει προσανατολισμό αλλά θα γίνει εκ των έσω μάρτυρας μιας επανάστασης που θα σοκάρει τα επόμενα χρόνια τη σεμνότυφη Αμερική, αναστατώνοντας παράλληλα κάθε πτυχή της προσωπικής ζωής του.

Πώς αντιδράς όταν ο μέντοράς σου κι εργοδότης σου σε καλεί σε ομοφυλοφιλική επαφή ή σε σπρώχνει στην αγκαλιά της συζύγου του; Πώς γίνεται να μοιράζεσαι με τους συναδέλφους σου τη γυναίκα που θα παντρευτείς;

cover
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ: Τ. Σ. Μπόιλ, Ο εσωτερικός κύκλος του Δρ. Σεξ, μτφρ.: Γ. Αιόλου, Εμπειρία Εκδοτική

Συγγραφέας άλλων δεκαοχτώ μυθιστορημάτων –ανάμεσά τους τα «Ο δρόμος προς την καλοζωία» και «Αμέρικα»– και τιμημένος με το βραβείο PEN/Faulker, ο Τ. Σ. Μπόιλ, που γεννήθηκε το 1948, συγκαταλέγεται στους καλύτερους Αμερικανούς πεζογράφους της γενιάς του. Γιος Ιρλανδών μεταναστών, με χίπικες καταβολές, οικολογικές ανησυχίες και καυστική πένα, ανατέμνει τη σκοτεινή πλευρά της Αμερικής και του περίφημου ονείρου της, άλλοτε με τον τρόπο του Στάινμπεκ κι άλλοτε με τρόπο του Πίντσον. Κι όπως στον «Δρόμο προς την καλοζωία» εμπνεόταν από ένα υπαρκτό πρόσωπο, τον εφευρέτη των κορν φλέικς δρα Κέλογκ, για να σατιρίσει τη μανία με τον υγιεινό τρόπο ζωής, έτσι και στον «Εσωτερικό κύκλο του Δρ. Σεξ» αντλεί υλικό από διάφορες βιογραφίες του δόκτορα Κίνσεϊ για να εξερευνήσει τη σύγκρουση ανάμεσα στα ζωώδη ένστικτα και τα ανθρώπινα συναισθήματα.

Το μυθιστόρημα του Τ.Σ. Μπόιλ προηγήθηκε χρονικά της ταινίας «Ας μιλήσουμε για σεξ» με τον Λίαμ Νίσον στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Και μολονότι το φιλμ του Μπιλ Κόντον δεν αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του «Τhe inner circle», όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος του βιβλίου, και στα δυο σκιαγραφείται το πορτρέτο του καθηγητή Κίνσεϊ, μιας όντως αμφιλεγόμενης προσωπικότητας που δόθηκε ψυχή τε και σώματι στην κλινική έρευνα της σεξουαλικής συμπεριφοράς ανδρών και γυναικών, διαχωρίζοντάς τη από τις ηθικές και πολιτιστιμικές της παραμέτρους. Ενός πρωτοπόρου επιστήμονα, οι μελέτες του οποίου, εν μέσω πύρινων αντιδράσεων, αγοράζονταν πριν από επτά δεκαετίες σαν φρέσκο ψωμί και ταυτόχρονα ενός ανθρώπου που, εν ονόματι της επιστήμης, ωθούσε τον εσωτερικό κύκλο των συνεργατών του να πειραματιστούν όπως κι εκείνος με το σεξ, πεπεισμένος ότι στον τομέα αυτό η έννοια του «φυσιολογικού» δεν υφίσταται.

Πώς αντιδράς όταν ο μέντοράς σου κι εργοδότης σου σε καλεί σε ομοφυλοφιλική επαφή ή σε σπρώχνει στην αγκαλιά της συζύγου του; Πώς γίνεται να μοιράζεσαι με τους συναδέλφους σου τη γυναίκα που θα παντρευτείς; Πόσο ψυχρός μπορεί να είσαι όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με καυχησιάρηδες παιδόφιλους των οποίων καταγράφεις τις επιδόσεις; Και τι είδους κλινική έρευνα είναι αυτή που σε ανάγει σε ηδονοβλεψία περιπτύξεων μέσα σε κακόφημα ξενοδοχεία;

Υιοθετώντας την οπτική γωνία ενός επινοημένου ήρωα, του Μιλκ, ο Τ.Σ. Μπόιλ παρακολουθεί την τιτάνια προσπάθεια του Κίνσεϊ να αποσπάσει μαρτυρίες από 8.000 άνδρες σε κάθε γωνιά της χώρας, και ταυτόχρονα φέρνει στην επιφάνεια όλα τα διλήμματα με τα οποία αναμετριέται ο συνεργάτης του καθηγητή, προκειμένου ούτε τον γάμο του να διαλύσει ούτε τον καθηγητή του να προδώσει. Και μας δίνει ένα μυθιστόρημα πλημμυρισμένο στα ερωτήματα για τις σχέσεις των φύλων, τον γάμο, τον έρωτα, τη ζήλια και την απιστία, στα οποία μάλλον η τέχνη και όχι η επιστήμη μπορεί ν’ απαντήσει.

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόμινικ Αμερένα: «Έκανα το πειραματόζωο σε ιατρικές δοκιμές για να έχω χρόνο να γράφω ελεύθερα»

Βιβλίο / Ντόμινικ Αμερένα: «Έκανα το πειραματόζωο σε ιατρικές δοκιμές για να έχω χρόνο να γράφω ελεύθερα»

Το πρώτο βιβλίο του Αυστραλού συγγραφέα Ντόμινικ Αμερένα, με τίτλο «Τα θέλω όλα», που πήρε διθυραμβικές κριτικές, κυκλοφορεί στα ελληνικά. Βασικό του θέμα είναι πόσο μπορείς να προσποιηθείς ότι είσαι κάποιος άλλος για να καταφέρεις τους στόχους σου.
M. HULOT
ΕΠΕΞ Μπορούμε να αγαπήσουμε ξανά την Πανεπιστημίου;

Βιβλίο / Μπορούμε να αγαπήσουμε ξανά την Πανεπιστημίου;

«Ένας δρόμος που μοιάζει με κοίτη ποταμού και παρασύρει τους πάντες χωρίς περιορισμούς και απαγορεύσεις», όπως γράφουν οι συγγραφείς του βιβλίου «Οδός Πανεπιστημίου (19ος-20ός αιώνας) - Ιστορία και ιστορίες», Θανάσης Γιοχάλας και Ζωή Βαΐου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιάννης Σολδάτος: «Ο μεγαλύτερος εχθρός μου είναι ο μικροαστισμός» ή «Το σινεμά ως μαζικό λαϊκό θέαμα έχει σχεδόν τελειώσει»

Βιβλίο / Γιάννης Σολδάτος: «Το σινεμά ως μαζικό λαϊκό θέαμα έχει σχεδόν τελειώσει»

Μια συζήτηση με τον σκηνοθέτη, εκδότη και συγγραφέα της συνοπτικής «Ιστορίας του Ελληνικού Κινηματογράφου» που πρόσφατα επανακυκλοφόρησε εμπλουτισμένη και σε ενιαία μορφή από τις εκδόσεις Αιγόκερως.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Απόστολος Βέττας: «Στο θέατρο οι πιστοί δηλώνουν την πίστη τους με το χειροκρότημα»

Βιβλίο / Απόστολος Βέττας: «Στο θέατρο οι πιστοί δηλώνουν την πίστη τους με το χειροκρότημα»

Ο σπουδαίος σκηνογράφος συγκέντρωσε την πολύτιμη σαραντάχρονη εμπειρία του σε ένα δίτομο λεξικό για τη σκηνογραφία, αναδεικνύοντάς την ως αυτόνομη τέχνη και καταγράφοντας την εξέλιξή της στο ελληνικό θέατρο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μ. Αναγνωστάκης «Η χαμηλή φωνή»

Το πίσω ράφι / Μανόλης Αναγνωστάκης: «Τι μένει λοιπόν από τον ποιητή, αν μένει τίποτα;»

Τρεις δεκαετίες μετά την πρώτη της δημοσίευση, η προσωπική ανθολογία του Μανόλη Αναγνωστάκη «Χαμηλή Φωνή» παρουσιάζεται στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, υπενθυμίζοντας τους θεωρούμενους ήσσονες ποιητές μας, όσους έμειναν έξω από κάθε μορφής υψηλή ποίηση.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Το παρασκήνιο της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά και άλλες ιστορίες…

Βιβλίο / Το παρασκήνιο της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά και άλλες ιστορίες

Προδημοσίευση από τα «Αδημοσίευτα», το νέο βιβλίο του Νίκου Χασαπόπουλου, όπου ο έμπειρος πολιτικός συντάκτης αποκαλύπτει ιστορίες και παρασκήνια που διαμόρφωσαν την πολιτική ζωή της χώρας.
THE LIFO TEAM
Δημήτρης Καράμπελας: «Σήμερα κανείς δεν πιστεύει στην αλληγορία»

Βιβλίο / Δημήτρης Καράμπελας: «Σήμερα κανείς δεν πιστεύει στην αλληγορία»

Ένας από τους ελάχιστους διανοούμενους στη χώρα, που υπήρξε προνομιακός συνομιλητής του Παπαγιώργη και του Λορεντζάτου. Το τελευταίο του βιβλίο «Το πνεύμα και το τέρας» συνιστά μια ανανέωση του δοκιμιακού λόγου στην Ελλάδα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Για τον Ομάρ Καγιάμ

Ποίηση / «Πίνε, και μη θαρρείς κουτέ, και συ πως είσαι κάτι»: Τα Ρουμπαγιάτ του Ομάρ Καγιάμ

Πεθαίνει σαν σήμερα το 1131 ο μεγάλος Ιρανός ποιητής που έγραψε αριστουργηματικά ποιήματα για τη ματαιότητα των πραγμάτων, τη μεγαλοσύνη της στιγμής και το νόμο του εφήμερου.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΝΤΑΜΟΝ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Το πίσω ράφι/ Μαρία Πάουελ «Δεσμά αίματος»

Το πίσω ράφι / «Η ευλογία αλλά και η κατάρα που είναι η οικογένεια»

Η Μαρία Πάουελ, με τη νουβέλα της «Δεσμά αίματος», ζωντάνεψε μια βυθισμένη στη μοναξιά και κυριευμένη από πάθος γυναίκα χωρίς να μαρτυρήσει ούτε ένα από τα εξωτερικά της χαρακτηριστικά, κι εξερεύνησε ένα θέμα που ίσως δεν θα πάψει ποτέ να μας ταλανίζει, την οικογένεια.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«Από τότε που με έφεραν εδώ, έχω πειστεί ότι έχω πεθάνει»

Βιβλίο / «Από τότε που με έφεραν εδώ, έχω πειστεί ότι έχω πεθάνει»

Το πρωτότυπο science fiction μυθιστόρημα «Οι υπάλληλοι» της Δανής Όλγκα Ράουν κερδίζει υποψηφιότητα για Booker, προβλέποντας εικόνες από τη ζωή αλλόκοτων υπαλλήλων στο μέλλον, βγαλμένες από το πιο ζοφερό παρόν.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ευάρεστος Πιμπλής: «Η ηδονή σήμερα τρομάζει – και αυτό λέει πολλά για εμάς»

Βιβλίο / Ευάρεστος Πιμπλής: «Η ηδονή σήμερα τρομάζει και αυτό λέει πολλά για εμάς»

Ο πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας μιλά στη LiFO με αφορμή το βιβλίο του «Πέρα από τη συναίνεση» για μερικά από τα πιο δύσκολα ζητήματα της εποχής: τη βία μέσα στη φαντασίωση, τον νέο πουριτανισμό, τα όρια της επιθυμίας και την εύθραυστη, συνεχώς μεταβαλλόμενη έννοια του τι σημαίνει να είσαι άνδρας σήμερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
H παλιά Εθνική Βιβλιοθήκη ανοίγει ξανά τις πύλες της

Αποκλειστικές φωτογραφίες / Η παλιά Εθνική Βιβλιοθήκη ανοίγει ξανά τις πόρτες της

Η LiFO μπήκε στο ιστορικό Βαλλιάνειο Μέγαρο το οποίο, μετά την ολοκλήρωση των αναγκαίων εργασιών αποκατάστασης και συντήρησης, θα υποδεχθεί ξανά το κοινό στις αρχές του 2026.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μοντ Ρουαγιέ: «Πού θα βρίσκονται σε δέκα χρόνια όλοι αυτοί που μας επιτίθενται;»

Lgbtqi+ / Μοντ Ρουαγιέ: «Πού θα βρίσκονται σε δέκα χρόνια όλοι αυτοί που μας επιτίθενται;»

Στο εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο «Τρανσφοβία» που μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά, η τρανσφεμινίστρια Μοντ Ρουαγιέ επιχειρεί να καταγράψει τη νέα πραγματικότητα για την τρανς συνθήκη και τα τρανς δικαιώματα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Gaslighting»: Είναι όλα στο μυαλό σου!

Βιβλίο / «Gaslighting»: Είναι όλα στο μυαλό σου!

Τι είναι το gaslighting; Το επίκαιρο και διαφωτιστικό δοκίμιο της Kέιτ Άμπραμσον αποτελεί μια διεξοδική, εις βάθος ανάλυση ενός όρου που έχει κατακλύσει το διαδίκτυο και την ποπ κουλτούρα και χρησιμοποιείται πλέον ευρέως.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Το woke στο «καναβάτσο»

Βιβλίο / Τι είναι τελικά το woke; Δύο βιβλία εξηγούν

Δύο αξιόλογα βιβλία που εστιάζουν στην πολυσυζητημένή και παρεξηγημένη σήμερα woke κουλτούρα κυκλοφόρησαν πρόσφατα στα ελληνικά, εμπλουτίζοντας μια βιβλιογραφία περιορισμένη και μάλλον αρνητικά διακείμενη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ